İNŞaat bakim onarim hizmet sözleşmesi



Yüklə 114,19 Kb.
tarix06.11.2017
ölçüsü114,19 Kb.
#30955

İŞ GÜVENLİĞİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

Bu sözleşme…………………………………..……………………………………………………… ile ……………………………………………………………………arasında akdedilmiştir.



Madde 1- TARAFLAR ve ADRESLERİ
Bu sözleşme …………………………..…………………………………………………………………...... ile ……………………………………………………………….. arasında akdedilmiştir.
a.…………………………………………..………………..…………………………………………………

(Sözleşme içinde “ İşveren ” olarak tanımlanmıştır)


Tebligat Adresi : …………………………………………………………………………………………..
b. ………………………………………………………………………………………………………….

(Sözleşme içinde “ Tedarikçi ” olarak tanımlanmıştır).


Tebligat Adresi : ……………………….…………………………………………………………………….
İŞİN ADI : ……………………………………………………………………………………………..
Madde 2 – AMAÇ
İş bu sözleşme ile ………………………………………….. işinde çalıştırılacak olan tedarikçinin, çalışma süresince uymakla yükümlü olduğu tüm yasal yükümlülüklerin ve genel kuralların tanımlanması, işin yürütülmesi esnasında ortaya çıkabilecek koşullarda tedarikçinin sorumluluklarının ve cezai yaptırımların belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Madde 3 – KAPSAM
Bu sözleşme, ……………………………………………. İşinde yapılacak olan bir işin belirli bir bölümünü/tamamını alarak bu iş için kendi adına işçi çalıştıran gerçek ve tüzel kişileri, yaptırılacak iş için işveren’in belirleyeceği yetkili kişileri ve işin yaptırılacağı bölüm yöneticilerini kapsar. Bu sözleşme taraflar arasında imzalanmış bulunan .........................tarihli ..............................................sözleşmesinin ayrılmaz ekidir. Tedarikçi sözü edilen işleri, tamamen kendi adına çalıştıracağı elemanlarla sözleşme süresi içinde, işbu sözleşme ve sipariş teyidleri doğrultusunda yürütecek, sevk ve idare edecektir.
Madde 4 – YÜKLENİCİNİN SORUMLULUKLARI
4.1. Tedarikçi, sözleşme konusu işi yaparken gerek doğrudan doğruya ve gerekse ikinci taşeronlar aracılığı ile çalıştıracağı elemanlar ile ilgili her türlü hukuki işlemlerden kanun ve akitlerden doğacak tazminat ve alacaklardan kesin olarak ve münhasıran sorumlu olacaktır. İşveren’in bu sebeple herhangi bir zarara uğraması nedeniyle Tedarikçiye rücu hakkı saklıdır ve işveren’in bir ödemede bulunmak zorunda kalması, rücuen tazminat veya başka bir davaya muhatap olması ve ödemeye mahkum edilmesi halinde (işveren’e atfedilen kusurdan dahi olsa) bu ödemeler, tedarikçinin hakedişinden mahkeme ve icra masrafları dahil her türlü masraf, vekalet ücretleri ve faizleri ile birlikte hiçbir ihtara ve mahkeme kararına gerek kalmaksızın tahsil edilir, hakedişlerin karşılamadığı kısmı Tedarikçi derhal ödemekle yükümlüdür.
4.2 Tedarikçi, yapılacak işin cinsine ve yoğunluğuna göre işveren’in isteği doğrultusunda yeteri kadar işçisini işyerinde sürekli hazır bulunduracaktır. işveren gerektiğinde işçi sayısının artırılması için Tedarikçi’ye bir gün öncesi haber vermesi yeterlidir. Aksi

taktirde İşveren’in herhangi bir fiyat araştırma yükümlülüğü olmaksızın bulduğu işçilerin maliyeti Tedarikçi’ye fatura edilir ve kontrat hükümlerine uyulmamış sayılır.


4.3 Tedarikçi gece işlerinde ve ağır ve tehlikeli işlerde sağlık raporu bulunmayan işçi çalıştırmayacaktır. Tedarikçi firma, İşyerinde içinde çalışacak personeli için sağlık raporu alacaktır. Sağlık raporları güncel tarihli olacaktır.
4.4 Tedarikçi çalışanları, işin gerektirdiği niteliklerin (tecrübeli, vasıflı, sağlıklı, vb. ...) yanısıra en az aşağıdaki niteliklere sahip olmak zorundadır:


  • T.C. vatandaşı olmak veya Türkiye’de çalışma iznine sahip olmak,

  • 18 yaşından büyük olmak,

  • Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmak veya yasal hakları kısıtlanmamış olmak,

  • İşin gerektirdiği sağlık koşullarına sahip olmak (mevzuatın gerektirdiği doktor raporu, filmler ve diğer belgeler dosyalarında hazır bulunacak).

  • Yapılacak işin gerektirdiği Ustalık Belgesi, Ehliyet, Operatör Belgesi, Kaynak Yeterlilik Belgesi, Yüksek Gerilim Çalışma Belgesi, v.s.



4.5 Tedarikçi, başta 4857 sayılı İş Kanunu olmak üzere bu kanun kapsamında yürürlüğe giren/girecek olan Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve yasal mevzuatın gerektirdiği tüm esaslara uygun çalışacağını ve gerekli tedbirleri alacağını, aksi bir durumun olması halinde yasal yükümlülük altında olacağını peşinen kabul eder. Tedarikçi, bu hükümlere uymamasından dolayı, işçileri tarafından açılabilecek davalar sonucunda İşveren’e gelebilecek tazminat, faiz ve diğer mahkeme, icra masrafları, vekalet ücretleri vb. masrafları doğmuş ve doğacak olan haklarından, gerekirse teminatından, faizi ile birlikte dava edilmeksizin, ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
4.6 Tedarikçi, işin sevk ve idaresinin bizzat sorumlusu ve takipçisidir. İşin yürütülmesi ve denetlenmesinden sorumlu olacak bilgili, tecrübeli ve yetenekli bir sorumluyu/yetkiliyi işin başında devamlı hazır bulunduracaktır.
4.7 Tedarikçi, işin başlangıç tarihinden önce bir çalışma planı hazırlayacak ve İşveren’in belirlediği yetkili kişilere onaylatacaktır. Bu çalışma planında, yapılacak faaliyetler, sorumluları ve tarihleri belirtilecektir. Tedarikçi bu plana uymak durumundadır. Planda revizyon olması durumunda revize plan belirlenen yetkili kişilere onaylatılacaktır.
4.8 Tedarikçi, kontratında belirtilen projenin zaman çizelgesine ve teslim tarihine uymak zorundadır. İşveren’den kaynaklanmayan her türlü gecikmede kontratta bulunan cezai şartlar ve diğer hükümler uygulanacaktır.
4.9 Tedarikçi, işveren’den aldığı işle ilgili olmak üzere, işe giren veya işten çıkan işçilerin isimlerini yazılı olarak en az bir gün önce İşveren’e bildirecektir. Tedarikçi sözleşme konusu işte çalıştıracağı işçilerin, işe giriş bildirgelerini, kendi işyeri üzerinden yasal süresi içerisinde verecek ve sigortasız işçi çalıştırmayacaktır. Tedarikçi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 3. maddesine uygun olarak işyeri bildiriminde bulunacak ve işyerini ayrı bir işyeri numarası altında kayıt ettirecektir. Tedarikçi bu işlemler ile ilgili bilgileri ve belgelerin birer örneğini yasal sürelerin sona ermesinden itibaren en geç 3 (üç) gün içerisinde işveren’e vermekle yükümlüdür. Bu belgeler eksiksiz olarak verilmediği sürece İşveren, hakediş ödemelerini bildirimde bulunmaksızın durdurma hakkına haizdir. Tedarikçi bu nedenle alacak veya faiz veya sair talepte bulunamaz.
4.10 Tedarikçi’nin çalıştırdığı işçilerin ücret ve sair hakları, sosyal sigorta pirimleri, ücretli hafta tatilleri, tazminatları, vergileri vb. konularla ilgili hangi nedenle olursa olsun veya ne ad altında bulunursa bulunsun, 3. şahıslara, Devlet, Belediye, Özel İdare veya herhangi bir merci makam tarafından tarh ve tahsil olunacak giderlerle mali yükümlülüğü ve sorumluluğu bütün kapsamıyla Tedarikçi’ye aittir.

Tedarikçi, işçilerine yaptığı ücret ve diğer ödemeler ile vergi, prim ve sair kesintilerin tam ve süresi içerisinde yatırıldığına ilişkin belgelerin bir örneğini, ödenmesi gereken yasal sürenin bitim tarihinden itibaren 7 işgünü içerisinde ve bordrosunu, ödeme dekontunu ve yine personel’in imzalarını havi aylık bordro örneklerinin birer kopyasını İşverene verir.



İşveren yapılan inceleme sonucunda eksik bir ödemenin yapıldığı tespit edildiğinde, Tedarikci’nın istihkakı eksik ödemeler tamamlanıncaya kadar geciktirilir ve kendisi buna karşı herhangi bir faiz, tazminat ve benzeri bir talepte bulunamaz.
4.11 Tedarikçi, İş Kanunu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği/İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda öngörülen çalışma şartları ile ilgili tedbirleri alacaktır. Çalıştırdığı işçilere mevzuat gereği verilmesi gerekli kişisel koruyucu malzemeleri eksiksiz temin edecek ve bunların iş esnasında gereğine uygun kullanımını sağlayacaktır. Ayrıca işyeri içinde üstlendikleri görevle ve çalışma koşulları ile ilgili gerekli açıklamaları ve uyarıları yapıp çalışanlarını detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.
4.12 Tedarikçi çalışanları İşveren’in belirlediği çevre, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve politikasına, işyeri disiplinine uymak zorundadır. Tedarikçi çalışanları için geçerli kurallar bu sözleşmede belirtilmiş olup, bunların haricinde işyeri çalışanları için konmuş olan bütün kurallar tedarikçi çalışanları için de geçerlidir. Tedarikçi çalışanları işyeri sınırları içinde bulunduğu sürece çalışıyor/çalışmıyor olsun bu kurallara uymak zorundadırlar. Tedarikçi ve çalışanları, İşveren personeli ile hiçbir konuda tartışmaya girmeyecek, konu ile ilgili yetkili kişi ile irtibat kuracaklardır. Tedarikçi ve çalışanları işyeri kurallarına/işyeri disiplinine aykırı hareket ederlerse, işveren yetkilileri durumu gereği için tedarikçi’ye veya onun vekiline bildireceklerdir. Tedarikçi, işyerida uyulması zorunlu olan bu kuralları ihlal eden ve işveren tarafından isimleri bildirilen personelin işine son vererek işyeriden uzaklaştırmayı peşinen kabul, beyan ve taahhüt eder. Bunun dışında bu ihlal nedeniyle bir zarar oluşursa Tedarikçi’den ayrıca tahsil edilir ve kontrat ihlal edilmiş olur. işveren bu zararın tahsili için Tedarikçi’nin hakedişlerinden ayrıca bildirimde bulunmaksızın kesinti yapabilir.
4.13 Tedarikçi’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, tedbirsizlik ve dikkatsizliğinden, kasdi veya suç sayılır bir eyleminden veya mevzuat hükümlerine aykırı bir hareketinden doğan cezai, hukuki ve idari sorumluluk tamamen kendisine aittir. İşin yürütülmesi sırasında olduğu gibi işin fiilen yapılmadığı sırada da tedarikçi işçilerinin işveren’e, işveren personeline veya 3. şahıslara verecekleri zarar ve ziyanların işverence tedarikçi hakedişinden/teminatından hiçbir itiraza mahal olmaksızın tazmin edileceğini, tedarikçi peşinen kabul ve taahhüt etmiştir. Tedarikçinin yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği, İşveren yetkililerince her zaman kontrol edilebilir. Tedarikçi, işveren’in bu konudaki isteklerini yerine getirme ve gerekli bilgi ve belgeleri iş veren’in talebi halinde işveren’in incelemesine sunmakla yükümlüdür. İşveren’in bu hakkı, yükümlülük olarak yorumlanamaz. Kontrol sırasında tedarikçinin eksik ve/veya hatalı işlemi tespit edildiği taktirde bu eksiklik yasal olarak giderilinceye kadar işveren ödemelerini durdurabilir. Tedarikçi bu nedenle alacak veya faiz veya sair talepte bulunamaz.
4.14 Tedarikçi, anlaşma konusu işte istihdam edeceği herhangi bir elemanın uğrayabileceği kaza, yaralanma, meslek hastalığı, ölüm ve maluliyet v.b. ile ilgili veya bunların neticesinde ortaya çıkacak zararla ilgili kanunen ödenecek tazminat ve masraflardan, cezai davalardan, tüm özel ve resmi makamlara karşı kendisi sorumludur.
4.15 işveren’in, tedarikçi’nin sorumluluğundan ve/veya bu sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaynaklanan herhangi bir sebeple zarara uğraması, bir ödemede bulunmak zorunda kalması rücuen tazminat veya başka bir davaya muhatap olması ve ödemeye mahkum edilmesi halinde, işverence yapılan bu ödemeler mahkeme ve icra masrafları, vekalet ücretleri faizleri ile birlikte tedarikçi’nin hakedişlerinden ve teminatından dava konusu edilmeksizin kesilir. Bu nedenle işvern’in sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.
4.16 Tedarikçi bu sözleşmede üstlendiği işi, işveren’in yazılı izni olmaksızın bir başkasına devredemez.
4.17 Tedarikçi, elemanlarının tüm kişisel koruyucu donanımlarını, işveren’in belirlemiş olduğu standartlarda temin etmek ve gereğine uygun kullanıldığını denetlemek durumundadır.
Madde 5 – ÇEVRE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURALLARI
A. AKDİ VE YASAL KURALLAR
1. Tedarikçi firma yetkilileri, işyeri içerisinde çalışma yapacak personelin ve kullanılacak olan araçlara ait aşağıda belirtilen belgeleri işverene teslim edecektir.


  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,

  • SSK işe giriş bildirgesi,

  • İş sözleşmesi ( Belirli, Belirsiz, Kısmi Süreli iş sözleşmeleri )

  • Sabıka kaydı olmadığına dair belge,

  • Sağlık raporu,

  • Farklı bir şehirden gelecek çalışanların işyerimizde görevlendirildiklerine dair üzerinde işveren logosunun bulunduğu yazılı-imzalı isim listesi,

  • Yapılacak işin gerektirdiği Ustalık Belgesi, Ehliyet, Operatör Belgesi, Kaynak Yeterlilik Belgesi, Yüksek Gerilim Çalışma Belgesi, v.s.



2. İşveren, yapılacak işin özelliğine göre tedarikçi firmadan, çalıştırılacak personele ait kalifiye elaman belgesi, bonservis ve diploma isteme hakkına sahiptir.
3. Tedarikçi çalışanları, işin yürütülmesi sırasında iş güvenliğini sağlayacak önlemler doğrultusunda şartnamede ve kendisine belirtilecek kişisel koruyucuları kullanmak zorundadır.
4. Tedarikçi temsilcisi ve çalışanları işyeri sahası içerisinde meydana gelen her türlü iş kazasını, yaralanmaları, ciddi olay, yangın ve çevre kazalarını derhal işveren yetkililerine bildirmek durumundadır.
5. İşyeri sahası içinde kavga etmek, el şakası yapmak, acil durumlar hariç koşmak, bağırmak yasaktır.
6. Tedarikçi çalışanları misafirleri ile dışarıda görüşeceklerdir. Çalışma alanında birinci dereceden akrabaların (çocuğu, ... v.b. ) bulunması/işe yardım etmesi yasaktır.

7. Tedarikçi çalışanlarının yemek saatleri, ……. / ……... olarak belirlenmiştir.
8. İşyeri sahası içinde belirlenmiş özel sigara içme alanları dışında sigara içmek yasaktır.
9. İşyerine içkili girmek, alkol kullanmak ve alkol sokmak yasaktır. Bu sebeplerden doğacak tüm kusur ve hatalar tedarikçiye ait olup, iş veren zararların tazmininde tedarikçiye karşı yaptırıma sahiptir.
10. İşyeri sınırları içinde tedarikçi tarafında tanımlanmış olan tüm güvenlik, ikaz ve uyarı levhalarına uyulacaktır.
11. Tedarikçi çalışma sahasını, uyarı levhaları, duba ve emniyet şeridi ile çevirmekle yükümlüdür. Herhangi bir yürüme yolu/bölümü kapatan barikat ve yol kapama faaliyeti karanlıkta uyarı ışıkları/fosforlu levhalar ile aydınlatılacaktır.
12. Normal işlerde hidrantlardan ve yangın hortumlarından su kullanımı kesinlikle yasaktır.
13. Beton atma, kazı, kırım v.b. işlerde, çalışma alanı tavandan yere kadar branda/naylon ile toza karşı uygun bir şekilde kapatılacaktır. Branda/naylon tedarikçi tarafından temin edilecektir. Çıkacak atıklar, İşvern’in uygun gördüğü şekilde imha edilecektir.
14. Tedarikçiye ait alet ve ekipmanların, iş bitiminde çalışma yapılan alana bırakılması yasaktır.Tedarikçi firma gün içinde çalışmasını bitirdikten sonra kendisine ait kaynak makinesi, kaynak tüpü, kesme makinası, hilti, eltaşı, matkap v.s. gibi alet ve ekipmanlarını, çalışma ortamında bırakmayıp, kendisine işi veren bölüm sorumlusu/yöneticisi tarafından gösterilen atölyeye bırakacak veya beraberinde götürecektir.
15. Çalışma sahasında düzen ön planda tutulacak, her işin sonunda hiçbir ikaza gerek kalmaksızın çalışma sahası temizlenip düzenli bir şekilde bırakılacaktır. İş bitiminde çalışma bölgesi ve yapılan iş, Tedarikçinin belirlediği personel ya da işveren temsilcisi tarafından kontrol edilecektir. Tespit edilen eksiklikler varsa tamamlanması ve çevrenin temiz ve güvenli bir şekilde bırakılması, tedarikçiye ait tüm malzemelerin alınması tedarikçinin sorumluluğunda sağlanacaktır.
B. ARAÇ ve EKİPMANLAR
1. Tedarikçi firma elemanları, işyeri içerisine araçla giriş yaparken, iş yeri kurallarına uymak zorundadır.
2. Tedarikçi çalışanlarının işverene ait araç ve ekipmanları (………………………. ...v.b.) izinsiz kullanması yasaktır.
3. Tedarikçi firma; kaynak işleri için Kaynak Yeterlilik Belgesi ve yüksek gerilim hatlarında çalışacak personel için Yüksek Gerilim Çalışma Belgesi bulundurmak zorundadır.
4. Malzeme taşıma amacıyla kullanılan araçlarda, sürücülerin beraberinde bulunan çocuk, akraba veya diğer şahısların işyeri kapısından içeri alınması kesinlikle yasaktır.
5. Tedarikçinin çalışmalarını yaparken kullanacağı her türlü makine, alet, kimyasal madde ve araç gerecin tanıtıcı bilgisi ve adedi (plakası, markası, modeli, türü, seri numarası ve miktarı) işin başlangıcında Tedarikçi Firma Malzeme/Ekipman Kontrol Listesi’’ oluşturarak iş verene teslim eder. İşin bitiminde kontrollü bir şekilde firmadan çıkması sağlanacaktır.
6. Vinç ile yapılan çalışmalarda ve yüksekte malzeme taşınması halinde personel geçişini yasaklayıcı uygun barikatlama yapılacak ve gözcü/işaretçi kullanılacaktır.
7. Tedarikçi tarafından temin edilen ekipman ve araçların, standartlara ve yasal zorunluluklara uygunluğu (kaldırma araçlarının üç ayda bir MMO tarafından yapılan test raporları) ilgili iş veren tarafından kontrol edilecek; tespit edilen uygunsuzluklar (yağ kaçıran araçlar/iş makineleri, izolasyonu deforme olmuş el aletleri, kırık-çatlak prizler, fişler vb.) giderilene kadar çalışma izni verilmeyecektir.
8. İş makinalarına kullanıcı haricinde ikinci bir kişi binmeyecek, İş veren tarafından belirlenen güzergâh üzerinde çalışacak ve mola saatlerinden sonra ve iş bitiminde iş veren tarafından belirlenen park alanında hiçbir sağlık ve güvenlik problemi teşkil etmeyecek şekilde park edeceklerdir. İş makinaları işin tamamlandığı gün işyeri sahasından dışarı çıkarılacaktır.
9. Tedarikçi firmaya ait iş makinaları ve ekipmanları üzerinde iş güvenliği uyarı etiketleri bulundurulmak zorundadır. (Yaklaşma-Vinç Altından Geçme vb.).

C. KİŞİSEL KORUYUCU MALZEME

Kullanılacak kişisel koruyucu malzemeler Türk Standartları ya da Uluslar arası standartlara uygun olmalı, CE onayı taşımalı ve çalışma izni verilmeden önce işveren yetkilileri tarafından kontrol edilmelidir. İşveren, yapılan kontrolde uygunsuz malzemeleri reddetme ve işi durdurma hakkına sahiptir.




  1. İş Kıyafetleri :

EN 340 Genel İş Elbiseleri,

EN 863 Makinelerden–delinme,kesilme,vb - korunma sağlayan elbiseler,

EN 469 – 531 Isı ve alevden koruyucu donanımlar,

EN 343 -Yağmurluk


Tedarikçi çalışanları, işyeri sınırları içerisinde çalışma yaparken, yaptıkları işin özelliğine uygun ve üzerinde ……………………………… kıyafetleri giyeceklerdir. Kıyafetler, …………………….tarafından kendilerine bildirilen yerde değiştirecektir. Döner aksamlı makinelerle çalışırken; bol ve sallantılı uzun kollu giysiler, eldiven kullanmak, yüzük, saat, küpe, kolye gibi takılar takmak, uzun saçları toplanmadan çalışmak yasaktır.
2. Baretler (EN 397 Standardında) :

Tedarikçi personeli yüksekte çalışma yaparken, başına yük düşme – çarpma tehlikesi olan yerlerde baret kullanmak zorundadır. Çatlamış, zarar görmüş baretlerin kullanılması yasaktır.




  1. İş Güvenliği Ayakkabıları (EN 345, EN 346, EN 347) :

Ayağa ağır bir cisim düşmesi/batması muhtemel işlerde çalışacak personele çelik burunlu; elektrik işlerinde çalışacak personele yalıtkan tabanlı iş güvenliği ayakkabısı verilecektir.

Çalışma esnasında ayakkabının bağcıkları takılıp düşmelere sebep olmayacak şekilde bağlanacak ve kesinlikle ayakkabı topuklarına basılarak çalışma yapılmayacaktır.

Beton, harç, çamur, su gibi malzemelerle çalışıldığında, iş güvenliği çizmeleri giyilecektir.
4. İş Güvenliği Gözlüğü ve Yüz Koruması (EN 166) :

Çalışma esnasında göze parça sıçraması (taşlama, delme, kaynak ve kesme işleri v.s.) olabilecek yerlerde siperlikli koruyucu gözlükler kullanılacaktır.


5.Yüz Siperliği (TSE/EN, CE) :

Aşağıda belirtilen çalışmalar yapılırken yüz siperliği kullanılacaktır.

- El motoru ile taşlama işlemleri,

- Kaynak işlemleri, korozif sıvılar veya eritilmiş malzemeler,

- Talaşlı çalışmalar,

- Isıl işlemle yapılan kesme işlemleri.

- Korozif sıvılar veya eritilmiş malzemeler.
6. İş Eldivenleri (TSE/EN, CE) :

Dönen ekipmanları kapsayan herhangi bir tehlike durumu belirtilmedikçe bütün tedarikçi çalışmalarında iş eldivenlerinin giyilmesi zorunludur :

- İnşaat, boya, tamir çalışmaları,

- Kaynak işleri, kesme işlemleri,

- Malzeme taşıma v.b.,

- Keskin/sivri uçlu malzemelerle çalışma,

- Sıcak/yakıcı işlerde çalışma,

- Kimyasal maddelerle çalışma yaparken kimyasala dayanıklı eldiven kullanılacaktır.


7. Toz Maskesi (EN 143 ve Diğer Solunum Cihazları) :

Tedarikçi çalışanları tozlu ortamda çalışma yaparken toz maskesi kullanmak zorundadır. Tedarikçi çalışanları tehlikeli veya toksik ortamlarda çalışma yapacaksa, …………………………………. bilgilendirmesine göre uygun filtreli maskeler v.b. kullanmak zorundadır.




  1. Emniyet Kemerleri (EN 361) :

a. Zeminden 1.2 m yüksek olan ve korkuluk gibi düşmeye karşı koruma bulunmayan mobil platform, merdiven veya iskelelerin kullanıldığı durumlarda, çatıda/tavanda çalışma yapılırken kullanılacaktır.

b. Paraşüt tipi emniyet kemerleri çift bacaklı lanyard kullanılacaktır.

c. Emniyet kemerinin üretim tarihi 5 yılı geçmemiş ve kemer üzerinde dayanıklılığı azaltacak ilave delikler açılmamış olacaktır.

d. Emniyet kemerlerinin üretici firmalarının belirlediği şekilde depolanmasından, bakımından ve en az üç ayda bir kontrol edilmesinden tedarikçi firma sorumludur.


  1. Gürültüden Korunma (EN 352) :

Tedarikçi çalışanları çalışma alanlarındaki gürültü seviyesinin yasal sınır olan 85 db(A)’yı aşması durumunda kulak koruyucusu kullanmak zorundadır.
D. ELEKTRİKSEL İŞLEMLERDE TEDARİKÇİNİN SORUMLULUKLARI :
1. Tedarikçinin çalışma yapacağı alanda, yeraltı kablolarının/borularının yeri, ilgili iş veren sorumluları tarafından açık bir şekilde gösterilip (kireç, tebeşir, boya, ...v.b.) belirlendikten ve gerekli izahat yapıldıktan sonra, Çalışma İzni onaylanıp çalışma başlatılabilir.
2. Tedarikçi, enerji hatlarının veya eletrik iletkenlerinin bulunduğu alanlar izole edilmedikçe veya enerjisi kesilmedikçe iskele kullanamaz; elektrik güç hatlarına 5m’den az olan mesafelerde metal iskele kuramaz.
3. 5m’den daha az mesafelerde iskele kurulması gerekli durumlarda Elektrik Müdürü’nün onayı alınacaktır.
4. Bütün ark kaynağı ekipmanlarının gövde topraklamasının bulunması gereklidir. Ekipman topraklaması kaynak makinesi şasesinin elektriksel olarak enerjilenmesini önleyici ve asgari elektriklenme mesafesinde olmalıdır.
5. Kaynak devresini oluşturan enerji kablosu ve geri dönüş şase kablosu izoleli olmalıdır. Kaynak devresi bağlantı bloğunda “toprak” şeklinde işaretleme olsa dahi ekipman topraklaması asla kaynak devresine bağlanmamalıdır.
6. Kaynak devresi şase geri dönüş yolu, koruyucu topraklama konnektörleri, alev alıcı sıvı veya gaz taşıyan boru hatları üzerinden olamaz.
7. Kullanılan enerji kabloları ve geri dönüş şase kabloları ekli, yıpranmış, bantlı olmamalıdır. İş veren sorumluları tedarikçi firmadan bu gibi ekipmanlarda değişiklik isteme hakkına sahiptir.
8. Tedarikçi, kullanacağı elektrik enerjisini, iş veren sorumlularından talep edecek ve izin verilmedikçe elektrik panolarından enerji alınmayacaktır. Enerji alımı için kullanılacak malzeme işletmenin ve işyerinın belirlemiş olduğu tip ve kalitede olacaktır. Hiçbir surette TSE’siz, fişi olmayan (telleri açıkta), topraksız ekipmanlar iş yerine alınmayacaktır.
9. Tedarikçi tesiste uygulanmakta olan Enerji Kesme/Verme Talimatları’na uygun çalışmak zorundadır.
10. Tedarikçi hiçbir şekilde elektrik panolarına müdahalede bulunamaz.
11. Tedarikçi çalışanlarının beraberlerinde işletmeden ehliyetli/sertifikalı personel olmadan trafo ve pano odalarına girmeleri yasaktır.
12. Tedarikçi, çalışma yapacağı bölgede elektriksel bir tehlike ile karşılaştığında derhal çalışmayı durdurup, ilgili bölüm sorumlularına ve ……………………………………….. bilgi verip yardım alacaktır.

E. İSKELE KULLANIMI



1. Tedarikçi elektrik güç hatlarına 5m’den az mesafede ve enerji hatlarının veya elektrik iletkenlerinin bulunduğu alanlar izole edilmedikçe veya enerji kesilmedikçe metal iskele kullanamaz.
2. Kurulacak iskelelerde korkuluk ve merdiven bulundurulmak zorundadır.
3. İskelenin boyunu artırmak için platform üzerine merdiven, v.s. koymak yasaktır.
4. İskelelerde kullanılacak ahşap kalaslar uzunluğu doğrultusunda eksiz, yanyana ve aralıksız olarak konulacaktır.
5. İskele genişliği 80 cm’den az olamayacak, kalas kesiti 5 cm x 20 cm olan en az iki adet ahşap kalas kullanılacak ve kalaslar 60 cm’de bir 2.5cm x 5cm çıtalarla tutturulacaktır. Kalaslarda çatlaklar ve budaklar olmayacaktır.
6. İskelede çalışma yaparken baret ve paraşüt tipi emniyet kemeri kullanılacaktır.
7. İskelelerin bağlantı noktaları sağlam olacaktır.
8. İskele boyunu artırmak için platform üzerine merdiven, sandalye, vb. konulması yasaktır. İskeleler kendi ayakları dışında herhangi bir beton, kutu, tüp, varil gibi maddeler üzerinde destek olarak kurulmayacaktır.
9. Bütün iskele platformuna çıkışta merdiven kullanılması gerekmektedir. Kullanılan merdivenlerin iskele gövdesine sabit olması veya sağlam bir ip ile bağlanması gerekmektedir.
10. İskeleye tüm iniş ve çıkışlar merdivenden yapılacaktır. Döner tekerlekli iskelelerin fren tertibatı, iskelenin üzerine çıkarken kilitlenecektir.
11.Tedarikçinin iş yerine getirdiği iskeleler İş veren ya da vekili tarafından kontrol edilir.
F. PORTATİF MERDİVENLER
İş yeri sahası içerisinde kullanılmasına izin verilen merdivenler aşağıda tanımlanmıştır.


  1. Düz ve Uzatılabilir Merdivenler :




  • Düz merdivenlerin boyu maksimum 4 metre olmalıdır, uzatılabilir merdivenler için bu sınır 8 metredir.

  • Tedarikçi kullandığı düz veya uzatılabilir merdivenin tabanının, dayandığı nesneden olan dik açıklığının merdivenin boyunun dörtde biri (1/4) olmasına dikkat etmelidir.

  • Tüm düz ve uzatılabilir merdivenlerin en üst basamağında kullanım esnasında kaymayı ve devrilmeyi önlemek amacı ile, merdiveni sağlam bir kostrüksiyona bağlayıp sabitlemek için en az 1,5 metrelik bir ip (halat) kullanılacaktır.

  • Merdiven düz bir zeminde kullanılacaksa, ipi bağlamak için herhangi bir olanak yok ise merdivenin çalışma süresi boyunca aşağıdan bir kişi tarafindan tutulması gereklidir.

  • 2 metreden daha yüksek olan çalışma alanlarında merdivenin üstten son iki basamağının kullanılması yasaktır

  • Uzatılabilir merdivenler ikiye ayrılarak ayrı ayrı kullanılamazlar.




  1. A Tipi Düz Basamaklı Merdivenler :




  • A tipi merdivenlerin boyu maksimum 4 metreyi geçmeyecek ve düz merdiven olarak kullanılmayacak,

  • En üst kısmında bulunan basamak kesinlikle kullanılmayacak,

  • Kullanılmadan önce emniyet gergisi kontrol edilecek, ayakların emniyet tekerlekleri kilitlenecektir.


G. KAYNAK- KESME İŞLERİ:
1. Tedarikçi işe başlarken Ateşle Çalışma İzin Formu almak zorunda olup, verilen izin sadece bir günlüktür ve yalnız bir çalışma alanı için geçerlidir.
2. Kaynak veya kesim için kullanılan şaloma, hortumları ve tüpleri birbirinden bağımsız olarak depolanmalı, bağlantı noktaları kesin olarak ayrılmalıdır.
3. Tüpler sabitlenerek depolanmalıdır.
4. Çalışma bitiminde gaz ve oksijen tüplerinin vanaları kapatılmalıdır.
5. Kullanımda olmayan tüm tüpler dik durumda depolanmalı ve koruyucu emniyet kapakları kapatılmalıdır.
6. Tedarikçi, kaynak ve kesme işlemlerinde ve işletmenin yangına hassas bölümlerinde kaynak işlemi yaparken kaynak perdesi/yangın battaniyesi sağlayıp çalışanlarına kullandırmak zorundadır.
7. Tedarikçi arabalı ve zincirle sabitlenmiş tüpleri kullanmak zorundadır. Arabasız ve zincirlenmemiş tüplerin kullanımı yasaktır.
8. Kaynak makinesinde amper artırma kolu ve makine tutma kolundaki izolasyonlar sağlam, yıpranmamış olmalı; kablolarında yırtık, kırık izolasyonlar bulunmamalıdır.
9. Gaz ve oksijen hortumları, bağlantı noktalarında yırtık, çatlak olmamalıdır.
10. Hortumlar kelepçe ile bağlanmış olmalıdır. Çelik tellerin hortum bağlama işleminde kullanılması yasaktır.
11. Her bir hortumda şaloma ve tüp bağlantıları için ayrı ayrı olmak üzere alev tutucu ve check vana bulunması gereklidir. Bu donanıma sahip olmayan tüplerin işyeri içerisinde kullanılması yasaktır.
12. Tedarikçi kaynak ve kesme işleminde kullanacağı maske, yüz siperliği, eldiven, önlük gibi gerekli koruyucu malzemeleri sağlamak zorundadır.
13. Kullanılan enerji kabloları ve geri dönüş şase kabloları ekli, yıpranmış, bantlı olmamalıdır.
14. Bütün ark kaynağı ekipmanlarının gövde topraklamasının bulunması gereklidir. Ekipman topraklaması kaynak makinesi şasesinin elektriksel olarak enerjilenmesini önleyici ve asgari elektriklenme mesafesinde olmalıdır.
15. Kaynak devresini oluşturan enerji kablosu ve geri dönüş şase kablosu izoleli olmalıdır. Kaynak devresi bağlantı bloğunda “toprak” şeklinde işaretleme olsa dahi ekipman topraklaması asla kaynak devresine bağlanmamalıdır.
16. Kaynak devresi şase geri dönüş yolu, koruyucu topraklama konnektörleri, alev alıcı sıvı veya gaz taşıyan boru hatları üzerinden olamaz.
17. Kullanılan enerji kabloları ve geri dönüş şase kabloları ekli, yıpranmış, bantlı olmamalıdır. İşveren sorumluları tedarikçi firmadan bu gibi ekipmanlarda değişiklik isteme hakkına sahiptir. Şasenin bağlantısı pense tipi olmalıdır.
18. Elektrik kaynağı yapılan yerlerde kaynakçılar kullanılan elektrot uçlarını yerlere ve yürüme yollarına atmayacak toplama kaplarında toplayacaktır.
19. Kaynak makinaları kullanılmadıkları zaman kapalı tutulmalıdır. Sıcak elektrodu su içerisine daldırmamalıdır, çalışan elektrik şokuna maruz kalabilir.

20. Zincirler, çelik halatlar vinçler, monoraylar, kaldırma ekipmanları, elektrik ve enstruman panoları, kesinlikle kaynak geri dönüş akımını taşıma amacı ile kullanılmazlar.
H. YANGIN VE ACİL DURUM
1. İnsan ve ekipman zararlarını en aza indirmek için tedarikçi çalışanları iş yerinde meydana gelebilecek herhangi bir yangın ve acil durumlarda, tahliye sorumluluklarını tam olarak yapmak zorundadır.
2. Tedarikçiden kaynaklanan veya çalışanların gördükleri yangın olayları, derhal İş verene haber verilecektir.
3. Tedarikçi çalışanları yangına söndürme cihazı ile müdehale eder, yangın büyük ise kendi can güvenlikleri için olay yerinden uzaklaşırlar.

4. Tedarikçi elemanları bu sireni duyduktan sonra çalışmalarını bırakır malzeme ekipmanlarını kapatır, elektrikli ekipmanların fişlerini çekerek toplanma bölgesine giderler ve Acil Durum Güvenlik Sorumlusu’nun talimatlarına göre hareket edilir.


Madde 6 - ÇEVRE KURALLARI





  1. Tedarikçi, faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek atık sularını işveren yetkililerinin onayını almadan lavabolara, kanallara, giderlere, yağmur suyu kanallarına ve atıksu sistemine deşarj edemez.




  1. Tedarikçi, çalışma sahasındaki doğal çevrenin korunmasını sağlayacak, çevre kirliliğine sebep olabilecek maddelerin uygun bir şekilde kullanılmasına ve stoklanmasına dikkat edip uluslar arası standartlara göre etiketlenmesini sağlayacaktır.




  1. Tedarikçi, işyeri içinde kullanacağı kimyasal maddelerin, malzeme güvenlik bilgi formlarını temin edip işveren yetkililerine vermek durumundadır.




  1. Tedarikçi, işyeri içinde faaliyetlerini tamamladıktan sonra ortaya çıkan hiçbir atık malzemesini işyeri sınırları içerisinde depolayamaz/işyeri sınırları içerisine atamaz.




  1. Tedarikçi tarafından meydana getirilen herhangi bir çevresel kirlilik durumunda, temizlik masrafları tedarikçi tarafından karşılanacaktır.




  1. Tedarikçi, her vardiya sonunda hiçbir ikaza gerek kalmaksızın çalışma sahasını temiz ve düzenli tutacak ve temizlikle ilgili işverenden herhangi bir para talebinde bulunmayacaktır.



İ. TEDARİKÇİNİN DENETLENMESİ





  1. İşyeri sahası içinde bulunan tedarikçi firma çalışanları, iş veren sorumluları tarafından çalışma süreleri içerisinde denetlenecektir.




  1. Tespit edilen uygunsuzluklar İşveren tarafından Tedarikçi Çalışma Sahası Kontrol Formu’na işlenerek, tedarikçi firma yetkilisi konu hakkında bilgilendirilecektir.




  1. İşveren tarafından tespit edilen uygunsuzluklar çalışmayı engelleyici boyutta güvensiz bir davranış ve çalışma ortamı içeriyorsa, işvren tarafından derhal durdurulacak, uygunsuzluk düzeltilip güvenli çalışma koşulları oluşturulana kadar çalışma yapılmasına izin verilmeyecektir.



Madde 7 – ŞİRKETİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ


7.1 İşveren, tedarikçinin çalışması süresince işin yürütülmesinden ve denetlenmesinden sorumlu olacak işveren yetkililerini belirleyecek ve bu kişileri işe başlamadan önce tedarikçiye bildirecektir. İşverene ait işlerle ilgili olarak tedarikçinin tek muhattabı ………………………… dur. Tedarikçi ve çalışanları bu işlerle ilgili olarak üçüncü şahıslardan nedeni ne olursa olsun kesinlikle bir direktif ya da para alamaz, böyle bir talepte bulunamaz.
7.2 İşveren onaylanmış olan çalışma planına uyacak ve planın uygulanmasına engel olabilecek eksiklikleri gidererek gerekli olan tüm tedbirleri alacaktır.
7.3 İşveren, yapılacak iş için gerekli olan su ve enerjiyi ücretsiz olarak sağlayacaktır.
7.4 İşverev, tarafların karşılıklı anlaşması ile oluşturulmuş olan ödeme planına uyacaktır. Mücbir sebeplerle ödeme planında değişiklik yapılmak zorunda kalındığında bu durum tedarikçiye önceden bildirilecektir. İşveren tedarikçinin kendi adına yapmış olduğu işlerle ilgili resmi dairelere yapacağı ödemelerle ilgili bildirimleri kontrol edebilir ve gerek görürse bunları değiştirebilir. İşveren, tedarikçiye iş konusunda hiçbir taahhüdü bulunmayıp işin azalması veya kalmaması halinde Tedarikçi, kâr kaybı dahil hiçbir ad altında hak ve/veya alacak talebinde bulunmaz.

Madde 8 – CEZAİ KOŞULLAR VE FESİH



8.1 İşveren gerekli gördüğünde herhangi bir gerekçe hazırlamaksızın bu sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkına sahiptir. Bu sözleşmenin herhangi bir hükmünün belirli bir süre uygulanmamış olması bu hakkından feragat anlamına gelmez ve gelecekte uygulanmasına engel teşkil etmez.
8.2 Tedarikçi personeli, İşveren yetkililerinin talimatlarına uymalıdır. Tedarikçi’nin bu sözleşme gereği ve/veya yasal olarak yerine getirmesi gereken mükellefiyetlerini 2.kez ihlali durumunda toplam sözleşme bedelinin %.........’i düşülerek ceza uygulanacaktır. Vaki yazılı uyarıya rağmen 3.kez ihlalinde ise kontrat İşveren tarafından sözleşmeden ve yasadan doğan her türlü talep ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla derhal feshedilecektir. Cezai şartta tenkis talebi mümkün ve muteber değildir. İşveren cezai şartı tahsil ederek ve/veya etmeyerek sözleşmeyi feshetmemesi halinde de işbu hüküm geçerlidir ve Tedarikçi müteakip tüm ihlallerde de bu cezai şartı tekrar ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir. İşveren, ayrıca bildirimde bulunmaksızın cezai şartları Tedarikçi’nin hakedişinden tahsile yetkilidir.
8.3 Sözleşmenin derhal feshi sonucu İşveren’in uğradığı veya uğrayacağı her türlü zarar ve ziyan, öncelikle tedarikçi’nin İşveren nezdindeki hak edişinden hiçbir itiraza mahal kalmadan ve ayrıca bildirimde bulunmaksızın karşılanır. Zararın karşılanmayan kısmı için İşveren’in talep hakkı saklıdır. Tedarikçi, İşveren’in hakedişinden karşılanmayan zararını İşveren’in ödeme tarihinden İşveren’e fiilen ödeme tarihine kadar geçecek süre için aylık % …….. faizi ile birlikte ödemeyi kabul, beyan ve taahhüt etmiştir.
8.4 İşveren, işin süresinde ve/veya gereği gibi ayıpsız ve eksiksiz yapılmaması veya sözleşmenin feshi dolayısıyla işi başkasına ve/veya Tedarikçiye ayrıca fiyat araştırması yapmaksızın yaptırmak hakkına sahiptir. Bu durumda, Tedarikçiye işin yeniden yaptırılması halinde ayrıca ek bir ücret ödenmeyeceği gibi, işin başkasına yaptırılması veya İşveren tarafından yapılması halinde yapılan ödeme ve uğranılan zarar Tedarikçi’den tahsil edilir. İşveren, alacağını ayrıca bildirimde bulunmaksızın Tedarikçinin hakedişinden mahsup eder.

Madde 9 – DİĞER HUSUSLAR



9.1 Bu sözleşmeden doğan ihtilaflarda …………………… Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir. İş bu sözleşmeden doğan ya da bu sözleşme ile ilgili ihtilafların halinde H.U.M.K.’nun 287.Maddesi’ne uygun olarak İşveren’in defter, kayıt ve belgeleri yagâne delil olarak kabul edilmiştir.
9.2 Tedarikçi, İşveren ile arasındaki sözleşmelerden ve siparişlerden doğan hiçbir alacağını üçüncü şahıslara devir ve temlik etmeyecektir.
9.3 Tedarikçi’ye verilen her türlü yazılı ve basılı doküman iş sonuna kadar Tedarikçi’nin sorumluluğunda olacak ve sözleşmenin hangi nedenle olursa olsun sona ermesini müteakip en geç iki iş günü içerinde hasarsız, eksiksiz iade edilecektir.
9.4 Tedarikçi personeli işverene ait hiçbir bilgiyi, çizimi ve dokümanı sözleşme konusu işin dışında bir amaçla veya işveren’in yazılı izni olmadan kullanamaz, fotoğraf çekemez, basına bilgi veremez, ilan koyamaz.
9.5 Bu sözleşmeden doğan ve bu sözleşme ile ilgili her türlü vergi, resim ve harçlar Tedarikçi’ye aittir.
9.6 Tarafların tebligat adresleri yukarıda yer alan adreslerdir. Adres değişikliği karşı tarafa 15 gün önceden yazılı olarak bildirilmedikçe bu adrese yapılan tebligatlar geçerli bir tebligatın tüm hukuki sonuçlarını doğurur.
Madde 10 – İMZA
Bu hizmet sözleşmesi ………. asıl nüsha olarak ........./........./................ tarihinde taraflarca tanzim edilmiş ve okunup imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

İşveren Adına Tedarikçi Adına

İmza İmza
Yüklə 114,19 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin