EYLÜL’DE GÜNCEL SANATIN BAŞKENTİ İSTANBUL OLACAK!
12. İSTANBUL BİENALİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali, 17 Eylül-13 Kasım tarihleri arasında İstanbullularla buluşmaya hazırlanıyor.
12. İstanbul Bienali, Eylül ayından itibaren İstanbul’u bir kez daha dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürecek. Avrupa’da Venedik Bienali ile beraber yılın en önemli sanat etkinliği olarak anılan İstanbul Bienali'nin bu yılki başlığı İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 olarak belirlendi. Bienalin, küratörler Adriano Pedrosa ve
Jens Hoffmann tarafından belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Kübalı-Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres’e göndermeler içeriyor. İşleri uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres, küratörlüğünü Rosa Martinez’in üstlendiği 5. İstanbul Bienali’nde de sanatçı olarak yer almıştı. Torres’in, siyasi konuları ele alırken biçimsel yenilikçiliği kullanarak oluşturduğu sanat dili, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı oldu.
12. İstanbul Bienali, günümüzde, özellikle bienal bağlamında, yan etkinlik ve programları öne çıkaran anlayışa yanıt olarak, sanatsal ve küratöryel ifadenin asıl biçimi olan serginin önemine yeniden dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bienal, yapıtların sunumuna ve birbiriyle ilişkisine öncelik tanıyacak şekilde, özenle inşa edilmiş tek bir mekâna, Antrepo’ya yerleştirilecek.
Gonzalez-Torres’in “İsimsiz” kavramına uygun bir şekilde ve yerleşmiş sanatsal ve siyasi kuralların arkasından dolaşma arzusuyla, sanatçıların isimleri bienalin açılışına kadar açıklanmayacak. Küratörler sergiyle ilgili önyargılı düşüncelere yönelik eleştirel bir tavır geliştirerek, katılan sanatçıların isim listesini, etkinliğin ana başlığını, hatta mümkün olduğunca kendi isimlerini de ilan etmeyerek serginin açılmadan önce bu yollarla tüketilmesini eleştiriyorlar. Bu söylem, temel önermelerinin önemli bir noktasını oluşturuyor.
12. İstanbul Bienali, dünya güncel sanat platformunun birçok önemli ismini de İstanbul’da ağırlayacak. Uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile yabancı basın mensupları da dahil olmak üzere 4 bine yakın konuk İstanbul Bienali’ni görmek için açılış haftasında İstanbul’da olacak.
Koç Holding 2007 yılında başladığı ve 5 bienali kapsayan on yıllık “Bienal Sponsorluğu”na 12. İstanbul Bienali ile devam ediyor. Koç Holding bu yılki bienal de dahil olmak üzere 2016 yılına kadar gerçekleştirilecek üç İstanbul Bienali’nin daha sponsorluğunu üstlenecek.
12. İSTANBUL BİENALİ TEMALARI
12. İstanbul Bienali, başlığının yanı sıra temalarında da Felix Gonzalez-Torres’in işlerinden ilham alıyor. Bienalde İsimsiz (Soyutlama), "İsimsiz" (Ross), "İsimsiz" (Pasaport), İsimsiz (Tarih), "İsimsiz" (Ateşli Silahla Ölüm) olarak farklı temalar altında düzenlenecek beş karma sergiye ek olarak, bu meselelerle ilgili tartışmaları daha da ileriye taşıyacak
50’den fazla kişisel sergi de yer alacak.
Her karma sergi, belirli bir tema başlığı altında çok sayıda sanatçının yapıtını bir araya getirecek. Kendi bağımsız mekânlarına sahip karma sergilerin her biri kendi içinde yoğun bir ilişkiler ağı taşıyacak. Bu sergiler bir araya geldiklerinde bienalin tamamı açısından birer tematik dayanak işlevi görecek. Her kişisel sunum, karma sergilerin konularıyla ilişkili olacak ancak karma sergilerin ortaya koyduğu konuları inceleyerek tartışmayı kararlı bir şekilde daha ileri noktalara taşıyacak.
Gonzales-Torres'in "İsimsiz" (Bloodwork-Steady Decline) eserinden esinlnen İsimsiz (Soyutlama) bölümü saf soyutlamayı ve yüksek modernist çizgiyi politik ve fiziksel temalarla yıkan eserleri bir araya getiriyor.
"İsimsiz" (Ross) bölümü Gonzales-Torres'in 1991 yılında yaptığı, renkli kâğıtlara sarılmış yüzlerce şekerden oluşan eserinden esinleniyor. Bu eser Gonzales-Torres'in sevgilisi ve sanatçının birkaç eserine daha başlık olmuş Ross Laycock için bir saygı duruşu niteliğinde. Bu bölüm kişiselliği politika, homoseksüel aşklar, ilişkiler, aile, kimlik, arzu, cinsellik ve kaybetmeyle birleştiriyor.
"İsimsiz" (Pasaport) bölümü sanatçının yüzlerce bağlanmış kitapçıktan oluşturduğu "İsimsiz" (Pasaport #II) eserinden esinleniyor. Bu bölüm ulusal kimlik, sınırlardan geçiş, haritalama, ülke kavramı, ekonomik göçler, politik ve kültürel yabancılaşma üzerine konuları içeriyor.
İsimsiz (Tarih) bölümü sanatçının çerçevelenmiş fotostatlardan oluşan "İsimsiz" adlı eserinden esinleniyor. Bu bölüm tarihin yazılması, tarihin yazısı ve alternatif tarih okumaları üzerine yoğunlaşıyor.
"İsimsiz" (Ateşli Silahla Ölüm) bölümü sanatçının aynı ismi taşıyan eserini konu alıyor. Serginin bu bölümü dünya çapında büyük bir hızla artan ateşli silah dehşetini silahları, katilleri ve kurbanları odak alan ve güncel sanat eserleri aracılığıyla farklı bir tarihsel sıralamayla anlatıyor.
12. İstanbul Bienali’nin "İsimsiz" (Pasaport) temasının sponsorluğunu Zorlu Center, İsimsiz (Tarih) temasının sponsorluğunuysa Hitay Holding üstleniyor.
İSTANBUL BİENALİ MEKÂNINI
PRITZKER ÖDÜLLÜ MİMAR RYUE NISHIZAWA TASARLADI
17 Eylül Cumartesi günü sanatseverlerin ziyaretine açılacak olan 12. İstanbul Bienali’nin mekânları, Tophane’de İstanbul Denizcilik İşletmeleri’ne ait alandaki 3 ve 5 numaralı Antrepolar olacak.
Bienal mekânlarının mimarı tasarımı güncel mimarinin ünlü ismi Ryue Nishizawa’nın Mimari Tasarım Ofisi tarafından yapıldı. Tasarım uyarınca 3 ve 2010 yılında onarılan 5 numaralı Antrepolar’ın içi, çelik ve alçıpan konstrüksiyonlarla etkileyici bir sergi alanına dönüştürülüyor. Nishizawa, mekânda gezen seyircinin karma ve solo sergileri birbirinden ilk algıda ayırabilmesi için de bir yöntem üzerinde çalışıyor.
Henüz 40’lı yaşlarında olduğu halde dünya mimari tasarım çevrelerince günümüzün en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen ödüllü mimar Ryue Nishizawa, 1995 yılında, mimar Kazuyo Sejima ile birlikte kurduğu SANAA (Sejima ve Nishizawa ve İş Ortakları) mimarlık ofisinin yanı sıra 1997’den bu yana Ryue Nishizawa Ofisi’nin de yöneticiliğini sürdürüyor.
İçlerinde Pritzker Mimari Ödülü ve Venedik Mimarlık Bienali’nin Altın Aslan Ödülü’nün de bulunduğu birçok ödülün sahibi Ryue Nishizawa’nın ödülleri paylaştığı Kazuyo Sejima’yla yönettiği SANAA’nın projeleri arasında New York’taki The New Museum of Contemporary Art (2007), Japonyo’daki 21st Century Museum of Contemporary Art (2004) ve Christian Dior ile Prada’nın butikleri bulunuyor.
KOÇ HOLDİNG DESTEĞİYLE
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİENALİ GEZİYOR
12. İstanbul Bienali süresince Antrepo’daki gişelerde öğrenci kimliğini gösteren üniversite öğrencileri bienal sergilerini, ücret ödemeden, İstanbul Bienali Sponsoru Koç Holding’in konuğu olarak gezebilecek.
MİNİK SANATSEVERLER İÇİN BİENAL BOYUNCA
ÇOCUK EĞİTİM PROGRAMLARI
İKSV ve Pace Sanat Merkezi, Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Bienali kapsamında çocuk eğitim programları gerçekleştiriyor. 6–14 yaş grubundaki çocukların müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak, sanata ve özellikle güncel sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları 12. Istanbul Bienali’nin açık olduğu 17 Eylül–13 Kasım tarihleri arasında devam edecek.
SANAT ÖĞRETMENLERİ İÇİN EĞİTİM PROJELERİ
Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek eğitim projesinde, Ekim ayı içerisinde
200 sanat öğretmenine bienal ve güncel sanat eğitimi verilecek. Bu projeyle İKSV ve Koç Holding genç kuşağın sanata olan merakını ve sanat bilgisini artırmayı amaçlıyor.
12. İSTANBUL BİENALİ YAYINLARI
12. İstanbul Bienali için üç yayın hazırlanıyor: İstanbul'u Hatırlamak konferans kitabı, sanatçı röportajlarını içeren bir el kitabı ve sergi konuları ile kurulum sürecini anlatan bir katalog. Kasım 2010’da yapılan ve İstanbul Bienali’nin tarihine göz atan İstanbul’u Hatırlamak isimli konferans, aynı ismi taşıyan bir kitaba dönüştürülerek bienalin ilk yayınını oluşturacak. İkinci yayın, sanatçılarla yapılan röportajların renkli fotoğraflarla birlikte yer aldığı bir rehber kitap olacak. Üçüncü yayın ise sergi konuları üzerine odaklanan altı yeni metin ve bienalin kurulum görsellerini içeren bir katalog olarak hazırlanıyor.
12. İSTANBUL BİENALİ’NDE MEKÂN VE SAATLER
Bienal Mekânı: 3 ve 5 Numaralı Antrepolar (Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası, Karaköy)
Bienal sergi mekânı pazartesi hariç her gün 10.00–19.00, perşembe günleri ise saat 22.00'ye kadar açık olacak.
12. İSTANBUL BİENALİ BİLETLERİ
12. İstanbul Bienali’nin bilet fiyatı 17 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek bienal açılışına kadar 15 TL, 17 Eylül itibariyle 20 TL üzerinden temin edilebilecek. İlköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üstü izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri sergiyi 8 TL’lik indirimli biletle ziyaret edebilecekler. İndirimli biletler, bienal başlayana kadar 5 TL üzerinden alınabilecek. Biletler, Biletix satış kanalları, İKSV (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5 Şişhane, Pazar hariç her gün 10.00-18.00 arasında) ve 15 Eylül’den itibaren Antrepo No.3’ten satın alınabilir.
Lale Kart sahipleri bienal biletlerinde de %20–25 oranındaki özel Lale Kart indirimlerinden yararlanabilecek.
12. İstanbul Bienali sergi mekânlarında her gün düzenlenecek rehberli turlara katılım, bienal biletini gösteren izleyicilere 20 TL, indirimli biletini gösterenlere 8 TL olacak.
Bienal “12B Sınırsız” ile gezilir
İstanbul Bienali’ni herkesten önce, sınırsız ve özel etkinlikleriyle birlikte izleme fırsatı sunan ve sınırlı sayıda satışa sunulan iki kişilik "12B Sınırsız" biletinin fiyatı 50 TL.
“12B Sınırsız” bileti ile sanatseverler, bienal süresince sergi mekânlarına sınırsız giriş hakkı elde edecek ve bienal boyunca, belirlenecek kafe, restoran, kitabevi ve müzikevlerinde indirimler kazanacaklar. Bienal kapsamında konuklara özel gerçekleştirilecek iki partiye giriş imkânı sağlayacak “12B Sınırsız” bileti ile sanatseverler İstanbul Bienali sanatçıları ve yabancı konuklarıyla beraber güncel sanat dünyasının bir parçası olacak.
“Bienal Artı” bileti ile siz de İstanbul Bienali’nin destekçisi olabilirsiniz
İstanbul Bienali’nde geçtiğimiz yıl başlatılan ve sanatseverlerden büyük ilgi gören
"Bienal Artı” bilet uygulaması bu yıl da devam ediyor.
"Bienal Artı" biletleri ile sanatseverler İstanbul Bienali’ne kişisel olarak katkıda bulunmanın yanı sıra 15-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek ön izlemeye katılabilecek ve bienali sınırsız izleme fırsatına da sahip olacaklar. Bienal kapsamında düzenlenecek iki özel partiye giriş imkânı sağlayacak ve iki kişi için geçerli olacak “Bienal Artı” biletlerinin fiyatı 150TL olarak belirlendi.
İSTANBUL BİENALİ BASIN TOPLANTISI VE BASIN AKREDİTASYONU
12. İstanbul Bienali’nin 15 Eylül Perşembe sabahı yapılacak basın toplantısından sonra, akredite olan basın mensupları 15 ve 16 Eylül günlerinde bienalin ön izlemesine katılabilecekler ve takip eden hafta sonu bienal mekânına sınırsız giriş imkânı elde edecekler. İstanbul Bienali basın toplantısını ajandalarınıza şimdiden kaydetmenizi rica ediyoruz.
Bienali haber amaçlı takip etmek isteyen basın mensupları, basın akreditasyonlarını
8 Ağustos tarihinden itibaren www.iksv.org/bienal adresinden gerçekleştirebilirler. Akreditasyon başvuruları için son başvuru tarihi 16 Eylül Cuma günü olarak belirlendi.
Ayrıntılı bilgi için: bienal.iksv.org/tr
12. İstanbul Bienali’nin yüksek çözünürlüklü görselleri için: www.iksvpress.com/bienal2011
Dostları ilə paylaş: |