İLİ : Rİze ay/yil : ocak/2011 tariHİ : 21/01/2011



Yüklə 11,71 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü11,71 Kb.
#14353


İLİ : RİZE

AY/YIL : OCAK/2011

TARİHİ : 21/01/2011

إِنَّ اللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيتَاء ذِي الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
HER İŞTE ADİL OLMAK İSLAMIN

EMRİDİR.

Değerli Müminler!

Haklıya hakkını, suçluya cezasını vermek olarak tanımlanan adalet, müslümanın vazgeçilmezi ve aynı zamanda vasıflarındandır. Adaletin olmadığı toplumlarda yolsuzluk ve kavga olur. Hürriyet mevzuunda, Hakkın takdir buyurduğu sınırlar içinde kalma adalet istikamet; sınır tanımamazlık ise zulüm ve haksızlıktır. Ce- nab-ı Hak Kuran-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır. “Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder. Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığıda yasaklar. O,düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”(1)


Muhterem Müminler!

Adalet hemen her konuda dengeyi koruma ve İtidalli olmanın kur’an kaynaklı adı; zulüm ise her alanda dengeleri alt-üst etmenin ünvanıdır. İnsanın saadetini iki cihanda gaye edinen İslam hak ve adalet meselesine büyük önem vermiştir. Allah adildir, adli de bunu gerektirir. Bu sebeple Yüce Allah K.Kerim’de hak ve adaletin her alanda gerçekleştirilebilmesi için çokça beyanda bulunmuştur. Bu çerçevede hangi seviyede olursa olsun bir yöneticinin yönettiği müessesede, bir hâkimin baktığı davada, bir şahidin şahitlik yaptığı konuda, bir aile reisinin aile içi münasebetlerde, bir tacirin ticari hayatta ve bir müminin insanlarla ilişkilerinde hakkı gözetmesini ve adaleti ikame etmesini emretmiştir.

Kısaca adalet hassasiyetine sahip, adalet timsali kimseler olmamızı istemiştir.

Bu konuda Peygamberimiz (s.a.s), ”Hükmünde, yönetimi, velayeti altındakiler hakkında adil davrananlar Allah katında nurdan minberler üzerinde olacaklardır.”(2) buyurarak adil olmanın semeresini hatırlatmıştır.



Aziz Müminler!

Aile ve toplumların huzur ve refahı adaletle mümkündür. Cenab-ı Hak Kuran-ı Kerim de; “Ey iman edenler Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Bir topluluğa karşı duyduğunuz kin sizi adaletten saptırmasın. Adil davranın, takvaya yakışan budur. Allah’tan korkun, Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”(3) buyurarak zulme ve bozgunculuğa razı olmadığını bildiriyor.


Değerli Müminler!

Adil-i mutlak olan Allah zalimlerin yaptık-larından asla gafil değildir. Zulüm ve ihanet edenler şüphesiz ilahi adalet önünde hesaplarını en ince teferruatına kadar vereceklerdir. Yine başka bir ayet-i kerimede de “Muhakkak, Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasın da hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmemi emreder.”(4)

Peygamberimiz (sav); “Kıyamet günün de insanların Allah’u Teala ya en sevgili olanı, Allah‘a en yakın bulunanı adil devlet başkanıdır”(5) buyurarak adaletin nedenli önemli olduğuna bir kez daha işaret etmiştir.

Sevgili kardeşlerim!

Sonuç olarak diyebiliriz ki toplum hayatının temeli, dinimizde net olarak görüldüğü üzere adalettir. Peygamberimiz (sav)’in hayatından başlayarak kim olursa olsun, düşman bile olsa haklıya hakkının teslim edilmesi ve hukuka riayet edilmesi emrediliyor bize.



Hazırlayanın Adı Soyadı: Ahmet KÖSE

Ünvanı: Dağınıksu Merkez Camii İ.H.

Gündoğdu/Rize

____________________________

(1) Nahl, 16/ 90

(2) Müslim, İmare. 18

(3) Maide, 5/ 5



(4) Nisa, 4/5

(5) Tirmizi,Ahkam. 4
Yüklə 11,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin