Școala Gimnazială Enea Grapini Șanț
Către ISJ – BN
Ca urmare a adresei dumneavoastră cu nr. 5417/15.10.2014 vă transmitem următoarele materiale:
-
Informații asupra Șc. Gim. Enea Grapini Șanț:
Localitatea Șanț este situată în nordul Transilvaniei și nord-estul județului Bistrița-Năsăud, la distanță de 78 km de municipiul Bistrița, reședința județului, pe drumul național 17D Năsăud - Cârlibaba. Comuna Șanț este așezată într-o microdepresiune montană formată dintr-un ansamblu de lunci și terase ale Someșului Mare și ale afluenților săi, Cobășel și Cârțibav.
Ocupațiile de bază ale celor peste 3450 de locuitori din cele două sate, Șanț și Valea Mare, ale comunei Șanț sunt: exploatarea și prelucrarea lemnului, activități de îngrijire și regenerare a pădurii coordonate de Ocolul Silvic "Izvorul Someșului", agricultura, creșterea animalelor.
Școala este cea mai nouă instituție educativă a satului. școala Șanț datează, după spusele locuitorilor, în special a bătrânului dascăl Mihail Cotu încă din anul 1820. Date certe de funcționare a ei avem însă din anul 1827.
Poziția socială a școlii din Șanț se simte nu numai în atitudinea sătenilor față de ea, ci în toată ființa ei, în modul cum îi poate fi aplicat programul în organizarea sa gospodărească, precum și în situația materială și morală a corpului didactic în viața satului.
În ceea ce privește elevii Școlii Gimnaziale Enea Grapini Șanț, aceștia provin la modul general din familii cu o situație materială modestă, situație care ajută la implementarea respectului față de educația pe care o formează școala, față de cadrele didactice și nu în ultimul rând față de biserică.
Managerul instituției de învățământ este prof. Sasu Daniel Zaharia, absolvent al Universității "Babeș - Bolyai" Cluj – Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie, promoția 1999, cu o vechime la catedră de 15 ani și o vechime în funcția de conducere a unității de 7 ani.
În ceea ce privește resursele financiare, principala sursă de finanțare a unității o reprezintă fondurile alocate de către MEN, în jurul sumei de aproximativ 1,6 miliarde (lei vechi) anual. Ca sursă suplimentară în bugetul instituției intră importante sume alocate de către Consiliul Local al Comunei Șanț. De menționat faptul că localul școlii cu clasele I – IV a fost ridicat exclusiv cu banii din bugetul local al comunei, de asemenea localul Școlii Primare "Lucian Valea" Valea Mare. Tot din bugetul local a fost modernizată Grădinița nr. 1 Șanț, a fost reabilitată curtea școlii, a fost ridicat un nou depozit de lemne, urmând ca finalizarea lucrărilor de modernizare a curții școlii să fie de asemenea suportată de către Consiliul Local Șanț.
În ceea ce privește încadrarea cu personal a unității se poate specifica faptul că: toate cele 7 educatoare sunt cu statutul de titular (localnice), de asemenea toate cele 11 învățătoare sunt titulare (localnice). De asemenea, la încadrarea la clasele V-VIII toate disciplinele de studiu sunt predate de profesori titulari în specialitatea postului, excepție făcând disciplinele educație muzicală și educație plastică.
La nivelul Comunei Șanț funcționează un singur PJ (Școala Gimnazială Enea Grapini Șanț - clasele I – VIII ) și 3 structuri: Grădinița nr. 1 Șanț, Grădinița nr. 2 Șanț și Școala Primară "Lucian Valea" Valea Mare.
În ceea ce privește dotările instituției de învățământ putem specifica faptul că există material didactic suficient pentru o bună desfășurare a procesului instructiv – educativ.
Localurile în care de desfășoară activitatea educativă se află în stare foarte bună ( Șc. cu cls. I – IV – relativ nouă, lucrările finalizate în 2006, dotată cu încălzire centrală; Șc. cu cls. V-VIII reabilitată capital, lucrările fiind finalizate în anul 2011; Gr. nr. 1 – situată la parterul Primăriei Șanț, modernizată pe parcursul anilor 2003-2004). De menționat faptul că toate aceste lucrări de modernizare s-au desfășurat în perioada în care am fost în calitate de manager al unității.
Planul de dezvoltare a instituției a fost proiectat pentru o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2011, an în care am fost investit în funcția de director, după o întrerupere de exercitare a acestei funcții de aproximativ 3 ani. Scopurile planului de dezvoltare s-au axat pe:
-
Schimbarea mentalității negative
-
Crearea unei școli credibile în fața părinților și comunității locale;
-
Formarea unui corp profesoral stabil;
-
Posibilitatea de modernizare prin diverse programe și proiecte.
-
Date statistice ale unității:
Adresă: Localitatea Șanț, Strada Principală, Nr. 878, Județul Bistrița – Năsăud
Tel/Fax: 0263-379-109
Mail: scgen_sant@yahoo.com
Nr. grupe: 7
Nr. clase: 19
Efective elevi: a) preșcolari: 137
b) cls. I – IV : 186
c) cls. V – VIII : 172
Efective cadre didactice: a) educatoare: 7 din care: gr. I – 5, gr. II – 0 și def. – 2;
b) prof. înv. primar: 11 din care: gr. I – 6, gr. II – 1, def. – 2 și deb. – 2
c) profesori: 17 din care : gr. I – 7, gr. II – 2, def. – 6 și deb. – 2
Spor de stabilitate: a) educatoare: 100%
b) prof. înv. primar: 100%
c) prof: 94%
Săli de curs: 26
Laborator fizică – chimie: 1
Cabinet de informatică: 1
Bibliotecă: 1
Săli profesorale: 4
Secretariat: 1
Contabilitate: 1
Direcțiune: 1
Arhivă: 1
Total norme: 39,77 din care:
-
profesori: 14,77
-
Învățători: 11
-
Educatoare: 7
-
Personal auxiliar: 2 din care:
-
Personal nedidactic: 5
REZULTATE OBȚINUTE DE ELEVI CLASELOR A VIII – A LA EXAMENELE NAȚIONALE ÎN ULTIMII TREI ANI:
-
DISCIPLINA
|
EN 2012
|
EN 2013
|
EN 2014
|
LIMBA ROMÂNĂ
|
6,51
|
6,47
|
4,97
|
MATEMATICĂ
|
5,42
|
6,36
|
6,33
|
MEDIA SC. ȘANȚ
|
5,96
|
6,41
|
5,65
|
Director,
prof. Sasu Daniel Zaharia
Dostları ilə paylaş: |