IP/07/165
Bruxelles, 8 februarie 2007
IMM-urile care fac comerţ cu amănuntul adoptă comerţul electronic, dar strict la nivel naţional
Comerţul electronic pare să fie elementul esenţial pentru deschiderea în continuare a pieţei interne a comerţului cu amănuntul, având în vedere că 57% dintre comercianţii cu amănuntul afirmă că îşi vând acum produsele pe internet. Însă mai mult de două treimi dintre ei vând exclusiv pe piaţa internă. Iar dintre cei 29% care vând pe piaţa internaţională, majoritatea vând doar într-unul sau alte două State Membre. Mai mulţi ar dori să vândă pe piaţa internaţională (48% dintre comercianţii cu amănuntul din UE sunt pregătiţi să facă acest lucru). Acestea sunt câteva dintre principalele constatări ale unui sondaj Eurobarometru cu privire la atitudinile întreprinderilor faţă de vânzările transfrontaliere, publicat astăzi de Comisia Europeană în acelaşi timp cu lansarea unei consultări majore pe tema normelor privind protecţia consumatorilor. Cu toate acestea, există încă obstacole majore pentru o piaţă a afacerilor orientate către consumator la nivelul UE, principalele probleme fiind insecuritatea vizibilă a tranzacţiilor şi diferenţele din reglementările fiscale naţionale şi normele de protecţie a consumatorilor. 43% dintre comercianţii cu amănuntul au fost de părere că vânzările lor transfrontaliere ar creşte dacă legile care reglementează tranzacţiile cu consumatorii ar fi armonizate la nivelul UE. Meglena Kuneva, Comisarul european pentru protecţia consumatorului, a spus: "Tranzacţiile din comerţul cu amănuntul reprezintă 58% din PIB-ul UE, şi totuşi piaţa afacerilor orientate către consumator este încă foarte mult împărţită la niveluri naţionale. Rezultatele acestui Eurobarometru îmi întăresc convingerea că IMM-urile sunt interesate să intre pe piaţa internă a comerţului cu amănuntul, unul din principalii factori care le reţin fiind însă lipsa unui set clar şi coerent de reguli. Acest lucru pe de o parte ar face firmele să prospere, iar pe de altă parte ar oferi consumatorilor încrederea de care au nevoie pentru a beneficia la maximum de piaţa internă. Aceste cifre demonstrează cât e de urgent procesul de reformă început o dată cu lansarea astăzi a consultării de către Comisie. "
În cadrul acestui sondaj au fost intervievaţi peste 6 600 directori de societăţi cu cel puţin 10 angajaţi şi cu o activitate directă de comerţ cu amănuntul, dintre care 97% au fost IMM-uri. 29% dintre acestea efectuează în prezent tranzacţii transfrontaliere, iar 48% au afirmat că vor fi gata să vândă către consumatori din alte ţări ale UE. Cu toate acestea, 66% vând exclusiv pe piaţa lor internă şi numai 19% desfăşoară operaţiuni comerciale sau de publicitate la nivel internaţional.
Potenţial
Un număr din ce în ce mai mare de comercianţi cu amănuntul folosesc acum metode de vânzare la distanţă, cum ar fi prin internet (57%) sau prin comenzi poştale (27%) pentru a-şi mări numărul de clienţi. Deşi noile tehnologii şi accesul în bandă largă din ce în ce mai extins pot facilita comerţul internaţional cu amănuntul, consumatorii încă nu au încredere, iar firmele ezită să-şi ofere produsele peste hotare. Acest lucru îi împiedică să beneficieze din plin de o piaţă mai largă, o gamă de opţiuni mai mare, preţuri mai bune şi de o calitate crescută.
Obstacole
Cel mai mare obstacol vizibil pentru comerţul transfrontalier este insecuritatea tranzacţiilor (61% dintre respondenţi au considerat acest lucru un obstacol important). El este urmat îndeaproape de îngrijorarea faţă de reglementările fiscale diferite (58%), problemele posibile legate de rezolvarea reclamaţiilor (57%), diferenţele în ceea ce priveşte legile naţionale care reglementează tranzacţiile cu consumatorii (55%), dificultăţile în asigurarea service-ului postvânzare (55%) şi costurile suplimentare de livrare (51%). Diferenţele de limbă sunt văzute ca fiind mai puţin importante (43%).
Încrederea consumatorilor
Concluziile acestui sondaj sunt în concordanţă cu un sondaj Eurobarometru din 2006 privind atitudinile cumpărătorilor faţă de achiziţiile transfrontaliere. Sondajul din 2006 a arătat că 27% dintre cetăţeni au achiziţionat online un produs sau serviciu în anul precedent, însă numai 6% au realizat o achiziţie online din străinătate.
Pentru informaţii suplimentare:
NOTĂ legată de Cartea Verde privind revizuirea acquis-ului (MEMO/07/48).
Eurobarometrul 186 cu privire la atitudinile întreprinderilor faţă de vânzările transfrontaliere: http://ec.europa.eu/consumers/topics/facts_en.htm
Eurobarometrul 252 (octombrie 2006) cu privire la atitudinile consumatorilor faţă de achiziţiile transfrontaliere: http://ec.europa.eu/consumers/topics/facts_en.htm
Dostları ilə paylaş: |