AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
DIRECTIA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR TULCEA
Informare de presă
Cu privire la confirmarea primului focar de pestă porcină africană în România
Acest prim focar a fost diagnosticat la porci domestici dintr-o gospodărie, localizată la periferia orașului Satu-Mare
Pesta porcină africană este o boală de mare contagiozitate, mortală, pentru membrii familiei Suideae ( toate rasele de porc domestic, mistreti, metisi dintre aceste specii) și este produsă de un virus din genul Asfivirus, familia Asfarviridae.
Boala nu afecteaza omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evolutia bolii, limitarea mișcarii animalelor, reducerea pieței de desfacere prin interdicții de export animale vii și produse din carne de porc, etc; fac ca această boală sa fie extrem de păgubitoare.
Pesta porcină africană evoluează totdeauna mai grav în regiunile unde boala patrunde pentru prima dată, situație când toate animalele care vin în contact cu virusul se îmbolnăvesc, iar mortalitățile sunt foarte ridicate ( aproape de 100% din cazuri).
Pe de altă parte, boala este foarte importantă, căci datorită rezistenței foarte mari a virusului în mediul inconjurator, precum și a contaminării unor vectori ( precum căpusule cu cuticula moale, în care virusul poate rămane activ câtiva ani), boala devine endemică ( adică o boală persistentă într-o anumită populație de animale, dintr-o anumită regiune), foarte greu de eradicat, cu costuri uriașe.
Nu exista nici un tratament pentru porcinele bolnave de pestă porcină africană. Porcii afectați trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.
Nu există vaccinuri şi vaccinare pentru pesta porcină africană.
Pesta porcină africană este enzootică ( boala cu evolutie lenta in efectiv, cuprinzand un numar variabil de animale, cu tendina de difuzare slaba in afara focarului si cu caracter trenant in efectiv) în majoritatea țărilor din Africa Subsahariană, inclusiv Madagascar.
În Europa, a fost raportată și eradicată cu succes în Peninsula Iberică, dar continuă să fie găsită în Sardinia. În anii 1970, ASFV a fost prezentă în Caraibe (Haiti și Republica Dominicană) și Brazilia, dar a fost eradicată cu succes.
Actuala epidemie a început în anul 2007 în Georgia, ulterior s-a raspandit în Azerbaidjan și Armenia, Rusia, Belarus, Polonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Letonia, Moldova, Cehia, pentru ca, în ciuda tuturor eforturilor depuse de către autoritățile veterinare din toate aceste state, boala să ajungă și în țara noastră, prin intermediul unor produse de origine animală, contaminate, aduse din Ucraina.
În prezent, autoritățile veterinare din țara noastră iau toate măsurile necesare pentru stingerea acestui focar de boală, precum si masuri de limitare a extinderii și eradicare a bolii.
Dostları ilə paylaş: |