İZMİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
BÖLGE HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Konum
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi İzmir’e yaklaşık 45 km uzaklıkta, doğuda Urla Belediye sınırı, güneyde İzmir–Çeşme otoyolu, batıda Barbaros köy yolu, kuzeyde ise Bozburun ile çevrili yaklaşık 3500 hektar büyüklüğündeki İzmir-Çeşme Otobanı Karaburun Çıkışı’nda yer alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arazisi içindeki üzerinde toplam 12.200 m2 kapalı alana sahip beş bina bulunan 225.5 hektarlık alandır.
Ulaşım
Bölge, İzmir-Çeşme otobanı ile İzmir il merkezine 45 km, Çeşme Limanı’na 30 km uzaklıktadır. Otobandan ulaşım sorunsuz olarak sağlanabilmektedir. Çeşme Limanı’ndan ro-ro taşımacılığı yapılabilmektedir. Yöre ile İzmir arasında devamlı otobüs ve minibüs seferleri mevcuttur.
Tarihçe
2001- 2002 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri konusunda Sanayi Bakanlığı yetkilileri, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Dokuz Eylül, Ege ve İzmir Ekonomi Üniversiteleri’nin, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO), Bölgede yerleşik sanayi kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen bilgilendirme toplantıları, paneller ve seminerler ile İzmir’de bir teknoloji geliştirme bölgesi kurulmasının bölgeye ve ülkeye sağlayacağı faydaların irdelenmesi.
06. 07. 2001 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun 24454 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi.
19. 06. 2002 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nin 24790 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi.
12 .11 . 2002 İYTE yerleşkesi içersindeki 2.184.000 m2 alanın İzmir Teknoloji Geliştirme
Bölgesi ilan edilmesi.
22. 05. 2003 İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi’nin kurulması ve 108114
sicil no su ile tescil ve ilan edilmesi.
08. 08. 2003 İYTE yerleşkesi içersindeki alt yapısı mevcut ve üzerinde Bölgenin faaliyetine başlayabileceği bir bina bulunan 71.100 m2 alanın İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ek alanı ilan edilmesi ile Bölge faaliyete geçebilecek konuma gelmiştir.
Gelişim Süreci
Bölgenin yapılaşma alanı ana öğeleri:
-
Yazılım evleri
-
AR-GE binaları
-
Model üretim birimleri
-
Ofis binaları
-
İdare binası
-
Sosyal-rekreasyonel merkezi
Olup, gelişim süreci aşağıda tabloda verildiği gibi planlanmıştır
Etap
|
Süre
|
Birimler
|
I. Etap
|
2003-2008
| Altyapı, Yönetim Binası, Ofis ve AR-GE alanları |
II. Etap
|
2008-2013
|
Ofis ve AR-GE alanları, Sosyal Rekrasyonel Merkez,
Hizmet Evi
|
III. Etap
|
2013-2018
|
Ofisler, Sosyal Rekreasyonel Merkez
|
IV. Etap
|
2018-2023
|
Model Üretim Birimleri
|
YÖNETİCİ ŞİRKET
Bölgenin yönetimi, denetimi ve işletmesinden sorumlu yönetici şirket Kanuna uygun ve anonim şirket olarak aşağıda isimleri verilen yirmi ortak tarafından kurulmuş olan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. dir.
Şirket Ortakları :
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Ege Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
İzmir Ekonomi Üniversitesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası
İzmir Ticaret Odası
İzmir Ticaret Borsası
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Vestel Elektronik A.Ş.
Enda Enerji Holding A.Ş.
Konsan Bilgi ve Teknoloji Üretimi A.Ş.
Ünibel Özel Eğitim ve Bilgi Teknolojileri San. Ve Tic. A.Ş.
Alataş Alaçatı İmar İnş. San. Ve Tic. A.Ş.
İzmir Teknopark Ticaret A.Ş.
Balçova Termal Turizm ve Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri A.Ş.
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Ege Genç İşadamları Derneği
İzmir Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı
TEMEL HEDEF VE AMAÇLAR
Ülkedeki kaynakları kullanarak ürün ve teknoloji geliştirme ve uygulama temel hedefine ulaşmak için,
-
Bölgede yerel hammadde kullanan ve katma değeri yüksek üretim yapan, ileri teknoloji kullanan/üreten şirketlerin oluşumunu ve büyümesini desteklemek,
-
Teknolojinin geliştirilmesini, transferini ve ticarileştirilmesini teşvik etmek,
-
Şirketlere AR-GE çalışmalarını yürütebilecekleri altyapı ve teknik destek sağlamak,
-
Yüksek Teknoloji Enstitüsü/Üniversite-Sanayi işbirliğinin özlenen üst düzeyde gerçekleşmesine katkı sağlamak,
-
Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Üniversitelerdeki araştırmaların ekonomik değere dönüştürülmesini sağlamak,
-
Ülkenin ekonomik ve teknolojik düzeyini yükselterek, uluslararası rekabet gücünün, artırılmasına ve ekonominin gelişimine katkıda bulunmak,
temel amaçlardır.
-
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Türk sanayinin teknolojik sorunlarının çözümüne yönelik bir başvuru odağı olacaktır.
-
Bilgi birikimi ve araştırma-geliştirme sonuçları ile ilgili olarak Türk sanayini bilgilendirme görevini üstlenecektir.
-
Bilgi birikimi ve araştırma-geliştirme sonuçlarını uygulamaya aktarma görevini üstlenecektir.
-
Ekonomik ve toplumsal dönüşüm için sanayi kuruluşları ile birlikte sözleşmeli projeler yapabilecektir. Bu da bölge ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır.
-
Uluslararası araştırma projelerine katılacağımızdan, bu projelerin gerçekleştirilmesi sırasında, bölge sanayi kuruluşlarına katma değer sağlanacaktır.
-
Bölge, ülke araştırmacılarına, üniversitelere, diğer araştırma kuruluşlarına teknik destek hizmeti verecek, gereğinde deneysel üretim ilişkileri kuracak ve çalıştıracaktır.
-
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, AR-GE yatırımlarının bağımsız bir kurumsal nitelik kazanarak harcayan değil, artı değer üreten birimler haline gelmesine yol açacaktır. AR-GE birimlerinin bir arada bulunması, aralarındaki etkileşimi arttırarak uzun vadede öncelikli sektörlerle bu sektörlere etki yapacak teknolojilerin kendi iç dinamikleriyle oluşmasını sağlayacaktır. Gerek ülke ve bölgeye özgü politikaların oluşturulması, gerek sosyo-ekonomik gereksinimlerin tanımlanması bakımından nitelikli insan gücünün bir araya gelmesi büyük önem taşımaktadır. Kaynakların birleştirilmesi ve verimli kullanımı yoluyla AR-GE çalışmalarında çok daha etkileşimli bir sistem kendiliğinden kurulmuş olacaktır.
AVANTAJLAR
Bölgenin Avantajları
-
İYTE gerek öğretim üyesi ve öğrenci niteliği açısından, gerekse araştırma-geliştirme (AR-GE) altyapısı açısından Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olma yolundadır. Bölgenin İYTE gibi uluslararası bir araştırma enstitüsünde yer alması, kiracılar için uluslararası bir AR-GE ortamı yaratmaktadır. Bu oluşum aynı zamanda İYTE’ nin kuruluş amacıdır. AR-GE çalışmalarının ana bileşenleri olan araştırmacılara ve araştırma olanaklarına yakınlık, kiracı şirketlerin ihtiyaç duyduklarında laboratuar ve kütüphane gibi mevcut olanaklardan istenildiği zaman yararlanmalarının sağlanması bölgeyi cazip kılan unsurlardır.
-
Nitelikli insan gücü ve AR-GE faaliyetleri açısından ülkenin önde gelen gelişmiş üniversitelerinden olan Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nin aynı zamanda Yönetici Şirket ortağı olması, bu üniversitelerimizin teknik imkanları ile hizmet ve sosyal olanaklarından yararlanmada avantaj sağlayacaktır. Ayrıca Bölgede yeni kurulmuş olan vakıf üniversiteleri İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi de faaliyet alanlarındaki AR-GE çalışmalarına katkı sağlayacaktır.
-
Sanayi kuruluşlarının kalıphane, ölçme odaları, kalite kontrol ekipmanları, ısıl işlem atölyelerinden yararlanma, bilgi birikimlerini bölgeye aktarabilme olanağı olabilecektir.
-
Gerçekleştirilecek projelerde İYTE, Üniversiteler ve sanayi kuruluşları ile ortak çalışma, her türlü teknik olanaklarından yararlanma şansı bulunmaktadır.
-
Bölge kurulurken çevredeki az yoğun yapılaşmaya uyum sağlanarak doğal yapının korunacak olması doğa ile iç içe huzurlu bir çalışma ortamı sağlayacaktır.
-
Yönetici Şirkette ve Bölgede yer alan faaliyetlerde yürürlükteki iş ve çalışma mevzuatına göre personel istihdam edilir. Bu Bölgelerde 6224 sayılı Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yabancı uyruklu yönetici ve vasıflı AR-GE personeli çalıştırılabilir.
-
Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite/yüksek teknoloji enstitüsü personelinden Bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı-zamanlı olarak çalıştırılabilirler. Yarı zamanlı görev alan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzmanların bu hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirler, üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü döner sermayesi kapsamı dışında tutulur. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir ve kadroları ile ilişkileri devam eder. Bunlardan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’na tabi personelin burada geçirdikleri süreler için emeklilik hakları 5434 sayılı Kanunun 31’inci maddesi hükümlerine uyulmak kaydıyla saklı kalır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36’ncı maddesinin bu maddede yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri uygulanmaz
-
Öğretim elemanları 2547 sayılı Kanunun 39’uncu maddesinde öngörülen yurt içinde ve yurt dışında geçici görevlendirme esaslarına göre yapacakları çalışmaları Üniversite/Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yönetim Kurulunun izni ile Bölgedeki kuruluşlarda yapabilirler. Aylıklı izinli olarak Bölgede görevlendirilen öğretim üyelerinin Bölgede elde edecekleri gelirler üniversite / yüksek teknoloji enstitüsü döner sermayesi kapsamı dışında tutulur. Ayrıca öğretim elemanları Üniversite / Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yönetim Kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.
-
Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki yazılım ve AR-GE’ ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, faaliyete geçilmesinden itibaren beş yıl süre ile gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bakanlar Kurulu, seçilen, hedef alınan, belirli teknolojik alanlar ve ürünler için on yıla kadar süreyi uzatabilir
-
Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, Bölgenin kuruluş tarihinden itibaren on yıl süre ile her türlü vergiden istisnadır.
-
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince bu bölgelerde AR-GE faaliyetlerinde bulunan kişi, kurum veya kuruluşlara makbuz karşılığı sponsor olarak yapılan bağış ve yardımlar toplamı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89’uncu maddesinin (2) numaralı bendi ile 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 14’üncü maddesinin (6) numaralı bendinde belirtilen oran ve esaslar dahilinde indirime tabi tutulur.
HİZMETLER
Bölgede sunulan hizmetler, Bölgenin amaçları ve Girişimcilerin talepleri doğrultusunda oluşturulur. Girişimciler tarafından Bölgede karşılanması beklenen taleplerin başında AR-GE çalışmalarının yürütülebileceği, fiziksel ve sosyal çevre gelmektedir. Bölgenin fiziksel ve sosyal yapısını ise burada sunulacak olan hizmetler belirleyecektir.
Bölgede, Girişimciler tarafından yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışmaların yanı sıra üretim sürecini geliştirmeye yönelik AR-GE çalışmaları da yürütülecektir. Girişimciler firma yapısı ve büyüklüğü, faaliyet alanı ve yürütecekleri AR-GE çalışmaları açısından farklılıklar göstereceklerinden dolayı talepleri de farklı olacaktır. Bölgede İYTE nin ve bölge üniversitelerinin insan ve fiziki altyapısı kullanılarak sunulacak olan hizmetler/ürünler Girişimcilerin farklılıklarından doğan taleplere cevap verebilecek geniş bir yelpaze içerisinde belirlenmiştir. Bu hizmetler aşağıdaki yapıda olacaktır:
-
Girişimciler ile İYTE ve Üniversiteler arasında teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi,
-
Girişimcilerin yaptıracakları testlerde, prototip oluşturmada, ortak yürütülen projelerde teknik destek, danışmanlık sağlanması,
-
Kalite kontrolü yapılması ve sertifika verilmesi,
-
Girişimciler ile İYTE ve üniversiteler arasında bilgi akışını sağlayan bir ağ oluşturulması ve ortak projelere imkan tanınması,
-
Çeşitli konularda eğitim amaçlı toplantılar, seminerler düzenlenmesi, çalışma grupları oluşturulması;
-
Pazarlama ve ihracat konusunda,
-
İdari yapılanma, yönetim ve organizasyon konusunda,
-
Finansman ve risk sermayesi olanaklarının araştırılması ve Girişimcilerin bu konuda bilgilendirilerek bu olanaklardan yararlanmalarının sağlanması,
-
Ortak yararlanılacak hizmetler;
-
Kafeterya (catering),
-
Danışma ve oturma grupları,
-
Spor ve sağlık hizmetleri
-
Ortak destek alınabilecek hizmetler;
-
Sekretarya (fotokopi/faks),
-
Toplantı salonları,
-
Kütüphane
Bu etkinlikleri gerçekleştirmek ve desteklemek için verilecek olan hizmetler ise iki ana başlık altında toplanabilir:
a. Bölgeyi Geliştirmeye İlişkin Hizmetler
Arsa ve Ofis Gelişimi
Burada amaç, firma yapısı ve büyüklüğü, faaliyet alanı ve AR-GE çalışmaları açısından farklılıklar gösteren Girişimcilere farklı seçenekler sunarak, onların bu alandaki taleplerini karşılamaktır.
Bölgeyi Canlandıracak, Çekici Kılacak Bilimsel ve Sosyal Etkinlikler
Bölgede düzenlenecek seminer, konferans, panel, kongre AR-GE fuarı ve yazılım pazarı gibi etkinlikler Bölgeyi canlandıracak ve çekici kılacaktır. Ayrıca yerleşke içersinde düzenlenen sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler ile Girişimcilerin katılabilecekleri İYTE ve Bölge Üniversitelerinin diğer etkinlikleri de Bölgeyi cazip kılacak etkinliklerdir.
Girişimcilere Teknik Destek Sağlayacak Birimlerin Oluşturulması
Mali ve hukuk danışmanlıkları, Patent ve Marka Tescil ofisleri özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların gelişimleri açısından önem taşımaktadır. Dolayısıyla, Yönetici Şirket bünyesinde hukuk danışmanlığı ile mali danışmanlık birimleri oluşturulacaktır. Ayrıca Girişimcilerin ihracat potansiyelini, dolayısıyla uluslararası pazarda rekabet gücünü arttırmak amacıyla yine Yönetici Şirketin katkısıyla bir Patent Ofisi veya Marka Tescil Ofisi için irtibat masası açılacaktır.
b. Günlük İşletme Hizmetleri
Günlük işletme hizmetleri, Yönetici Şirket tarafından verilecektir. Ayrıca Şirket kendisi tarafından verilmeyen fakat dışarıdan ihale yoluyla satın alınan hizmetlerin, Girişimcilerin taleplerini ve beklentilerini ne oranda karşıladığını izleyecek ve sunulan hizmetlerin kalitesini bünyesinde oluşturacağı birimler aracılığıyla denetleyecektir.
Altyapı
Altyapı hizmetleri başında internet ve telefon ağı gibi iletişim hizmetleri ile su, elektrik, ısıtma/soğutma hizmetleri yer almaktadır. Girişimciler internet hizmetlerini istedikleri servis sağlayıcısından alabilirler. Diğer hizmetler Yönetici Şirket tarafından karşılanacak ve giderler rayiç bedel üzerinden kiracılar tarafından ödenecektir. Ayrıca, ortak alanların bu tip işletme giderlerine kiracılar alanı oranında belirlenecek aidatla katılacaktır.
Teknik Destek
Bölge binalarındaki ortak kullanım alanlarında meydana gelebilecek ısınma, elektrik ve su sistemindeki arızalar Yönetici Şirket tarafından istihdam edilecek personelle giderilecektir. İstendiğinde Yönetici Şirket, Girişimcilere ücreti karşılığı bu konularda teknik destek sağlayacaktır.
Çevre Düzenleme
Bölgede yeşil alan olarak ayrılan alanların bakımı Yönetici Şirket tarafından yapılacaktır.
Güvenlik
Bölge binalarının iç ve dış güvenliği Yönetici Şirket tarafından sağlanacaktır.
Temizlik
Yönetici Şirket, Bölge binaları içersinde yer alan ortak kullanım alanlarının temizliğinden sorumludur. Girişimciler ise kiraladıkları mekanların güvenliğinden ve temizliğinden sorumludurlar. Ayrıca, ortak alanların ve binanın temizliği ile çevre bakımı için yapılan giderlerle bina güvenliği için alınan önlemlere ilişkin giderlere, kiracılar alanı oranında belirlenecek aidatla katılacaktır.
Kafeterya ve Restoran İşletmeciliği
Bölgeyi canlandıracak sosyal hizmetlerin en önemlilerinden biri olan ve Bölgede Girişimci olma yönündeki taleplerin artmasında etkili olacak hizmetlerin başında gelen restoran ve kafeteryalar, belirlenen firma veya kişilere kiralanarak işletilecektir. Restoran ve kafeteryalar, İdare Binası içersinde yer alacaktır.
Restoran ve kafeteryalar hizmete girene kadar Girişimciler İYTE kampus alanındaki merkez kafeteryadan belirlenecek esaslar dahilinde ve ücret karşılığı faydalanacaklardır.
Ulaşım
Ulaşım, istek olduğu takdirde bedeli karşılığı Yönetici Şirket tarafından organize edilecek servisler tarafından karşılanacaktır. Ayrıca çevrede devamlı otobüs ve minibüs seferleri mevcuttur.
Yangın Alarm ve Söndürme Sistemi
Tüm Bölge arazi ve binalarında yangın alarm ve söndürme araç ve cihazları mimari projelerde belirtilen yerlere Yönetici Şirket tarafından temin edilerek yerleştirilecek ve devamlı bakımları yaptırılacaktır.
Sosyal ve Kültürel Hizmetler
Girişimci çalışanları, İYTE ve bölge üniversitelerinin sağladığı ve kendi personeli ve öğrencilerine açık olan sosyal ve kültürel hizmetlerden talep üzerine İYTE ve Üniversitelerce belirlenecek esaslar dahilinde faydalanabileceklerdir.
Girişimcilerin Talepleri Doğrultusunda Sunulacak Diğer Hizmetler
Bölgede yer alan her bir bina içersinde, bina girişinde bir danışma ile ziyaretçi kabul birimi ve faks, fotokopi makinası gibi ofis araçlarının ortak kullanılabileceği sekretaryanın oluşturulması, vs gibi Girişimcilerin talepleri doğrultusunda sunulabilecek hizmetler imkanlar dahilinde ücreti mukabilinde Yönetici Şirket tarafından karşılanacaktır.
Bölgenin alt yapısı mevcut ek bölge üzerindeki binada faaliyete geçebilmesi için gerekli çalışmalar devam etmekte olup Bölge hakkında detaylı bilgiler hazırlanmakta olan web sayfasında verilecektir.
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.
Dostları ilə paylaş: |