Individuali De ce Bulgaria ?



Yüklə 21,82 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü21,82 Kb.
#26257

\\cocktailshare\galeriefoto_v2\cocktail_works_v2\newsletter\b2b\01. destinatii\bulgaria\b2b-bulgaria-individual-08.jpg

Individuali
De ce Bulgaria ?

Litoralul bulgaresc al Marii Negre este locul de joaca estival al tarii, atragand nu doar bulgari, ci turisti din toata Europa, sau din lume. Hotelurile mari, cu multe facilitati au devenit rivale serioase ale celor din Spania si Grecia, iar calatorii individuali vor gasi destule de explorat in afara plajelor si jet-ski-urilor. Plajele de nisip neaglomerate din sud sau din nord, lacurile pline cu pasari din jurul orasului Burgas, si orasele pitoresti Nesebar si Sozopol sunt destinatii ce merita vazute. Capitala maritima, Varna si rivalul ei litoral, Burgas sunt doua dintre cele mai vibrante orase ale Bulgariei. Ambele sunt renumite pentru festivalurile din vara si viata de noapte, dar si pentru muzee si galerii. Cei cu transport propriu au o si mai mare diversitate de alegeri, cu parcul natural Strandzh in sud si pitorescul Cap Kaliakra si regiunea Dobrudzha la nord asteptand sa fie explorate



Scurt istoric: activitatea umana pe teritoriul Bulgariei moderne a fost atestata inca din paleolitic. Tracii, unul dintre primele trei grupuri ancestrale de bulgari moderni, au inceput sa apara in regiune in Epoca de Fier. Spre sfarsitul sec 6 i.Ch, persii au cucerit majoritatea Bulgariei din zilele noastre si au reusit sa o tina pana in 479 i.Ch. In anii 470 i.Ch triburile trace s-au unit in regatul odrysian, dar au fost ulterior subjugate de Alexandru cel Mare si de romani in 46 d.Ch. Dupa diviziunea Imperiului Roman in sec 5, zona a cazut sub control bizantin. In anul 680 triburile bulgare s-au motat in sud, peste Dunare si s-au stabilit in zona dintre Dunarea si Balcani, intemeindu-si capitala la Pliska. Un tratat de pace cu Bizantul, in 681, a marcat inceputul Primului Imperiu Bulgar. Bulgarii s-au amestecat treptat cu populatia locala, adoptand un limbaj comun bazat pe dialectul slav local. In 1018, bizantinii au desfiintat Primul Imperiu Bulgar. In 1185 dinastia Asen a organizat o revolta care a avut ca rezultat re-infiintarea statului bulgar. Ivan Asen I si Peter IV au pus bazele celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, cu capitala la Tarnovo. Puterea economica si militara a tarii a scazut in 1257, odata cu sfarsitul dinastiei Asen, iar tara a fost marotra la conflicte interne, la atacurile constante ale bizantinilor si ungurilor si apoi dominatiei mongole. La sfarsitul sec. 14 turcii otomani au inceput sa cucereasca Bulgaria si au cucerit majoritatea oraselor si cetatilor la sud de muntii Balcani. In timpul celor aproape 500 de ani de stapanire otomana au avut loc mai multe revolte ale bulgarilor. In sec. 18, Iluminarea din vestul Europei a influentat initierea unei miscari revolutuonare care a devenit factor cheie in lupta pentru eliberare. In 1877 Rusia a declarat razboi Imperiului Otoman si la- invins cu ajutorul voluntarilor bulgari. A fost semnat Tratatul de la San Stefano (martie 1878) de catre Rusia si Imperiul Otoman, care prevedea infiintarea unui principat bulgar automon, aproximativ pe teritoriul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. Celelalte Mari Puteri au respins imediat Tratatul de teama ca o tara asa mare in Balcani le-ar putea ameninta interesele. Tratatul a fost inlocuit cu Tratatul de la Berlin, care prevedea un stat mult mai mic, lasand multi bulgari in afara tarii. Bulgaria a intrar in Al Doilea Razboi Mondial ca membru al Axei, dar a refuzat sa participe la Operatiunea Barbarossa si si-a salvat populatia evreiasca de deportare in lagarele de concentrare. Abia in 1946 insa a fost stabilita republica unipartita. Sub influenta colapsului Blocului de Est, in 10 Nov. 1989, Partidul Comunist a renuntat la monopolul politic, presedintele a demisionat si Bulgaria a inceput tranzitia spre o democratie parlamentara.

Localizare: Republica Bulgaria este situata in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Romania la nord, Serbia si Macedonia la vest, Grecia si Turcia la sud si Marea Neagra la est.

Caracteristici geografice: Bulgaria ocupa o portiune din estul peninsulei balcanice, avand o lungime a coastei de 354 km si o suprafata de 110.992 kmp. Principalele caracteristici topografice sunt Campia Danubiana, Muntii Balcani, Campia Traca si Muntii Rhodopi. Marginea sudica a Campiei Danubiene se intinde pana la poalele Balcanilor si Dunarea defineste granita cu Romania. Campia Traca este aproximativ triunghiulara, incepand la sud-este de Sofia si largindu-se pe masura ce se apropie de litoralul Marii Negre.

Clima: climatul este continental in interiorul tarii – ierni reci, umede, veri calde si umede si temperat pe coasta – toamne si primaveri blande, ierni racoroase, veri calde, racoroase.

Gastronomie: mancarea bulgareasca este gustoasa, proaspata si consistenta. Bulgaria este renumita pentru legumele si produsele lactate de calitate si pentru diversitatea de condimente moderate. Carnea de porc si de pui sunt cele mai raspandite, dar se gasesc si preparate din peste sau vita, iar mielul are un loc special in bucataria bulgareasca. Desi puteti intalni multe dintre felurile bulgaresti si in Turcia, Grecia sau Serbia, in Bulgaria ele au propria aroma locala, care le deosebeste de versiunea din vecini. De la salate bogate pana la delicioase produse de patiserie si carne la gratar, iata 7 preparate bulgaresti pe care trebuie neaparat sa le incercati in vacanta voastra din Bulgaria: banitsa – o placinta cu branza, ceapa, varza, spanac, ciuperci sau dovleac, mere sau nuci; kebapce – varul bulgar al micilor romanesti, garnitura perfecta pe langa o bere rece, intr-o zi de vara; shopska salata – salata bulgareasca de renume international este o combinatie simpla, dar eficienta, de rosii, castraveti, ceapa si ardei, cu branza rasa si patrunjel deasupra; musaka – versiunea bulgareasca este cu cartofi, oua si carne macinata de porc; lyutenitsa – zacusca, preferata copiilor; shkembe chorba – de regula condimentata generos, trebuie sa adaugati otet, ulei, sare si ardei iute dupa gust; tarator – o supa pe baza de iaurt, usturoi, marar si uneori nuci (chiar si cuburi de gheata!), potrivita in zilele caniculare de vara.

Statiuni litorale

Balchik – dupa marile statiuni artificiale din sudul coastei, Balchik este o gura de aer proaspat. Un frumos orasel si port pescaresc inonjurat de coline albe, un loc ce pare la secole distanta fata de statiuni ca Albena, ale carei lumini se vad licarind seara pe partea cealalta a golfului. Principala atractie aici este palatul, cu minunatele sale gradini botanice, la cativa km spre vest, de-a lungul promenadei litorale.

Burgas – pentru majoritatea vizitatorilor, orasul-port Burgas nu este altceva decat un port de tranzit pe langa statiunile si orasele istorice mai atragatoare, de pe litoral. Daca va hotarati sa va opriti aici, veti gasi un oras plin de viata, bine intretinut, cu un centru curat, pietonal, o plaja lunga, neaglomerata, un minunat parc pe malul marii si cateva muzee interesante. Iubitorii de natura vin aici pentru cele patru lacuri din apropierea orasului, adevarate paradise pentru pasari. Puteti observa pasarile, merge cu caiacul, sau face o baie intr-o piscina cu apa de mare.

Nisipurile de Aur – situata la 18 km mai sus de Varna, a fost prima statiune construita in scop turistic, cu primul hotel deschis in 1957. Astazi este a doua statiune litorala a Bulgariei, cu 4 km de plaja cu nisip si cu cateva dintre cele mai bune cluburi, baruri si discoteci de pe coasta.

Nesebar – pe un mic afloriment stancos la 37 km nord-est de Burgas, legat de continent printr-un istm artificial ingust, frumos ca o carte postala, Nesebar este renumit pentru numeroasele biserici medievale, majoritatea aproape ruinate. Pe timpul verii se transforma intr-o imensa piata de suveniruri, in aer liber; iarna este oras fantoma. Numit de UNESCO loc de Patrimoniu Universal, Nesebar are farmecul sau, insa vara este acoperit de multimile de vizitatori si numeroasele magazine de suveniruri. Cu Sunny Beach de cealalta parte a golfului, aveti la dispozitie orice tip de sport nautic ati putea dori. „Orasul nou” de pe cealalta parte a istmului are cele mai noi si mai mari hoteluri si plaja principala, insa ceea ce e de vazut se afla in orasul vechi.

Sunny Beach – cea mai mare statiune turistica din Bulgaria, este raspunsul hiperactiv al litoralului Marii Negre la „coastele” spaniole, si probabil cel mai scump loc din tara. Puterea de atractie este clara, cu mai multi kilometri de plaja cu nisip care atrage mai multi fanatici internationali ai soarelui decat oricare alta statiune din tara. Plaja este una dintre cele mai bune din Bulgaria, oferind orice activitate imaginanbila, de la mini golf la parasailing, iar restaurantele si cluburile abunda. Daca doriti sa va bronzati ziua si sa petreceti in club toata noaptea, aici e locul in care trebuie sa veniti. Nici macar nu veti observa ca sunteti in Bulgaria.

Sfintii Constantin si Elena – este o statiune litorala mica, linistita, la cca 9 km nord-est de Varna. Infiintata in 1946 sub numele Druzhba (Prietenie), a fost ulterior renumita Sfintii Constantin si Elena. Este mai putin comerciala decat celelalte statiuni si a fost mult timp populara in randul turistilor mai in varsta, detinand inca o serie de „case de odihna” pentru pensionari si membrii sindicatelor. Statiunea este renumita pentru apele minerale terapeutice si tratamentelor de sanatate.

Varna – al treilea oras ca marime din Bulgaria si capitala maritima, Vara este cel mai interesant si cosmopolit oras de pe litoralul Marii Negre. O combinatie de port, baza navala si statiune litorala, este un loc atragator pentru a petrece cateva zile, plin de istorie si totusi modern, cu un parc enorm in care sa va plimbati si o plaja lunga pe care sa stati la soare. In centrul orasului veti gasi cel mai mare complex de bai romane din Bulgaria si muzeul de arheologie, numeroase evenimente culturale, dar si restaurante.

Statiuni montane

Bansko - frematatorul Bansko este cea mai importanta statiune de schi din Bulgaria, singurul loc din tara in care zapada este garantata aproape 100%. Soare, apres-ski-uri zgomotoase, partii la altitudini intre 900-2600 m atrag localnicii si strainii in fiecare iarna. Orasul vechi cu strazi pietruite este presarat cu resedinte din sec 19 si muzee demne de vizitat. Aceste case din piatra si lemn au fost fortificate cu pereti stil fortareata, ce ii protejau pe locuitorii lor de turci. Spre deosebire de alte statiuni de schi, Bansko nu hiberneaza vara si este un loc potrivit de a explora Parcul National Pirin, la sud de oras.

Pamporovo – una din primele 4 statiuni de schi, Pamporovo se bucura de mult cer senin deasupra partiilor tivite de pini. Spre deosebire de Bansko, aici nu exista un nucleu istoric, doar o statiune care este linistita in extrasezonul de iarna.

Borovets – desi umbrita de mult mai stralucitoarea statiune Bansko, Borovets are 58 km de partii si numeroase apres-ski-uri zgomotoase care atrag vizitatorii din partea locului si straini de la jumatatea lui decembrie si pana la inceputul lui aprilie. La numai 27 km sud-vest de Sofia, la poalele Muntelui Musala (2925 m), aceasta statiune de schi este cea mai veche din Bulgaria. Cu aerul sau curat, improspatat de pini, partiile tivite de copaci si viata de noapte activa, Borovets exista pentru zapada. In afara sezonului de schi este un loc linistit, desi exista aici cateva trasee de drumetie care pot fi facute pe timpul verii.

Chepelare – inconjurat de dealuri impadurite si parfumat de pini, Chepelare este o alternativa mai linistita a statiunii Pamporovo, aflata la 11 km mai la sud. Satul se intinde de-a lungul raului Chepelare, cu numeroase pensiuni si cateva muzee de vizitat. Zona schiabila nu este foarte mare, insa detine una dintre cele mai lungi partii din Bulgaria. Vara, satul este foarte linistit, doar cateva cete de drumeti sau ciclisti tulburandu-i pacea din cand in cand.




Yüklə 21,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin