İlkokulu/ortaokulu 2015- 2016 EĞİTİM ÖĞretim yili din küLTÜRÜ ve ahlak biLGİSİ ve seçmeli dersler dönem sene başi zümre öĞretmenleri toplanti tutanağI



Yüklə 317,65 Kb.
səhifə1/4
tarix23.12.2017
ölçüsü317,65 Kb.
#35774
  1   2   3   4

Sayfa |


……………………………………………… İLKOKULU/ORTAOKULU
2015- 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ve SEÇMELİ DERSLER
1. DÖNEM SENE BAŞI ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI



Toplantı No

: 1

Toplantının Öğretim Yılı

: 2014 – 2015

Toplantının Dönemi

: 1. Dönem

Toplantının Tarihi ve yeri

: 17.09.2014 Saat: 12.30 - Müdür Odası

Toplantının Başkanı

: …………………….…… ( Müdür Yrd / Branş Öğretmeni)


Toplantıya Katılanlar

: …………….. , ………… (Ders Öğretmenleri)


GÜNDEM MADDELERİ

  1. Açılış ve yoklama.

  2. 1739 / 2842 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 2. 10. ve 43. Maddelerinin okunup hatırlanması

  3. Türk Milli Eğitiminin amaçlarının tespiti

  4. 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı zümre öğretmenleri kararlarının gözden geçirilmesi

  5. Atatürk ilke ve inkılâplarının derslere yansıtılması

6. Öğretim Programına Göre Öğrenme Alanları ve Üniteleri ile Yıllık ve Günlük planların derslere nasıl yansıtılacağının tespiti

7. 26 Temmuz 2014 Tarihli “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nin okunarak önceki yönetmeliğe göre değişen maddelerin değerlendirilmesi

8. 5. 6. ve 7. Sınıflarda Okutulacak Olan Seçmeli Dersler İle İlgili Görüşlerin Belirtilmesi.

9. Seçmeli Dersler İle İlgili Öğretim Programı İncelenmesi, İlke ve amaçları ve Dersin Verimliliğini Artırmak İçin Yapılacak Şeylerin Görüşülmesi ( Her öğretmen arkadaş hangi dersi okutuyorsa o maddeyi bıraksın diğerini silsin )

a) Kur’an-ı Kerim Dersi

b) Hz. Muhammed’in Hayatı Dersi

c) Temel Dini Bilgiler Dersi

10. 8. Sınıf TEOG Sınavına girecek öğrenciler için yapılacak çalışmaların belirlenmesi

11. Yazılı sınavlarda sorulacak soruların nitelikleri, adetleri ve zamanlarının tespiti

12. Derslerde uygulanacak Yöntem ve Teknikler,

13. Proje ödevlerin konuları ve verilme takvimlerinin belirlenmesi,

14. Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliğinin tespiti

15. Başarısız öğrencilerin yetiştirilmesi için alınacak önlemlerin görüşülmesi

16. Dilek ve temenniler

GÜNDEM MADDELERİ

1. Açılış ve yoklama:

Zümre başkanı ……………………….………….., 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılının Milli Eğitim camiasına ve ülkemize hayırlı olması temennisiyle toplantıyı açtı.

Yazman olarak ise ………………………….……………………….. seçildi.

2. 1739 / 2842 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 2. 10. ve 43. Maddelerinin okunup hatırlanması:

Genel ve özel amaçlar bakımından 1739 sayılı Milli Eğitim Temel kanununun ilgili maddeleri zümre başkanı ………..………………………………….. tarafından okunarak açıklandı.


Bu kanuna göre ilköğretim; 6-14 yaşlarındaki çocukların eğitim ve öğretimini kapsar. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır.

Madde 2- Türk Milli Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,



1. Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini,vatanını,milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan;insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik,laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip,insan haklarına saygılı,kişilik ve teşebbüse değer veren topluma karşı sorumluluk duyan;yapıcı,yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

3. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak;

Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu arttırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı seçkin bir ortağı yapmaktır.



Madde 10-Eğitim sistemimizin her derece ve her türü ile ilgili ders programlarının hazırlanıp uygulanmasında ve her türlü eğitim faaliyetlerinde Atatürk inkılâp ve ilkeleri ve Anayasada ifadesini bulmuş olan Atatürk milliyetçiliği temel olarak alınır. Milli ahlak ve milli kültürün bozulup yozlaşmadan kendimize has şekli ile evrensel kültür içinde korunup geliştirilmesine ve öğretilmesine önem verilir.

Milli birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak Türk dilinin eğitiminin her kademesinde, özellikleri bozulmadan ve aşırılığa kaçılmadan öğretilmesine önem verilir; çağdaş eğitim ve bilim dili halinde zenginleşmesine çalışır ve bu maksatla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliği yapılarak Milli Eğitim Bakanlığınca gereken tedbirler alınır.



Madde 43- Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini Türk Milli Eğitiminin amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdürler. Öğretmenlik mesleğine hazırlık genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanır.

Yukarıda belirtilen nitelikleri kazanabilmeleri için hangi öğretim kademesinde olursa olsun, öğretmen adaylarının yüksek öğrenim görmelerinin sağlanması esastır. Bu öğrenim lisans öncesi, lisans ve lisansüstü seviyelerde yatay ve dikey geçişlerle de imkân verecek biçimde düzenlenir.



3. Türk Milli Eğitiminin amaçlarının tespiti:

İlköğretimin amaç ve görevleri Milli Eğitimin genel amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak;



a - Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak; onu milli ahlak anlayışına göre yetiştirmek;

b - Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayat ve üst öğrenime hazırlamak

c - Atatürk İnkılap ve ilkelerine ve Anayasa da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani manevi ve kültürel değerlerini benimseyen koruyan ve geliştiren; ailesini ve vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;

Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersinin genel ve özel amaçları, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2010 tarih ve 328 sayılı kararı ile kabul edilen İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-5-6-7-8.sınıflar) Öğretim Programı ders öğretmeni ……………………………………….. tarafından okunarak açıklandı;



4. 2013 - 2014 Eğitim - Öğretim Yılı Zümre Kararlarının Gözden Geçirilmesi:

2013–2014 Eğitim-Öğretim yılı zümre kararları başkan …………………………………… tarafından okunarak açıklandı.

Bu konuda söz alan …………………………….. önceki yılın tüm sınıflarda oldukça başarılı bir şekilde geçtiğini ifade etti. Öğretmen olarak konuların anlatımından önce öğrencilerin sevgisini kazanmamız gerektiğini, çünkü öğrencileri tarafından sevilen öğretmenlerin daha iyi dinlendiğini bunun da derslerin iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Zümre Başkanı ……………………………… de söz alarak, özellikle öğrencilerin eğitim ve öğretim yılının sonuna doğru sıcakların yoğunlaşması ve sınavlar dolayısıyla devamsızlıkların arttığı, Yıllık Planlar yapılırken bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı.



5. Atatürk İlke ve İnkılâplarının Derslere Yansıtılması:

Bu konuda söz alan ders öğretmeni …………………………….., Talim ve Terbiye Kurulu'nun 30.12.2010 tarih ve 328 sayılı kararı ile kabul edilen İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi(4-5-6-7-8.sınıflar) Öğretim Programında Atatürkçülük ile ilgili konuların sınıflar ve üniteler bazında gösterildiğini yıllık planlar yapılırken bu konuların sınıflar ve üniteler bazında planlara yerleştirilmesinin uygun olacağını ifade etti.



6. Öğretim Programına Göre Öğrenme Alanları ve Üniteleri ile Yıllık ve Günlük planların derslere nasıl yansıtılacağının tespiti:

ÖĞRETİM PROGRAMI ÖĞRENME ALANLARI VE ÜNİTELERİ

ÖĞRENME ALANI

ÜNİTELER

4. Sınıf

5. Sınıf

6. Sınıf

7. Sınıf

8. Sınıf

İnanç

Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyorum?

Allah İnancı

Peygamberlere ve İlahî Kitaplara İnanç

Melek ve Ahiret İnancı

Kaza ve Kader

İbadet

Temiz Olalım

İbadet Konusunda Bilgilenelim

Namaz İbadeti


Oruç İbadeti

Zekât, Hac ve Kurban İbadeti

Hz.

Muhammed

Hz. Muhammed’i Tanıyalım

Hz. Muhammed ve Aile Hayatı

Son Peygamber Hz.Muhammed

Bir İnsan ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed

Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar

Kur’an ve Yorumu

Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım

Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri

Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları

İslam Düşüncesinde Yorumlar

Kur’an’da Akıl ve Bilgi

Ahlak

Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik

Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım

İslam’ın Sakınılmasını İstediği Bazı Davranışlar

Din ve Güzel Ahlak

İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar

Din ve Kültür

Aile ve Din

Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz

İslamiyet ve Türkler

Kültürümüz ve Din

Dinler ve Evrensel Öğütleri

Çalışma takvimine göre okulun açık olduğu günler haftalara göre aşağıdaki şekilde tespit edildi:

AYLAR

HAFTA SAYISI




AYLAR

HAFTA SAYISI

Eylül

2 Hafta

Şubat

3 Hafta

Ekim

5 Hafta

Mart

4 Hafta

Kasım

4 Hafta

Nisan

5 Hafta

Aralık

5 Hafta

Mayıs

4 Hafta

Ocak

3 Hafta

Haziran

2 Hafta

TOPLAM

19 Hafta

TOPLAM

18 Hafta

Bu konuda söz alan zümre başkanı ……………………………….. 2089 ve 2109 sayılı tebliğler dergilerinden yıllık ve günlük planlar ile ilgili bölümleri okuyarak açıkladı. Buna göre:



1 - Yıllık planlarda dersin genel, özel amaç ve ilkelerinin konulara ilgileri ölçüsünde yıllık planlara yerleştirilmesi,

2 - Sınıfların müfredatına alınan konuların yıllık planlara tatiller, Öğrenme Alanları, Üniteleri ve Süreleri dikkate alınarak dengeli bir şekilde yerleştirilmesi,

3 - Dini günler aylar ve gecelere rastlayan zamanlarda müfredat konularının ders öğretmenleri tarafından ilgili zamanda işlenilebilmesi de zümre öğretmenlerince karalaştırıldı.
7. 26 Temmuz 2014 Tarihli “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nin okunarak önceki yönetmeliğe göre değişen maddelerin değerlendirilmesi

Zümre Başkanı ……………………………………, Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin kaldırılarak, bunların yerine Okul Öncesi, İlkokul ve Ortaokulları kapsayacak şekilde tek bir yönetmelik olarak “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği” adıyla 26 Temmuz 2014 tarihli ve 29072 no'lu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti ve kısaca bir önceki yönetmeliğe göre değişen maddeleri şöyle sıraladı:

1) Okul öncesi yönetmeliği ve ilköğretim kurumları yönetmeliği birleştirildi.

2) İlkokulda performans ve proje ödevi kalktı.Ortaokulda sadece proje ödevi verilecek.

3) İlköğretimin ve Okul Öncesi Eğitimin Amaçları ve İlkeleri yönetmelik metninden çıkarılmıştır.

4) Yapılacak programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre öğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınması olumlu bir değişiklik olarak yer almaktadır.

5) Normal öğretim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40-en çok 60 dakika olan süre en az 40-en çok 90 şeklinde düzenlenmiştir.

6) 20 dakikalık beslenme saati kaldırılmıştır.

7) Derslerin blok yapılması öğretmenler kurulu kararına bağlanmıştır.

8) Ortaokuldan imam-hatip ortaokuluna nakilde, ortaokulda zorunlu olmayıp imam-hatip ortaokulunda zorunlu olarak okutulan derslerden eylülde yapılacak sınavda başarılı olma şartı getirildi.

9) Okul çalışanları isterse kendi çocuklarının naklini kayıtlı adrese bakılmaksızın görev yaptıkları okula alabilecektir.

10) Sınıf mevcutları otuzun altında kalan okullar eylül ayının ilk iş gününde e-okulda ilan edilecek. Kayıt alanı dışından bu okullara başvurular 15 Eylüle kadar yapılabilecek. Başvuru kontenjandan fazla olursa kura çekilecek.

11) ”Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez.” şeklinde değiştirilmiştir.
12) Öğrencilere, her dönemde seçmeli dersler dahil bütün derslerden en fazla beş defa olmak üzere ders etkinliklerine katılım puanıverilir.

13) Davranış notu sınıf/şube rehber öğretmeni tarafından verilecek, şube rehber öğretmeni diğer öğretmenlerin de görüşünü alarak değerlendirme yapacak.

14) Öğrenci Gelişim Raporu kaldırılmıştır.

15) Okulda tek sınıf öğretmeni ya da alan öğretmeninin zümre öğretmenler kurulu yapmaması yeni yönetmelikte yer almıştır.

16) Okul Öğrenci Kurulu kaldırılmıştır.

17) Okul müdürü; ders okutmanın yanında kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, program ve emirlere uygun olarak görevlerini yürütmeye, okulu düzene koymaya ve denetlemeye yetkilidir.” Metni yeni yönetmelikte yer almamaktadır.

18) ”Hizmetli sayısı iki ve daha az olan okullarda gece bekçiliği görevi yürütülmez. Durum en yakın emniyet birimine 6 ayda bir yazılı olarak bildirilir” hükmü kaldırılmıştır.

19) Okul Gelişim Yönetim Ekibi yönetmelik metninden çıkarılmıştır.

20) Başarı ve üstün başarı belgesi kaldırılmış, Çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı gösteren öğrencilere iftiharbelgesi verilecektir.

21) Öğrencilerin uyarma cezası gerektiren davranışlara “derste cep telefonunu açık bırakmak” eklenmiştir.

22) Öğrencilerin kınama cezası gerektiren davranışlarına “okul içinde izinsiz görüntü ve ses kaydetmek” eklenmiştir.

23)Öğrenci davranışları değerlendirme kurulu üyeleri müdür yardımcısı, ders yılı başında gizli oyla seçilecek 3 öğretmen, okul aile birliğinin kendi üyeleri, arasından seçeceği bir öğrenci velisinden oluşur.

24) İlköğretimde yöneltme maddesi kaldırılmıştır. Uygulamada yoktu.

25) Tutulacak defter ve dosyalar: Eski yönetmelikte olmayan Öğrenci nöbet defteri, 2008 yılında kaldırılan belge defteri artık yeni yönetmelikle birlikte tutulacak, bunun yanında eski yönetmelikte yer alan öğretmen ve personel izin defteri artık tutulmayacak.



8. 5. 6. ve 7. Sınıflarda Okutulacak Olan Seçmeli Dersler İle İlgili Görüşlerin Belirtilmesi.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Tarafından 25.06.2012 Tarih ve 69 sayılı Kurul Kararı Zümre Başkanı …………………………………….. tarafından okundu.
“ Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 19.06.2012 tarihli ve 9596 sayılı yazısı eki “İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi”nin ekli örneğine göre kabulü ve 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren birinci ve beşinci sınıflardan başlanmak üzere kademeli olarak uygulanması,

Kurulumuzun 20.07.2010 tarihli ve 75 sayılı Kararı ile kabul edilen “İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi”nin 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren birinci ve beşinci sınıflardan başlanmak üzere kademeli olarak uygulamadan kaldırılması kararlaştırıldı.”
Bu Kurul Kararına göre yayınlanan “İlkokullar ve Ortaokullar Haftalık Ders Çizelgesi”ne göre 2012-2013 Eğitim-Öğretim Döneminden itibaren 5.sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak seçilecek ve bu sene 6.ve 7. Sınıflarda da okutulacak seçmeli dersler ve saatleri şu şekildedir.

Seçmeli Dersler
(Din, Ahlak ve
Değerler Bölümü)


Kaç Defa Alınabileceği

Hangi Sınıflarda Okutulacağı

5

6

7

8

Kur’an-ı Kerim

4

2

2

2

2

Peygamberimizin Hayatı

4

2

2

2

2

Temel Dini Bilgiler

2

2

2

2

2

Yüklə 317,65 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin