Ip iskelesi denir. Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait bilgilerin aktarılması için bina köşe noktaları dışında oluşturulan sisteme ip



Yüklə 445 b.
tarix30.04.2018
ölçüsü445 b.
#49788



Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait bilgilerin aktarılması için bina köşe noktaları dışında oluşturulan sisteme ip iskelesi denir.

  • Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait bilgilerin aktarılması için bina köşe noktaları dışında oluşturulan sisteme ip iskelesi denir.





  • Kağıt üzerinde projeleri çizilmiş bir binanın zemine oturtulması oldukça önemlidir.

  • Alanda arsa sınırlarının, arsa içinde inşaat sınırlarının, inşaat sınırları içinde temel ve duvar yerlerinin doğru belirlenmesi gerekir.

  • Aksi halde bina, yol ve istikamet planlarına göre aykırı oturtulur, başka arsalar işgal edilebilir ve hukuki sorunlar doğabilir.



Muhtelif Ölçülerde Ahşap Malzeme

  • Muhtelif Ölçülerde Ahşap Malzeme

    • Ahşap Kazıklar: Kare veya dikdörtgen kesitli (7x7 -8x8-6x8-10x10 cm), daire kesitli (Ø8 - Øl0), boyları ise, 100 ~150 cm kadardır.
    • Lata (telöre): Kesiti 4x8, 5x10 cm gibi olup, boyları da 200 ~ 400 cm arasındadır
    • Destek Lataları: Kesiti 4x8, 5x10 cm gibi olup, boyları da 100 ~ 200 cm arasındadır.


İp: Doğrultuların belirlenmesinde kullanılır. İnşaatlarda kullanılan naylon karışımlı ipe “çırpı ipi” denir. İki ucundan gerdirilerek kullanılır.

  • İp: Doğrultuların belirlenmesinde kullanılır. İnşaatlarda kullanılan naylon karışımlı ipe “çırpı ipi” denir. İki ucundan gerdirilerek kullanılır.

  • Çivi: Ahşap parçaların birbirlerine tutturulması, eklenmesi vb. işlerde kullanılır.

  • Toz Kireç: Arazide aksların (doğrultuların) belirlenmesi amacıyla zemin üzerine dökülür, böylece kazılacak alanların belirlenmesinde kullanılır.



Binanın zemin etütleri yapılmış, temel türü tespit edilmiş ve mimari-statik vb. projeleri tamamlanmışsa yapı sahibine ilgili kurumdan ruhsat (inşaata başlama izni) verilir.

  • Binanın zemin etütleri yapılmış, temel türü tespit edilmiş ve mimari-statik vb. projeleri tamamlanmışsa yapı sahibine ilgili kurumdan ruhsat (inşaata başlama izni) verilir.

  • İnşaata başlama izni alındıktan sonra sıra inşaat yapımına geçilir. Arsa üzerinde varsa daha önceden dökülmüş malzeme, çöp, toprak yığını gibi fazlalıklar kaldırılarak zemin temizlenir.

  • Gerekiyorsa zemin greyder, dozer gibi iş makineleri ile düzeltilir.



  • Arsa sınırlarının belirlenmesi, Arsa sınırları içinde yapı köşe noktalarının işaretlenmesi (köşe kazıklarının çakılması) gerekir.



Arsa sınırlarının belirlenmesi, köşe kazıklarının çakılması kadastro memurlarınca yapılır. Arsa sınırlarının bulunabilmesi için ilk yapılacak iş zemin üzerinde önceden hazırlanmış olan sabit röper (sabit işaret) noktalarının bulunmasıdır.

  • Arsa sınırlarının belirlenmesi, köşe kazıklarının çakılması kadastro memurlarınca yapılır. Arsa sınırlarının bulunabilmesi için ilk yapılacak iş zemin üzerinde önceden hazırlanmış olan sabit röper (sabit işaret) noktalarının bulunmasıdır.



Köşe noktaları bilinen arsa üzerine, aplikasyon yapılabilmesi için yapı hattının (yani yapının) sokak ya da cadde çizgisinin bilinmesi gerekir. İmar durumuna uygun olarak düzenlenmiş olan vaziyet planındaki ölçülere göre harita teknik elemanları tarafından sabit röperlerden yapılacak ölçmelerle, yapının bir köşesi ve yapı hattı kazık çakılarak belirlenir.

  • Köşe noktaları bilinen arsa üzerine, aplikasyon yapılabilmesi için yapı hattının (yani yapının) sokak ya da cadde çizgisinin bilinmesi gerekir. İmar durumuna uygun olarak düzenlenmiş olan vaziyet planındaki ölçülere göre harita teknik elemanları tarafından sabit röperlerden yapılacak ölçmelerle, yapının bir köşesi ve yapı hattı kazık çakılarak belirlenir.



Binanın yapılacağı alanı temizlenir ve düzeltilir.

  • Binanın yapılacağı alanı temizlenir ve düzeltilir.

  • Parsel sınır köşelerini belirlenir ve kazıklar çakılır.





Parsel sınırlarından binanın ön cephesinin mesafesini alınarak, ön cephe doğrultusu belirlenir.

  • Parsel sınırlarından binanın ön cephesinin mesafesini alınarak, ön cephe doğrultusu belirlenir.

  • Bina cephe doğrultusuna göre 100~250 cm gerisinden ahşap kazıkları yaklaşık 150~300 cm ara ile çakılır. Kazık doğrultularının bina cephesine paralel olmasına dikkat edilir.





  • Kazıkların dış-üst kenarlarından yatay vaziyette lataları (Telöre) çakılır.Telörelerin yerden yüksekliği normal şartlarda 50~ 100 cm, subasman seviyesinden ise 30~40 cm daha yüksekte olacak şekilde çakılır.

    • Not:Binaların kot aldığı yol cephesince bu kota esas olan tretuvar üst seviyesinden itibaren + 0.50m. ile +1.00 m. arasında düzenlenen zemin kat döşeme seviyesine subasman seviyesi, bu yüksekliğe de subasman yüksekliği denir.


Telöre üzerine çentik açılarak yada çiviyle işaretleme yapılır. Çentik açmak daha uygundur çünkü çiviler sökülebilir ve çivilere bağlanan ipler, dalgınlıkla çarpmalar sonucu gevşeyebilir. Çentikle işaretlemede ise iplere karşılıklı olarak birer ağırlık (örneğin tuğla) bağlanıp çentiklerden asıldığında ip hem daima gergin duracak, hem de çarpmalarla kopmayacaktır.

  • Telöre üzerine çentik açılarak yada çiviyle işaretleme yapılır. Çentik açmak daha uygundur çünkü çiviler sökülebilir ve çivilere bağlanan ipler, dalgınlıkla çarpmalar sonucu gevşeyebilir. Çentikle işaretlemede ise iplere karşılıklı olarak birer ağırlık (örneğin tuğla) bağlanıp çentiklerden asıldığında ip hem daima gergin duracak, hem de çarpmalarla kopmayacaktır.

  • Köşe veya akslar arasındaki iplerin birbirini dik olarak kesip kesmediği ve birbirini kesen ip boylarının da plandaki uzunluklarına uygun olup olmadığı metreyle ölçerek kontrol edilir.



İşaret yerlerinin kaybolmaması için telörelerin üzerindeki yerlere çiviler çakılır ya da çentikler açılır.

  • İşaret yerlerinin kaybolmaması için telörelerin üzerindeki yerlere çiviler çakılır ya da çentikler açılır.





Plandaki yatay akslar genellikle rakamlarla, düşey akslar ise harflerle isimlendirilir.

  • Plandaki yatay akslar genellikle rakamlarla, düşey akslar ise harflerle isimlendirilir.

  • Bu rakam ve harfler, telöre üzerindeki yerlerine yazılarak, aks yerlerinin sonradan kolay bulunması sağlanır.

  • Yapı alanına giriş ve çıkışı kolaylaştırmak, malzeme taşımak ve iş akışını sağlamak için ip iskelesinin uygun yerlerinde boşluklar (kapılar) bırakılır.









Yapının kenar doğrultuları, şakül ve ip yardımı ile ip iskelesi üzerine taşınıp işaretlenmelidir. İşaretlerden karşılıklı çekilen ipler, yapının dış kenarlarını belirlemelidir.

  • Yapının kenar doğrultuları, şakül ve ip yardımı ile ip iskelesi üzerine taşınıp işaretlenmelidir. İşaretlerden karşılıklı çekilen ipler, yapının dış kenarlarını belirlemelidir.

  • İplerden projede yazılı aralıklarla şakül sarkıtılarak yapının diğer noktaları arazi üzerinde belirtilmelidir.



Yığma yapılarda; iskele üzerinde köşe işaretinden içe doğru temel, taş duvar ve tuğla duvarı işaretleri de (çentik açılmak veya çivi çakılarak) belirlenmelidir.

  • Yığma yapılarda; iskele üzerinde köşe işaretinden içe doğru temel, taş duvar ve tuğla duvarı işaretleri de (çentik açılmak veya çivi çakılarak) belirlenmelidir.

  • Tespit edilen noktaların kaybolması halinde, noktaların bulunması için çevredeki en az üç noktadan röperleme (ölçüm) yapılmalıdır.



İşaretlere karşılıklı çekilen iplerden sarkıtılan şakül yardımı ile temel ve duvar kalınlıkları gösterilmelidir.

  • İşaretlere karşılıklı çekilen iplerden sarkıtılan şakül yardımı ile temel ve duvar kalınlıkları gösterilmelidir.



Betonarme ve çelik karkas yapılarda akslar (uygulama eksenleri) iskele üzerinde işaretlenerek belirtilmelidir. Yapı elamanlarının ölçüleri bu aksların (eksenlerin) iki yanından alınmak suretiyle belirlenmelidir.

  • Betonarme ve çelik karkas yapılarda akslar (uygulama eksenleri) iskele üzerinde işaretlenerek belirtilmelidir. Yapı elamanlarının ölçüleri bu aksların (eksenlerin) iki yanından alınmak suretiyle belirlenmelidir.

  • Yapı bitişik nizamda ise mevcut komşu binanın duvarlarından yararlanılır, yani telörelerin komşu bina duvarına gelen kısmı komşu binanın duvarı üzerine tespit edilmelidir.



Zeminin eğimli olması durumunda telöreler, kademeli olarak yerleştirilmelidir.

  • Zeminin eğimli olması durumunda telöreler, kademeli olarak yerleştirilmelidir.



Bina köşe noktalarının uzantısı üzerinde 0.5–1 m ileriden geçecek şekilde kazı sınırını tespit edilir. Bu doğrultuları toz kireç dökülmek veya boya sürülmek suretiyle belirlenir.

  • Bina köşe noktalarının uzantısı üzerinde 0.5–1 m ileriden geçecek şekilde kazı sınırını tespit edilir. Bu doğrultuları toz kireç dökülmek veya boya sürülmek suretiyle belirlenir.

  • Telöre üzerindeki aynı isim veya numaralı, yatay ve düşey aks işaretlerinden (çentik veya çivilerden) ipleri veya telleri uzatarak, kesişim noktalarından şakül sarkıtılmak suretiyle aks köşelerini zeminde belirleyerek kazıklar çakılır.





Kazı sınırı ve kazı genişliği komşu parsellerin durumuna göre değişir. Bitişik nizam yapılarda yanda bina varsa yan binanın temelinin kaymaması ve zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınır. Bahçeli nizamlarda ise daha rahat bir çalışma imkânı olacağından zeminin kaymasını engellemek, sömel ve perde kalıplarının çakılmasını kolaylaştırmak, binanın temel altında kalan yan duvarlarının yalıtımını rahatça yapmak için sömelden 0.50–1.00 m geriden belirlenir.

  • Kazı sınırı ve kazı genişliği komşu parsellerin durumuna göre değişir. Bitişik nizam yapılarda yanda bina varsa yan binanın temelinin kaymaması ve zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınır. Bahçeli nizamlarda ise daha rahat bir çalışma imkânı olacağından zeminin kaymasını engellemek, sömel ve perde kalıplarının çakılmasını kolaylaştırmak, binanın temel altında kalan yan duvarlarının yalıtımını rahatça yapmak için sömelden 0.50–1.00 m geriden belirlenir.



Belirlenen kazı kotuna kadar hafriyat (kazı) yapılır. Bina temelinin oturacağı bu alanı düzeltilir. Aksları zemin üzerine aktararak, kazıklarla veya demir çubuklarla belirlenir. Kazıkların üzerine nivo yardımı ile bina alanı dışına kotu ve yeri değişmeyen röper noktasından kotları taşıyarak işaretlenir.

  • Belirlenen kazı kotuna kadar hafriyat (kazı) yapılır. Bina temelinin oturacağı bu alanı düzeltilir. Aksları zemin üzerine aktararak, kazıklarla veya demir çubuklarla belirlenir. Kazıkların üzerine nivo yardımı ile bina alanı dışına kotu ve yeri değişmeyen röper noktasından kotları taşıyarak işaretlenir.



Çalışma şartlarının iyileştirilebilmesi zemin suyu etkisinden ve çamurdan kurtulmak için 10–15 cm kalınlığında çakıl (stabilize malzeme) serilir. Çakılın üzerine ~10cm kalınlığında beton (C16-C20) dökerek temel (sömel) tabanını hazırlanır.

  • Çalışma şartlarının iyileştirilebilmesi zemin suyu etkisinden ve çamurdan kurtulmak için 10–15 cm kalınlığında çakıl (stabilize malzeme) serilir. Çakılın üzerine ~10cm kalınlığında beton (C16-C20) dökerek temel (sömel) tabanını hazırlanır.



Kazı sırasında zeminden su çıkması durumunda su miktarına göre kovalarla ya da motorlu tulumbalarla suyun boşaltma yoluna gidilir. Bunun için kazılan yerin bir köşesine 50x50x50 cm boyutlarında bir çukur açılır. Suyun bu çukurda toplanması için zemine % 2’lik bir eğim verilir. Su boşaltma işlemi bittiğinde çukuru betonla doldurulur.

  • Kazı sırasında zeminden su çıkması durumunda su miktarına göre kovalarla ya da motorlu tulumbalarla suyun boşaltma yoluna gidilir. Bunun için kazılan yerin bir köşesine 50x50x50 cm boyutlarında bir çukur açılır. Suyun bu çukurda toplanması için zemine % 2’lik bir eğim verilir. Su boşaltma işlemi bittiğinde çukuru betonla doldurulur.



Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin