21 septembrie 2011



Yüklə 13,08 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü13,08 Kb.
#59761


21 septembrie 2011

Comunicat de presă referitor la Conferinţa de deschidere a Proiectului „Promovarea medierii în cauzele transfrontaliere în materie civilă”

Secretarul general al Ministerului Justiţiei, Gabriel Tănăsescu, a deschis miercuri, 21 septembrie, lucrările Conferinţei de deschidere a Proiectului „Promovarea medierii în cauzele transfrontaliere în materie civilă”, finanţat de către Comisia Europeană prin Programul Specific „Justiţie civilă”.


„Este evident că în ultimii ani orice subiect legat de mediere suscită un real interes, atât în mediul juridic, cât şi în afara lui. Pentru Ministerul Justiţiei interesul acestei conferinţe este dublu. Pe de o parte sistemele alternative la soluţionarea afacerilor judiciare conflictuale reprezintă o cale de degrevare a instanţelor de judecată. Pe de altă parte medierea trebuie să reprezinte remediul unei societăţi caracterizată prin procesivitate. O spun datele statistice ascendente ale cauzelor din instanţe. Filosofia noilor coduri încearcă să răspundă la aceste necesităţi şi provocări de reconstruire a unei noi suprastructuri juridice. Evoluţiile legislative nu sunt însă suficiente. Revine profesiei de mediator rolul important de promovare şi valorificare a principiilor medierii. Instituţia medierii din perspectiva organizării sale are şansa unei arhitecturi normative neafiliate instituţional. Stă aşadar exclusiv în interiorul profesiei puterea de a rezona social cu nevoile societăţii actuale. Şi tot în interiorul profesiei stă uriaşa miză a succesului ori insuccesului acestui proiect instituţional”, a precizat Gabriel Tănăsescu, secretarul general al Ministerului Justiţiei, în cuvântul de deschidere a lucrărilor conferinţei.
Pim Albers, consultant superior pe politici, reprezentant al Ministerului Securităţii şi al Justiţiei, Olanda, a împărtăşit participanţilor la conferinţă modul în care este organizată în ţara lui profesia de mediator, reliefând totodată principalele motive pentru care părţile ar putea alege medierea ca alternativă - păstrarea unei relaţii bune cu cealaltă parte, faptul că părţile doresc ca procesul să rămână în mâna lor şi nu să-l predea unui judecător, ori faptul că procedura medierii este mult mai rapidă şi mai puţin costisitoare. Pim Albers a subliniat că Olanda se numără printre ţările care au o tradiţie în domeniul medierii, începuturile acestei profesii fiind în anul 1996, când a avut loc înfiinţarea platformei ADR. Referindu-se la Directiva 2008/52/CE asupra medierii transfrontaliere, oficialul olandez a arătat că scopul acesteia nu este limitat la litigiile transfrontaliere. Elementele principale ale implementării directivei în legislaţia olandeză sunt: scopul directivei medierii, calitatea medierii, forţa executorie a acordurilor rezultate din mediere, confidenţialitatea medierii, precum şi efectele acesteia asupra termenelor de suspendare şi de prescripţie. Printre activităţile viitoare în acest domeniu, se preconizează un raport politic asupra calităţii medierii şi mediatorilor din Olanda, a precizat Pim Albers.
Un alt invitat de marcă participant la lucrările conferinţei este doamna Beatrice Blohorn-Brenneur, fost judecător, fondatoare a Asociaţiei Europene a Magistraţilor pentru Mediere (GEMME), mediatoare a Consiliului Europei, președintele Conferinţei Internaţionale de Mediere pentru Justiţie (CIMJ). Beatrice Brenneur a precizat că cererea de chemare în judecată este un act violent, deoarece tinde să constrângă „adversarul” care greşeşte, pe când medierea domoleşte litigiul şi îi facilitează soluţionarea, protejând drepturile juridice într-un mod eficient. Oficialul a mai arătat că în Franţa, la Grenoble, din 1000 de medieri în conflictele de muncă, aproape 80% au ajuns la un acord în trei luni. Nu a existat nici un recurs.
Katalin Barbara Kibedi, fost procuror, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Mediere din România, a reliefat faptul că România a fost evidenţiată ca exemplu pozitiv în Raportul întocmit pentru Parlamentul European privind analiza modului de implementare a  Directivei 2008/52/CE care a instituit obligaţii Statelor Membre privind reglementarea şi implementarea medierii în soluţionarea litigiilor transfrontaliere în materie civilă şi comercială, cu sublinierea că reglementările se aplică şi conflictelor interne. Evidenţierea pozitivă a ţării noastre s-a făcut în legătură cu trei aspecte, primul fiind de natură organizatorică - privind conceperea Consiliului de Mediere ca organism autonom, de interes public, având rolul de organizare a activităţii de mediere. Al doilea aspect priveşte restituirea taxei de timbru achitată într-o cauză aflată pe rolul instanţei, ca formă de stimulent pentru justiţiabili de a utiliza medierea, în timp ce al treilea se referă la reglementările privind acordul de mediere extrajudiciar, care permite părţilor aflate în conflict să se adreseze mediatorului, anterior sesizării instanţei, cu posibilitatea de a solicita încuviinţarea acordului de către un judecător prin hotărâre sau autentificarea acestuia de către un notar.
La conferinţa de deschidere au participat aproximativ 50 de invitaţi: judecători, mediatori, reprezentanţi ai instituţiilor partenere – Asociaţia Europeană a Judecătorilor care sprijină medierea – GEMME, Consiliul de Mediere, Ministerul Justiţiei din Olanda, Ministerul Justiţiei din Bulgaria, Ministerul Justiţiei din Republica Moldova, Organizaţia MIKK din Germania, ai coordonatorului, Ministerul Justiţiei, cât şi ai Ambasadei Olandei la Bucureşti.
Organizată de Ministerul Justiţiei în perioada 21-22 septembrie 2011, la Bucureşti, în sala de conferinţe a Hotelului Internaţional, conferinţa a putut fi urmărită online pe site-ul Ministerului de Justiţie (MJ), www.just.ro Lucrările din partea a doua a conferinţei pot fi, de asemenea, urmărite online, pe site-ul MJ, mâine, 22 septembrie, începând cu ora 9,30, unul dintre subiectele care urmează a fi abordate fiind formarea iniţială şi continuă a mediatorilor în conflictele de familie cu caracter transfrontalier.

Informaţii de background:
 

Proiectul „Promovarea medierii în cauzele transfrontaliere în materie civilă” are drept scop susţinerea medierii în cauzele cu elemente de extraneitate prin organizarea a două conferinţe, a cinci ateliere de lucru pentru judecători, mediatori, reprezentanţi ai instituţiilor centrale din Statele Membre partenere, prin elaborarea unui ghid de bune practici pentru specialiştii în domeniu, precum şi prin distribuirea a 50.000 de broşuri de informare către publicul larg, în scopul explicării procedurii medierii în cauzele cu elemente de extraneitate.


Proiectul are o durată de implementare de 20 luni şi beneficiază de un buget total de 249.075 Euro, fiind finanţat de Comisia Europeană prin Programul Specific „Justiţie civilă”. 
BIROUL MASS-MEDIA
Yüklə 13,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin