Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂnt revista presei



Yüklə 80,93 Kb.
tarix07.04.2018
ölçüsü80,93 Kb.
#47399

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

27 Noiembrie 2015

PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministerul-muncii-sustine-introducerea-educatiei-sexuale-programa-scolara-1_5657fdb87d919ed50ea200d3/index.html

Ministerul Muncii susţine introducerea educaţiei sexuale în programa şcolară

Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, susţine că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive.

Declaraţiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a fost organizată la Palatul Cotroceni, intitulată "Educaţie pentru sănătate", care promovează introducerea în curricula şcolară a unei discipline separate pe tema sănătăţii în rândul tinerilor.

Ministrul Muncii a declarat cu această ocazie că autorităţile trebuie să susţină şi să promoveze un "stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor", atât în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice, dar şi educaţia sexuală. "Organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale (...) au obligaţia să deruleze în mod sistematic în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală pentru copii", a spus Claudia Ana Costea.



Vârsta medie de debut a vieţii sexuale, 15 ani

Ea a dat citire unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care arată că, în România, peste jumătate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili nu utilizează mijloace contraceptive. "Un sfert din adolescenţii între 14 şi 17 ani se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieţii sexuale fiind de 15 ani şi jumătate, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. (...) Mai puţin de jumătate dintre cei cu parteneri stabili utilizează în mod constant mijloace de protecţie", a afirmat Costea.

În luna octombie, şi Ministerul Sănătăţii a anunţat că susţine introducerea acestei discipline. Ministerul Sănătăţii a aratat, într-un răspuns la apelul lansat de mai multe ONG-uri pentru introducerea orelor de educaţie sanitară şi implict sexuală în şcoli, că susţine acest lucru, ca pe o măsură obligatorie pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare.

Peste 60 de organizaţii neguvernamentale au lansat un apel de urgenţă către Ministerul Sănătăţii pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli.

Ministerul Sănătăţii le-a răspuns că apreciază implicarea societăţii civile în asigurarea accesului copiilor la informaţii privind educaţie sexuală, mai ales în contextul actual în care România are una din cele mai crescute rate a natalităţii din Europa în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani.

Totodată, ministerul a transmis că susţine promovarea sănătăţii în rândul populaţiei prin diferite activităţi de informare, educaţie şi comunicare, inclusiv educaţia sanitară în şcoli ca o metodă de informare, dar şi de educare a copiilor privind sănătatea şi prevenirea îmbolnăvirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuală.

De asemenea, ministerul este de acord că introducerea în curricula şcolară în mod obligatoriu a orelor de educaţie sanitară poate preveni apariţia bolilor atât la nivel de individ, cât şi la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor şi metodelor de prevenire a acestora.

"Deşi există diverse organizaţii şi asociaţii care contestă obligativitatea introducerii orelor de educaţie sanitară şi care susţin că la aceste ore de educaţie sanitară este total nepotrivită educaţia sexuală a copiilor, Ministerul Sănătăţii susţine că este o măsură obligatorie şi oportună pentru dezvoltarea sănătoasă a generaţiilor viitoare. De asemenea, considerăm că un rol important în asigurarea unei educaţii sanitare a copiilor îl au şi părinţii acestora care pot veni în susţinerea asigurării unei bune educaţii a copiilor în acest sens", arată MS în răspunsul transmis ONG-urilor.

Ministerul Sănătăţii mai spunea că va organiza întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei în vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educaţiei pentru sănătate drept o componentă importantă a sănătăţii publice.

http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/cum-isi-echivaleaza-studiile-profesorii-vor-predea-strainatate-1_565721647d919ed50e9cb4d1/index.html

Cum îşi echivalează studiile profesorii care vor să predea în străinătate

Metodologia privind eliberarea, pentru cetăţenii care au studiat în România, a adeverinţei de conformitate a studiilor a fost modificată prin ordin al ministrului Educaţiei şi publicată în Monitorul Oficial. Mai exact, documentul stipulează că profesorii care au obţinut diplome în România pot obţine adeverinţă de conformitate de la Direcţia generală management şi reţea şcolară din cadrul Ministerului Educaţiei.

„Adeverinţa de conformitate poate fi solicitată de către cetăţenii prevăzuţi la art. 1 în baza în baza unui act de studii (diplomă, adeverinţă etc.) eliberat de o unitate de învăţământ sau de o instituţie de învăţământ superior acreditată în cadrul sistemului naţional de învăţământ din România”, se arată în metodologia care a intrat în vigoare.

Joburi în străinătate pentru profesori Institutul

Limbii Române recrutează şi selectează candidaţi din mediul universitar, pentru ocuparea postului de lector de limba română de la Universitatea din Pisa, Italia, pentru o perioadă determinată, de maxim 36 de luni, cu condiţia obţinerii, anual, a aprobării de continuare a activităţii din partea Institutului Limbii Române şi a universităţii străine partenere.

Lectoratul de Limba română de la Universitatea din Pisa funcţionează în baza Programului interguvernamental de colaborare culturală româno-italian, în cadrul Departamentului de Filologie, Literatură şi Lingvistică.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/la-materii-sustin-elevii-teze-lista-tezelor-anul-scolar-2015-2016-1_565705e77d919ed50e9bea88/index.html

La ce materii susţin elevii teze. Lista tezelor pentru anul şcolar 2015-2016

Până pe 11 decembrie, elevii din clasele V-VII vor susţine teze la Limba Română şi la Matematică, elevii de clasa a VIII-a dau teză şi la Istorie sau Geografie, la alegere, iar elevii de liceu susţin teze în funcţie de specializarea la care învaţă.

Potrivit listei cu disciplinele la care se suţin teze, publicată de Ministerul Educaţiei, tezele de pe semestrul I al anului şcolar 2015 – 2016 se susţin, de regulă, până la data de 11 decembrie 2015.

În semestrul al II-lea, tezele se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2016, însă la clasa a VIII- a, tezele se vor susţine până la data de 13 mai 2016, având în vedere că ei intră mai devreme în vacanţă, având Evaluarea Naţională în iunie. Şi elevii de clasa a XII-a dau tezele mai devreme, până la data de 22 aprilie 2016.

La şcolile şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pe lângă lucrările scrise menţionate în listă, se susţine lucrare scrisă semestrială şi la limba şi literatura maternă, indiferent de nivel, filieră, profil, specializare/calificare profesională , an de studiu şi formă de şcolarizare.

De asemenea, la clasele cu predare în regim bilingv sau intensiv a unei limbi străine , indiferent de specializare /calificare profesională, pe lângă lucrările scrise menţionate în listă, se susţine lucrare scrisă semestrială şi la limba străină respectivă.



Lista tezelor pentru elevii de gimnaziu:

Clasele a V-a – a VII-a

1. Limba şi literatura română

2. Matematică

Clasa a VIII-a

1. Limba şi literatura română

2. Matematică

3. Istorie/Geografie (la alegere)



Lista tezelor pentru elevii de liceu, profilul teoretic: Filologie

1. Limba şi literatura română

2. Limba modernă I

3. Istorie/ Geografie (la alegere)

4. Limba latină (la învăţământ seral şi f.r. la clasa a XIIIa, teza se va susţine la Ştiinţe socio-umane)

Ştiinţe sociale

1. Limba şi literatura română

2. Limba modernă I

3. Istorie/ Geografie (la alegere)

4. Ştiinţe socio-umane (Logică, argumentare şi comunicare la clasa a IX-a / Psihologie la clasa a X-a / Economie sau Sociologie (la alegere) la clasa a XI- a / Filosofie la clasa a XII-a/ Filosofie la clasa a XIII-a seral şi f.r. )

Matematică - informatică

1.Limba şi literatura română

2. Matematică

3. Informatica (la seral şi f.r. pentru clasele a IX-a şi a Xa teza se va susţine la Fizică)

4. Fizică/Chimie/Biologie (la alegere) ( la învăţământ seral şi f.r. la clasa a XII-a şi a XIII-a, teza se va susţine la Fizică)

Ştiinţe ale naturii

1. Limba şi literatura română

2. Matematică

3. Fizică/Chimie/Biologie(la alegere)

4. Fizică/Chimie/Biologie (la alegere, altă disciplină decât cea aleasă la poziţia 3)

http://adevarul.ro/educatie/scoala/programul-exceptionalii-reia-2016-invata-copiii-educatia-nonformala-1_5656f4f37d919ed50e9b6bfe/index.html

Programul Excepţionalii se reia în 2016. Ce învaţă copiii prin educaţia nonformală

Înscrierile pentru programul Excepţionalii din 2016 al Şcolii de Valori au loc în perioada 7-12 februarie. În total, sunt 65 de locuri pentru tineri cu vârsta între 16 – 19 ani. Copiii se pot înscrie la cursuri de antreprenoriat, de inventatori, de activism social, de modelatori de opinie şi de performeri inspiraţionali.

Programul Excepţionalii 2016 cuprinde o "Tabăra de inovaţie" (07-10 februarie) cu ateliere educative, de autocunoaştere şi valori, dezvoltarea abilităţilor de leadership. Copii vor învăţa să realizeze, în echipă, proiecte ce vor fi implementate, în comunitatea din oraşele Excepţionalilor, cu ajutorul mentorilor din Şcoala de Valori.

Un alt program este cel de imersiune în lumea business (10-12 februarie), cu workshopuri şi interacţiune cu profesionişti de top din Bucureşti, precum şi vizite la diverse companii.

De asemenea, elevii învaţă şi voluntariat în proiecte de impact (15 februarie-25 aprilie). Anul trecut, Excepţionalii au realizat proiectul Vrem să fim, un website cu peste 80 de interviuri cu profesionişti din România, pentru a ajuta ajuta tinerii să înţeleagă mai bine ce profesie li se potriveşte. În perioada imediat lansării, vremsafim.ro a avut peste 10.000 de vizualizări.

Locurile din programul Excepţionalii, pe domenii:

• Antreprenori începători (10 locuri) – freelanceri, cu abilităţi de leadership, iniţiative de business sau proiecte de tip ONG;

• Inovatori şi Inventatori (15 locuri) pasionaţi de ştiinţă (chimie, fizică, informatică, matermatică, mecanică), tehnologie, inginerie, cu rezultate şi conştienţi de aplicabilitatea tehnologiei în viaţa reală;

• Contribuitori în societate (10 locuri) voluntari şi activişti cu atitudine, rezultate şi vechime;

• Modelatori de opinie (10 locuri) - tineri care au propriul blog, canal de YouTube, au participat la TEDx sau au apărut în presă, cu abilităţi excelente de public speaking;

• Performeri inspiraţionali (20 locuri) - cu performanţe în domeniul: artistic (5 locuri – îndeosebi muzică, desen/pictură, dans), sportiv (5 locuri), academic (10 olimpici naţionali şi internaţionali).


http://adevarul.ro/news/politica/iohannis-traim-intr-o-lume-amenintarile-adresa-sanatatii-vin-oriunde-singurul-filtru-copiii-educatia-1_5656bf057d919ed50e99bc1c/index.html

Iohannis: Trăim într-o lume în care ameninţările la adresa sănătăţii vin de oriunde. Singurul filtru pe care copiii îl au este educaţia

În cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa educaţiei în menţinerea sănătăţii.

„Educaţia pentru sănătate este o mare oportunitate. O conduită preventivă se formează în timp, impactul fiind mai mare când debutează la o vârstă fragedă. Învăţământul românesc are nevoie de o abordare integrată. Aceasta implică mai mult decât o materie suplimentară la clasă. Presupune existenţa unei ambianţe şcolare ce inspirtă siguranţă, igienă, alocarea timpului, existenţa personalului şi consiliere, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că educaţie este singura care îi poate ajuta pe copii să prevină ameninţările la adresa sănătăţii. „Trăim într-o societatea globală interconenctată, o lume în care ameninţările la adresa sănătăţii vin de oriunde: alimentaţie, poluare, etc. Singurul filtru pe care copiii îl au este educaţia. De aceea, îmi exprim convingerea că împreună vom găsi soluţii eficiente adecvate vremurilor noastre.



Ştiu că avem acelaşi ţel atunci când vine vorba de sănătatea copiilor“, a mai spus Iohannis. Preşedintele a găzduit, la Palatul Cotroceni, o dezbatere cu tema „Educaţia pentru sănătate“.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20624120-dezbaterea-educatie-pentru-sanatate-palatul-cotroceni-iohannis-administratia-prezidentiala-veti-gasi-intotdeauna-cadrul-pentru-dialog-real.htm

Dezbaterea "Educatie pentru sanatate", la Palatul Cotroceni. Iohannis: La Administratia Prezidentiala veti gasi intotdeauna cadrul pentru dialog real


Dezbaterea "Educatie pentru sanatate" are loc joi dimineata la Palatul Cotroceni. In deschidere, presedintele Klaus Iohannis i-a asigurat pe participanti ca "La Administratia Prezidentiala veti gasi intotdeauna cadrul pentru dialog real. Sunt un partener atent si preocupat. (...) Educatia pentru sanatate in scoala are o importanta deosebita. (...) Asteptarile copiilor de la fiecare dintre noi au crescut."


Discursul lui Klaus Iohannis in deschiderea dezbaterii "Educatie pentru sanatate" (sursa: Administratia Prezidentiala):


"Doamnelor si domnilor ministri,

Onorati parlamentari,

Onorati invitati

Doamnelor si domnilor,


Bine ati venit la Palatul Cotroceni, la dezbaterea organizata de Administratia Prezidentiala! Oferim astfel un cadru institutional de dialog pe o tema care va marca viitorul societatii romanesti - educatia pentru sanatate.

Acest eveniment se afla la intersectia a doua teme foarte importante pentru noi toti. Atunci cand sunt intrebati care sunt primele lor preocupari, majoritatea romanilor raspund "sanatatea" si "educatia". Atunci cand guvernantii isi definesc domeniile prioritare, aceleasi doua se gasesc, de fiecare data, in top. Iar in campaniile electorale actorii politici recunosc, cu totii, nevoia de a investi resurse de toate felurile si efort in sanatate si educatie.

Avem, iata, un consens declarativ - sanatatea si educatia sunt cruciale. Dar ceva lipseste, evident, pana la a avea in realitate rezultate palpabile si constante in timp.
Aceasta dezbatere vine, asadar, intr-un demers mai amplu pe care il facem pentru ca in aceste doua domenii sa trecem de la bune intentii la strategii pe termen lung, de la actiuni separate la politici coerente si masuri sistematice, de la efecte de moment la un impact major pentru generatiile viitoare.
Este deja larg cunoscut faptul ca cele mai raspandite boli ale societatii moderne pot fi evitate prin preventie.

Trebuie sa recunoastem faptul ca tot mai multi romani constientizeaza importanta preventiei, a unui stil de viata sanatos si a informarii ca acces la mai multa responsabilitate fata de propria sanatate. Aceasta responsabilizare individuala trebuie insa dublata si incurajata de efortul autoritatilor. Personal, sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate si cred ca educatia in acest sens, inca de la cele mai fragede varste, este calea catre o societate mai prospera. La Administratia Prezidentiala veti gasi intotdeauna cadrul pentru dialog real intre toti actorii - institutii responsabile, societate civila, comunitate scolara, asociatii profesionale, iar in mine personal, ca de fiecare data, veti gasi un partener atent si preocupat.


Doamnelor si domnilor,

Pe 20 noiembrie am avut bucuria de a primi, chiar in aceasta sala, un grup de copii frumosi, sinceri si plini de speranta. Au facut un apel catre noi, adultii, sa ne amintim cum era in copilarie, cum ne doream sa schimbam lumea si sa revolutionam sistemul. Este un apel de a fi ascultati si sprijiniti.

An de an asteptarile copiilor de la fiecare dintre noi au crescut, si odata cu ele dorinta de a le fi respectate drepturile. Romania si-a asumat sa asigure tuturor copiilor dreptul la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa, dreptul de a fi protejati impotriva violentei si a oricarei forme de maltratare, la protectie impotriva drogurilor, a abuzului de orice fel, dreptul la o educatie care sa ii pregateasca pentru viata in spiritul intelegerii si tolerantei.

De siguranta si sanatatea copilului de astazi depind sanatatea si bunastarea adultului, precum si dezvoltarea societatii de maine. Educatia pentru sanatate, realizata in cadrul formal al sistemului de invatamant, este o mare oportunitate. Este o prima cale prin care copiii pot afla informatii corecte despre diferite aspecte ale sanatatii si inceputul formarii unor atitudini si deprinderi care vor avea efecte pentru sanatatea lor de-a lungul intregii vieti.

O conduita preventiva se formeaza in timp, impactul fiind mai mare atunci cand debuteaza la o varsta frageda. Scoala are o autoritate morala recunoscuta si, de aceea, educatia pentru sanatate asigurata prin intermediul acesteia capata o recunoastere individuala si sociala deosebita.

Invatamantul romanesc are nevoie de o abordare integrata a conceptului de educatie pentru sanatate. Aceasta implica mai mult decat o materie suplimentara la clasa. Presupune existenta in fiecare unitate de invatamant a unei ambiante scolare ce inspira curatenie, siguranta si igiena, implica asigurarea asistentei medico-sanitare de urgenta in timpul programului, alocarea timpului si dotarilor necesare pentru educatie fizica si sport, existenta personalului si activitatilor de consiliere psihopedagogica.


Stimati invitati,

Traim intr-o societate globala, interconectata, in care accesul la informatii este liber, iar sursele sunt multiple, o lume in care amenintarile la adresa sanatatii vin de oriunde: alimentatie, stres, poluare, necunoasterea riscurilor de sanatate asociate diferitelor tipuri de comportamente. Singurul filtru pe care copiii il au este educatia, principala lor protectie in fata riscurilor si incertitudinilor prezentului.

De aceea, imi exprim convingerea ca impreuna, depasind barierele de tipul "pe vremea mea", vom gasi solutii eficiente, adecvate vremurilor noastre si contextului plin de provocari in care ne aflam.

Stiu ca avem acelasi tel si aceeasi determinare atunci cand vine vorba de sanatatea copiilor din Romania si a tuturor in general. De aceea, sunt increzator in rezultatele pe care dezbaterile argumentate si bazate pe dovezi de pe parcursul zilei le vor aduce.


Va doresc mult succes!"


http://jurnalul.ro/stiri/observator/gala-excelentei-in-educatie-olimpicii-ieseni-au-fost-premiati-inspectoratul-scolar-judetean-iasi-isi-reconfirma-optiunea-pentru-educatia-de-calitate-701981.html

Gala Excelentei in Educatie. Olimpicii ieseni au fost premiati: “Inspectoratul Scolar Judetean Iasi isi reconfirma optiunea pentru educatia de calitate”

Excelenta Gala a Excelentei desfasurata zilele acestea la Iasi! Olimpicii ieseni au fost premiati de ISJ, Primaria Iasi fiind unul dintre partenerii Inspectoratul Scolar Judetean, organizatorul evenimentului.

“Este o recunoastere a unor rezultate de anvergura”, a spus prof. dr. Camelia Gavrila, seful ISJ Iasi, initiatorul manifestarii. Asadar, scoala ieseana a fost in sarbatoare la sfarsit de noiembrie. Peste 600 de elevi si profesori ieseni au fost premiati de inspectoratul scolar in cadrul Galei Excelentei in Educatie, editia a IV-a, desfasurata la Biblioteca Centrala Universitara si la Liceul Costache Negruzzi din capitala Moldovei.

Cei apreciati au primit pe langa diploma: plachete, carti, albume de arta, enciclopedii, CD-uri cu muzica clasica, premii in obiecte electronice si in bani, impresionantul eveniment fiind completat de momente artistice de exceptie. Au fost premiate, de asemenea, si proiectele educationale iesene de succes, cunoscute si apreciate la nivel national (competitii de anvergura, proiecte stiintifice si culturale interdisciplinare, proiecte de educatie multiculturala, reviste scolare).

Ca si in anii anteriori, s-a acordat titlul de elevul anului unui tanar ce a obtinut rezultate exceptionale la olimpiadele internationale. Este vorba despre Tudor Cristian Cozma, din clasa a 10-a, la Colegiul National Emil Racovita, care s-a situat in doua randuri pe podiumul olimpiadei internationale de Stiinte.

“Ma aflu aici pentru a impartasi bucuria recunoasterii. Nu sunt special, nu sunt aparte deloc. Un adolescent asemenea voua, carora le place scoala, sportul si sa ne jucam pe calculator, evident. Cred ca am aflat de mic, din clasele primare, ca n-o sa fiu jucator de fotbal sau baschet. Nu fiindca nu-mi plac aceste sporturi, ii admir foarte mult pe profesionistii din domeniu. Dar eu am inteles ca sunt genul de copil caruia ii place sa puna intrebari”, a spus Tudor Cristian Cozma, elevul anului.  



Gala Excelentei in Educatie, un eveniment de traditie, initiat de prof. dr. Camelia Gavrila

„Gala Excelentei in Educatie 2015 continua traditia nobila a omagierii elevilor si profesorilor care au confirmat valoric prin reusite la olimpiade si concursuri, ilustrand astfel comunicarea culturala profunda intre maestri ai educatiei si discipoli pasionati de stiinte, arte, sport sau tehnica. Alaturi de cele doua zile de festivitati, in completarea activitatilor de pregatire derulate prin Centrul de Excelenta, consemnam si aparitia unui nou numar al Revistei Excelsior, reconstituire a unei istorii recente a succeselor scolii iesene, elogiere a profesorilor care au modelat elevi de exceptie, pasionati, studiosi si talentati. Inspectoratul Scolar Judetean Iasi isi reconfirma optiunea pentru educatia de calitate, pentru standarde inalte si posibilitatea de a oferi elevilor oportunitati de formare si devenire profesionala, armonizand preocuparile si parteneriatele spatiului comunitar iesean, fiind interfata necesara care reuneste lumea scolii, mediul academic, zona administrativa, lumea economica, sub zodia educatiei si performantei de inalt nivel. In felul acesta, demersul nostru initiat in anul 2012 continua in acelasi format un proiect care devine ceremonial autentic, integrat in spatiul elevat si vibratia culturala a orasului Iasi”, a subliniat prof. dr. Camelia Gavrilă, initiatoarea evenimentului. 

Gala Excelentei este cel mai important eveniment educational al anului organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, la editia din acest an adunandu-se alaturi elevi, profesori, cat si reprezentanti ai autoritatilor locale: Mihai Chirica, primarul orasului Iasi, Victorel Lupu, presedintele Consiliului Judetean Iasi, cat si reprezentanti ai mediului academic iesean, precum si sponsori care au sustinut si sustin in continuare performanta si succesul in educatie.







http://www.puterea.ro/special/copii-cu-autism-in-scoli-de-masa-din-romania-126512.html

Copii cu autism, în școli de masă din România


În școlile de masă, copiii cu autism încă sunt în număr foarte mic, dar profesorii sunt din ce în ce mai deschiși să se instruiască, pentru a-i ajuta să se integreze.

În România, numărul copiilor cu autism școlarizați este, în continuare, extrem de scăzut. Într-un context neclar – nu există date oficiale privind numărul total de persoane cu autism din țara noastră, însă estimările specialiștilor, în baza datelor de prevalență internaționale, vorbesc de cca 15.000 de persoane – cifrele care există sunt oricum îngrijorătoare: conform Ministerului Educației, doar 1.560 de copii cu tulburare de spectru autist (TSA) din România erau înscriși în învățământul de masă sau special, la nivelul anului școlar 2012 – 2013.

Conform datelor furnizate de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din București – sector 4 și din 9 județe ale țării – Bacău, Botoșani, Brăila, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea – din cei 485 de copii cu autism cu vârstă școlară, înregistrați în cele 10 centre TSA deschise în cadrul instituțiilor respective, 412 copii (adică 85% dintre copiii înregistrați) nu sunt încadrați în nici o formă de învățământ.

Cauzele școlarizării scăzutea copiilor cu autism constau atât în slaba pregătire a acestora pentru întâlnirea cu mediul școlar, cât și în nivelul scăzut de pregătire a mediului școlar, pentru integrarea elevilor cu această afecțiune. Studiul Atitudinea publicului față de autism, realizat în 2011, pentru Fundația Romanian Angel Appeal, de Gallup și D&D Research, arată că profesorii au reacții diverse față de copilul cu autism, de la compasiune până la respingere. Respingerea apare din teama de a greși în relația cu acesta sau din neliniștea că atenția și resursele îndreptate către copilul cu autism ar putea determina neglijarea nevoilor celorlalți copii din clasă. Cadrele didactice recunosc, în cele mai multe cazuri, că nu se simt suficient de pregătite pentru a face față copiilor cu autism. De asemenea, pe fondul lipsei de informații despre afecțiune, și părinții copiilor tipici se tem că prezența în colectiv a unui copil cu autism ar putea scădea nivelul clasei sau ar periclita integritatea fizică a celorlalți copii. Același studiu arată că, printre motivele reticenței privind integrarea școlară a copiilor cu autism se numără, în egală măsură, lipsa unui curriculum special și dotarea necorespunzătoare a școlilor.

108 profesori au fost instruiți, în această toamnă, în lucrul, la clasă, cu copiii cu autism

Anul acesta, Fundația Romanian Angel Appeal și Centrul de Diagnostic și Consiliere din Islanda au organizat un training specializat, pentru profesori, care a oferit informații mai amănunțite despre autism și despre felul în care copiii cu autism percep lumea, precum și tehnici concrete de lucru, la clasă. Cursul a fost organizat în cadrul proiectului „Comunitate pregătită, copil integrat – suport pentru integrarea școlară și socială a copiilor cu tulburări din spectrul autismului”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul este desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Centrul de Diagnostic și Consiliere din Islanda, cu DGASPC sector 4 București și DGASPC din Bacău, Botoșani, Brăila, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

108 cadre didactice din București și din cele nouă județe ale țării – profesori din învățământul de masă și special, învățători dar și profesori de sprijin – au participat la instruirea care a presupus trei zile de formare teoretică și practică. Cea mai mare  parte a cursanților aveau la clasă cel puțin un copil cu autism. Tematica a cuprins informații despre afecțiune și informații practice privind structurarea activităților și a jocului, comunicarea, organizarea timpului liber al copiilor, cum poate fi organizată o sală de clasă,  colaborarea între profesioniști, rezolvarea problemelor, evaluarea. Cadrele didactice participante au fost selectate în baza aplicațiilor online – al căror număr a fost mult peste așteptări – criteriul determinat fiind însă motivația.

Ce spun profesorii instruiți?

Este mare nevoie ca toate cadrele didactice să fie informate în legătură cu problemele generate de autism și e mare nevoie ca problema copiilor cu TSA să fie înțeleasă la nivel mondial”

“Înainte a participa la cursuri, cunoștințele despre copiii afectati de autism îmi erau lacunare. În afară de câteva articole citite pe internet, nu am reusit sa parcurg nici o altă lucrare științifică legată de această problemă.

Anul trecut (2014 – 2015), am preluat la clasă o fetiță cu autism. Este singurul copil cu autism cu care am lucrat. Cel mai greu mi-a fost s-o integrez în colectivul de elevi format deja în anul precedent. Acceptarea fetiței a necesitat o perioadă mai îndelungată, deoarece comportamentul ei la ore era total diferit de cel al celorlalți elevi.

Tot ce am aflat la cursurile din această toamnă a fost nou pentru mine. Informațiile mi-au fost de un real folos și mi-au oferit răspunsuri la problemele cu care mă confrunt. Tehnicile prezentate de formatoarele islandeze mi s-au părut foarte bine organizate, inovatoare și practice. Însă cred că munca învățătorului cu elevul cu autism trebuie continuată și în familie. Posibilitatea participării învățătorului la o formare alături de părinții copiilor cu acest tip de tulburări ar însemna un plus pentru procesul de integrare a acestora.

Și mai consider că în clasa în care există un copil cu autism este nevoie, măcar la anumite ore, de un al doilea cadru didactic. În școala unde predau există mulți copii cu cerințe educaționale speciale (CES) iar lipsa unui profesor de sprijin este un dezavantaj. Cred că este mare nevoie de o echipă multidisciplinară, în lucrul cu copilul cu autism, iar această echipă ar trebui formată din învățător, logoped, psiholog și parinte.” – Diana Boboc, profesor învățământul primar și preșcolar, Liceul Tehnologic Adjudeni, Neamț

Observ o tot mai  mare implicare a cadrelor didactice pentru integrarea reală a copiilor cu autism și o disponibilitate a celorlalți copii de acceptare a acestora”

“Aveam multe informații despre autism, întrucât mă documentasem pentru a întocmi o lucrare metodico-științifică pe această temă dar, în timpul cursului am realizat cât de puține lucruri știu și ce domeniu vast de cercetare este.

Ca învățător itinerant și de sprijin, am lucrat cu 3 copii cu autism, integrați în învățământul de masă. Munca într-un colectiv de elevi în care există un copil cu autism nu este ușoară, dar nici imposibilă. Am văzut acest lucru în orele în care îl însoțesc pe copil la activitatea la clasă. Observ o tot mai  mare implicare a cadrelor didactice pentru integrarea reală a acestor copii și o disponibilitate a celorlalți copii de acceptare a lor. Acest lucru cred că vine și dintr-o informare a profesorilor, despre această afecțiune. Probleme mari înca mai există cu părinții celorlalți copii din clasă, care manifestă o atitudine nepotrivită față de copiii cu autism (nu toți, evident). La cursul din această toamnă am aflat multe informații practice dar și teoretice. Filmulețele prezentate m-au ajutat să înțeleg mai bine de ce se manifestă într-un anume fel copilul cu autism și care este modalitatea cea mai potrivită de detensionare a unei situații. Și am mai înțeles că e nevoie de mai multă răbdare cu acești copii. Metodele de intervenție prezentate demonstrează că, folosindu-le corect, putem să le formăm acestor copii deprinderi de viață independentă. O parte din materialele prezentate (imagini, jetoane, orar în imagini și multe alte lucruri) le-am putut folosi la activități, dar modalitatea structurată pe centre de interes va fi mai dificil de implementat în învățământul românesc. Este nevoie de mai mult material didactic, colegi învățători și profesori mai toleranți și părinți mai informați și dispuși să accepte diversitatea. Susținere din partea școlii avem; ne sunt puse la dispoziție spațiul pentru  desfășurarea unor activități de terapie recuperatorie, imprimantă, computer. Dar, fiind foarte puține cadre didactice de sprijin, avem arondate  mai multe școli; grupele sunt numeroase și cu mulți copii în programul terapeutic de recuperare și nu putem aloca suficient timp fiecăruia, pentru ca terapia să fie eficientă.  Lucrul într-o echipă multidisciplinară ar fi ideal și benefic pentru acești copii. Ei au nevoie de profesor de sprijin, logoped, consilier școlar, psiholog, medic, părinte.” - Gabi Lavric, învățător itinerant și de sprijin

Putem recunoaște cu toții că nu este așa de ușor să lucrezi cu acești copii dar, odată ce știi cum să te organizezi, deții mai multe metode de lucru, reușești să realizezi ceea ce ți-ai propus și ai o satisfacție sufletească imensă.”

“Nu dețineam foarte multe informații despre autism, înainte de participarea la curs. Cunoșteam unele elemente de bază care mi-au fost prezentate în timpul facultății. Anul trecut nu am avut nici un copil cu autism la clasă, însă în anul 2015-2016, am 3 copii cu tulburare de spectru autist. Putem recunoaște cu toții că nu este așa de ușor să lucrezi cu acești copii dar, odată ce știi cum să te organizezi, deții mai multe metode de lucru, reușești să realizezi ceea ce ți-ai propus și ai o satisfacție sufletească imensă. După parcurgerea acestui curs, pot spune că mă descurc mult mai bine cu ei, am învățat foarte multe lucruri folositoare. Am obținut foarte multe informații și foarte clare. Am învățat foarte multe metode de lucru care deja dau randament la clasa mea. Mi-a plăcut modul în care a fost organizat cursul, materialele au fost bine structurate, trainerii ne-au ajutat să înțelegem ce înseamnă cu adevărat să ai un copil cu autism la clasă și cum să lucrezi cu el. A fost un curs foarte bine structurat din toate punctele de vedere și, primimd informațiile și în format electronic, am putut să împărtășesc și colegilor din școala metodele de lucru cu copiii care suferă de autism. Ca sa lucrez mai eficient cu acești copii, însă, mi-ar mai trebui materiale. Școala ne sprijină cu materialele necesare, cât de cât, spațiul în care lucrez e suficient, dar nu pot spune ca nu aș mai avea nevoie atât de materiale, cât și de spațiu. Contează foarte mult lucrul în echipa și membrii echipei, pentru a obține rezultatele pe care le dorești.” – Constantin-Ioan Papuc, învățător, Liceul cu Program Sportiv Suceava

Pentru a integra un copil cu TSA în școala de masă este nevoie de o echipă multidisciplinară, dar să fie vorba despre o echipă funcționala și implicată.”

“Aveam suficiente informații generale despre incidența cauzurilor de autism în rândul copiilor și despre problemele directe cu care se confruntă aceștia în școlile de masă – am terminat facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Lucrasem cu trei copii cu autism, dintre care doi erau înalt funcționali. Provocările apar din cauza lipsei personalului din sistemul de învățământ (nici un copil dintre cei cu care am lucrat nu avea profesor insotitor-shadow). Este greu să te împarți între copiii cu probleme și ceilalti. Nu-ți ajunge timpul să te ocupi corespunzător de toate problemele din clasă. Mi-a plăcut foarte mult cum au prezentat lectorii problematica acestor copii, cum ne-au convins să punem accent pe rutina copiilor cu TSA și să ne folosim de ceea ce îi interesează pe ei inclusiv în procesul de predare a lecțiilor (de exemplu, iî înveți țările sau continentele în funcție de rasele de câini). De fiecare dată, lectorii au avut pregătite tot felul de exemple practice și mai ales aplicabile și în cazul nostru. M-au ajutat mult exercițiile practice pentru că am reușit sa asimilez mai bine ce s-a predat, iar materialele pentru suportul vizual al copiilor cu TSA, primite electronic, îmi sunt de un real folos. După curs, am încercat să organizez puțin spațiul, astfel încât să fie mai potrivit pentru unul dintre elevii cu probleme.

Cred că autismul este atât de complex încât niciodată nu vom fi pe deplin pregătiți pentru a face față tuturor provocărilor. Mai cred însă, că toate aceste cursuri care au o componentă practică ne ajută să ne descurcăm din ce în ce mai bine, să-i înțelegem și să-i tratăm corespunzator pe toti acești elevi cu TSA. Ne lipsesc deocamdată (și în primul rând) resursele financiare pentru materiale și amenajarea sălilor și cele legate de personal. Școala se implică atât cât poate și cât cunoaște. Este mare nevoie ca toate cadrele didactice să fie informate în legătura cu problemele generate de autism și e mare nevoie ca problema copiilor cu TSA să fie înțeleasă la nivel mondial. Este îngrijorător că numărul copiilor afectați crește de la un an la altul și noi suntem atât de nepregătiți în a le asigura mediul educațional potrivit (și aici nu este vorba de școlile speciale, pentru că mulți copii cu TSA nu sunt potriviți pentru acest tip de școli; cu puțin ajutor ei se vor descurca foarte bine în școlile de masă). Pentru a integra un copil cu TSA în școala de masă este nevoie de o echipă multidisciplinară, dar să fie vorba despre o echipă funcțională și implicată. Eu o văd formată din părinți, învățător și profesori, profesorul de sprijin sau persoana însoțitoare (shadow), consilierul școlii, logopedul, psihologul, profesorul de educație fizică etc. Această echipă va colabora, după caz și cu  directorul unității (pentru aprobabrea diverselor programe etc), președintele comitetului de părinți (pentru sensibilizarea celorlalți părinți), bibliotecara școlii și personalul auxiliar.” – Manuela Cernat-Isachi, Școala Gimnazială nr. 117, București.








UNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/universitar/alegeri-academia-romana-doua-propuneri-functia-vicepresedinte-detinuta-dinu-giurescu-1_56572c127d919ed50e9d0eaf/index.html

Alegeri la Academia Română: Două propuneri pentru funcţia de vicepreşedinte deţinută de Dinu Giurescu

Academicienii Victor Spinei, istoric, şi Sabina Ispas, antropolog, sunt cele două propuneri pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Academiei Române deţinută până în 2014 de Dinu C. Giurescu, supusă la vot joi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

"Istoricul Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române şi director al Institutului de Arheologie din Iaşi, şi antropologul Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie şi Folclor şi membru titular al Academiei Române, sunt candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al cărei interimat a fost asigurat de istoricul Dan Berindei, din 2014", a declarat purtătorul de cuvânt al conducerii forului cultural şi ştiinţific.

Iniţial, pentru funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române a fost propus şi scriitorul Augustin Buzura, membru titular al forului din 1992. Acesta "s-a recuzat", potrivit purtătorului de cuvânt al Academiei, pentru că doreşte să se dedice revistei Cultura, "care trece prin dificultăţi financiare".

Până la momentul difuzării acestei ştiri, votul nu a fost finalizat.

Conducerea Academiei Române este formată dintr-un preşedinte, patru vicepreşedinţi şi un secretar general, iar aceştia sunt aleşi pe o perioadă de patru ani. Ceilalţi trei vicepreşedinţi ai Academiei, aleşi în 2014, sunt filosoful Alexandru Surdu, inginerul agrochimist Cristian Hera şi inginerul chimist Bogdan Simionescu.

Preşedinte al forului cultural şi ştiinţific este inginerul electronist şi doctor inginer Ionel Valentin Vlad, membru titular din 2009, iar secretarul general al instituţiei este medicul farmacolog Victor Voicu, membru titular al Academiei Române din 2001.

În urmă cu un an, Dinu C. Giurescu a suferit o operaţie pe cord, iar de atunci academicianul Dan Berindei a asigurat interimatul pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte pe care acesta o ocupa.

Dinu C. Giurescu s-a născut pe 15 februarie 1927, este istoric şi doctor în ştiinţe istorice, membru titular al Academiei Române din 2001.

Academician Alexandru Surdu este filosof, doctor în filosofie şi preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române. De asemenea, acesta este director al Institutului de Filosofie şi Psihologie "Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române şi membru titular al Academiei Române din 1993.

Cristian Hera, care a deţinut şi anterior funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, este inginer agrochimist şi doctor în agronomie şi doctor docent în ştiinţe. Acesta este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române şi membru titular al Academiei Române din 2004.

Bogdan Simionescu este inginer chimist, membru titular, din 2009, al Academiei Romane şi preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (din 1 august 2012).

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul forului.

Adunarea Generală este organul suprem de conducere al Academiei Române. Ea constituie un corp unic şi este formată din membrii titulari, membrii corespondenţi şi membrii de onoare ai Academiei Române. Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.


http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/harta-alfabetizarii-financiare-romania-codasa-ue-intelegerea-concepte-precum-inflatie-dobanda-1_5657e7017d919ed50ea144a5/index.html

Harta alfabetizării financiare. România este codaşă în UE la înţelegerea unor concepte precum inflaţie sau dobândă

România este codaşă în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte alfabetizarea financiară, peste trei sferturi din populaţia adultă a ţării neînţelegând concepte precum rata inflaţiei, diversificarea riscului sau dobânda, arată rezultatele unui sondaj realizat de Standard&Poor’s.

Este cunoscut faptul că populaţia României are o slabă educaţie financiară, însă rezultatele sondajului realizat de agenţie S&P ne poziţionează chiar pe ultima poziţie a clasamentului întocmit la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte alfabetizarea financiară. Iar asta pentru că doar 22% din populaţia adultă a ţării noastre reuşeşte să înţeleagă conceptele financiare. În cadrul sondajului, au fost testate cunoştinţele adulţilor privind patru concepte – inflaţia, diversificarea riscului, dobânda compusă şi aritmetica elementară.

Rezultatele sondajului mai arată că doar 15% din populaţia adultă a României economiseşte pentru bătrâneţe şi numai aproximativ 35% din cei care au contractat un credit înţeleg cum se compune dobânda.

Prin conceptul de „alfabetizare financiară“ se înţelege, în general, deţinerea de informaţii şi competenţe financiare, precum şi a abilităţii de a folosi aceste informaţii şi competenţe în scopul gestionării resurselor financiare.

La nivelul Uniunii Europene, rata de alfabetizare financiară este de 50%, iar în Statele Unite ale Americii – de 57%. În Europa, doar două ţări au o rată de alfabetizare mai redusă – Albania (14%) şi Kosovo (20%).

Din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, Danemarca şi Suedia au cea mai mare rată de alfabetizare financiară (71%), urmate de Marea Britanie (67%), Germania (66%), Olanda (66%) şi Finlanda (63). În faţa României se situează Portugalia şi Cipru, cu un grad de alfabetizare financiară de 26%, respectiv 35%.
http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/studentii-de-la-universitatea-alexandru-ioan-cuza-din-iasi--nemultumiti-de-organizarea-alegerilor-400586

Studenţii din Iaşi, nemulţumiţi de organizarea alegerilor pentru posturile de conducere

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi contestă proiectul actual de metodologie pentru organizarea alegerilor noilor structuri de conducere academică, care nu ar fi în acord cu legislaţia naţională, potrivit unui comunicat al organizației, remis redacţiei.

Joi, Senatul Universităţii „Cuza” ar urma să adopte o nouă metodologie de organizare a alegerilor pentru structurile de conducere, în baza căreia ar urma să se aleagă membrii Senatului şi ai consiliilor facultăţilor, precum şi noul rector şi decanii. Documentul îi permite actualului rector, Vasile Işan, să obţină un al treilea mandat. 

„Mai mult, s-a introdus limitarea accesului studenţilor la funcţiile de reprezentare cât şi impunerea unui control asupra studenţilor reprezentanţi în situaţia în care aceştia ar deveni incomozi şi ar contesta anumite decizii. Studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Senatul Universităţii şi în consiliile facultăţilor. Aceasă prevedere încalcă în mod flagrant Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care, prin articolul 203 aliniatul 4 stipulează că statutul de student reprezentant nu poate fi condiţionat de conducerea universităţii”, se artă în comunicatul citat.

De asemenea, studenţii vor ca alegerile să fie organizate la începutul celui de-al doilea semestru, nu în sesiune, astfel încât ei să poată participa la alegeri fără a fi constrânşi de examene.

Totodată, ei cer organizarea de alegeri separate pentru reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie, precum şi includerea reprezentanţilor studenţilor în consiliile departamentelor, unde se stabilesc planurile de învăţământ, cu statut de membri observatori sau invitaţi, fără drept de vot.



„Senatul Universităţii nu trebuie să uite că noi, studenţii, reprezentăm 93% din comunitatea academică, chiar dacă avem o pondere de vot de doar 25%. Profesorii există ca noi să dobândim o educaţie superioară spre ridicarea acestei ţări, iar nu studenţii ca profesorii să aibă un mijloc de existenţă! Nu vrem ca patru ani de zile să fim conduşi de aceleaşi persoane care au luat decizii păguboase şi care acum încearcă prin toate mijloacele posibile să ne determine să nu contăm deloc în procesul de alegeri” a arătat șeful organizației, Silvian-Emanuel Man. 


DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.




Yüklə 80,93 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin