Iv. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Toplandı “Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan



Yüklə 28,22 Kb.
tarix25.10.2017
ölçüsü28,22 Kb.
#12775

IV. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası Toplandı

Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi”



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

Devlet, Her Zaman Esnaf ve Sanatkarın Yanındadır”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen IV. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası 26-27 Kasım tarihleri arasında Ankara Congresium ’da yapıldı. Esnaf ve sanatkarın 2023 Vizyonu’nun belirlendiği Esnaf Şurası “Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi” sloganı ile 16 yıl aradan sonra yeniden toplandı.

Esnaf Şurası’na; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret eski Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkan Vekilleri ile çok sayıda esnaf ve sanatkar temsilcisi katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “12 yıllık başbakanlık sürecimde her fırsatta sizlerle bir araya geldik.”

“Ortaya çıkan sonuçların Türkiye genelinde esnaf ve sanatkarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümüne vesile olacağına gönülden inanıyorum. Açılışı yaparken bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum tüm esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı helal ve bol kazançlar temenni ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “12 Yıllık başbakanlık sürecimde her fırsatta sizlerle bir araya geldik. Her fırsatta gönülden gönüle sohbet muhabbet ettik. Esnaf ve sanatkarın sorunlarını, esnaf kardeşlerimizle görüşerek her zaman gündemimizde tuttuk. Her zaman çözüm için gayret gösterdik” dedi.

Esnaf ve sanatkar kesiminin tartışmasız bir şekilde devletin ve vatanın inşaasında üstlendiği büyük role dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önceki konuşmalarımda da sıkça ifade ettim. Esnaf ve sanatkarlar tartışmasız şekilde milletimizin, devletimizin, vatanımızın inşaasında sorumluluğu üstlenmiş bir kesimdir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir medeniyetinde esnaf ve sanatkarın bu kadar köklü bir geleneğe sahip olduğunu asla göremezsiniz. Büyük Selçuklu Devleti demek esnaf ve sanatkar demektir. Anadolu Selçuklu Devleti demek Ahi Teşkilatı demektir. Beylikler dönemi aynı şekildedir. Osmanlı Cihan Devleti, Osmangazi'nin Ahi usulüne göre kılıç kuşanmasıyla hayat bulmuştur. 6 Asır boyunca ahilik ahlakı Osmanlı'yı ayakta tutmuştur. Bu ahlak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve bugünlere ulaşmasında da öncü vazifelerde bulunur” ifadelerini kullandı.

Esnaf sırf alıp veren değildir, gerektiğinde askerdir, alperendir”

Esnaf ve sanatkarın önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Taksici deyip, şoför deyip geçemezsiniz. O mahallenin eminidir. Mahallenin ağabeyidir, bekçisidir. Bakkal deyip, kasap deyip geçemezsiniz. O, mahallenin ruhudur. Semtimizin vicdanıdır. Esnafı çıkartıp aldığınızda Türkiye tarihinden geriye hiçbir şey kalmaz. Önemli olan ahlaktır, dürüstlüktür, şu içinde bulunduğumuz birliktir, beraberliktir, kardeşliktir. Esnaf, Bismillah der, dükkanını açar. Akşama kadar da müşterisini değil, tüketiciyi değil, nasibini bekler, kısmetini bekler. Bizim medeniyetimizde esnafın derdi ne olursa olsun para kazanmak değil, helal para kazanmaktır. Düşünebiliyor musunuz, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bakırcılar yaptıkları işe vurdukları çekice bile bir derin anlam yüklüyorlar. Çekiçlerini bakırların üzerine iki darbede indiriyorlar. Oradan tak tak diye ses çıkarken bakırcının dilinden gönlünden kalbinden 'Allah Allah' diye zikir dökülüyor.

Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Elini bağlı tut, dilini bağlı tut, belini bağlı tut. Böyle bir teşkilata, böyle bir geleneğe zihniyete sahip olmak bizim için, devlet ve milletimiz için, vatanımız için, eşi bulunmaz bir talihtir. İftihar meselesidir. Rabbim bu milleti ekmeksiz, susuz, havasız, vatansız bırakmasın. Ama onlar kadar böyle güzel bir esnaf geleneğinden, böyle güzel bir camiadan, cemiyetten de inşallah mahrum bırakmasın.”

Yeni sorunlara yeni çözümler üreteceğiz.”

Erdoğan ülkeyi ve ekonomiyi ayakta tutacak kesimin esnaf ve sanatkarlar olacağını belirterek, “Esnafı ve esnaf ahlakını dışlayan değil; çürüten, saf dışı bırakan değil yeni bir iktisadi anlayışı hem ülkemize hem de dünyanın idrakine söyletmek zorundayız. Bunu da birlikte başaracağız. Yeni sorunlara, yeni çözümler üreteceğiz. Ama inşallah özden, ruhtan ahilik anlayışını da ebediye kadar muhafaza etmenin mücadelesini hep birlikte vereceğiz. Sizler özellikle bu ülkeyi ve ekonomiyi ayakta tutacaksınız biz de sizlere karşı vazifemizi yerine getireceğiz. Biz yolları açık tutacağız, emniyeti istikrarı temin edeceğiz; sizler de o açılan kapı ve yollardan huzurlu ve emin şekilde yürüyeceksiniz” dedi.

Devlet her zaman yanınızdadır.”

Devletin her zaman esnaf ve sanatkarın yanında olduğunun altını çizen Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Gümrük ve Ticaret Bakanımız da burada. Hep birlikte yasal düzenlemelerde olsun, devletin sağlayacağı imkanlarda olsun devlet her zaman yanınızdadır. Bunu kesinlikle bilmenizi isterim. İstikrar, 12 yıllık iktidar dönemde bizim en önemli kavramlarımızdan biri olmuştur. İkincisi de güvendir. İstikrar idare-i maslahat asla değildir. İstikrar mevcudu muhafaza etmek ama ileriye gitmek için de sürekli atılım yapmaktır. Geriye gitmeden kararlı şekilde ileriye doğru gitmektir. İdare-i maslahat yerinde durmaktır. Statik olmaktır, statükoyu korumaktır, patinaj yapmaktır. İdare-i maslahat geçici olarak işe yarayabilir ama sonra büyük bir gürültü ile çöker. İstikrar mevcudun üzerine sürekli yenisini ekler. Biz idare-i maslahatın bedelini 2000-2001 krizinde çok ağır ödedik. Yıllarca mevcutla yetindiler, idare ettiler sonuç büyük bir çöküş oldu. Biz ise en başından itibaren yere sağlam bastık. Mevcudu muhafaza etmenin değil mevcudun üzerine yenilerini eklemenin yani istikrarın mücadelesini verdik.”

Esnaf ve sanatkarın TESKOMB aracılığıyla kullandığı krediler hakkında da konuşan Erdoğan, “12 Yıl içerisinde esnaf ve sanatkarın çok önemli sorunları çözüldü. İlgili kanunlar çıktı. Krediler noktasında tarihi iyileştirmeler yapıldı. Esnaf sanatkarımızın kredi faizi yüzde 47 iken şu anda yüzde 4-5, buraya kadar indi” şeklinde konuştu.

Erdoğan'dan Erken Emeklilik Müjdesi

Esnafa erken emeklilik müjdesini de açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sosyal Güvenlik Kurumu, Halk Bankası ile protokol imzalayacak. Bununla prim borçlarını ödeyemediği için emeklilik hakkını kazanamayan Bağ-Kur'lu kardeşimize Halk Banka'mız 0,97 aylık faiz ve 36 ay vadeli olacak bir kredi vermek suretiyle Bağ-Kur'lu bu borçlarını ödeme imkanını yakalayacak. Hemen anında istifade etmeye başlayacak. Hükümetimizin bu noktada atacağı adımla yapılandırmaya konu miktar 3,6 milyar TL. Ve tüm Bağ-Kur'lu kardeşlerime Halk Bankası'nın güzel bir imkanı hazırlanıyor. Bu imkanın tüm esnafımıza tabi kredi borcunu, krediyi çektikten 3 ay sonra ödemeye başlayacak. Bir de bu imkan geliyor. Bağ-Kur'lu da bu noktada emeklilik sıkıntısını aşmış olacak. Bu konuda ben gerek Bakanımızı, Halk Bankası yönetimini, hükümetimizi kutluyorum, tebrik ediyorum, hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli: “Hedef esnaf ve sanatkârın 2023 Vizyonu’nu belirlemek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, şuranın temel hedefinin, esnaf ve sanatkarlara yönelik küresel ve ulusal ekonomik gelişmeleri dikkate alan, bunları esnaf ve sanatkarların bugünü ve gelecek planı ile bütünleştiren bir strateji geliştirilmesi ve esnaf ve sanatkarımızın 2023 vizyonunun belirlenmesi olduğunu ifade etti. Canikli, bin yıllık Ahilik teşkilatının günümüzdeki temsilcileri olan esnaf ve sanatkarın, toplumsal hayatın bir parçası, iktisadi ve sosyal yapının omurgası, Türkiye ekonomisinin temel dinamiği olduğunu bildirdi.

Esnafın gelenekleriyle, ahlakıyla, disipliniyle ve en önemlisi de dayanışması ve paylaşmasıyla medeniyetin gelişmesinde ve ileriye taşınmasında hayati bir rol oynadığını ve oynamaya devam ettiğini ifade eden Canikli, "1,5 milyon esnaf ve sanatkarımız, Ahiliğin temel değerlerini, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, dayanışmanın en güzel örneklerini başarılı bir şekilde yıllarca hayata geçirmiş; işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi oldu" diye konuştu.

“Sorunlara çözüm önerileri belirleyeceğiz”

Canikli, iki gün sürecek şurada esnaf ve sanatkarların tüm sorunlarını sistematik bir biçimde ortaya koyacaklarını dile getirerek, sorunlara çözüm önerileri belirleyeceklerini söyledi.

Hükümet olarak esnaf ve sanatkarın alın teri ve emeğinin kıymetini çok iyi bildiklerinin altını çizen Canikli, şöyle konuştu:

"Esnaf ve sanatkarımızın acımasız rekabete ve ezici güce karşı mutlaka korunması gerektiğine inanıyoruz. Toplumumuzun bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkarlarımızın omuzlarındaki yükü mümkün olduğu kadar hafifletmeyi en önemli görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Biz 'Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonominin Teminatıdır' diyoruz. 2001 yılı şubat krizinde bir yazar kasa ile birlikte Başbakanlığın beton zeminine çakılan esnaf ve sanatkarımızın hayalleri ve ümitleri, 2002 sonundan itibaren zat-ı alinizin liderliğinde yeniden ayağa kalkmış ve ümitler yeniden yeşermeye başlamıştır."

Sorunlar 5 ana başlıkta ele alınacak”

Canikli, şurada esnaf ve sanatkarın her türlü sorununu “Mevzuat”, “Mesleki Eğitim”, “Kredi, Finansman ve Teşvik”, “Vergi ve Sosyal Güvenlik”, “Yenilikçilik” olmak üzere 5 ana ve 33 alt başlık altında ele alacaklarını belirtti.

Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nın bundan böyle her iki yılda bir toplanacağını belirten Canikli, 67 kişiyle yenilenen Genel Kurulun, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları, başkanlık düzeyinde kurumların başkanları, meslek örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler olmak üzere çok geniş bir yelpazeden oluştuğunu kaydetti.

Canikli, bugün belirlenecek icra kurulunun da 6 ayda bir toplanarak şurada alınacak kararların takipçisi ve uygulayıcısı olacaklarını bildirdi.


Şura Kararları
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından açıklanan Şura Genel Kurur Kararları aşağıdaki gibidir:
- Ustalık belgesine ilişkin kanuni düzenlemeler arasında var olan çelişkinin mesleki eğitimi güçlendirecek şekilde giderilmesi,

- Esnaf ve sanatkarların 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında meslek birlikleri ile sözleşme yapmalarına ilişkin zorunluluğun kaldırılmasına yönelik düzenlenme yapılması,

- Esnaf ve sanatkarları doğrudan ilgilendiren veya etkileyecek nitelikteki hukuki düzenlemelerde esnaf ve sanatkarlara ilişkin etki analizi yapılması,

- 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun eksik ve aksayan yönlerinin günün koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi,

- Esnaf ve sanatkarlarımızın mesleki eğitim konusunda karşı karşıya olduğu sorunların çözümüne yönelik olarak; 491 adet esnaf ve sanatkar meslek kolunun tanımlaması ve tanımlanan meslek kollarının NACE kodlama sistemine dahil edilmesi,

- Kültürel ve sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin kapsamının belirlenmesi ve bu mesleklere yönelik politika önerileri geliştirilmesine yönelik bir çalışma grubunun oluşturulması,

- Mesleki eğitim ve öğretim kurumlarının akreditasyonunun sağlanması ve bu kurumlardan mezun olan öğrencilerin hem diploma hem de Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmesinin önünün açılması,

- Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim sistemi içerisinde işleyişine ilişkin düzenlemeler yapılması,

- Çıraklık eğitiminde öğrencileri finansal açıdan desteklemeye yönelik çalışmalar yapılması,

- Çıraklık sistemi ile ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi,

- Mesleki eğitime ilişkin politikaların daha doğru bir şekilde oluşturulabilmesi için istatistikî veri tabanı geliştirilmesi,

- Esnaf ve sanatkarlarımızın kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi için; mevcut kamusal desteklerle ilgili yaşanan sorunların çözülmesi ile bu desteklerin etkinlik ve verimliliğinin artırılması,

- Esnaf ve sanatkara özgü; basit süreç ve işlemlere dayalı, sorunları çözmeye ve rekabet gücünü artırmaya odaklı yeni destek araçlarının geliştirilmesi,

- Esnaf ve sanatkarların kamusal destekler hakkında bilgi düzeyinin artırılması; proje hazırlama ve yürütme kabiliyetlerinin geliştirilmesi,

- Mali sicili bozuk esnaf ve sanatkarlar, dezavantajlı gruplar, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösterenler ve mesleki yeterlilik belgesi sahipleri gibi özel gruplara yönelik kamusal desteklerin geliştirilmesi.

Bakan Canikli, Bakanlığın bu konuya ilişkin bir çalışmasının olduğunu belirterek, “Sicili bozuk, kredibilitesi kalmamış, mali yapısı bozulmuş ve ticari faaliyetini terk etmek durumunda olan esnafımıza ilave ve makul maliyetlerle finansman desteği sağlamaya yönelik olarak sadece bu kategorideki esnaflarımız için özel bir mekanizmalı bir model üzerinde çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde aylarda bunu hayata geçirebiliriz” diye konuştu.

Bakan Canikli şurada ayrıca, esnaf ve sanatkarlara hizmet sunan kamu kurumları ve meslek kuruluşları ile finans kuruluşları arasında işbirliğinin geliştirilmesi yoluyla esnaf ve sanatkarların uygun maliyetlerle finansal kaynaklara erişmesinin sağlanması, esnaf ve sanatkarların kredi garanti sistemlerinden daha etkin olarak faydalanmasını sağlayacak araştırma-geliştirme çalışmalarının yapılmasının sağlanmasının karara bağlandığını açıkladı.

Şurada alınan diğer kararlar şöyle:

- Girişimciliğin desteklenmesi adına, ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkarlara vergisel teşvikler sağlanması,

- Ulaştırma sektöründe yer alan esnaf ve sanatkarlarımızın daha modern ve gelişmiş taşıma araçlarına sahip olmaları amacıyla vergisel teşvikler sağlanması,

- Esnaf ve sanatkarların emekli olabilmeleri için aranan prim gün sayısında iyileştirmeler yapılması,

- Esnaf ve sanatkarların iş sağlığı ve iş güvenliği konularında bilinçlendirilmesi,

- Kadın esnaf ve sanatkarlarımıza geriye dönük doğum borçlanması imkanı sağlanması,

- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenen iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası prim ödeme süresinin kalfalıkta öngörülecek süreyi de kapsaması,

- Prim borcu olan esnaf ve sanatkarların sağlık hizmetinden daha uzun süre yararlanmasına yönelik düzenlemeler yapılması,

- Esnaf ve sanatkarların, mal ve hizmet standartlarının belirlenmesi, mesleki faaliyetlerine yönelik kriterlerin belirlenmesi, e-ticaret alanında faaliyetlerini daha yoğun sürdürmeleri, kişiye özel ürün ve hizmet çeşitliliğinin oluşturulması, mevzuat ve girişimcilik konularında gerekli çalışmaların yapılması,

- Esnaf ve sanatkarları ilgilendiren iş hayatı, girişimcilik, yenilikçilik, e-ticaret, mevzuat, belgelendirme ve benzeri konuları kapsayacak şekilde bir e-öğrenme platformunun kurulması,

- Esnaf ve sanatkarın faaliyet gösterdiği sektörler analiz edilerek sektörlere özgü yenilikçi yaklaşımların tespit edilmesi ve bu alanda yapılan çalışmaların raporlanarak ülke genelinde duyurulması,



- Yeni iş yeri açacak esnaf ve sanatkar adaylarına tavsiye niteliğinde iş yeri açılışı rehberlik hizmetinin sunulması hususlarının tavsiye olunması.
Yüklə 28,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin