pentru deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicaţie de pasageri şi marfă în regim de bac şi pietonal între localităţile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina), precum şi a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea
Monitorul Oficial al României nr 320 din 2018-04-11
NOTĂ DE FUNDAMENTARE
la Hotărârea Guvernului nr. 184/2018
pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina), precum și a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea
Secţiunea 1
Titlul prezentului act normativ HOTĂRÂRE
pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina), precum și a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea
Secțiunea a 2-a
Motivul emiterii actului normativ
1.
Descrierea situaţiei actuale
În conformitate cu prevederile art.9 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări de Legea nr.243/2002, cu modificările şi completările ulterioare, deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei se realizează prin hotărâre a Guvernului însă, pentru a pune în aplicare dispoziţiile acestui articol, este necesar ca elementele esenţiale legate de deschiderea punctelor de trecere a frontierei să fie convenite, printr-un acord, cu statul vecin.
În acest context, având în vedere prevederile art 2 şi 3 din Acordul dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene, semnat la Kiev la 2 februarie 2006, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 675/2006, în conformitate cu care deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei de stat se efectuează prin schimb de note diplomatice, la data de 12 octombrie 2015 a intrat în vigoare Acordul dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicație de pasageri şi marfă în regim de bac între localităţile Isaccea (România) şi Orlivka (Ucraina), semnat la Kiev la 28 mai 2015 şi la Bucureşti la 5 iunie 2015, denumit în continuare Acordul, astfel cum este prevăzut laart. 11 din Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 2543/2015 privind intrarea în vigoare a unor tratate internaţionale, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 48 din 21 ianuarie 2016.
Acordul încheiat prin schimb de note verbale între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.168 din 04 martie 2016, prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 308/2016.
În conformitate cu punctul 2 al Acordului, punctul de trecere a frontierei va deveni operațional după încheierea lucrărilor de investiții aferente pe cele două maluri ale Dunării.
În portul Isaccea, infrastructura de transport naval existentă aparține domeniului public al statului și se află în administrarea Ministerului Transporturilor și concesiunea CN „Administrația Porturilor Dunării Maritime” S.A. (C.N. A.P.D.M. S.A. Galați).
Infrastructura de transport naval mai sus menționată a fost reabilitată și modernizată în perioada 2009-2012, fiind executate lucrări de consolidare și apărare a malurilor în vederea eliminării efectelor inundațiilor. Valoarea totală a lucrărilor a fost de: 3.109.593,01 lei, fiind finanțate din credit BEI: 2.263.125,06 lei și alocații buget de stat: 846.468,31 lei.
Consiliul tehnico-economic al Ministerului Transporturilor a avizat în ședința din data de 01.08.2016, prin avizul nr. 55/64, studiul de fezabilitate al obiectivului de investiții: „Amenajarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri și marfă în regim de bac între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina)”.
Terenul pe care se va realiza obiectivul de investiții are o suprafață totală de 20.117 mp și, pentru acest teren, conform CF nr. 30456 – intabulare, drept de proprietate, cota 1/1, Statul Român, domeniu public al statului prin Ministerul Transporturilor; inscrieri privitoare la sarcini: intabulare, drept de concesiune C.N. A.P.D.M. S.A. Galați, pe o perioadă de 49 de ani, începând cu data de 12.09.2008.
Valoarea investiției, conform aviz CTE – MT nr. 55/64/01.08.2016, este de 8.487,120 mii lei fără TVA. Obiectivul de investiții va fi realizat din surse proprii ale operatorului economic care va administra punctul internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri și marfă în regim de bac între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina). Durata de realizare a investiției este estimată la 14 luni.
Menționăm că documentația „Studiu de fezabilitate pentru «Amenajarea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri și marfă în regim de bac între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina)»” a fost avizată favorabil de către C.N. A.P.D.M. S.A. Galați cu avizul nr. 642/CTE din data de 11.07.2016 iar operatorului economic care va administra punctul internațional de trecere a frontierei de stat este S.C. Navrom Bac S.R.L. Galați.
Pentru terenul în suprafață totală de 20.117 mp, C.N. A.P.D.M. S.A. Galați a organizat licitație publică cu strigare, în condițiile legii, și a încheiat cu S.C. Navrom Bac S.R.L. Galați următoarele contracte de locațiune:
Contract nr. 6500/21.09.2015, teren portuar 10.142 mp;
Contract nr. 935/10.02.2016, teren portuar 9.975 mp.
Obiectivul de investiții va fi amplasat pe malul drept al Dunării, în portul Isaccea, la mila marină 56+190. Accesul, circulația și desfășurarea diferitelor activități în fâșia de protecție a frontierei de stat, precum și pe apele de frontieră se stabilesc conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Planul de amenajare a punctului de trecere cuprinde platforme, construcții și instalații aferente:
zonă de tranzit – spațiul strict delimitat pentru staționarea persoanelor, mijloacelor de transport, a mărfurilor și a altor bunuri până la stabilirea regimului lor juridic;
spațiu de lucru pentru activitățile de control pentru trecerea frontierei de stat ce va cuprinde: construcțiile și instalațiile necesare pentru desfășurarea controlului, punctele de control pe sensuri de intrare-ieșire (separate), spațiul destinat pentru efectuarea controlului sanitar și sanitar-veterinar, fitosanitar și pentru protecția mediului.
În conformitate cu legislația în vigoare, studiul de fezabilitate al obiectivului de investiții a fost avizat de:
Primăria Orașului Isaccea – Certificat de urbanism nr.54/20.07.2016;
Administrația Națională „Apele Române” – aviz de gospodărire a apelor nr. 104/11.11.2016;
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – decizia etapei de încadrare nr. 395/06.12.2016;
Agenția pentru protecția Mediului Tulcea – decizia etapei de evaluare inițială nr. 2537/06.09.2016;
Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Vămilor – aviz nr. 642/09.01.2017;
Ministerul Afacerilor Interne – aviz nr. 4.074.269/07.12.2016;
Serviciul Român de Informații – aviz nr. 57.090/01.09.2016;
Ministerul Apărării Naționale – aviz nr. DT/5028/17.09.2016.
Menționăm faptul că autoritățile ucrainene au demarat procedurile necesare realizării lucrărilor de pe malul stâng al Dunării, în dreptul localității Orlivka, vis-á-vis de Portul Isaccea.
2.
Schimbări preconizate
Prezentul act normativ vizează aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru pasageri și marfă în regim de bac și pietonal între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina), precum și a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea cu program de funcţionare permanent, între orele 00.00 – 24.00.
Cheltuielile de personal, pentru dotări şi alte amenajări specifice se vor suporta de fiecare ordonator de credite pentru instituţiile care desfăşoară activităţi, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări prin Legea nr.243/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în punctele de trecere a frontierei.
Portul Isaccea este localizat la intersecția rutelor comerciale care fac legătura între piețele statelor fără ieșire la mare din Europa centrală și zona transcaucaziană. Totodată, portul este amplasat pe coridorul Rin – Dunăre și rutier pe DN 22/E87, care face legătura între Tulcea, Galați și Brăila. Poziționarea portului nu este fructificată, realizarea punctului de trecere a frontierei reprezentând un factor crucial în dezvoltarea zonei.
Realizarea punctului de trecere a frontierei între România și Ucraina între localitățile Isaccea – Orlivka va contribui la îmbunătățirea accesibilității, dezvoltarea transportului și a rețelelor și sistemelor comune de transport, facilitând trecerea directă a persoanelor, autoturismelor și mijloacelor de transport marfă fără a mai fi necesară tranzitarea Republicii Moldova, portul Isaccea devenind un nod important de transport internațional, rutier și fluvial.
3.
Alte informaţii
Obiectivul de investiții se încadrează în obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și anume dezvoltarea economică a statelor din spațiul dunărean și îmbunătățirea calității vieții oamenilor din zona vizată de Strategie prin investiții comune în educație, dezvoltare economică, cultură, infrastructură și sănătate, asigurând totodată siguranța și securitatea cetățenilor din cele două state.
Prezentul act normativ este în concordanţă cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).
Secțiunea a 3-a
Impactul socioeconomic al prezentului act normativ
1.
Impactul macroeconomic
Obiectivul de investiții creează premisele dezvoltării schimburilor comerciale între cele două zone, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă, facilitarea mobilității persoanelor și a mărfurilor în zonă.
11.
Impactul asupra mediului concurențial şi domeniului ajutoarelor de stat
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
2.
Impactul asupra mediului de afaceri
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
3.
Impactul social
Deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina) va constitui o măsură favorabilă pentru dezvoltarea economiei, pentru promovarea turismului şi pentru înlesnirea mobilității bunurilor şi persoanelor.
4.
Impactul asupra mediului
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
5.
Alte informaţii
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
Secţiunea a 4-a
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani)
- mii lei -
Indicatori
Anul curent
Următorii
4 ani
Media
pe 5 ani
1
2
3
4
5
6
7
1.
Modificări ale veniturilor bugetare, plus/minus, din care:
a) buget de stat, din acesta:
-
-
-
-
-
-
(i) impozit pe profit
-
-
-
-
-
-
(ii) impozit pe venit
-
-
-
-
-
-
b) bugete locale
-
-
-
-
-
-
(i) impozit pe profit
-
-
-
-
-
-
c) bugetul asigurărilor sociale de stat:
-
-
-
-
-
-
contribuţii de asigurări
-
-
-
-
-
-
2.
Modificări ale cheltuielilor bugetare, plus/minus, din care:
a) buget de stat, din acesta:
-
-
-
-
-
-
cheltuieli de personal
bunuri şi servicii
active nefinanciare
b) bugete locale:
-
-
-
-
-
-
(i) cheltuieli de personal
-
-
-
-
-
-
(ii) bunuri şi servicii
-
-
-
-
-
-
c) bugetul asigurărilor sociale de stat:
-
-
-
-
-
-
cheltuieli de personal
-
-
-
-
-
-
bunuri şi servicii
-
-
-
-
-
-
3.
Impact financiar, plus/minus, din care:
-
-
-
-
-
-
Buget de stat
-
-
-
-
-
-
Bugete locale
-
-
-
-
-
-
4.
Propuneri pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare
-
-
-
-
-
-
5.
Propuneri pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare
-
-
-
-
-
-
6.
Calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor veniturilor şi/sau cheltuielilor bugetare
Pentru Ministerul Afacerilor Externe, pentru anul 2018, suma de ……..,reprezintă cheltuielile necesare achiziției cititoarelor de amprente.
7.
Alte informaţii
Sumele necesare punerii în aplicare a prevederilor prezentului act normativ se suportă de fiecare ordonator principal de credite pentru instituțiile care desfășoară activități în punctul de trecere a frontierei cu încadrarea în creditele bugetare anuale, potrivit legii.
Secţiunea a 5-a
Efectele prezentului act normativ asupra legislaţiei în vigoare
1.
Măsuri normative necesare pentru aplicarea prevederilor prezentului act normativ:
Nu este cazul
a) acte normative în vigoare ce vor fi modificate sau abrogate, ca urmare a intrării în vigoare a prezentului act normativ;
b) acte normative ce urmează a fi elaborate în vederea implementării noilor dispoziţii.
11
Compatibilitatea prezentului act normativ cu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
2.
Conformitatea prezentului act normativ cu legislaţia comunitară în cazul proiectelor ce transpun prevederi comunitare
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
3.
Măsuri normative necesare aplicării directe a actelor normative comunitare
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
4.
Hotărâri ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
5.
Alte acte normative şi/sau documente internaţionale din care decurg angajamente
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
6.
Alte informaţii
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
Secţiunea a 6-a
Consultările efectuate în vederea elaborării prezentului act normativ
1.
Informaţii privind procesul de consultare cu organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
2.
Fundamentarea alegerii organizaţiilor cu care a avut loc consultarea, precum şi a modului în care activitatea acestor organizaţii este legată de obiectul prezentului act normativ
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
3.
Consultările organizate cu autorităţile administraţiei publice locale, în situaţia în care prezentul act normativ are ca obiect activităţi ale acestor autorităţi, în condiţiile Hotărârii Guvernului nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea actelor normative
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
4.
Consultările desfăşurate în cadrul consiliilor interministeriale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 750/2005privind constituirea consiliilor interministeriale permanente
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
5.
Informaţii privind avizarea de către
a) Consiliul Legislativ
b) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării
c) Consiliul Economic şi Social
d) Consiliul Concurenţei
e) Curtea de Conturi
Proiectul prezentului act normativ a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ prin avizele nr.301/2018
6.
Alte informaţii
Nu au fost identificate.
Secţiunea a 7-a
Activităţi de informare publică privind elaborarea
şi implementarea prezentului act normativ
1.
Informarea societăţii civile cu privire la necesitatea elaborăriiprezentului act normativ
Prezentul act normativ nu intră în categoria celor vizate de Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, întrucât reglementarea nu are aplicabilitate generală.
Au fost întreprinse demersurile legale prevăzute de art. 7 alin. (1) din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.
2.
Informarea societăţii civile cu privire la eventualul impact asupra mediului în urma implementării prezentului act normativ, precum şi efectele asupra sănătăţii şi securităţii cetăţenilor sau diversităţii biologice
Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect
3.
Alte informaţii
Nu au fost identificate.
Secţiunea a 8-a
Măsuri de implementare
1.
Măsurile de punere în aplicare a prezentului act normativ de către autorităţile administraţiei publice centrale şi/sau locale - înfiinţarea unor noi organisme sau extinderea competenţelor instituţiilor existente
Aplicarea prezentului act normativ se va face de către instituţiile publice la care se face referire în actul normativ, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
2.
Alte informaţii
Nu au fost identificate.
Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina), precum și a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea.