European Commission



Yüklə 19,47 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü19,47 Kb.
#13654



Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 19 februarie 2013



Cetățenia europeană: crește gradul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la drepturile garantate de UE, dar cetățenii doresc să știe și mai multe

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, publicat astăzi de Comisia Europeană, la 20 de ani de la crearea cetățeniei UE, europenii sunt, în general, conștienți de drepturile lor, dar nu știu întotdeauna ce anume presupun acestea. 81 % dintre respondenți știu că, pe lângă propria naționalitate, au statutul de cetățeni ai UE (a se vedea anexa). Cu toate acestea, numai 36 % dintre persoanele care au răspuns la sondaj se consideră bine informate în legătură cu drepturile aferente cetățeniei UE. Europenii își cunosc cel mai bine dreptul la liberă circulație (88 %) și dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (89 %). În același timp, două treimi (67 %) din persoanele chestionate consideră că libera circulație a persoanelor în cadrul UE aduce avantaje economice țării lor.

Sondajul este publicat în timp ce Parlamentul European și Comisia Europeană organizează astăzi o audiere comună pentru a discuta despre drepturile cetățenilor europeni. Discuțiile vor constitui o sursă de inspirație pentru elaborarea viitorului raport al Comisiei privind cetățenia UE, care urmărește să abordeze obstacolele cu care se confruntă cetățenii UE în exercitarea drepturilor lor. Raportul, care ar trebui să fie publicat la 8 mai, va formula o serie de inițiative care vor contribui la punerea în practică a acestor drepturi, în cadrul Anului european al cetățenilor 2013. De asemenea, Comunicarea vine în completarea celor 25 de acțiuni anunțate în primul raport privind cetățenia UE din 2010 (a se vedea IP/10/1390 și MEMO/10/525) și trece în revistă obstacolele întâmpinate de cetățenii UE care au fost eliminate în ultimii trei ani.

Doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, a declarat: „Europenii sunt atașați de drepturile lor de cetățeni ai UE și sunt mai conștienți ca niciodată de existența acestora. Cu toate acestea, rămân încă multe de făcut pentru a-i ajuta pe cetățeni să își exercite drepturile și să participe mai activ la procesele decizionale ale Uniunii Europene. Pe parcursul acestui an, care este proclamat Anul european al cetățenilor, voi lua parte la dialogurile cetățenilor din întreaga Uniune, pentru a cunoaște preocupările și punctele lor de vedere cu privire la drepturile lor, pentru a asculta propunerile lor legate de modul în care putem îmbunătăți situația și pentru a înțelege cum văd ei viitorul Europei. Europa nu poate fi făurită fără contribuția directă a cetățenilor săi. Prin urmare, schimbăm radical modul de elaborare a politicilor europene pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a se implica direct în acest proces.”

În sondajul Eurobarometru privind cetățenia Uniunii Europene, cetățenii europeni au fost invitați să se exprime cu privire la statutul lor și la drepturile aferente cetățeniei UE. În ansamblu, respondenții cunoșteau majoritatea acestor drepturi, inclusiv dreptul de a adresa petiții instituțiilor UE (89 %), libera circulație (88 %), nediscriminarea pe baza naționalității (82 %), protecția consulară (79 %) și participarea la o inițiativă cetățenească (73 %). Peste o treime din respondenți (36 %) s-au considerat bine informați cu privire la aceste drepturi, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 puncte procentuale față de anul 2007. Cu toate acestea, doar 24 % dintre persoanele interogate consideră că sunt bine informate cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia dacă drepturile nu le sunt respectate.

În ceea ce privește dreptul la liberă circulație, majoritatea absolută a cetățenilor europeni din toate cele 27 de state membre ale UE sunt convinși că acest drept ar aduce avantaje economice țării lor.



Context

Datorită cetățeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht și a cărei a 20-a aniversare se sărbătorește în acest an, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință, dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată și dreptul de a înainta petiții Parlamentului European și de a se adresa Ombudsmanului European și instituțiilor UE.

Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetățean european, însă de multe ori oamenii nu știu de existența lor. Anul european al cetățenilor are drept scop explicarea acestor drepturi și garantarea faptului că cetățenii le cunosc și nu întâmpină dificultăți în exercitarea lor (a se vedea IP/13/2).

Comisia Europeană depune eforturi în vederea eliminării obstacolelor cu care cetățenii UE continuă să se confrunte în viața de zi cu zi: raportul din 2010 privind cetățenia UE (a se vedea IP/10/1390 și MEMO/10/525) identifica 25 de măsuri concrete pentru a oferi cetățenilor europeni mijloacele necesare pentru a-și exercita dreptul la liberă circulație în UE. În 2013, pe parcursul Anului european al cetățenilor, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia UE, care va face bilanțul celor 25 de acțiuni propuse în 2010 și va prezenta noi acțiuni-cheie pentru viitor în vederea eliminării obstacolelor care continuă să împiedice cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE.

De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE își vor conjuga, de asemenea, eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățenii europeni din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora. Vicepreședintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), la Graz (Austria), la Dublin (Irlanda) și la Berlin (Germania), iar comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate în 2013 în diferite localități europene, factori de decizie politică de la nivel european și local urmând să poarte discuții cu cetățeni din toate colțurile Europei, indiferent de statutul lor social, cu privire la repercusiunile crizei economice, la drepturile cetățenilor UE și la viitorul Europei. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

Pentru a pregăti terenul pentru Anul european, Comisia a organizat, în perioada 9 mai­9 septembrie 2012, o amplă consultare publică în cadrul căreia cetățenii au fost întrebați despre problemele cu care s-au confruntat în exercitarea drepturilor lor de cetățeni ai UE (a se vedea IP/12/461). Respondenții au indicat că sunt foarte atașați de drepturile lor de cetățeni ai UE, în special de dreptul la liberă circulație și de drepturile politice. Ei au precizat că și-ar dori crearea unui adevărat spațiu european în care să poată să locuiască, să lucreze, să se deplaseze, să studieze și să facă cumpărături fără să se confrunte cu formalități administrative împovărătoare sau cu acte de discriminare. Respondenții au subliniat însă că mai sunt de parcurs unele etape până la acest stadiu. Ei au atras atenția asupra diverselor probleme existente, în special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care Comisia le va aborda în următorul raport privind cetățenia UE, prevăzut să fie publicat în cursul anului 2013. A se vedea rezultatele consultării la adresa: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf.



Pentru informații suplimentare

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:



http://ec.europa.eu/reding

Comisia Europeană - cetățenia UE:



http://ec.europa.eu/justice/citizen/index_ro.htm

Eurobarometru – cetățenia UE:



http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_374_361_en.htm#365

Anul european al cetățenilor:



http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:



http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ANEXĂ

1. Din ce în ce mai mulți cetățeni (81 %) știu că au statutul de „cetățeni ai UE”



Evoluția de-a lungul anilor:



2. …însă numai 36 % dintre aceștia cunosc drepturile conferite de cetățenia UE:



3. Dreptul de a adresa plângeri instituțiilor UE și dreptul la liberă circulație sunt cele mai cunoscute drepturi conferite cetățenilor UE



4. Cetățenii UE recunosc, în mare parte, avantajele economice ale liberei circulații pe teritoriul Uniunii Europene




IP/13/119

Yüklə 19,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin