Iris este cea mai populara și mai apreciata trupa de muzică rock din România, încă de la debutul trupei, în anul 1976. Grupul-icon a fost fondat de Ion „Nuţu” Olteanu (chitară), Ioan „Nelu” Dumitrescu (tobe) (ambii, membri actuali ai trupei) şi Emil Lechinţeanu (chitară bass). Formula actuală a trupei îi reuneşte pe Nelu Dumitrescu (tobe, percuţie, backing vocals), Costi Sandu (voce), Nuţu Olteanu (chitară, backing vocals), Alin Moise (chitară, backing vocals), George Costinescu (chitară bass), Relu Marin (clape, backing vocals) şi Cristi Dumitrescu (tobe).
Istoria formației Iris se întinde pe o perioada de patruzeci de ani, timp în care formația a trecut prin diverse transformări (plecarea și venirea altor membri), prin diverse perioade de exprimare sub diferite forme ale mesajului, fără însă a renunța la principiile sale, la visele și speranțele de libertate, punand intotdeauna pe primul loc respectul fata de fani.. Prima aparitie marcanta a trupei a avut loc în vara anului 1977, la Sala Polivalentă din Bucureşti, în compania deja consacratelor trupe Sfinx, Roşu şi Negru, Catena, Progresiv TM şi F.F.N. (Formaţia Fără Nume). La acest prim concert, Iris nici măcar nu a figurat pe afiş.
Un an mai târziu, varful de lance al rock-ului romansec apare pe compilaţia celebră a acelor vremuri, „Formaţii de muzică pop 3, cu piesa lui Emil Brando – „Corabia cu Pânze”.
În anii 1987 şi 1988, apar albumele „Iris II” şi „Iris III – Nu Te Opri”, însă succesul crescând al acestui al treilea album a fost ştirbit de suspendarea trupei, Iris fiind considerata la vremea aceea, prin mesajele exprimate un adversar deloc de neglijat al sistemului şi implicit, un exemplu negativ de urmat pentru „tineret, mândria ţării”.
Trupa nu s-a propulsat imediat după Revoluţie, ci a durat 2 ani după căderea regimului comunist pentru ca „Iris IV” sa apara iar „Iris V”, iar în 1996 . Pe 17 Octombrie 1997, la Sala Polivalentă din Bucureşti, are loc un extraordinar concert aniversar Iris 20 de Ani, imprimat şi pe CD – o raritate în România acelor ani. Premierele trupei în industria muzicală românească au continuat cu lansarea, în anul 2000, a proiectului „Iris Atheneum”, materializat prin lansarea unui dublu album live, înregistrat în 27 Octombrie 2000 la Sala Palatului din Bucureşti, cu participarea Symphonic Light Orchestra, dar şi a a unor artişti de calibru: Felicia Filip, Johnny Răducanu, Bogdan Ştefănescu, Adrian Pintea, Mihai Alexandru şi Ovidiu Lipan „Ţăndărică”.
Jubileu de 25 de ani al trupei este marcat prin colaborarea cu celebra trupa Uriah Heep, pe piesa „Doamna în Negru” şi, implicit, prin lansarea albumului „Mătase Albă”. În 2003, este lansat cvadruplul album „Iris 5 Motion”, cu căte un album dedicat fiecăruia dintre cei 4 membri de atunci ai trupei. În 2006, apare albumul „Iris Maxima”, iar 2 ani mai târziu, formaţia concertează în deschiderea celebrului grup Rolling Stones, an în care a fost marcată şi aniversarea de 30 de ani a trupei, printr-un concert grandios organizat la Aeroportul Băneasa, ocazie cu care este lansat dublul compact-disc intitulat „Cei Ce Vor Fi”. În data de 6 Octombrie 2007, membrii Iris sunt decorați cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de treizeci de ani.
In luna mai a anului 2010, Iris concertează în Piaţă Constituţiei din Bucureşti în deschiderea concertului susţinut de celebra formaţie australiană AC/DC, iar în data de 21 Noiembrie a aceluiaşi an, Iris lansează albumul „12 Porţi”, în cadrul unui concert susţinut la Sala Palatului din Bucureşti.
În 22 iunie 2012, Iris a susținut un concert aniversar în Piața Constituției, ce a marcat și lansarea albumului "Iris 35". Spectacolul a cuprins proiecții multimedia cu istoricul formație. În acelaşi an, în data de 28 August, solistul Cristi Minculescu se desparte de trupă, în locul său urmând să cânte Toni Șeicărescu, fost şi actual membu în trupa Direcţia 5. Schimbările solistului, din păcate, destabilizează trupa, astfel încât, în data de 23 Iunie 2013, şi Toni Șeicărescu pleacă din trupă, pe fondul neînțelegerilor, locul său fiind luat de “Rafael” Cătălin Paul Ciobotaru. În data de 22 Aprilie 2016, Cristi Minculescu reîncepe colaborarea cu Iris, sub forma unor concerte intitulate “Cristi Minculescu şi Iris”.
La finalul verii din 2017 concertul susţinut la Zalău a fost ultimul pentru Cristi Minculescu, Valter Popa si Doruleţ "Boro" Borobeică în Iris. Liderul trupei, toboșarul Nelu Dumitrescu, anunţă că, începând cu această dată, formaţia îşi va continua drumul intr-o noua formula ce îi are în prim-plan pe membrii consacrați Nelu Dumitrescu (tobe, membru fondator al trupei), Nuțu Olteanu (chitară, membru fondator al trupei) și Relu Marin (claviaturi) cărora li s-au alăturat muzicienii Costi Sandu (voce), Alin Moise (chitară), George Costinescu (chitară bass) şi Cristi Dumitrescu (tobe).. Astfel,in concertele ce vor urma, Nationala de Rock a Romaniei va avea in repertoriu hituri din cei 40 de ani de activitate , dar si noile proiecte muzicale, ceea ce denota ca sensul de mers din punct de vedere artistic este cel pozitiv si angrenat in realitatea zilelor noastre.
Dincolo de toate incercarile grele prin care a trecut, trupa-legenda IRIS aceasta merge mai departe si intoarce fila cu numarul 40 a existentei.
Dostları ilə paylaş: |