EtkiNLİk plani



Yüklə 30,11 Kb.
tarix14.08.2018
ölçüsü30,11 Kb.
#70869

Grupça branşınız ile ilgili bir etkinlik planı hazırlayınız. Daha sonra ders planında seçtiğiniz kuram/model/yaklaşımları, yöntem ve teknikleri ders kitabınızdan veya çeşitli kaynaklardan yararlanarak açıklayınız (Kısa literatür taraması). Örneğin planınızda anlatım yöntemini kullandığınızı yazdıysanız, ders planının bitiminde anlatım yönteminin ne olduğunu açıklayınız. Yaklaşımlardan çoklu zekâyı kullandığınızı planda belirttiyseniz, bu yaklaşımın özelliklerini açıklayınız. Açıklamalarınızı aşağıdaki başlıkların altında anlatınız.
ETKİNLİK PLANI

Yaş Grubu: 4-5 yaş

Süresi: 30 dk

Kazanım-Göstergeler

Motor Gelişim

Kazanım 5: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.

Göstergeleri: Malzemeleri keser. Malzemeleri yapıştırır. Değişik malzemeler kullanarak resim yapar.

Sosyal Duygusal Gelişim

Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.

Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.


Planda Benimsenen Öğrenme Yaklaşımı: Planınız için seçtiğiniz en az üç öğrenme yaklaşımını işaretleyiniz. Seçtiğiniz yaklaşımın özelliklerini açıklayınız. Planda bu yaklaşımların nasıl uygulanacağını gerekçeleri ile açıklayınız.

  1. Bağlaşımcı Kuram

  2. Bilgi İşlem Süreci Kuramı

  3. Okulda Öğrenme Kuramı

  4. Tam Öğrenme Modeli

  5. Gagne’nin Öğretim Modeli

  6. Temel Öğretim Modeli (Glasser)

  7. Aktif Öğrenme Modeli

  8. Çoklu Zeka Kuramı

  9. Yapılandırmacı Öğrenme Kuramı

  10. Probleme Dayalı Öğrenme Modeli

  11. Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı

  12. İşbirlikli Öğrenme

  13. Beyin Temelli Öğrenme

Bizim etkinliğimizde olan yaklaşımlar


1)Tam Öğrenme Modeli: Doğru planlama ile herkesin öğrenebileceği görüşü üzerine kurulmuş bir öğretim modelidir. Öğrencilerin öğrenmeleri, derse ilgisi, derse yönelik tutumu öğrenmede etkilidir. Etkinliğimizde planlı bir şekilde önce aile kavramı üzerinde konuşulmuş, sonra öğrenciler bu konu üzerinde düşünmeye yönlendirilmiş ve daha sonra bu konu ile ilgili resim çizmeleri istenmiştir. Planlı ve öğrencilerin ön öğrenmelerinin de etkili olduğu bir etkinlik olduğu için tam öğrenme modeline uygundur.
2)Çoklu Zeka Kuramı: Her insan çeşitli zeka alanlarına sahiptir. Gardner’a göre 8 farklı zeka alanı vardır. Bunlar; sözel-dilsel zeka, mantıksal-matemetiksel zeka, görsel-mekansal-uzamsal zeka, bedensel-kinestetik zeka, müziksel-ritmik zeka, sosyal-kişiler arası zeka, kişisel-öze dönük zeka, doğa zekası. Etkinliğimizde öğrencileri düşündürmeye yönlendirdiğimiz için sözel-dilsel zeka alanına, resim yaptırarak görsel-mekansal-uzamsal zeka alanına, sınıfta bu konuyu konuşarak sosyal-kişiler arası zeka alanına ve öğrencilerin duygu ve düşüncelerini dile getirmelerini isteyerek kişisel-öze dönük zeka alanına hitap ediyoruz.
3)Yapılandırmacılık: Öğrencilerin bilgiyi kendi deneyim ve düşüncelerine dayandırarak oluşturmasına dayanır. Öğrenme sürecinde aktif katılım, işbirliği, bireyin öznelliği, düşünme ve üreticilik etkilidir. Öğrenmede bireyin yaşantıları, kültürel, sosyal çevre ve dil etkilidir. Yapılandırmacılıkta öğretmen düşündürücü sorular sorar. Etkinliğimizde öğrencilere sorular sorarak öğrencileri düşünmeye yönlendirmiş ve gerçek yaşam durumlarıyla bağlantılar kurması, kendi düşüncelerini ifade etmeleri sağlanmıştır. Bu açıdan etkinliğimiz yapılandırmacılığa uymaktadır.

Planda Benimsenen Öğretim Stratejileri: Benimsediğiniz öğrenme yaklaşımları doğrultusunda, planınız için seçtiğiniz en az bir öğretim stratejisini işaretleyiniz. Seçtiğiniz öğretim stratejisinin özelliklerini açıklayınız. Planda bu öğretim stratejilerini nasıl uygulanacağınızı gerekçeleri ile açıklayınız.


  1. Sunuş Yoluyla Öğretim Stratejisi

  2. Buluş Yoluyla Öğretim Stratejisi

  3. Araştırma İnceleme Yoluyla Öğretim Stratejisi


Bizim etkinliğimizde olan öğretim stratejisi
Buluş Yoluyla Öğretim Stratejisi: Öğrenme sürecinde öğrenci aktiftir. Sınıf içi etkileşimi artırmada etkilidir. Öğretmen öğrencilerin ilişkileri keşfetmesine yardımcı olur. Öğretmen daha çok örnek ister.

Etkinliğimizde öğrencilere sorular sorarak öğrencilerin aktif katılımı sağlanmıştır. Öğrenciler duygu ve düşüncelerini ifade ederek, örnekler vererek derse katılım sağlamışlardır. “Aile” kavramını kendi düşünmeleri ve sınıf içindeki etkileşim ile kavramışlardır.
Planda Kullanılan Yöntem ve Teknikler: Benimsediğiniz öğrenme yaklaşımları ve öğretim stratejileri doğrultusunda, planınız için en az beş öğretim yöntem ve tekniğin adlarınız yazınız. Seçtiğiniz yöntem ve tekniklerin özelliklerini açıklayınız. Planda bu yöntem ve tekniklerin nasıl uygulanacağınızı gerekçeleri ile açıklayınız.

Bizim etkinliğimizde olan yöntem ve teknikler
Etkileşimli Anlatım: Tüm bilgiyi yalnızca öğretmenin vermediği doğrudan öğrenciye yöneltilen sorularla öğrenciden almaya çalışarak karşılıklı öğretme ortamı oluşturmaktır. Etkinliğimizde yalnızca öğretmenin anlatımı yerine öğrencilere sorular sorulmaktadır.
Tartışma: Tartışmanın hedefine odaklanmayı sağlayacak ve bu yönde fikirlerin üretilmesine yol açacak sorular sorulur. Öğretmen öğrencinin yorum ve söylemlerine karşılık verir. Etkinliğimizde öğrenciler konuyla ilgili fikirlerini dile getirmektedir. Sınıf ortamında fikirler karşılıklı dile getirilmektedir.

Örnek Olay İncelemesi: Gerçek hayattan alınmış durumların sınıf ortamında incelenmesidir. Etkinliğimizde öğrenciler kendi ailelerinden ve evdeki durumlarından bahsederler. Kendi hayatlarından örnekler sunarlar.
Gösterip Yaptırma: Öğrenciye ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını göstermektir. Etkinliğimizde öğrenciler resim çizip bu resme çerçeve yaparlar. Öğretmen de çerçeve yaparken nasıl yapılacağına dair yol gösterir.
Soru-Cevap: Öğretmenin öğrenciye doğru soruları sormasıyla öğrencinin düşüncelerini ve bilgisini ortaya çıkarmasıdır. Etkinliğimiz öğretmenin sorduğu yönlendirici sorularla öğrencilerin bilgilerini dile getirdiği soru-cevap şeklinde ilerlemektedir.

Planın Hitap Ettiği Öğrenme Stilleri: Hangi öğrenme stillerine hitap edileceğini yazınız. Bunların özelliklerini açıklayarak, nasıl uygulanacağını yazınız.

Bizim etkinliğimizde olan öğrenme stilleri
İşitsel Öğrenme Stili: Konuşma ve diğerlerini dinleme yoluyla bilginin transfer edilmesi ve yorumlanmasını içerir. Etkinliğimizde öğrenciler sınıf ortamında konuyla ilgili düşüncelerini, bilgilerini dile getirerek birbirlerini dinleyerek öğrenme gerçekleşiyor.

Görsel Öğrenme Stili: Resim yazı gibi görülen ve gözlenen şeyleri içerir. Etkinliğimizde öğrencilerden hayal ettikleri fotoğrafı resmetmeleri istenir. Bu açıdan görsel öğrenme stili de kullanılmıştır.

Planda Kullanılan Eğitim Teknolojileri ve Materyaller: Hangi eğitim teknolojilerinin ve materyallerin kullanılacağını yazınız. Bunların özelliklerini açıklayarak, nasıl uygulanacağını yazınız.
Görsel İşitsel Araçlar: : Etkinliğimizde resimler kullanılmıştır. Sınıftaki malzemeler kullanılarak öğrenciler yaptıkları resimlere çerçeve yapmışlardır.

Etkinliğin uygulanması

Öğrenme Süreci:

Çocuklara aile deyince akıllarına ne geldiği sorulur. Kendi ailelerinden bahsetmeleri için sorular yöneltilir. Ailecek neler yaptıkları dinlenir. Evlerindeki görev dağılımı ile ilgili bilgi alındıktan sonra gözlerini kapatmaları istenir. Aileleri ile birlikte olduklarını düşünmeleri ve onlarla birlikte fotoğraf çektirdiklerini hayal etmeleri istenir. Gözler açıldıktan sonra hayaller söylenir. Ardından kağıtlar dağıtılır ve çocuklar kağıtlara hayal ettikleri fotoğrafı çizerler. Bu sırada bu kağıdı çerçeve olarak düşünmeleri istenir. Verilen malzemelerle de çevrelerini süslerler.

HAZIRLAYANLAR

BUKET ÖZDEMİR

EDA NUR AYAZOĞLU

ŞEVİN BEKİROĞLU



ŞEYMA KAPUSUZ

EBRU HİRİK
Yüklə 30,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin