Kafkas üNİversitesi sosyal biLİmler enstiTÜSÜ ÇAĞDAŞ TÜrk lehçeleri ve edebiyati anabiLİm dali azerbaycan tüRKÇESİ ve edebiyati biLİm dali



Yüklə 59,47 Kb.
tarix17.11.2018
ölçüsü59,47 Kb.
#82938

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI

AZERBAYCAN TÜRKÇESİ VE EDEBİYATI BİLİM DALI



YÜKSEK LİSANS (TEZLİ) PROGRAMI

DERS LİSTESİ VE DERS İÇERİKLERİ

Birinci Yarıyıl

Ders Kodu

Seçmeli Dersler

T

U

K

AZ 501
Çağdaş Dilbilim Problemleri

3

0

3

AZ 503

Ortak Türk Edebiyatı

3

0

3

AZ 505

Çağdaş Edebi Süreç

3

0

3

AZ 509

Roman Kuramı Ve Roman İnceleme Yöntemleri

3

0

3

AZ 511

Metin Bilgisi

3

0

3

AZ 513

Çağdaş Azerbaycan Edebiyatının Güncel Sorunları

3

0

3

AZ 515

Azerbaycanbilimine Giriş

3

0

3

AZ 517

Karşılaştırmalı Edebiyat

3

0

3

AZ 519

Çeviri Teorisi

3

0

3

AZ 521

Azerbaycan Dilbilimi

3

0

3

AZ 523

Azerbaycan Edebi Eleştirisi

3

0

3

AZ 801

Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri

3

0

3

AZ 500

Seminer

0

0

0

AZ 600

Uzmanlık Alan Dersi

8

0

8



İkinci Yarıyıl

Ders Kodu

Seçmeli Dersler

T

U

K

AZ 502
Çağdaş Dilbilim Problemleri

3

0

3

AZ 504

Ortak Türk Edebiyatı

3

0

3

AZ 506

Çağdaş Edebi Süreç

3

0

3

AZ 510

Roman Kuramı Ve Roman İnceleme Yöntemleri

3

0

3

AZ 512

Metin Bilgisi

3

0

3

AZ 514

Çağdaş Azerbaycan Edebiyatının Güncel Sorunları

3

0

3

AZ 516

Azerbaycanbilimine Giriş

3

0

3

AZ 518

Karşılaştırmalı Edebiyat

3

0

3

AZ 520

Çeviri Teorisi

3

0

3

AZ 522

Azerbaycan Dilbilimi

3

0

3

AZ 524

Azerbaycan Edebi Eleştirisi

3

0

3

AZ 802

Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri

3

0

3

AZ 500

Seminer

0

0

0

AZ 600

Uzmanlık Alan Dersi

8

0

8



DERS İÇERİKLERİ

Birinci Yarıyıl:
AZ 501 Çağdaş Dilbilim Problemleri I
Dilbilimin tarihsel gelişimine dair konular, terimler ve akımların öğretilmesi. Ortak Türk alfabesi problemleri. Ortak Türk edebi dili problemleri. Türk dillerinin araştırılması meseleleri. Türk dillerinin mukayeseli sesbilgisi. Türk dillerinin karşılaştırmalı söz varlığı.Türk dillerinin mukayeseli grameri. Türk dillerinde metnin linguistik tahlili problemleri. Eski Türk yazılı abidelerinin dilini araştırma meseleleri. Azerbaycan dilinin fonetik araştırma meseleleri. Azerbaycan dili leksikolojisinin araştırma meseleleri. Azerbaycan dilinin adbilimi problemleri. Azerbaycan dilinde söz yaratıcılığı meseleleri. Azerbaycan dili morfolojisinin araştırılma yöntemlerinin öğretimi.


AZ 503 Ortak Türk Edebiyatı I

Türk Dünyasının ortak edebiyatını detaylı şekilde ele alarak öğrencide ayrıntılı bilimsel ortak milli değerler fikrini oluşturmak amacı gütmektedir. Dersin içeriği şu konuların detaylı analizine dayanmaktadır: Türk edebiyatı Tarihinin ortak dönemleri. Türk Dünyası masalları ve destanları; Masallarda ve destanlarda ortak milli değerler; Masallarda kahraman karakterlerin benzer ve farklı yönleri; Masallarda ve destanlarda kadın karakterlerin benzer ve farklı yönleri; Türk halklarının masal ve destanlarında ortak motifler.


AZ 505 Çağdaş Edebi Süreç I 

Edebi süreç, onun mahiyeti, onu geliştiren sebepler ve b. Edebi sürecin hususiyetleri ve fonksiyonları. Muhit ve edebi süreç. Edebi süreç ve sanatkâr şahsiyeti . Edebi süreç ve yaratıcılık psikolojisi. Edebi süreçte folklor gelenekleri. Klasik edebiyat ve edebi süreç. XIX y.y.da edebi meclisler ve edebi süreç. Edebi sürecin formalaşmasında bedii tercümenin rolü Edebi süreçte geleneksellik. Edebi süreçte yenilikler. Edebiyat teorisi ve edebi süreç. Edebiyat eleştirisi ve edebi süreç. Edebi süreçte okur probleminin çözümü. Çağdaş Edebi Süreç üzerinde çalışmak, eserleri tahlil etmek. Çağdaş Azerbaycan edebiyatı eleştirileri. Çağdaş dönem Azerbaycan yazar ve şairleri, eserlerinin incelenmesi. Yeni yaranan edebi türler. Edebi akımların öğretilmesi. Çağdaş Edebi Süreç üzerinde çalışmak, eserleri tahlil etmek. Çağdaş Azerbaycan edebiyatı eleştirileri. Çağdaş dönem Azerbaycan yazar ve şairleri, eserlerinin incelenmesi. Yeni yaranan edebi türler. Edebi akımlar. Azerbaycan Edebiyatına ait eserlerin incelenmesi. Eserlerdeki karakterlerin tahlilinin yapılması.


AZ 509 Roman Kuramı ve Roman İnceleme Yöntemleri I

Roman nedir? Azerbaycan roman türünün tarihsel gelişimi, ilk örnekler, romanı şekillendiren öğeler, roman inceleme yöntemleri. Roman ve milli edebi düşünce. Azerbaycan edebiyatında romanın yeri. Azerbaycan romanının kaynakları. Roman janrının teorik problemleri. Roman türünün gelişim aşamaları. Azerbaycan romanının idea-estetik özellikleri. Roman türünün tipolojik ilkeleri. Azerbaycan romanında tipoloji eğilimler. Tarihi romanlar. Ferman Kerimzade, Yunuz Oğuz, Azize Ceferzade, Mehdi Hüseyin, Salam Gadirzade, Yusuf Vezir Çemenzeminli, Memmed Seid Ordubadi, İlgar Fehmi, Kamal Abdulla, Vidadi Babanlı, Neriman Abdülrehmanlı vs. yazarların romanlarının okunması ve tahlili.


AZ 511 Metin Bilgisi I

Metin bilgisi, amaç ve görevleri. Metin bilgisi tarihi. Turkolojide metnin araştırılması problemleri. Metin ve onun özellikleri. Metnin sınırları. Metnin terkib hisseleri. Metnin terkib hisseleri arasında ilişki türleri. Metin ve cümle problemi. Eski ve çağdaş dönemlere ait metinleri dilbilim açısından incelenmesi. Metin türleri. Metnin söz diziminin öğrenilmesi. Metindeki cümleler arasındaki bağın tahlili. Metinlerin tahlili. Makro metinler ve mikro metinlerin incelenmesi. Metinler arası bağlılığın araştırılması. Azerbaycan edebiyatına ait eserlerin metin bilgisi açısından incelenmesi. Metnin teşkili mekanizması. Metnlerarası alaka unsurları: morfoloji unsurlar. Metnlerarası alaka unsurları: sentaktik unsurlarun öğrenilmesi. Metin tahlillerinin yapılması.


AZ 513 Çağdaş Azerbaycan Edebiyatının Güncel Sorunları I

Yazar ve hayat. Çağdaş Azerbaycan şiirinin problemleri. Şair ve şiir hakkında. Edebi şekil: gelenekler ve yenilikler. Eserlerde idea ve konu. Mevzu ve şekil vahdeti. Çağdaş Azerbaycan edebiyatında genç şairler. Çağdaş Azerbaycan nesrinin problemleri: genel bakış. Azerbaycan edebi nesrinin kaynakları. Roman şekli, gelişimi ve sanatkârlık gözlemleri. Azerbaycan edebiyatının sorunları. Azerbaycan edebiyatı tarihinin dönemleri, sınıflandırmaların öğrenilmesi. Tasnifat ilkelerinin tespiti. Yeni edebi türler. Yeni edebi neslin yetişmesinde muhitin rolünün araştırılması. Yeni edebi akımların temsilcileri. Azerbaycan edebiyatında postmodernizm örnekleri ve bu örneklerin tahlil edilmesi.


AZ 515 Azerbaycanbilimine Giriş I

Azerbaycan sözünün etimolojisi hakkında fikirler. Azerbaycan ve onun tarihi, dili ve edebiyatı, coğrafyası, tarihi, kültürü üzerine yapılan araştırmaların incelenmesi. Azerbaycan halkının teşekkülü. İlk Azerbaycan devletleri hakkındaki tarihi bilgilerin incelenmesi. Azerbaycan eğitim sistemi. Azerbaycan matbuatı. Azerbaycan’da milli bayramlar ve özel günler. Azerbaycan medeniyeti tarihi. Azerbaycan Kültürü. Azerbaycan Cumhuriyetinin yönetim sistemi. Azerbaycan Türkçesinin diğer diller arasındaki yeri ve önemi. Azerbaycan kültürü, Azerbaycan el sanatları. Azerbaycan müziği. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin dil politikası. Azerbaycan Türkçesinin çağdaş durumunun öğrenilmesi. Azerbaycan cumhurbaşkanlarının dil siyaseti. Nutuklar.


AZ 517 Karşılaştırmalı Edebiyat I

Edebi eserler arasındaki konu, yapı, dil, üslup, biçim vb. gibi unsurların karşılaştırmalı analizi, yazarların psikolojisini çözümleme. Farklı kültürlere ait eserlerin okunması ve karşılaştırılması. Azerbaycan ve Türkiye edebiyatına ait eserlerin okunması, karşılaştırılması, edebi metinlerin analizinin yapılması.


AZ 519 Çeviri Teorisi I

Çeviri ve Çeviribilime giriş, tarihi gelişimi ve çeviri yöntemleri. Türkiye Türkçesinden Azerbaycan Türkçesine metin aktarma yöntemleri. Çağdaş tercüme teorileri. Makine çevirisi. Tercüme şekilleri. Yazılı ve sözlü tercüme. Makine çevirilerinin artıları ve eksiklikleri. Çeviri süreci. Sözlüklerin incelenme ve kullanım yöntemleri. Azerbaycan Türkçesinden Türkiye Türkçesine metin aktarma yöntemlerinin öğretilmesi. Yabancı dillerden Türkçeye aktarma yöntemlerinin öğretilmesi. Deyimlerin çevirisi zaman ortaya çıkan zorluklar ve onların aradan kaldırılması yöntemleri. Çeviri metinlerinin incelenmesi.


AZ 521 Azerbaycan Dilbilimi I

Çağdaş Azerbaycan Türkçesi grameri: ses bilgisi, şekil bilgisi, söz dizimi üzerine yazılmış kitaplar ve bu kitaplarda başvurulan yöntemlerin araştırılması. Azerbaycan Türkçesi şekil bilgisinin Türkiye Türkçesi şekil bilgisi ile karşılaştırılması. Farklı terim ve yaklaşımların tahlili. Sözdizimi üzerine yapılan araştırmalar ve onların karşılaştırmalı tahlilinin yapılması. Azerbaycan dilbilimcileri ve onların eserlerinin incelenmesi, dil hakkındaki fikirleri. M. Şireliyev, Muhtar Hüseynzade, A. Demirçizade, Bekir Çobanzade, Tofik Hacıyev, Gazenfer Kazımov, Kamal Abdulla, A. Gurbanov, Kamil Veliyev, Musa Musaoğlu, Samet Alizade, Nizami Caferov vb. dilçilerin eserlerinin tahlili, karşılaştırılması. Azerbaycan dilcilerinin dil hakkındakı görüşlerinin incelenmesi. Azerbaycan ve Türkiye dilbilgisi kurallarının karşılaştırmalı tahlilinin yapılması.


AZ 523 Azerbaycan Edebi Eleştirisi I

Edebiyat eleştirisi, onun mahiyeti ve tahlil hususiyetleri. Edebiyat eleştirisi ve onun klasik şekilleri. Edebiyat eleştirisi ve onun çağdaş şekilleri. Eleştiri yöntemleri. Dünya edebiyatında eleştiri ustaları. Eser ile okur arasındaki üçüncü etken olan eleştirmenin niteliklerinin açıklanması. Bilim adamlarının edebiyat üzerine görüşlerinin incelenmesi. Azerbaycan edebiyat eleştirisinin esas kademeleri. Azerbaycan eleştirisi eski çağlarda. Nizami Gencevi’nin sanat görüşleri. Azerbaycan eleştirisi orta çağlarda. Muhammed Fuzuli’nin sanat görüşleri. Azerbaycan eleştirisi XIX yüzyılda. Mirze Feteli Ahundov’un edebi eleştirel görüşleri. Azerbaycan eleştirisi XX yüzyılda: genel bakış. Firudin bey Köçerli’nin edebi eleştirel görüşleri. Abdulla Sur’un edebi eleştirel görüşleri. Seyid Hüseyn’in edebi eleştirel görüşleri. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti döneminde edebiyat eleştirisi (1918-1920). Azerbaycan edebiyatındaki hikâye, roman ve şiirlerin okunarak fikir yürütülmesi, edebi eserlere eleştirisel bakış açısını geliştirilmesi.



AZ 801 Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri I

Dersin amacı; öğrencilere bilimsel araştırma zihniyeti kazandırarak yapacakları her türlü bilimsel çalışmada metodolojik ve sistematik bir bakış açısı kazandırmaktır. Bilimsel araştırma tekniklerinin öğrenilmesi ve devamında yapılacak uygulamalı çalışmalarda kullanılması da dersin önemli bir amacıdır. Böylece öğrenci farklı yöntemleri hangi koşullarda, nasıl kullanılıp nasıl yorumlanacağı konusunda bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca tez, makale vb. bilimsel çalışmaların hazırlanması noktasında da nasıl bir yöntem izleneceği ders içeriği kapsamındadır.



AZ 500 Seminer

Öğrencilerin tez çalışmalarına geçebilmeleri için hazırlamalar gereken bir hazırlık ödevidir. Seminer ödevi alanla ilgili teorik bilgileri güncel uygulamalarla ilişkilendirip alana yeni bir katkı sağlamak amacı ile hazırlanan uygulama kısmı geniş olmaksızın yapılan bir değerlendirmedir. Öğrencinin hazırlayacağı tez konusuna yakın bir konu seçilmesi önerilir.



AZ 600 Uzmanlık Alan Dersi

Yüksek lisans öğrencilerin analitik, yaratıcı ve bilimsel düşünme becerilerini problem çözme becerileriyle birleştirerek yapacakları tezlerde akademik ve bilimsel ortama katkı sağlayabilecekleri tez konusu ve yöntembilim konusunda gelişim sağlamalarına katkıda bulunmak. Uzmanlık Alan Dersi; yüksek lisans öğrencilerine danışman öğretim üyesinin çalıştığı bilimsel alandaki bilgi, görgü ve deneyimlerinin aktarması, öğrencilerin bilimsel etik ve çalışma disiplininin, güncel literatürü izleyebilmesi ve değerlendirebilme yeteneğinin kazandırılması amacı ile tez çalışmalarının bilimsel temellerinin oluşturulması ve yürütülmesi için uygulanacak olan teorik bir derstir.



İkinci Yarıyıl:
AZ 502 Çağdaş Dilbilim Problemleri II:
Dilbilimin tarihsel gelişimine dair konular, terimler ve akımlar. Çağdaş Azerbaycan Türkçesi grameri: ses bilgisi, şekil bilgisi, söz dizimi üzerine yazılmış kitaplar ve bu kitaplarda başvurulan yöntemler. Azerbaycan Türkçesi şekil bilgisinin Türkiye Türkçesi şekil bilgisi ile karşılaştırılması. Farklı terim ve yaklaşımların tahlili. Sözdizimi üzerine yapılan araştırmalar ve onların karşılaştırmalı tahlili. Azerbaycan dilinde kelime türlerinin tasnifi problemleri. Azerbaycan dili sentaksının araştırılması meseleleri. Azerbaycan dilinde sade cümle problemi. Azerbaycan dilinde mürekkep cümle problemi.Azerbaycan dilinin tarihi grameri. Bedii metnin linguistik tahlili problemleri. Azerbaycan dilinde üslupların araştırma meseleleri. Azerbaycan dili şivelerinin araştırma meseleleri. Azerbaycan dili terminolojisinin araştırma yöntemleri Azerbaycan dili frazeologisinin tetkiki meseleleri.Azerbaycan dilinde sözlükbilim meseleleri. Azerbaycan dilinde nutuk medeniyetinin öğrenilmesi.


AZ 504 Ortak Türk Edebiyatı II

Dersin içeriği şu konuların detaylı analizinden oluşmaktadır: Türk Dünyası fıkraları. Türk Dünyası Edebiyatında Nasrettin Hoca karakteri. Türk Dünyası Âşık Edebiyatında benzer motifler. Türk Dünyası Atasözlerinin karşılaştırılması. Manas destanının incelenmesi. Destanlardaki motiflerin yazılı edebiyata yansıması. Ortak eserler üzerinde yapılan araştırmaların incelenmesi. Firdevsi ve “Şehname”. Kemal Abdulla ve Dede Korkut hikayeleri. İlgar Fehmi ve Köroğlu destanı.
AZ 506 Çağdaş Edebi Süreç II

Bedii dil ve edebi sürecin karşılıklı dialektikası. Edebi metot ve edebi süreçEdebi akınlar ve edebi süreç. Farklı yaratıcılık üslubu ve edebi süreç. Edebi sürecin formalaşmasında matbuatın rolü. Klasik ve çağdaş matbaacılık. Çağdaş edebiyatta sanatkârlık incelemeleri (gözlemleri). Çağdaş edebiyat ilişkileri ve edebi süreç. Çağdaş Azerbaycan edebiyatında genç yazarlar ve edebi süreç. Edebi süreç içinde Azerbaycan çocuk edebiyatının araştırılması.


AZ 510 Roman Kuramı Ve Roman İnceleme Yöntemleri II

Realizm. Sosialist realizmi. Sovet dövrü Azerbaycan romanı. Modernizm. Postmodernizm. Konu ve kahraman. Mir Celal’ın “Bir gencin manifesti”, M.S.Ordubadinin “ Gizli Bakı” romanları. Y.V.Çemenzeminlinin “İki od arasında” romanı. Romanlarda savaş konusunun işlenmesi. İ. Kasımov ve H.Seyidbeylinin “Uzak sahillerde” romanı. Tarihi roman örnekleri: M.S.Ordubadinin “Kılıç ve kalem”, Y. V. Çemenzeminlinin “Kızlar bulağı” eserlerinin incelenmesi. F. Kerimzade, Y. Oğuz, A. Ceferzade, M. Hüseyin, S. Gadirzade vs. yazarların romanlarının okunması ve tahlili.


AZ 512 Metin Bilgisi II

Metin ve uslup. Metnin semantikası. Metindeki cümle türleri. Tesviri ve psikoloji metinler. Metne göre yazarın uslubunun öğrenilmesi. Celil Memmedguluzadenin “Anamın kitabı” eserinin metin bilgisi açısından incelenmesi. Gülhüseyin Hüseyinoğlunun “Mücrü” hekayesinin metin bilgisi açısından incelenmesi. İsmayıl Şıhlının “Ölen dunyam” romanının metin bilgisi açısından incelenmesi. Elçinin “Mahmud ve Meryem” romanının metin bilgisi açısından incelenmesi. Hacıbala Hacızadenin “İtkin gelin” romanının metin bilgisi açısından incelenmesi. Ferman Kerimzadenin “Çaldıran dövüşü” romanının metin bilgisi açısından incelenmesi. Yusuf Vezir Çemenzeminli’nin “Kan içinde” romanının metin bilgisi açısından incelenmesi. Azize Ceferzade’nin “Alemde sesim var benim” romanının metin bilgisi açısından incelenmesi. Kamal Abdulla’nın “Dilciliğe siyahet” eserinin metin bilgisi açısından incelenmesi. Farklı hikayelerin incelenmesi.


AZ 514 Çağdaş Azerbaycan Edebiyatının Güncel Sorunları II

Azerbaycan bedii nesrinde çağdaşlık. Azerbaycan bedii nesrinde karakter problemleri. Azerbaycan bedii nesrinde sanatkârlık meseleleri. Çağdaş Azerbaycan nesrinde genç yazarlar. Çağdaş Azerbaycan edebiyatında akınlar. Azerbaycan edebiyatı tarihinin dönemleri, sınıflandırmalar. Milli romantizm ve Azerbaycan edebiyatı. Milli realizm ve Azerbaycan edebiyatı. Çağdaş Azerbaycan dramaturgisinin problemleri. Çağdaş publisistikanın güncel problemleri. Çağdaş edebiyatta ulusalcılık ve Karabağ savaşı konusunun edebi kapsamı. Çağdaş edebiyat eleştirisi ve onun güncel sorunları. Çağdaş edebiyat ilişkileri. Güney Azerbaycan edebiyatının güncel sorunları. Azerbaycan çocuk edebiyatının güncel sorunları. Yeni edebi türler. Yeni edebi nesil. Yeni edebi akımlar. Azerbaycan edebiyatında postmodernizm.


AZ 516 Azerbaycanbilimine Giriş II

Türk dilleri ailesi ve Azerbaycan dili. Azerbaycan dili ve onun yayılma arealları. Azerbaycan edebiyatı tarihi. Azerbaycan edebiyat bilimi. Azerbaycan yazı dili anlayışı, edebi dilin dönemleri. Şifahi edebi dilin teşekkülü. Yazılı edebi dilin teşekkülü. İlk anadilli eserler. Azerbaycan epos medeniyeti. Azerbaycan dilçilik tarihi. Türkoloji dilcilik ve Azerbaycan dilciliği. Azerbaycan dilinin tarihi dialektologiyası. Azerbaycan dilinin tarihi grameri. Çağdaş Azerbaycan dili.


AZ 518 Karşılaştırmalı Edebiyat II

Edebi eserler arasındaki konu, yapı, dil, üslup, biçim vb. gibi unsurların karşılaştırmalı analizi, yazarların psikolojisini çözümleme. Farklı kültürlere ait eserlerin okunması ve karşılaştırılması. Azerbaycan edebiyatında ve Türkiye edebiyatında benzer eserler veya benzer motiflerin araştırılması.


AZ 520 Çeviri Teorisi II:

Edebi tercüme teorisinin güncel sorunları. Edebi metnin tercüme yöntemleri. Tercümenin lingusitik aspektleri. Tercümede gramatik deyişiklikler. Tercüme zamanı ortaya çıkan sorunlar ve onların çözüm şekilleri. Edebi ve bilimsel metinlerin tercüme meseleleri. Tercüme metinlerinin sınıflandırılması.


AZ 522: Azerbaycan Dilbilimi II:

Azerbaycan dilbilimcileri ve onların eserlerinin incelenmesi, dil hakkındaki fikirleri. Azerbaycan dilçiliyinin tarihi. Oğuz grupu Türk dilleri arasında Azerbaycan dilinin yeri. Prof. Dr. Bekir Çobanzade, Muhtar Hüseyinzade, Prof. Dr. Alövset Abdullayev, Prof. Dr. Yusif Seyidov, Prof. Dr. Ferhad Zeynalov, Prof. Dr. Mehebbet Mirzaliyeva, Prof. Dr. Buludhan Halilov, Prof. Dr. Ağamusa Ahundov, Prof. Dr. Rahile Maherremova, Prof. Dr. Zemfira Budagova’nın dilcilik görüşlerinin okunması ve tahlilinin yapılması.



AZ 524 Azerbaycan Edebi Eleştirisi II

Eleştiri yöntemleri. Eser ile okur arasındaki üçüncü etken olan eleştirmenin niteliklerinin açıklanması. Bilim adamlarının edebiyat üzerine görüşlerinin incelenmesi. Azerbaycan edebiyatındaki hikâye, roman ve şiirlerin okunarak fikir yürütülmesi, edebi eserlere eleştirisel bakış açısının geliştirilmesi Muhacirette yaranmış edebiyat eleştirisi ve edebiyatşünaslığı: genel bakış. Mehmet Emin Resulzade’nin edebi eleştirel görüşleri. Azerbaycan edebiyat eleştirisi Sovyet döneminde (1930-1940). Azerbaycan edebiyat eleştirisi Sovyet döneminde (1950-1980). K. Talıpzade’nin edebi eleştirel görüşleri. Yaşar Karayev’in edebi eleştirel görüşleri. Güney Azerbaycan’da edebiyat ve edebiyat eleştirisi (XX y.y). Edebiyat eleştirisi bağımsızlık döneminde.



AZ 801 Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri II

Bilim ve bilimsel araştırma süreciyle ilgili teorik bilgiler verdikten sonra bilimsel düşünce yöntemini, araştırma türlerini ve veri toplama yöntemlerini öğretmek amacı gütmektedir. Dersin içeriği şu konuların detaylı analizine dayanmaktadır: Araştırma Raporunun Biçimsel Yapısını. Dipnotlu kaynak gösterme ve metin içi kaynak gösterme yöntemlerinin öğrenilmesi; Kütüphanelerden ve internet kaynaklarından yararlanma; Alıntı ve dipnotların gösterilme şekilleri; Bilimsel makalenin yazılması; Özgün konuda araştırma makalesi yazdırtmak, onun üzerinde yöntem ve teknikleri uygulamak. Yüksek lisans tezinin yazılması için bilimsel teknik ve yöntemlerin öğretilmesi.



AZ 500 Seminer

Öğrencilerin tez çalışmalarına geçebilmeleri için hazırlamalar gereken hazırlık ödevidir. Seminer ödevi alanla ilgili teorik bilgileri güncel uygulamalarla ilişkilendirip alana yeni bir katkı sağlamak amacı ile hazırlanan uygulama kısmı geniş olmaksızın yapılan bir değerlendirmedir. Öğrencinin hazırlayacağı tez konusuna yakın konu seçilmesi önerilir.



AZ 600 Uzmanlık Alan Dersi

Yüksek lisans öğrencilerin analitik, yaratıcı ve bilimsel düşünme becerilerini problem çözme becerileriyle birleştirerek yapacakları tezlerde akademik ve bilimsel ortama katkı sağlayabilecekleri tez konusu ve yöntembilim konusunda gelişim sağlamalarına katkıda bulunmak. Uzmanlık Alan Dersi; yüksek lisans öğrencilerine danışman öğretim üyesinin çalıştığı bilimsel alandaki bilgi, görgü ve deneyimlerinin aktarması, öğrencilerin bilimsel etik ve çalışma disiplininin, güncel literatürü izleyebilmesi ve değerlendirebilme yeteneğinin kazandırılması amacı ile tez çalışmalarının bilimsel temellerinin oluşturulması ve yürütülmesi için uygulanacak olan teorik bir derstir.
Yüklə 59,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin