Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 171,37 Kb.
səhifə1/6
tarix14.02.2018
ölçüsü171,37 Kb.
#42825
  1   2   3   4   5   6

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


10 octombrie 2014

PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/educatie/scoala/foto-arata-manual-digital-comunicare-limba-romana-clasa-ii-a-publicat-integral-internet-1_543628ec0d133766a8c9feb8/index.html

FOTO Cum arată noile manuale digitale publicate gratuit pe internet de edituri

Manualul digital pentru Comunicare în limba română la clasa a II-a, realizat de Ascendia Design în parteneriat cu editura Didactica şi Pedagogica, este primul manual nou publicat joi dimineaţă integral pe internet, gratuit şi la dispoziţia tuturor, după ce au fost validaţi câştigătorii licitaţiei publice. Ulterior, şi alte edituri câştigătoare au publicat propriile manuale digitale.

Manualul celor de la Ascendia Design în parteneriat cu editura Didactica şi Pedagogica este împărţit în două cărţi pentru cele două semestre şi poate fi consultat pe site-ul manuale.eduteca.ro. Prima parte are 79 de pagini în total şi cinci capitole denumite unităţi.

La primul capitol, "Zile de toamnă", elevii studiază lecţii precum "De ce are girafa gâtul lung", "Alfabetul", "Din ce se compune carte", "Grupuri de litere ce, ci, ge, gi". La capitolul doi au lecţiile "Comunicare orală" sau "Dialogul", iar în al treilea capitol învaţă despre "Bunici, părinţi copii", "Oraşul meu" şi "Aşezarea textului în pagina caietului".

Toate lecţiile sunt însoţite de o mică animaţie interactivă, o broscuţă cu ochelari şi elice, care se află în josul paginii.

Noile manuale vor ajunge pe bănci în cel mult o lună

Noile manuale şcolare vor ajunge în şcoli în cel mult o lună, estimează editorii, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat undă verde Ministerului Educaţiei să semneze contractele pentru Comunicare în limba română clasa a II-a şi Matematică şi explorarea mediului clasele I şi a II-a, maghiară clasa I şi engleză clasa I. Singurul manual neadjudecat rămâne Abecedarul.

Joi, o mare parte din editurile câştigătoare sunt chemate la Ministerul Educaţiei să semneze contractele.

Manualele de la CD PRESS, publicate şi ele online

Ulterior, şi celelalte edituri care au fost selectate de minister au publicat propriile manuale, având în vedere că ele trebuie consultate de învăţători într-un timp relativ scurt, în jur de trei zile, urmând pentru a da mai departe comanda la şcoală şi la inspectorat.

Cei de la CD PRESS au pus pe platforma manuale.cdpress.ro manualele pentru materiile la care au fost selectaţi: Comunicare în limba română clasa a II-a şi Matematică şi explorarea mediului clasa I şi clasa a II-a.

Manualele de la Art şi Infomedia

Şi cei de la S.C. Grupul Editorial Art SRL şi S.C. Infomedia Pro SRL au publicat manualele pentru care au fost desemnaţi câştigători pe propria platformă.



Manualele editate de Corint, publicate online

Şi cei de la Corint Junior SRL au publicat pe site manualele pentru care au fost selectaţi de către Ministerul Educaţiei.



Care sunt editurile câştigătoare

După reevaluarea ofertelor, a fost extinsă lista editurilor câştigătoare, la principalele materii (Română, Matematică), potrivit HotNews.ro.



Comunicare în limba română pentru clasa a II-a:

SC CD PRESS SRL

Intuitext

S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

Editura Didactica si Pedagogica + Ascendia Design SRL

Corint Junior SRL

S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

Matematică şi explorarea mediului pentru clasa I:

SC CD PRESS SRL

Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

Intuitext

SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

S.C. Aramis Print SRL

Matematică şi explorarea mediului pentru clasa a II-a:

SC CD PRESS SRL

Intuitext

S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

S.C. Aramis Print SRL

SC Didactica Publishing House SRL

Corint Junior SRL

Comunicare în limba maternă maghiară pentru clasa I:

Editura Corvin Deva

S.C. Norand SRL

Limba modernă pentru clasa I - limba engleză:

SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

S.C. Aramis Print SRL

Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.



Peste un milion de lei pentru vechile manuale

Cât despre vechile manuale, Ministerul Educaţiei a alocat peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor Abecedare şi manuale de Matematică de la clasa I, potrivit datelor pe care „Adevărul“ le-a obţinut de la Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii principalei edituri care le retipăreşte spun că, în cel mult 10 zile, elevii vor avea manuale.

„În momentul de faţă avem pes te 100.000 de comenzi de Abecedar şi în total sunt peste 300.000 de Abecedare şi manuale de matematică care trebuie să ajungă în şcoli. Noi am început deja să le tipărim şi în cel mult 10 zile vor fi pe băncile elevilor“, a declarat pentru „Adevărul“ Cristian Rociu, directorul de vânzări de la Aramis.

El a mai spus că media preţului unui manual Aramis achiziţionat de minister este de 2,20 lei, în timp ce un Abecedar poate fi cumpărat cu 19 lei dintr-o librărie.



http://adevarul.ro/educatie/scoala/50-milioane-euro-ministerul-fondurilor-europene-dascali-1_543659160d133766a8cb588a/index.html

50 de milioane de euro de la Ministerul Fondurilor Europene pentru dascăli

Dascălii, inclusiv cei din universitar, vor primi un stimulent de 150 de euro pentru a face cursuri de formare profesională, inclusiv pe tema metodelor de predare pe sistem digital, în cadrul unui proiect în valoare de peste 50 de milioane de euro cofinanţat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Oficialii iau în calcul un supliment de 10 euro pentru achiziţia de materiale didactice.

Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a lansat joi în dezbatere publică ghidul „Dezvoltarea carierei didactice”, un proiect al cărui beneficiar este Ministerul Educaţiei Naţionale.

Propunerile pot fi trimise până pe 15 octombrie.

Eligibili sunt toţi dascălii din sistem, iar sumele sunt alocate pentru formare profesională, pregătire pentru tehnologia informaţiei şi comunicare, dar şi pentru stimularea debutanţilor.

Suma stabilită deocamdată este de 150 de euro pe an, dar oficialii iau în calcul creşterea ei la 160 de euro, astfel încât profesorii să-şi poată achiziţiona şi materiale didactice.

Ajutor pentru dascăli din fonduri europene

„Am alocat peste 50 milioane de euro pentru a sprijini profesorii României, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cadrele didactice care vor urma cursuri de formare profesională vor primi un stimulent în valoare de minimum 150 de euro, urmând să vedem, în funcţie de alocarea financiară, dacă putem acorda o sumă puţin mai mare, de 160 de euro, pentru cumpărarea de materiale didactice. Am găsit soluţia să folosim fondurile europene pentru a-i ajuta pe dascălii noştri”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

”Obiectivul operaţional vizat este dezvoltarea oportunităţilor de carieră şi sprijin pentru profesori în vederea asigurării unui înalt nivel de calificare a cadrelor didactice. Va fi finanţat un proiect sistemic, cu implementare la nivel naţional, care va susţine formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice şi a resurselor umane din educaţie, respectiv va sprijini debutul în carieră şi dezvoltarea carierei didactice”, se arată în comunicatul oficial.

În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, beneficiar eligibil unic va fi Ministerul Educaţiei Naţionale, însă depunerea unei cereri de finanţare se poate realiza împreună cu parteneri sociali din educaţie şi din zona formării profesionale.



Ce pot face cu banii

Potrivit ghidului, printre activităţile eligibile se numără:

1. Dezvoltarea, acreditarea/autorizarea şi furnizarea de programe de formare şi de perfecţionare pentru persoanele din grupurile ţintă, inclusiv formare la distanţă;

2. Introducerea/extinderea utilizării TIC în formarea personalului didactic, didactic auxiliar şi a formatorilor, inclusiv e-learning;

3. Dezvoltarea şi implementarea soluţiilor/instrumentelor software pentru îmbunătăţirea formării personalului didactic, didactic auxiliar şi a formatorilor ;

4. Schimb de bune practici, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinţe;

5. Dezvoltarea sistemelor de stimulente şi de sprijin financiar pentru debutul şi dezvoltarea carierei didactice;

6. Introducerea unor sesiuni specifice de formare care au ca tematică egalitatea de gen, egalitatea de şanse şi nediscriminarea şi respectarea diversităţii, dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului, pentru persoanele din grupurile ţintă;

7. Activităţi inovatoare, interregionale şi transnaţionale.

Promisiuni guvernamentale

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a promis la finele lunii septembrie cadrelor didactice, dar şi personalului auxiliar din învăţământ, o bursă anuală de 150 de euro pentru participarea la cursuri de formare.

Banii, care sunt obţinuţi din fonduri europene, ca o completare a programului din 2007, ce prevedea 100 de euro pe an pentru materiale didactice vor putea fi utilizaţi doar în scopuri profesionale, accentul urmând să cadă pe cunoaşterea domeniului pe care îl predau profesorii români şi pe îmbunătăţirea tehnicilor pedagogice pe care le deţin.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/Si-a-bagat-colegul-spital-Si-cei-10-iertati-l-1_5436b7cf0d133766a8cdaa1a/index.html

Şi-a băgat colegul în spital. Şi ce? Are 10, iertaţi-l!

Cazurile de violenţă în şcoală sunt la ordinea zilei în România. Ce este interesant la aceste nefericite evenimente e că discuţia ajunge în cele din urmă fie la "E un elev mediocru, pedepsiţi-l!", fie la "S-a întâmplat, e un elev bun, haideţi să-l iertăm!", pe când totul ar trebui să se rezume la fondul problemei: de ce se întâmplă astfel de lucruri la noi în şcoală? Sunt numai părinţii de vină sau avem şi noi, profesorii, un rol?

În timpul liceului, pe care l-am absolvit în urmă cu doar doi ani, n-am avut prilejul, ca să zic aşa, să mănânc bătaie. De asemenea, n-am lovit şi nici nu obişnuiam să înjur. Nu doar că mi se părea urât şi regretabil să fiu violent, însă credeam că eram mult mai cool când evitam conflictele. Prin clasa a VIII-a, am scris pe blogul personal despre un băiat de printr-a şasea care, ajutat de alţi colegi mai mari, mi-a căsăpit în bătaie un coleg. Eram intrigat de faptul că nu aveam paznic în şcoală (sau că era inexistent) şi de reacţia sfioasă a cadrelor didactice.

După câteva zile, era cât pe ce să mi-o fur de la aceiaşi indivizi care l-au bătut pe colegul meu din cauza articolului pe care l-am scris şi care practic i-a obligat pe profesori să ia măsuri drastice în privinţa bătăuşilor. Presiunea publică e bună, să ştiţi, când aveţi de-a face cu abuzuri de orice fel în şcoală! M-au lăsat în pace deoarece i-am făcut să râdă. I-am luat cu legile, sancţiunile pe care le riscă şi alte discursuri de acest gen. În mintea lor, eram un "lăchios" (cuvânt pe care îl foloseau non-stop pe culoarele şcolii) ce nu merită atenţie şi, implicit, nici pumni.

S-ar putea ca unii să mă facă laş, însă eu cred că, atunci când avem de-a face cu oameni puşi pe bătaie, pe cât de ruşinoasă pare fuga, pe atât este de sănătoasă. Să vă amintesc de cazul lui Alexandru Ionuţ Popescu, care la doar 14 ani a murit în urma unei altercaţii cu un coleg de bancă. Dacă fugea, probabil că toată clasa ar fi râs de el. Însă ar fi trăit în continuare.

La sfârşitul lunii trecute, Bacăul a fost în centrul atenţiei pentru un caz grav de violenţă la Colegiul Naţional "Gheorghe Vrănceanu", cel mai bun liceu din judeţ dacă ar fi să mă iau după rezultatele de la bacalaureat. Un elev din clasa a XII-a a bătut un alt elev cu doi ani mai mic, acesta din urmă ajungând la spital cu o fractură de piramidă nazală. Incidentul s-a întâmplat în curtea liceului, într-o pauză şi a izbucnit din cauza unei... fete. Unii martori susţin că elevul bătut ar fi venit cu câteva zile înainte de incident cu mai mulţi adolescenţi din afara liceului pentru a-l ameninţa pe elevul de-a XII-a. Cei de la faţa locului spun că cel care a ajuns la spital a sărutat cu forţa iubita bătăuşului şi pumnii ar fi fost o răzbunare. Cert e că gestul e regretabil şi trebuie să ne facă să înţelegem că violenţa şcolară nu se manifestă numai în liceele în care rezultatele şcolare sunt mai slabe, ci şi în liceele "de elită". Putem totuşi vorbi de Vrănceanu ca de un liceu de elită în condiţiile în care elevii acestuia dau naştere unor astfel de cazuri?

Şi mai interesante mi se par discuţiile iscate pe Facebook în urma acestui incident. Gândirea "in the box" i-a făcut pe majoritatea elevilor de la Vrânceanu să spună că presa exagerează şi că ar trebui să scrie şi despre numeroasele incidente care se întâmplă la liceele mai prost cotate din Bacău. De parcă asta ar fi fost discuţia! O fi cedat nervos, şi-a pierdut minţile, asta se poate întâmpla oricui, e adevărat, dar nu poţi scuza faptele bătăuşului cu rezultatele bune pe care le are la învăţătură.

Valabil şi cadrelor didactice, care, conform surselor din şcoală, ar fi fost tentate să ascundă sub preş acest caz, neraportându-l. Totul a devenit public în momentul în care elevul agresat a ajuns la spital. Poliţia a deschis un dosar penal şi uite aşa a aflat şi presa, ceea ce mi se pare foarte bine. Astfel de cazuri trebuie date ca exemplu, alături de sancţiunile aplicate. Apoi, ar trebui ca şcoala (C.N. "Gheorghe Vrănceanu"), cadrele didactice, ISJ Bacău şi în final Ministerul Educaţiei să îşi pună nişte întrebări:

“Ce facem greşit sau ce nu facem în actul educaţional de ne confruntăm cu astfel de cazuri? Cum le putem preveni? Cum le putem explica elevilor că violenţa este o opţiune pe care nu ar trebui să o ia în calcul niciodată?”

Mie, unul, mi se pare incredibil modul în care profesorii şi societatea în general sar în apărarea celor cu rezultate bune la învăţătură atunci când comit astfel de fapte. Totodată, sunt mâhnit că cei cu rezultate slabe sunt puşi la colţ parcă prea repede, fără a li se asculta părerea. Lasă că ştim noi. Nu înveţi, sigur tu eşti ăla vinovat. De ce judecaţi totul în funcţie de medie sau în funcţie de statutul social al familiei elevului?

Din păcate, violenţa şcolară este o problemă mult prea mare pentru a fi rezolvată peste noapte. O putem ameliora însă implicându-ne şi vorbind despre ea, spunând că se manifestă peste tot, atât la elevii cu rezultate slabe, cât şi la cei cu magna cum laude. Se întâmplă şi la liceele de top, dar şi în instituţiile de învăţământ codaşe la rezultate. De asemenea, sancţiunile aplicate celor care comit fapte de violenţă trebuie să fie drastice, astfel încât să dea un semnal tuturor celor care gândesc că bătaia e ruptă din rai şi, poate mai important, ca tânărul să nu devină un soţ care îşi bate copiii ori soţia.

81 de acte de violenţă şcolară au loc în fiecare zi, în medie, în România. O spune PATRIR (The Peace Action, Training and Research Institute of Romania - Institutul Român Pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii), citând analiza cazurilor de violenţă şcolară raportate anul trecut, în număr de peste 14.000 la nivelul întregii ţări. Va daţi seama câte sunt neoficiale, având în vedere că multe dintre cadrele didactice preferă să "păstreze prestigiul şcolii" în detrimentul raportării cazurilor?

PATRIR a lansat la sfârşitul lunii trecute proiectul "Participarea la luarea deciziilor. Reducerea violenţei în şcoli.", care îşi propune în perioada iulie 2014 – aprilie 2016, în parteneriat cu Nansen Dialoge Centre (Serbia) şi Norwegian Peace Council, sa reducă nivelul de violenţă în rândul tinerilor - elevi între 12 şi 17 ani - prin îmbunătăţirea politicilor de prevenţie şi combatere a acestor fenomene în Cluj-Napoca. Proiectul este finanţat prin granturile SSE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România şi este un bun exemplu de acţiune concretă în contextul violenţei şcolare.

Dacă stăm cu mâinile în sân, nu facem nimic, iar cazurile de violenţă şcolară nu numai că se vor înmulţi, dar vor deforma şi mai mult modul în care cresc generaţiile viitoare. Consider că şi Consiliul Naţional al Elevilor ar trebui să aibă un rol în această chestiune. Ar trebui să o lase mai moale cu proiectele de faţadă precum "Ministru pentru o zi" şi să se concentreze pe adevăratele probleme din învăţământ preuniversitar: abandonul şcolar, lipsa manualelor, programa depăşită şi, desigur, violenţa şcolară.


http://adevarul.ro/locale/buzau/zeci-elevi-franta-repartizati-temporar-asezaminte-sociale-buzau-1_54369dda0d133766a8cd145f/index.html

Zeci de elevi din Franţa, repartizaţi temporar în aşezăminte sociale din Buzău

Un număr de 40 de elevi din Franţa se află în aceste zile în Buzău, pentru un stagiu de practică în instituţiile medicale şi de asistenţă socială. Parteneriatul este parte a unui proiect european derulat de Şcoala Postliceală Sanitară Buzău şi Centrul cultural Francofon. La anul, în baza unui acord de reciprocitate, elevii Şcolii sanitare din Buzău vor face un stagiu de pregătire asemănător în Franţa.

Încă de la începutul săptămânii, zilnic, elevii francezi se amestecă printre angajaţii instituţiilor socio-medicale din Buzău, pentru a învăţa tehnicile de lucru ale românilor.

Oaspeţii francezi fac practică în cămine de bătrâni, şcoli gimnaziale, grădiniţe dar şi la un spital privat. Şederea lor în Buzău este programată să dureze trei săptămâni.

„Am ales România pentru că de aici, de la Buzău, ne-a fost transmis un semnal, prin Centrul Cultural Francofon, în ceea ce priveşte dorinţa de a colabora şi datorită acestui semnal am ales Buzăul şi România”, a precizat profesoara Valerie Broussard, coordonator al delegaţieei din Franţa.

Elevii francezi se aşteaptă ca în urma stagiului de practică desfăşurat la Buzău să asimileze noi cunoştinţe atât din punct de vedere profesional, cât şi cultural.

„Suntem aici, la Buzău, pentru un stagiu profesional şi, de asemenea, pentru a descoperi ţara dumneavoatră. Aşteptările mele constau, în primul rând, în a descoperi tehnici noi profesionale şi diferenţe între ceea ce vom găsi aici şi cele de acasă, din Franţa. Acest proiect ne permite, de asemenea, să descoperim o altă faţă a Europei şi un al mod de viaţă, ca să ne dăm seama cât de norocoşi suntem că trăim într-o anumită parte a Europei”, ne-a spus Marie, una dintre eleve.

În această perioadă, pe lângă practica desfăşurată în instituţiile buzoiene, elevii francezi vor parcurge şi un curs de limbă şi cultură românească. Ei vor face şi vizite în ţară, Castelul de la Bran sau Palatul Parlamentului din Capitală fiind două dintre obiectivele pe care le vor vizita. Tinerii francezi mărturisesc că nu ştiau prea multe lucruri despre România.

„Este adevărat că în Franţa, imaginea României nu este foarte pozitivă dar dorinţa noastră a fost să venim şi să descoperim fără prejudecăţi această ţară. Sincer, înainte să venim aici ne aşteptam să vedem o ţară mai săracă”, ne-a declarat un alt elev din delegaţia franceză.

În 2015, în baza unui acord de reciprocitate, elevii Şcolii Postliceale Sanitare din Buzău vor face un stagiu de pregătire în Franţa.

Proiectul „Stagiu de practică în Europa” al Şcolii Postliceale Sanitare Buzău este primul de acest tip desfăşurat în judeţul nostru şi reprezintă, printre altele, un prilej pentru promovarea valorilor culturale şi istorice locale.


http://adevarul.ro/news/eveniment/cum-ajuta-micii-scolari-primele-manuale-digitale-publicate-internet-1_5436be890d133766a8cdcbf2/index.html

Cum îi ajută pe micii şcolari primele manuale digitale publicate pe internet

Primul manual digital de comunicare în limba română pentru clasa a II-a publicat gratuit pe internet joi dimineaţă aduce un suflu nou la ore pentru cei mici. Este interactiv şi le dezvoltă gândirea critică, susţin experţii. Ulterior, şi alte edituri câştigătoare au publicat propriile manuale digitale.

Părinţii, învăţătorii şi elevii pot consulta gratuit primul manual nou digital postat integral pe internet. Este vorba despre manualul de comunicare în limba română pentru clasa a II-a, realizat de Ascendia Design, în parteneriat cu Editura Didactică şi Pedagogică.

Dascălii şi experţii spun că este bine construit, atrăgător pentru copii şi le dezvoltă competenţe-cheie, cum ar fi gândirea critică.

Manualul, ce poate fi vizualizat pe site-ul manuale.eduteca.ro, este împărţit în două cărţi a câte cinci capitole, pentru cele două semestre, Cele două cărţi virtuale însumează peste 150 de pagini, iar elevii studiază lecţii care îi ajută să înveţe grupuri de litere.

Ulterior, şi celelalte edituri care au fost selectate de minister au publicat propriile manuale, având în vedere că ele trebuie consultate de învăţători într-un timp relativ scurt, în jur de trei zile, pentru a da mai departe comanda la şcoală şi la inspectorat.

În manualul celor de la Ascendia se pleacă de la un text dat, completat cu jocuri digitale, exerciţii ce pot fi rezolvate direct de copii în pagină, vocabular, alte sugestii de lectură, mergând până la portofoliu, sub forma unei teme. Toate paginile sunt însoţite, în partea de jos, de o broscuţă interactivă cu ochelari şi elice, ghidul celor mici în lumea manualului.

Jocuri şi muncă în echipă

„Este un manual interactiv, atrăgător din punct de vedere vizual, propune şi activităţi de grup, ceea ce este mare lucru“, este de părere expertul în educaţie Tincuţa Apăteanu, blogger adevarul.ro.

„Elementul pe care îl apreciez cel mai mult este reprezentat de activităţile propuse pentru proiecte în echipă. De asemenea, autorii încearcă să stimuleze dezvoltarea gândirii critice a copiilor, fiecare unitate cuprinzând invitaţii la exprimarea propriei opinii, existând în manual secţiuni intitulate «Spune-ţi părerea!». Sper doar că învăţătorii vor implementa şi aceste secţiuni la clasă, adică să organizeze activităţi în grup şi dezbateri pe marginea textelor propuse”, explică Apăteanu, care completează că secţiunea „Portofoliu“ invită elevii să prezinte proiecte în faţa clasei. „Iar abilitatea de a vorbi în faţa unui public este foarte importantă“, conchide expertul.

Lecţii prietenoase

La rândul ei, învăţătoarea Cornelia Popa, de la Şcoala Gimnazială 194 din Capitală, spune că la prima vedere, manualul pare foarte bine alcătuit, atât din punct de vedere al imaginii, cât şi al conţinutului. „Îmi place că are sarcini de lucru frumos făcute, legendă, o parte interactivă, e un manual reuşit şi cred că o să le placă elevilor. Acum rămâne să vedem şi cum arată celelalte manuale, însă cred că învăţătorii vor utiliza acest manual dacă au baza materială la îndemână, calculatoare adică. Ar fi şi păcat să nu utilizeze varianta digitală dacă pot, până ies cărţile din tipografii“, este de părere învăţătoarea.

Şi psihopedagogul Yolanda Creţescu crede că noile manuale digitale le dezvoltă celor mici abilităţi suplimentare faţă de vechile manuale. „Lecţiile din manual sunt foarte la obiect, cu cerinţe concrete, prietenoase pentru copii. Noi am şi exersat de pe el cu copiii noştri“, a explicat Creţescu.

Epopeea noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Procedura s-a împotmolit însă în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial.

Primele documente de licitaţie au fost respinse, apoi au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate în instanţă de Federaţia Editorilor din România. După mai bine de un an, în iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului, însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Rezultatele au fost contestate din nou.

Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a cerut reevaluarea ofertelor, aşa că manualele noi nu au mai ajuns pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a în prima zi de şcoală.



Atenţionare de la premier

Premierul Victor Ponta l-a atenţionat atunci pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, că îşi va pierde funcţia dacă nu rezolvă imediat această situaţie. Astfel presat, ministerul s-a grăbit să aloce peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor manuale.

Între timp însă, pe 22 septembrie s-a încheiat şi reevaluarea noilor manuale; fiind validate 29 de propuneri, pentru cele patru materii (Română, clasa I şi a II-a, Matematică şi explorarea mediului, clasa I şi a II-a, Limba maghiară clasa I şi Limba engleză clasa I).

Manualul de Română de la clasa I, aşa-numitul Abecedar, a fost însă contestat din nou. Pentru restul de 23 de oferte de manuale, Ministerul Educaţiei a primit undă verde de la CNSC pentru a încheia acordurile-cadru cu editurile câştigătoare, semnate începând de joi, 9 octombrie.


http://adevarul.ro/locale/zalau/decizie-definitiva-cazul-elevei-olimpice-murit-intr-o-tabara-matematica-busteni-magistratii-majorat-pedeapsa-1_54368ac70d133766a8cca241/index.html

Decizie definitivă în cazul elevei olimpice care a murit într-o tabără de matematică la Buşteni. Magistraţii au majorat pedeapsa!

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti s-au pronunţat, astăzi, în apelul declarat de profesorul de matematică Mircea Lascu, condamnat în primă instanţă la un an şi patru luni de închisoare cu executare după ce o elevă de 13 ani din Bucureşti, olimpică, a murit într-o tabără de matematică organizată de acesta la Buşteni, în ianuarie 2013. Decizia este definitivă.

Magistraţii au anulat, în parte, sentinţa dată de prima instanţă (Judecătoria Sinaia) şi au majorat pedeapsa aplicată inculpatului de la un an şi patru luni închisoare, la doi ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Profesorul zălăuan scapă, însă, de detenţia efectivă, judecătării decizând suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani. La fel ca şi prima instanţă, Curtea de Apel îi interzicere profesorului organizarea de tabere de studiu şi a altor activităţi similare.

Tot prin sentinţa de azi, sumele pe care Mircea Lascu le va avea plătit, în solidar cu Asociaţia Math Time Zalău (pe care o conduce), părinţilor elevei decedate, au fost majorate de la 60.000 de lei la 90.000 de lei. Sentinţa este definitivă.

Reamintim că eleva, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul cabanei în care erau cazaţi cei 22 de elevi participanţi la tabăra de matematică şi a rămas inconştientă afară, în zăpadă, timp de mai multe ore, până a fost găsită de un lucrător din zonă. Fata a murit la spitalul din Sinaia, după ce medicii s-au chinuit ore în şir să-i crească temperatura corpului de la 19 grade Celsius, cât avea când a fost găsită. Investigaţiile făcute în acest caz au evidenţiat faptul că fata consumase alcool.

Dincolo de aspectele penale, tragedia din urmă cu aproape doi ani a ridicat problema responsabilităţii celor care organizează tabere şcolare sau de studiu. La numai câteva luni după cazul de la Buşteni, Ministerul Educaţiei Naţionale a şi înăsprit condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce desfăşoară sau organizează astfel de activităţi.


http://adevarul.ro/locale/slobozia/un-raport-public-confirma-groaza-scolile-ialomitene-elevi-obligati-invete-clase-mucegai-parchet-1_54369fe70d133766a8cd1fb3/index.html

Un raport public confirmă groaza din şcolile ialomiţene. Elevi obligaţi să înveţe în clase cu mucegai şi fără parchet

La o aproape o lună de la debutul noului an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa prezintă pe larg situaţia în care se află şcolile din judeţ. Condiţiile în care sunt obligaţi să înveţe elevii ialomiţeni sunt greu de imaginat.


Dezastru pus pe tapet

În cadrul unei şedinţe tematice organizată la sediul Prefecturii Ialomiţa, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa au prezentat public un raport referitor la situaţia în care se află şcolile, grădiniţele şi liceele din judeţ.

Deşi noul an şcolar a început de aproape o lună, în peste 30 de unităţi situaţia elevii sunt nevoiţi să studieze în condiţii improprii.

„Este un raport care reflectă cel mai bine situaţia în care se prezintă şcolile ialomiţene. Comparativ cu alte judeţe stăm destul de bine. Sunt şi situaţii care nu ne onorează dar încercăm să le ţinem sub control şi să le depăşim” au declarat în cadrul întâlnirii reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Ialomiţa.



Situaţii greu de imaginat

Pe lista unităţilor de învăţământ cu probleme a fost trecută Grădiniţa din cadrul Şcolii Gimnaziale «Radu Vodă» din Feteşti, unitate ale cărei săli de clasă au duşumeaua ruptă, tavanul căzut, geamuri sparte, iar uşile nu au clanţe.

Tot la Feteşti, de data aceasta la grădiniţa care aparţine de Şcoala Gimnazială «Dimitrie Cantemir», s-a constatat, ca urmare a controalelor de conformitate, faptul că imobilul are reţeaua electrică deteriorată, lambriuri mucegăite şi parchet distrus.

Grădiniţa Alexeni a rămas fără materiale didactice după ce, în luna iulie, imobilul a fost spart de hoţi. Mai mult, Şcoala şi Grădiniţa Raşi, alături de Şcoala cu Clasele I-VIII din Sălcioara, funcţionează de şase ani fără autorizaţie sanitară.

Imobilele nu au fost autorizate din cauza lipsei apei curente, a canalizării şi a sălilor de clasă unde elevii sunt nevoiţi să stea înghesuiţi.

Vina pentru această situaţie o poartă, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Ialomiţa, administraţia locală, „care nu a alocat fonduri pentru remedierea deficienţelor”.

În alte trei unităţi de învăţământ s-a constatat faptul că apa pe care elevii o beau de la robinete le pune în pericol sănătatea. Este cazul Şcolii Generale Adâncata, Şcolii Generale «Constantin Ştefan» din Albeşti sau al Şcolii Primare din Bueşti.

În toate aceste cazuri s-a impus măsura realizării de noi analize fizico-chimice ale apei distribuită în reţea. În alte cazuri, şcolile au fost lăsate în paragină tocmai de cei care ar fi trebuit să le întreţină. Se întâmplă la Liceul Tehnologic «Areta Teodorescu» Griviţa, Şcoala Gimnazială Valea Ciorii sau Şcoala Gimnazială Platoneşti, instituţii de învăţământ unde este necesară efectuarea de lucrări de igienizare în curţile unde sînt amplasate.


http://www.curentul.info/social/6238-doi-elevi-au-ajuns-la-spital-dupa-ce-au-fumat-etnobotanice

Yüklə 171,37 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin