İKTİsat böLÜMÜ I. Sinif I. Yariyil ders iÇERİkleri İktisada Giriş-I



Yüklə 142,01 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü142,01 Kb.
#95803

İKTİSAT BÖLÜMÜ I. SINIF I. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

İktisada Giriş-I 

İktisada Giriş I, dersinde ekonomi ile ilgili temel kavramlar verilir. Her ekonominin temel sorunları ortaya konulur ve bu sorunlara farklı ekonomik sistemlerin çözüm önerileri verilir. Ayrıca arz-talep, üretim, tüketim, bölüşüm, tasarruf, yatırım, milli gelir ve benzeri kavramlar üzerinde durulur.



İktisatçılar İçin Matematik-I

Bu dersin amacı, ekonomik kaynakların etkin kullanımını araştıran iktisat biliminin gerektirdiği matematiksel tekniklerin iktisadi teorinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için ne kadar gerekli bir araç olduğunu kavramaktır. 



Genel Muhasebe-I

Muhasebe dersinin temel amacı, muhasebe sisteminin temel esaslarını öğrenciye öğretmektir. Diğer bir temel amacı ise muhasebe hesap sistemleri üzerinde durarak aktif ve pasif hesaplardan en basitten başlayarak ilk 30-40 hesabın işleyişini hedef almaktır. 



İşletme Bilimine Giriş  

İşletme fikrinin genel olarak verilmesi, işletmenin kuruluşu aşamasından işletme aşamasına kadar bilimsel olarak yapılması gerekenler ve sistem yaklaşımı içerisinde fonksiyonların genel hatları ile tanıtılıp ilişkileri ve bütünlüğünün verilmesi. Diğer bilim dalları ile ilişkilendirilip genel ekonomik yapıda işletmelerin yerinin ve öneminin benimsetilmesi amaçlanmaktadır.



Hukukun Temel Kavramları

Hukukun Temel Kavramları dersiyle, hukukla ilgili bazı temel kavramlara basit ve anlaşılır bir şekilde yer vermek amaçlanmaktadır. Bu dersle edinilecek temel ve köklü bilgilerle öğrencilerin sonraki yıl ve dönemlerde karşılaşılacak hukukla ilgili derslerine önemli ölçüde katkı sağlanmış olacaktır. Bu yüzden hukukun belli dallarına (örneğin kamu hukukunda idare ve anayasa, özel hukuk alanında ise borçlar ve ticaret hukuklarına) daha çok ağırlık verilecektir. Ancak bir daha karşılaşma imkânı daha az ya da hiç olmayacak türden olan diğer hukuk dalları (özellikle medeni hukuk ve insan hakları hukuku) üzerinde de öncelikle durulmaktadır.



Temel Bilgi Teknolojisi-I

 Bilgisayarlarla ilgili temel bilgi ve kavramları yazılım ve donanım bilgisi, çokça kullanılan yazılım programlarına genel bir bakış, öğrencilerin bilgisayar kullanarak yazma kabiliyetlerinin geliştirilmesi



Türk Dili-I

Türk Dili Dersinin Niteliği / Tanıtımı, Amaçları ve Değerlendirme Biçimi / Diğer Dersler İçindeki Yeri ve Önemi / Konuşma Dili, Yazı Dili ve Diğer Şekilleri / Dillerin Doğuşu, İnsan ve Toplum Hayatındaki Önemi / Dile Sevgi - Saygı / Türkçe'nin Yeryüzündeki Diller Arasındaki Yeri / Türkçe Üzerindeki Çalışmalar, Özelliği ve Güzelliği / Türk Dili'nin Tarihi Gelişmesi ve Devreleri / Gelişmiş Dilin Kelime Serveti, Kelime Çeşitleri ve Gelişmiş Bir Dilin Kolları İle Türkçe'nin Lehçe, Şive ve Ağızları / Yazı Dilinin Tasnifleri, Genel Özellikleri / Türk Edebiyatı, Nesri, Şiiri / Tarih Boyunca Türkçe'de Kullanılan Başlıca Alfabeler / Dil Bilgisinin Bölümleri / İnsan Sesinin Teşekkülü ve Çeşitleri / Ünlü ve Ünsüz Özellikleri, Sınıflandırılmaları / Türkçede Ses, Vurgulama, Söz Sanatları ve Diksiyon / Özet, Dilekçe, Mektup, Telgraf... 



Yabancı Dil-I

Bu derste, öğrencilerin yabancı dilde, düşüncelerini oluşturabilmeleri ve inceleme becerilerini geliştirmeleri için kritik okuma ve yazma teknikleri kullanılır. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, etken bir şekilde akademik okuma ve yazma becerilerini kazanmış olacaklardır.



Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi-I

Kavramsal Açıklamalar / Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküşü ve Bunun Nedenlerinin İrdelenmesi / Mondros Mütarekesi ve Mustafa Kemal'in Ulusal Mücadele Hareketleri / İç Ayaklanmalar / Devrimler: Öncü Devrimler ve Gelişen Devrimler / Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi / Ermeni ve Kıbrıs Sorunu. 


İKTİSAT BÖLÜMÜ I. SINIF II. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

İktisada Giriş-II 

İktisada Giriş II dersi, birinci dönem okutulan İktisada Giriş dersinin devamıdır. Bu dersin hedefi piyasaların (tam rekabet piyasası, tekel piyasa, tekelci rekabet piyasası, oligopol piyasa) özelliklerini ve bu farklı piyasalarda faaliyet gösteren firmaların nasıl dengeye geldiğini incelemektedir. Ayrıca bu derste temel makro kavramların öğrenciye sunulması hedeflenmiştir.



İktisatçılar İçin Matematik-II

Bu dersin amacı ekonomik kaynakların etkin kullanımını araştıran iktisat biliminin gerektirdiği matematiksel tekniklerin iktisadi teorinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için ne kadar gerekli bir araç olduğunu kavramaktır. 



Genel Muhasebe-II

Aktif, pasif ile gelir ve maliyet hesapları üzerinde ayrıntıları ile durularak örnekler çözmektir. Dönem sonlarında ise bütün hesapları içeren monogrofiler yapılarak teori ve pratik pekiştirilir.



İktisat Tarihi

İnsanlık tarihi boyunca iktisadi olayları ve olaylar karşısında insan davranışlarını, başka bir ifadeyle toplumların iktisadi hayatlarının nasıl değiştiğini incelemektir. Toplumların  iktisadi performanslarında ve yapılarında meydana gelen önemli değişmeleri açıklamak suretiyle bu konuda öğrencileri bilgilendirmektir.



Anayasa Hukuku      

Anayasa Hukukunun konusu, alanı, türleri, anayasa hareketler, anayasa yapmak, değiştirmek, devlet, demokrasi, seçimler, hükümet sistemleri ve Türkiye’deki anayasaların genel özellikleri, siyasal  sistemler, Türk siyasal  sistemleri konuları incelenmekte ve bu konuda öğrenciler bilgilendirilmektedir.



Temel Bilgi Teknolojisi-II

Bilgisayarın, bilgisayar yazılım ve işletim sistemi hakkında genel bilgiler, MS - DOS işletim sistemleri, MS - DOS komutları, Windows'a giriş (program yöneticisi,
ana grup, dosya yöneticisi, denetim masası, setup, donatılar, kart dosyası vb.), Winword'e giriş ve kullanımı, Excel'e giriş ve kullanımı.

Türk Dili-II

İmlâ ve Noktalamalar / Düşünce Yolları / Kompozisyon ve Çeşitleri / Yazılı ve Sözlü Kompozisyonda Dikkat Edilecek Noktalar / Anlatım Yolları / Düşünceyi Geliştirme Yolları / Anlatım Ağızları / Anlatım Bozuklukları (Yanlışları) / Cümle, Türkçe Cümle Mekanizmaları ve Çeşitleri / Eksik Öğeli Cümleler / Kelime, Türkçede Mânâ ve Vazife Bakımından Kelimeler İle Özellikleri / Ek, Kök, Gövde, Yapım Ekleri, Çekim Ekleri ve Türkçedeki Bütün Ekler / Nesir ve Şiirde Yazılı Anlatım Çeşitleri / Türkçede Kelime Grupları, Cümleler ve Cümle Tahlilleri / Yerli ve Yabancı Edebi Metinler / Yazılı, Sözlü Anlatım Çalışmaları...  



Yabancı Dil-II

Yabancı Dil I dersinin devamı olarak, bu derste, öğrencilerin yabancı dilde, düşüncelerini oluşturabilmeleri ve inceleme becerilerini geliştirmeleri için kritik okuma ve yazma teknikleri kullanılır. Dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, etken bir şekilde akademik okuma ve yazma becerilerini kazanmış olacaklardır.



Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi-II

Devrimler / Öncü Devrimler ve Gelişen Devrimler İle Sonuçları / Türkiye'de Laik Devletin Oluşum Süreci / Türkiye'de Demokrasinin Gelişimi / Türk Çağdaşlaşmasının Dinamikleri / Ermeni ve Kıbrıs Sorunu


İKTİSAT BÖLÜMÜ II.SINIF III. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

Mikro İktisat-I

Üretici ve tüketici davranışlarından hareketle piyasaların birbirlerine karşın zayıf ve üstün yönlerini irdelemek ve bu konularda öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Mal, para ve emek piyasaları konusunda öğrencilere bilgi sunulmaktadır.

Makro İktisat-I           

Makro İktisat I dersi ekonomideki makro büyüklükleri (Milli Gelir, İstihdam. Toplam Talep, Toplam Arz) ve bir ekonomideki makro dengenin oluşumunu incelemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda makro ekonomi para, mal ve emek piyasasında dengeleri açıklamayı hedeflemektedir.

İstatistik-I

İstatistiğe Giriş dersinde temel istatistiksel kavramların yanı sıra betimsel istatistik ve olasılık teorisinin elementer düzeyde tanıtılması amaçlanmaktadır.



Matematiksel İktisat-I             

İktisadi Modeller / İktisatta Denge Çözümlemesi / Karşılaştırmalı Durağanlıklar ve Türev Kavramı / Kısmi Türevler / Piyasa Modeli / Ulusal Gelir Modeli / Girdi - Çıktı Modeli / Türevseller / Örtük Fonksiyonların Türevleri / Optimizasyon Problemleri / Sürekli ve Kesikli Büyüme / Eşitlik Kısıtlamaları Altında Optimizasyon / Türdeş Fonksiyonlar / Yatırım ve Sermaye Oluşumu / Domar Büyüme Modeli / Dengenin Dinamik İstikrarı / Stoklama İçeren Piyasa Modeli / Doğrusal Olmayan Fark Denklemleri / Fiyatın Sınırladığı Piyasa Modeller.



Ticaret Hukuku
Ticaret  Hukukunun temel kavramları: Ticaret hayatının temel kurumlarından olan ticari işletmelerin ve ticaret şirketlerinin kuruluş, işleyiş ve ilişkileri ile hak ve yükümlülükleri, bunlara dayanak oluşturan mevzuat kuralları.

SEÇMELİ DERSLER 

Türk İktisat Tarihi

Türklerin  iktisadi  hayatlarının  Orta  Asya’dan  günümüze  dönemsel  temel  üzerinde  incelenmesidir.  Bu   ders öncelikle  Anadolu   iktisadi  imkânlarını  Selçuklu   ve  Osmanlı  dönemde  nasıl  değerlendirildiğini dikkate  alır.  Sonra  yine  bu  dönemlerdeki  iktisadi  hayatı  bütünsektörler   ve   iktisadi  göstergeler  itibariyle  analiz   etmeye   çalışır.

Tarım Ekonomisi

Tarımın tarihsel gelişimi, tarımın artan önemi, üç kesim ayrımı, tarım reformu, tarımsal gelişmelerde öngörülen çelişkiler, tarımda üretim fonksiyonu, toprak faktörü, emek faktörü, sermaye faktörü, gizli işsizlik, yatırımlar, makineleşme, teknolojik gelişmeler, tarım piyasaları, monopol piyasaları, tarımsal fiyatlar, tarım işletmeleri ve kooperatifler işlenmektedir.



Mesleki İngilizce-I

Aldıkları İngilizce dersleriyle intermediate seviyeye ulaşan öğrencilerimizin mesleki terim ve ıstılahları kullanma becerileri konu ile ilgili metinlerle çalışmaları ve tercüme düzeyinde belge tahlilleri yapılmaktadır.



İktisadi Sistemler

Tanımlar / İlk Görüşler / İlk Çağlardaki İktisadi Düşünce / Orta Çağlardaki İktisadi Düşünce / İslami İktisadi Düşünce / Merkantilist Düşünce / İktisat Biliminin Doğuşu ve Klasik Liberal Düşünce / Klasiklere Karşı Tepkiler (Himayecilik, Sosyalizm, Komünizm) / Neo - Klasikler / Modern İktisat


İKTİSAT BÖLÜMÜ II. SINIF IV. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

Mikro İktisat-II



Bu ders, ilk dönem okutulan Mikro İktisat I dersinin devamı olup bu dönemde, iktisadi sistem sorunu, iktisadi olay, iktisadi olayın tarafları, bunların davranış tarzları, tüketici teorisi ve fayda maksimizasyonu, firma teorisi ve kar maksimizasyonu, firmaların farklı piyasalardaki karar alma süreçleri ile faktör piyasası analiz edilecektir.

Makro İktisat-II                       

Bu  ders, birinci  dönem okutulan  Makro İktisat I dersinin devamıdır. Bu dersin amacı Makro İktisat I dersinde verilemeyen konuların tamamlanmasıdır. Dolayısıyla bu ders, çarpan ve hızlandıran kavramlarını açıklamayı, IS ve LM analizleri ile mal ve para piyasasında denge ve açık ekonomide denge konularını incelemeyi hedeflemektedir. Ayrıca enflasyon, fiyatlar genel düzeyi-milli gelir ilişkisi, konjonktürel dalgalanmalar ve çözüm önerileri incelenmesi hedeflenen konularından bazılarıdır.



İstatistik-II

İstatistiğe Giriş II dersinde Tümevarımsal istatistiğin temel kavramlarının yanı sıra bazı önemli hipotez testlerinin  elementer düzeyde tanıtılması amaçlanmaktadır.

Kamu Maliyesi


Kamusal ihtiyaçların karşılanmasında, kamusal finansman kaynaklarının belirlenmesi değerlendirilmesi kadar bunların toplumsal ihtiyaçların karşılanması bakımından alternatif kullanım imkanları arasında optimal faydayı sağlayacak şekilde dağıtılması ve kullanımı bakımından Kamu maliyesini bilmenin önemi büyüktür. Toplum refahının maksimize edilmesi. Sosyal-iktisadi kararlar üzerinde etkili olunması. Kıt kamu kaynaklarının optimal bir kaynak kullanımını sağlamaya yönelik bir şekilde kullanılmasının planlanması, bununla ilgili teknik ve yöntemlerden ve gelişmelerden yararlanılması maliyenin özünde taşıdığı ve dinamizminde yer alan önemli amaç ve uygulamalarıdır. Kamu Maliyesi, kamu gelirleri ve kamu giderleri ile ilgili olarak ortaya çıkan ilişkilerin tamamını ifade edecek boyutta kapsamlıdır.
Matematiksel İktisat-II

İktisadi Modeller / İktisatta Denge Çözümlemesi / Karşılaştırmalı Durağanlıklar ve Türev Kavramı / Kısmi Türevler / Piyasa Modeli / Ulusal Gelir Modeli / Girdi - Çıktı Modeli / Türevseller / Örtük Fonksiyonların Türevleri / Optimizasyon Problemleri / Sürekli ve Kesikli Büyüme / Eşitlik Kısıtlamaları Altında Optimizasyon / Türdeş Fonksiyonlar / Yatırım ve Sermaye Oluşumu / Domar Büyüme Modeli / Dengenin Dinamik İstikrarı / Stoklama İçeren Piyasa Modeli / Doğrusal Olmayan Fark Denklemleri / Fiyatın Sınırladığı Piyasa Modeller. 


SEÇMELİ DERSLER

Borçlar Hukuku                

Borçlar Hukuku dersinin amacı; Özel Hukuk alanının temel bölümlerinden biri olan Borçlar Hukuku’nun karakteri, önemi, Borçlar Kanununun bölümleri ile hak ve borç kavramlarını incelemek, bunlara dayanak oluşturan mevzuat kurallarını ortaya koymaktır. Bu çerçevede, Borçlar Hukukunun temel kavramları ile Borçlar Kanunu’nun ilgili diğer düzenlemelerin borç ilişkilerine, borçların kaynaklarına, borç ilişkisi doğuran irade beyanlarının sakatlıklarına, alacağın ve borcun temliki (devir) konularına, haksız eylem ve sebepsiz iktisap gibi borç ilişkilerinde rol oynayan özel durumlara ve sözleşme türleri ile bunların uygulanışına ilişkin hukuksal sonuçlar ele alınmaktadır.



Osmanlı İktisat Tarihi

16. ve 17. yüzyıllardaki gelişmelerden başlayarak, Osmanlı Toplumu ve Ekonomisi; ekonomik düzendeki gelişmelerin ve Batı Avrupa toplumlarına göre geri kalınışın temel nedenleri; kurumsal yapı, reform hareketleri ve bunların eleştirel incelenmesi.



Mesleki İngilizce-II

Aldıkları İngilizce dersleriyle Intermediate seviyeye ulaşan öğrencilerimizin mesleki terim ve ıstılahları kullanma becerileri konu ile ilgili metinlerle çalışmaları ve tercüme düzeyinde belgelerin çevrilmesi konusunda pratikler.



Sosyoloji

Toplum Bilimin tarihçesi, sosyal yapı, teknoloji, toplumsal norm ve değerler, kişiliği etkileyen faktörler, motivasyon ve güdülerin davranışlara etkisi.


İKTİSAT BÖLÜMÜ III. SINIF V. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

Para Teorisi

Parasal olgu ve oluşumların teorik çerçevesinin incelenmesi hedeflenmektedir.  Para teorisi ve politikasının temel kavramları, temel büyüklükleri ve parasal yaklaşımları oluşturan yapı taşları ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Para miktarındaki değişimlerin reel büyüklükleri (reel gelir, reel ücret, istihdam gibi) ne şekilde etkileyebileceği sorgulanmaktadır.

Uluslararası İktisat Teorisi
Uluslararası İktisat dersi güz ve bahar dönemlerini kapsayan iki bölüm halinde işlenmektedir. Güz dönemini kapsayan bu birinci bölümde uluslararası ticareti farklı nedenlere dayandıran Ricardo modeli (işgücü verimliliği ve karşılaştırılmalı üstünlükler), Heckscher-Ohlin modeli ve Spesifik faktör modeli teorik olarak detaylarıyla incelenmektedir.

Ekonometri-I                   

Bu dersin amacı iktisadi teorinin kantitatif bir biçimde analizinin yapılmasını sağlayarak öğrencilere iktisadi modeller için analitik düşünme yeteneğini kazandırmanın yanı sıra edindiği Matematiksel ve İstatistiksel bilgileri kullanma becerisini kazandırmaktır.



Büyüme Teorileri                                    

Ekonomik büyüme kavramlarına giriş amacı taşıyan bu ders temel ekonomik büyüme teorilerinin tanımlanması ve pratik delillerin sunulması amacına yönelik olarak dizayn edilmiştir. Solow modeli, Neoklasik modeller, Romer modeli ve alternatif endogenous büyüme modelleri dersin içeriğini oluşturmaktadır. Teknoloji etkisi, sosyal yapılanma, ve doğal kaynaklar yine bu ders kapsamında tartışılacaktır.



Sermaye Piyasaları

Sermaye Piyasası dersi; sermaye piyasası, finansal kurumlar, borç araçlar (enstrümanları) sermaye piyasası kavramları, borsa ile ilgili yasal düzenlemeler, analiz teknikleri, finansal teknikler, çeşitli piyasalarda işlem gören finansal araçların incelenmesini esas almaktadır.


SEÇMELİ DERSLER

Finansal Tablolar Analizi

Dersin amacı: İşletme yöneticileri, karar alma, planlama, denetim işlevlerini daha etkin bir şekilde yürütebilmek birikim sahipleri ve ortakların işletmenin karlılığı, faaliyet sonuçları, yatırımın güvenliliği,  işletmenin gelecek dönemlere ait kazanma gücü hakkında açık ve sağlam bilgiler alabilmek; finansal kurumlarda, kredi talep edenlerin mali durumları ile borç ödeme kapasitelerini saptayabilmek için mali tablolardan ve bunların analiz sonuçlarından geniş ölçüde yararlanmaktadır. Ayrıca devlet içinde bazı vergi matrahlarının tespitinde, denetiminde, KİT'lerin yönlendirilmesinde, izlenecek politikaların saptanmasında, Mali Tablolar ve Analizi önem arz etmektedir. Öğrencilere işletmelerde kullanılan tüm mali tablolar ve bunların çeşitli analiz teknikleri ile nasıl analiz edilebilecekleri verilmeye çalışılmaktadır.



Teknoloji ve Yenilik Ekonomisi

Küreselleşen bir dünyada yeni ürün ve yeni üretim yöntemleri yani bir anlamda inovasyonlar yeni teknoloji oluşturmakta bu yeni teknolojiyi elde eden firmalar önemli rekabet avantajı sağlamaktadır. Bu bağlamda bu derste teknolojik ilerlemeye öğrencinin dikkatini çekme amacına uygun olarak bilim-teknoloji-inovasyon konuları irdelenerek ekonomik büyümedeki yerinden teori ve tarih perspektifi açısından ele alınacaktır. Gelişmiş ülkelerin Ar-Ge sektörleri ile Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkelerin Ar-Ge sektörleri karşılaştırılarak analiz edilecektir.


Türk Vergi Sistemi
Türk Vergi Sistemi dersi, Türk vergi sisteminin tarihçesi, vergi gelirlerinin kompozisyonu, Türk vergi sisteminin genel görünümü, gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, gümrük vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, damga vergisi, harçların incelenmesini hedeflemektedir.
Sanayi Ekonomisi
18.yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimine kadar insanlar ve ülkeler arasında gelir ve gelişmişlik konularında çok fazla bir fark bulunmazken, Sanayi Devrimiyle birlikte uçurumlar oluşmuş ve insanlar ve ülkeler iki büyük gruba ayrılmış: zenginler ve fakirler. Azgelişmişlikten gelişmişliğe atlama ancak sanayileşmeyle mümkündür. Bu derste önce Sanayi Devrimi detaylı olarak anlatılmakta, ardından değişim, uyum, yeniden yapılanma ve tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte ortaya çıkan sorunlar yumağı olarak karşımıza çıkan sanayileşme olgusunun kavranmasına çalışılmakta ve genel çerçeve çizilerek, istenilen sonuca nasıl ulaşılabileceği anlatılmaktadır.

İKTİSAT BÖLÜMÜ III. SINIF VI. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

Para Politikası                            

Para Politikasının amaçları, araçları ve bu konulara olan yeni yaklaşımlar değerlendirilecektir. Bu dersin amacı para, para otoritesi, para politikası, parasal aracı ve kurumlar ile ilgili ekonomik kavramları kullanarak, modern ekonominin nasıl çalıştığını açıklamaya çalışmaktır. Para politikasıyla ilgili temel kavramlar;  Merkez Bankacılığı, para politikası ve para politikası araçları; finansal aracı kurum ve kuruluşlar; para arzı, rezerve para, parasal hedef, para arzı artış mekanizmaları ve para stoğunun hesaplanması.

Uluslararası İktisat Politikası                   

Bu ders boyunca; 18. yüzyılın sonundan günümüze kadar geçen kapitalist ilişkilerin uluslararası iktisat politikalarına getirdiği yeni açılımlar irdelenmektedir. Bu irdelemede, özellikle mali sermaye ve üretken sermaye bağlantısı ele alınmaktadır. Mali sermayenin gelişim çizgisinin üretken sermayeden kopuk olmadığı ve bu çizginin de dünya ekonomisini analiz ederken iktisat politikalarına nasıl yön verdiği anlatılmaktadır. Bu yönelimin dünya ekonomisinde somut belirlenimi Birleşik Krallık, Almanya, ABD ve Japonya gibi ülkelerin merkezi konumu ele alınarak yapılmaktadır. Kuşkusuz, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların bu ilişkiler içindeki yeri vurgulanmaktadır. Ayrıca, kapitalizmin dünya ölçüsündeki gelişim çizgisi belirli dönemlere indirgenerek analiz edilmektedir. Böylece 1790’lardan 1990’ların sonuna, hatta 2000’in ilk iki çeyreğine kadar uluslararası iktisat politikalarındaki değişimler, öğrenciye yeni sorular uyandıracak bir biçimde ve karşılaştırmalı olarak, sunulmaktadır.



Ekonometri-II                              

Parametreler için hipotez testleri ve güven sınırlarının saptanması. Kovaryans ve korelasyon katsayısı, çeşitli korelasyon ölçüleri, ana kütle korelasyon katsayısı için güven sınırları. Varsayımlardan sapmalar ve sonuçları, hata paylarının beklenen değerinin sıfır olmaması, oto korelasyon, değişen varyans ve çoklu doğrusal bağlantı halleri ve düzeltme yöntemleri.



İktisadi Düşünceler Tarihi

Bugünkü iktisat bilimi bilenen beş bin yıllık tarih içinde hangi aşamalardan geçti, neden ve nasıl değişti, modern bir bilim haline geldi? Bunun gibi sorulara cevap verebilmek için bu derste kronolojik sıra dikkate alınarak, iktisat teorisine katkıda bulunan iktisatçıların düşünceleri, sahip oldukları okullar ve ekoller anlatılmaktadır.



Bölgesel İktisat

Bir ülkede ekonomik gelişme hiçbir zaman ülkenin tüm bölgelerinde aynı anda başlamıyor, öncelikle ayrıcalıklı yörelerde ortaya çıkıyor ve giderek oralarda yoğunlaşıyor.  Gelişen bölgelerin avantajlarından yararlanmak isteyen çevre bölgelerdeki girişimci olmaya aday dinamik elemanlar ve artan talep karşısında gizli işsizler ile sermaye bu bölgeye göçerken, söz konusu bölgede üretim ve milli gelir artmakta bölge kalkınmaktadır. Çevreden kalkınan bölgeye giden işgücü ve sermaye akımları sonucunda da çevre gelişememekte ve geri kalmaktadır. İşte “Bölgesel İktisat” dersinin amacı geri kalmış bölgeler nasıl kalkınabilir. Bu konuda öğrencileri düşünmeye itmektir.


SEÇMELİ DERSLER

Banka ve Finansal Kurumlar

Banka ve Finansal Kurumlar adlı ders, ekonomik faaliyetlerin finansmanını sağlayan mali sektörün en önemli bileşenlerinden biri olan, özellikle ticari bankacılık hakkında lisans düzeyinde bilgiler içerir. Bu dersle amaçlanan, bankacılık alt sektörünün özelliklerini ve işlevlerini ortaya koymaktadır.



Uygulamalı Ekonometri              

Ekonometri I ve II'nin içermiş olduğu konuların uygulaması şeklinde yürütülecektir. Çok değişkenli regresyon modellerinin talep fonksiyonu,  üretim ve maliyet fonksiyonlarına uygulaması. Probit, logit, multinomial logit ve probit, tobit modellerinin uygulamalı kullanılması. Doğrusal regresyon modellerinden sapmaların test edilmesi ve düzeltme uygulamaları. Tek değişkenli ve çok değişkenli zaman serileri uygulamaları.


Yatırım Projesi ve Analizi                              

Yatırım Projeleri ve Değerlendirilmesi, yatırımları türlerine göre sınıflandırıp, bunlardan üretim yatırımlarının, özellikle özel sektör açsından, yatırım kararı verilirken bu kararları etkileyen faktörlerin değerlendirmektedir. Yatırımın kapasitesi ve yer seçiminin belirlemek, iki veya daha fazla alternatif karşısında projelerin statik ve dinamik yöntemlere göre analiz ederek hangi projelerin daha uygun olacağına karar vermek ve ayrıca kamu yatırımlarını milli ekonomi açısından değerlendirmektedir.



Dış Ticaret İşlemleri                      

Dış Ticaretin tanımı; Kambiyo Mevzuatı ve Konvertibilite ilişkisi; Dış Ticarette Sevk Belgeleri; Uluslararası Ticarette Bankalar arası ödeme yöntemleri; Dış Ticarette Nakliyat Sigortaları; Vesaik Mukabili İşlemler; Kabul Kredili Ödeme; Kimi Özel Letter of Credit (L/C) Türleri; Türkiye’de Banka Kabullü Poliçeler; Prefinansman Kredilerinin Dış Ticaret Alanındaki Uygulamaları; Eximbank Kredilerinin İhracatı Teşvik Süreci; Dış Ticaret Uygulamaları İçin Mini Sözlük Egzersizi; Türkiye’nin rekabet gücünü yaratarak markalı, katma değeri yüksek ürünler ihraç edebilmesinin projeksiyonunu gerçekleştirilmesi


İKTİSAT BÖLÜMÜ IV. SINIF VII. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

İktisadi Araştırma Yöntem ve Uygulamaları                               

Giriş: Bilim, Yöntem, Yöntem Bilim, Teori, Varsayım Aksiyom, Hipotez; İktisat, İktisatta Yöntem Sorunu; Doğrulamacılık, Yanlışlamacılık, Durumsal Çözümleme, Araçsalcılık, Bilimsel araştırma programları, İşlemselcilik, Önselcilik, Öznelcilik, Yorumsama, Kurumsalcılık, Evrimcilik; Uylaşımcılık, Bilimde devrimcilik, Yapısalcılık, Yapı bozumculuk, Söylem Çözümleme; Bilimsel Araştırma Teknikleri 3 ve Veri Toplama Yöntemleri; Bilimsel Araştırma Metni; Ekonomik-Ekonometrik Analiz, Excel Programı Hakkında Temel Bilgiler, Excel Programı ile Ekonomik ve İstatistikî Uygulamalar



İktisat Politikası

İktisat politikasının temel unsurları, politika modelini meydana getiren unsurları ve bu unsurlar arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. İktisat politika modeliyle ulaşılmak istenen bir amaç ve o amaca ulaştıracak araç bulunmalıdır. Teorik ekonominin neden-sonuç ilişkisi yerine, geleceğin ekonomik olaylarını amaç-araç ilişkisi içinde ele almaktadır. Bu amaçla, ekonomik sistem, ekonomi politikası karar birimleri, ekonomi politikasında amaçlar, araçlar ve tanıdan tedaviye ekonomi politikası önlemleri inceleme konusu yapılması amaçlanmaktadır. Bu dersin amacı iktisat politikasının kavramsal çerçevesi ile iktisadi yaklaşımların iktisat politikasına ilişkin görüşlerinin sunarak iktisadi sorunlar ile mücadelede iktisat politikasının etkinliğini araştırmaktır.



Devlet Bütçesi

Bütçe kavramı, gelişimi ve fonksiyonları, bütçe ilkeleri ve teorileri, bütçe sistemleri, bütçenin hazırlanması, hazine işlemleri

Kalkınma Ekonomisi
Kalkınmanın sorunsallaştırılması, azgelişmiş ve kalkınma, kalkınma teorileri, kalkınmanın gerçekleşebilirliği, uluslararası işbölümünde azgelişmişlik, bağımlılık teorileri, bölgesel kalkınma, Türkiye açısından bir değerlendirme, Türkiye model olabilir mi?
SEÇMELİ DERSLER

Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi 

Enerjinin önemli gerçekleri, tükenebilir kaynaklar ve kalkınma, mevcut doğal kaynaklarla ilgili konular,  Yakıtların ve yakıt dışı maddeler, çevre kirliliğine yönelik teoriler ve devlet politikaları, dışsallıklar, maliyetler ve sosyal faydanın tahmini, ortak kullanılan kaynaklar, kaynakların analizindeki temel ilkeler, Kentsel ve kırsal alanda kaynakların yönetimi.

 Turizm Ekonomisi-I    

                                

Turizmin Ekonomideki Rolü / Turizm Arz ve Talebi / Turizmin Ödemeler Dengesine ve İstihdama Etkisi / Turist Harcamalarının Çarpan Etkisi / Turizm - Enflasyon İlişkisi ve Döviz Kurlarına Etkisi / Turizm İstatistikleri / Turizmin Türk Ekonomisindeki Önemi. 
Dünya Ekonomisi
Konusu küreselleşme ya da Yeni Dünya Düzeni fenomeni olan Dünya Ekonomisi dersi, dünya ekonomik gelişmelerini uluslararası finans örgütleri, çok uluslu şirketler ve Merkez ve Çevre diye sınıflandırılan dünya ülkeleri açısından incelemeyi amaçlamaktadır.
İKTİSAT BÖLÜMÜ III.SINIF VIII. YARIYIL DERS İÇERİKLERİ

Uluslararası Ekonomik Entegrasyon




Günümüz dünyasının en kuvvetli dinamiklerinden biri olan ekonomik entegrasyon fenomenini bütün boyutlarıyla incelemek bu dersin ana amacını teşkil eder. Bu ders, uluslararası bütünleşme hareketlerinin dünyanın her kıtasında var olan uygulamalarına yer vermekle beraber, esas itibariyle ekonomik entegrasyonun en önemli örneği olan Avrupa entegrasyonu üzerinde daha geniş bir şekilde durmaktadır.



Uluslararası Finans

Dersin amacı, uluslararası para ve finans piyasalarının incelenmesidir. Önce genel olarak uluslararası para ve finans teorilerine anahatlar ile girilecektir. Ardından bu piyasalarda IMF, Dünya Bankası, OECD, AB, EURO, Avrupa İmar Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası gibi uluslararası kurumlar incelenecektir. Sonra Londra, New York, Tokyo, Frankfurt ve İstanbul borsaları ile Türkiye'deki bankacılık mevzuatı uluslararası mevzuat ile karşılaştırmalı olarak irdelenecektir.


Maliye Politikası

İktisat alanında lisans derecesi alacak öğrenciler için temel ve önemli derslerden biri olan Maliye Politikası dersi, devletin ekonomiye niçin ve nasıl müdahale ettiğini konu alır. Devlet adına Hazinenin izlediği, gelir ve harcama politikalarından oluşan iktisat politikalarının mantığı ve yönetiminin anlaşılmasına yardımcı olur.



Türkiye Ekonomisi

 

Türkiye ekonomisinin dönemsel ve sektörel bir analizini gerçekleştirmektir. Bu dersin üç temel perspektifi vardır: Önce, her döneme hakim olan iktisat politikalarının hangi iç ve dış siyasi ve özellikle iktisadi gelişmeler sonucunda şekillendiği analiz edilir. İkincisi, her dönemde temel iktisadi büyüklüklerin izlediği trendler ve bunların analizi üzerinde yoğunlaşılır. Üçüncü olarak, Türkiye ekonomisinin yapısı ve gelişmesi sektörel düzeyde, temel alanlar itibariyle incelenir.


SEÇMELİ DERSLER

Güncel Ekonomik Sorunlar                                  

Enflasyon, işsizlik, ödemeler bilânçosu, bütçe açıkları, faiz dışı fazlalık, para ve maliye politikaları uygulamaları, merkez bankası politikaları, borsa ve döviz piyasalarındaki gelişmeler gibi güncel konuların ele alınıp incelenmektedir.



Turizm Ekonomisi-II

Bu dersle ilgili olarak, Turizmin Ekonomideki Rolü / Turizm Arz ve Talebi / Turizmin Ödemeler Dengesine ve İstihdama Etkisi / Turist Harcamalarının Çarpan Etkisi / Turizm - Enflasyon İlişkisi ve Döviz Kurlarına Etkisi / Turizm İstatistikleri / Turizmin Türk Ekonomisindeki Önemine vurgu yapılmaktadır.

İstikrar Politikası

İstikrar Politikası dersinin amacı ekonomilerin neden krize girdikleri ve söz konusu durumlardan çıkış yollarını alternatif politika araçları bağlamında incelemektir. Bu bağlamda, istikrar politikası dersi üç bölümde sunulmaktadır. Birinci bölümde, teorik olarak ekonomik problemlerin (enflasyon, işsizlik, ödemler dengesi... vb.) analizi gerçekleştirilmektedir. İkinci bölüm, söz konusu problemleri çözmeye yönelik farklı yaklaşımları incelemekte, son bölümde ise ekonomik krizle karşı karşıya kalmış çeşitli ekonomilerin pratikteki istikrar politikası uygulamaları ve tecrübeleri tartışılmaktadır.




I.DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

KREDİSİ


Z

İktisada Giriş-I

Introduction to Economics-I

3

5

Z

İktisatçılar için Matematik-I

Mathematics for Economics-I

3

5

Z

Genel Muhasebe-I

General Accounting-I

3

5

Z

İşletme Bilimine Giriş

Introduction to Business Sciences

3

4

Z

Hukukun Temel Kavramları

Basic Consepts of Law

3

3

Z

Temel Bilgi Teknolojisi-I

Basic Information Technology-I

2

2

Z

Türk Dili-I

Turkish Language-I

2

2

Z

Yabancı Dil I

English I

3

2

Z

Atatürk İlke ve İnkılâpları Tarihi-I

Atatürk Principles and Revolutions History-I

2

2




II. DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

KREDİSİ


Z

İktisada Giriş-II

Introduction to Economics-II

3

5

Z

İktisatçılar için Matematk-II

Mathematics for Economics-II

3

5

Z

Genel Muhasebe-II

General Accounting-II

3

5

Z

İktisat Tarihi

Economic History

3

3

Z

Anayasa Hukuku

Constitutional Law

3

4

Z

Temel Bilgi Teknolojisi-II

Basic Information Technology-II

2

2

Z

Türk Dili-II

Turkish Language-II

2

2

Z

Yabancı Dil II

English II

3

2

Z

Atatürk İlke ve İnkılâpları Tarihi-II

Atatürk Principles and Revolutions History-II

2

2




III. DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

KREDİSİ


Z

Mikro İktisat-I

Microeconomics-I

3

4,5

Z

Makro İktisat-I

Macroeconomics-I

3

4,5

Z

İstatistik-I

Statistics-I

3

4,5

Z

Ticaret Hukuku

Trade Law

3

4

Z

Matematiksel İktisat-I

Mathematical Economics-I

3

4,5

S

Türk İktisat Tarihi

Turkish Economic History

3

4

S

Tarım Ekonomisi

Agricultural Economy

3

4

S

Mesleki İngilizce-I

Vocational English-I

3

4

S

İktisadi Sistemler

Economic Systems

3

4



IV.DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ (T+U)

ECTS

Z

Mikro İktisat-II

Microeconomics-II

3

4,5

Z

Makro İktisat-II

Macroeconomics-II

3

4,5

Z

İstatistik-II

Statistics-II

3

4,5

Z

Kamu Maliyesi

Public Finances

3

4,5

Z

Matematiksel İktisat-II

Mathematical Economics-II

3

4,5

S

Borçlar Hukuku

The Law of Obligations

3

4

S

Osmanlı İktisat Tarihi

Economic History of the Ottoman

3

4

S

Mesleki İngilizce II

Vocational English-II

3

4

S

Sosyoloji

Sociology

3

4


V. DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

Z

Para Teorisi

Monetary Theory

3

5

Z

Uluslar arası İktisat Teorisi

International Economics Theory

3

5

Z

Ekonometri-I

Econometrics-I

3

4

Z

Büyüme Teorileri

The Growth Theories

3

4

Z

Sermaye Piyasaları

Capital Markets

3

4

S

Finansal Tablolar Analizi

Financial Tables Analysis

3

4

S

Teknoloji ve Yenilik Ekonomisi

Economics of Technology and Innovation

3

4

S

Türk Vergi Sistemi

Turkish Tax System

3

4

S

Sanayi Ekonomisi

Industrial Economics

3

4




VI. DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

Z

Para Politikası

Monetary Policy

3

5

Z

Uluslararası İktisat Politikası

International Economics Policy

3

5

Z

Ekonometri-II

Econometrics-II

3

4

Z

İktisadi Düşünceler Tarihi

History of Economic Thoughts

3

4

Z

Bölgesel İktisat

Regional Economics

3

4

S

Banka ve Finansal Kurumlar

Bank and Financial Institutions

3

4

S

Uygulamalı Ekonometri

Practical Econometrics

3

4

S

Yatırım Projesi ve Analizi

Investment Project and Analysis

3

4

S

Dış Ticaret İşlemleri

Foreign Trade Operations

3

4



VII. DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

Z

İktisadi Araştırma Yöntem ve Uygulamaları

Economic Research Methods and Practice

3

5

Z

İktisat Politikası

Economics Policy

3

5

Z

Devlet Bütçesi

The State Budget

3

5

Z

Kalkınma Ekonomisi

Development Economics

3

5

S

Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi

Natural Resources and Environmental Economics

3

5

S

Turizm Ekonomisi-I

Tourism Economics-I

3

5

S

Dünya Ekonomisi

World Economics

3

5




VIII. DÖNEM

Z/S

DERSİN ADI

DERSİN İNGİLİZCE ADI

KREDİSİ

(T+U)


ECTS

Z

Uluslar arası Ekonomik Entegrasyon

International Economic Integration

3

5

Z

Uluslar arası Finans

International Finance

3

5

Z

Maliye Politikası

Fiscal Politics

3

5

Z

Türkiye Ekonomisi

Turkey Economy

3

5

S

Güncel Ekonomik Sorunlar

Current Economic Problems

3

5

S

Turizm Ekonomisi-II

Tourism Economics-II

3

5

S

İstikrar Politikası

Stableness Policy

3

5

Yüklə 142,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin