Pneumonia şi diareea sunt cele două cauze principale de deces a copiilor sub cinci ani în întreaga lume, ceea ce reprezintă 29% a deceselor copiilor în toată lumea.
Ambele boli pot fi prevenite prin vaccinare, case curate, apă potabilă sigură, sanitaţie îmbunătăţită, acces consistent la îngrijire medicală şi nutriţie adecvată pentru mame şi copiii, inclusiv alăptatul la sân şi suplementele nutriţionale.
Atât noile cât şi vechile vaccinuri împotriva pneumoniei şi diareei sunt eficiente; acestea includ vaccinuri împotriva principalilor patogeni care cauzează pneumonia, la fel şi vaccinurile împotriva rotavirusului pentru diaree gravă.
Copiii săraci în ţările cu venituri reduse, în special Asia de Sud şi Africa sub-Sahariană, sunt cel mai mult expuşi riscului de a deceda din cauza pneumoniei sau diareei, însă şansele ca ei să fie vaccinaţi sunt mult mai reduse. În Africa sub-Sahariană se înregistrează cea mai înaltă rată a deceselor cauzate de pneumonie.
Vieţile a 2 milioane copii ar fi putut fi salvate către termenul limită 2015 a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului dacă în fiecare din cele 75 de ţări cu cele mai înalte rate ale deceselor, întreaga populaţie ar fi acoperită la nivelul celor mai bogate 20% de gospodării.
Spălatul pe mâini cu săpun şi apă este cea mai cost eficientă modalitate de a reduce ratele pneumoniei şi diareei la copiii sub cinci ani. Cu toate acestea, disparitatea acestor practici variază considerabil de la o ţară la alta, cu rate scăzute în special în ţările în curs de dezvoltare.
Suplimente cum ar fi zincul şi vitamina A şi alăptarea copiilor până la şase luni exclusiv la sân pot reduce malnutriţia, astfel, reducând gradul de vulnerabilitate a copiilor cu pneumonie şi diaree la contactul cu boli mai severe sau deces.
Pneumonia
Pneumonia poate rezulta atât din pojar cât şi din tuse convulsivă (tuse măgărească) şi cu toate că acoperirea globală a acestor boli este de 85%, cei mai săraci copii deseori rămân neprotejaţi.
Poluarea aerului în gospodării rămâne a fi un risc înalt pentru copiii infectaţi cu pneumonie, deoarece ţările cu venituri scăzute folosesc în majoritatea cazurilor carburanţi solizi (cum ar fi lemn, bălegar, cărbuni) pentru pregătirea mâncării sau încălzire, având focuri şi plite prost ventilate. Casele supraaglomerate de asemenea contribuie la niveluri mai înalte a cazurilor de pneumonie la copii.
S-au înregistrat progrese în folosirea vaccinurilor, în special în cele mai sărace ţări, însă inechităţi există chiar şi în ţările cu o acoperire înaltă.
Diaree
Apa necalitativă, sanitaţia neadecvată şi igiena proastă se consideră cauze în 88% de decese din cauza diareei în întreaga lume, în timp ce decalajele în aceste zone dintre gospodăriile bogate şi cele sărace şi comunităţile urbane şi cele rurale încă persistă.
Aproximativ 783 de milioane de persoane nu au acces la surse sigure de apă, preponderent în zonele rurale. Şi 37% din populaţia lumii nu are acces la sanitaţie de bază, în principal în zonele rurale.
Circa 1,1 miliarde de oameni încă mai practică defecarea în aer liber. În Asia de Sud, practic fiecare persoană din eşantionul de 20% din cele mai sărace gospodării încă mai practică defecarea în aer liber.
Rotavirusul, care a fost cauza internării a circa 40% de copii sub 5 ani, rămâne a fi o problemă răspândită în Africa sub-Sahariană şi Asia de Sud, deoarece vaccinurile sunt practic nedisponibile.