İL :SAMSUN
TARİH :29/07/2016
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبٰٓوا اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِن۪ين فَاِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللّٰهِ وَرَسُولِه۪ۚ وَاِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُ۫سُ اَمْوَالِكُمْۚ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ
لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمْ) آكِلَ الرِّبَا وَمُوكِلَهُ وَكَاتِبَهُ وَشَاهِدَيْه وَقَالَ: “هُمْ سَوَاءٌ.”
FAİZ VE KÖTÜLÜKLERİ
Muhterem Mü’minler!
Okuduğum ayet-i celilede: Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının! Eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarınızı terk edin. Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resûlü’yle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tevbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur.”1
Okuduğum hadisi şerifte ise: “Resûlullah (sav) faizi yiyene, yedirene, yazana ve buna şahitlik eden iki kimseye lânet etti ve 'Hepsi (günahta) eşittir.'2 buyurdu.”
Değerli Kardeşlerim!
Artma, çoğalma, nema, yükseğe çıkma, büyüme, fazlalık anlamlarına gelen ribâ (faiz) kelimesi, belli malların değişiminde elde edilen fazlalığı veya verilen borca karşılık alacaktaki artışı ifade etmektedir.3
Allah’ın kelamı ve Efendimiz (sav)‘in hadislerinden anlaşılacağı üzere faiz; zamana bağlı olarak alınan ve aynı cins malların peşin değişimde ortaya çıkan fazlalık olmak üzere iki şekildedir.4 Faizin her iki çeşidi de dinimizce büyük günahlar arasında zikredilerek haram kılınmıştır.5
Faiz, bizden önceki ümmetlere de haram kılınmıştır. Birçok konuda olduğu gibi bu hususta da insanlık, mal elde etmedeki hırsı ve günah bataklığına sürüklenmedeki duyarsızlığı ile, Rabbi’nin kendisine sunmuş olduğu bireysel ve toplumsal huzuru cehenneme çevirmiştir.6
Muhterem Mü’minler!
Faiz, zayıf ve muhtaçların sırtındaki kamburu artırarak daha da güçsüzleşmelerine, buna karşılık zenginin malına hak etmediği yeni mallar katmasına sebep olmaktadır. Sermayenin servet sahiplerinin elinde toplanmasını sağlamakta, toplumda kutuplaşmaları artırmakta ve gözle görülür bir eşitsizlik meydana getirmektedir. İflaslar, intiharlar, yıkılan aileler, bozulan toplumsal düzenle hayatı felç etmektedir.
Diğer yönden faiz, bu işlerle uğraşıp malına mal kattığını zanneden kişilerin, sevgi, şefkat, yardımlaşma, dayanışma ve infak gibi değerlerden yoksun kalarak cimrileşmelerine, kibirlenmelerine ve ahiretlerini kaybetmelerine neden olmaktadır. Faizle insanlar görünüşte zenginleşseler de insanî ve ahlâkî değerler yönünden fakirleşmektedirler.
Faiz, insanları zahmetsiz ve kolay yoldan para kazanmaya sevk ederek, tembelliğe neden olmakta, üretimi yavaşlatmakta, ülkenin gelişimini durdurmakta hatta gerilemeye sevk etmektedir. Faizin yaygınlaştığı toplumda, emek sarf ederek, alın teriyle, helâl yollardan kazanma düşüncesi değer kaybetmektedir.
Aziz Kardeşlerim!
“Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar.’’7 ayetinde belirtilen tehditle faiz, insanın ahiret hayatını da tehlikeye sokmaktadır. Rasulullah (sav), faizin insanı helâk eden büyük günahlardan olduğunu belirtip, ‘’Faizi yiyene, yedirene, yazana ve faiz muamelesine şahitlik eden iki kimseye lânet olsun’’ 8 buyurarak hepsinin günahta eşit olduğunu ve kınandıklarını belirtmiştir.
Maddi-manevi, ferdi-içtimai, dünyevi-uhrevi, hukuki-sosyal, kısacası tüm yönlerden zararı bulunan bir hastalığa karşı, müslümanın uzak durması hatta ona bulaşacak her türlü fenalıktan kendini koruması gerekmektedir.
Ne mutlu faiz bataklığına dalmayıp alın teri ile rızkını kazanıp, o rızkı bereketli kılanlara! Ne mutlu verdiği borca faiz bulaştırmayıp sevabını Allah’tan umanlara! Ne mutlu alışverişlerine faiz bulaştırmayanlara!
1 Bakara, 2/278,279
2 Müslim, Müsâkât, 106
3 Faiz”, DİA, C.XII, S.110.
4 Bakara, 2/278; Müslim, Müsâkât, 82
5 Buhârî, Vesâyâ, 23
6 Nisâ, 4/161
7 Bakara, 2/275
8 Müslim, Müsâkât, 106
Hazırlayan : Abdullah DEMİRCAN-Bafra İlçe Vaizi
Redaksiyon : İl İrşat Kurulu
Dostları ilə paylaş: |