Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği Hk



Yüklə 16,75 Kb.
tarix12.01.2019
ölçüsü16,75 Kb.
#96467




Konu:

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği Hk.

07/05/2014



SİRKÜLER:

2014

/

47

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun uygulamasına yönelik olarak Maliye Bakanlığı’nca çeşitli genel tebliğler yayımlanmış bulunmaktadır. Bu defa, Maliye Bakanlığı’nca 26/04/2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği” ile Kanunun uygulanmasına yönelik hususlar tek tebliğde birleştirilmiştir.

Yeni Tebliğde, daha önce yayımlanmış genel tebliğlerde yer alan ve güncelliğini yitirmemiş olan hususların bir araya getirilmesinin yanı sıra, daha önceki tebliğlerde yer alan uygulamaları değiştiren düzenlemelere de yer verilmiştir.

Tebliğ, 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, bu tarih itibarıyla daha önce yayımlanmış Tebliğler de yürürlükten kalkmış bulunmaktadır. Öte yandan, mevzuatta yürürlükten kaldırılan tebliğlere yapılmış bulunan atıflar, yeni yayımlanan Tebliğe yapılmış sayılacaktır.



Yeni Tebliğde yer alan düzenlemelerden en dikkat çekici nitelikte olan yenilik ve değişiklikler aşağıda kısaca maddeler halinde sıralanmış olup, bunlara ilişkin detaylara Tebliğin ilgili bölümlerinden ulaşılması mümkündür;

  • İade hakkı doğuran işlemlerde, mahsuben ve nakden iadelere ilişkin olarak daha önceki tebliğlerde belirlenmiş bulunan limitlerde değişiklikler yapılmış (genel olarak bu limitler 5.000 TL’ye çıkarılmış), ayrıca iade hakkı doğuran (Hizmet ihracı - deniz, hava, demiryolu araçları tadil, bakım, onarım, imal ve inşası ve liman ve hava meydanı hizmetleri gibi) bazı işlemlerde 5.000 TL’yi aşan mahsuben iadelerin yapılması için inceleme raporu, YMM raporu veya teminat istenmesi şeklinde uygulama değişikliklerine gidilmiştir. (Tebliğin II. bölümüne bakınız)



  • İhraç kayıtlı teslimler dolayısıyla tecil-terkin uygulamasından yararlanacak imalatçı vasfını haiz mükellefler kapsamına, tarım faaliyetiyle iştigal eden mükellefler de alınmıştır. Buna göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olanlar ihraç kayıtlı teslimleri çerçevesinde tecil – terkin uygulamasından yararlanabilecektir. (Tebliğin II/A-8.3. bölümüne bakınız)



  • Dahilde işleme izin belgesine (DİİB) sahip mükelleflerce yararlanılan tecil terkin uygulamasına ilişkin olarak çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Bu çerçevede; söz konusu uygulamadan yararlanmak için imalatçı olma zorunluluğu kaldırılarak KDV mükellefiyeti olan tüm mükelleflerin bu uygulamadan yararlanmasına izin verilmiş; önceden satın alınan maddeler kullanılmak suretiyle vücuda getirilen ve söz konusu rejim kapsamında ihraç edilen malların bünyesine giren maddelerin (eş değer eşya) belge kapsamında ithal edilmesi yanında yurt içinden belge kapsamında teminine de imkan sağlanmıştır.

Öte yandan, DİİB kapsamında temin ettiği mallardan imal edilen ürünleri ihraç kaydıyla teslim eden mükelleflerin KDV iadesinin, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için geçici 17 nci maddesi kapsamında temin ettiği mallar nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamayacağı açıklanmıştır. (Tebliğin II/A-9. Bölümüne bakınız)

  • Halen uygulanmakta olan ve İTUS (İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi) olarak adlandırılan uygulamadan, ihracatçıların yanı sıra diğer iade hakkı doğuran işlem yapan mükelleflerin de yararlanmalarına imkan sağlanmıştır. Bu çerçevede, Tebliğde belirlenen genel ve özel şartları taşıyan mükelleflerden; DTSŞ ve SDTŞ’ler % 4, diğerleri ise % 8 oranında teminat vermek suretiyle KDV iadelerini alabileceklerdir. (Tebliğin IV/B bölümüne bakınız)



  • Mevcut Hızlandırılmış İade Sisteminden (HİS) yararlanma koşulları daha çok mükellefi kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Bu çerçevede, Tebliğde belirtilen bilanço büyüklükleri (aktif, MDV, öz sermaye ve net satış tutarı) ile ilgili 4 kriterden herhangi 3’ünü sağlayan mükellefler HİS uygulamasından yararlanabilecektir. Ayrıca 350 olan çalıştırılması gereken asgari işçi sayısı 250 olarak değiştirilmiştir. (Tebliğin IV/C bölümüne bakınız)

  • KDV iade talep eden mükellefler hakkında 84 nolu KDV Genel Tebliği’nde yer alan düzenlemeler çerçevesinde yürütülmekte olan “Özel Esaslar”a ilişkin önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu düzenlemeler çerçevesinde mükelleflerin özel esaslar kapsamına girmeleri ve bu kapsamdan çıkmalarına ilişkin hususlar daha net bir şekilde belirlenmiştir.

Mükelleflerin yapmış oldukları işlemlerin gerçekliğini Tebliğde belirtilen şekillerde yapılan ödemelerle veya taşıma, yükleme, boşaltma, depolama, ambalajlama ve benzeri işlemlerin yapıldığına yönelik belgeler, sigorta belgesi, vergi, resim, harç, pay, fon gibi ödemeler yapılmışsa bu ödemelere ait belgelerle tevsik etmesine imkan sağlanmıştır.

Ayrıca, özel esaslara alınma tarihinden itibaren aynı fiili tebliğde belirlenen süreler içerisinde işlememek koşuluyla, belirli süreler sonunda (fiilin niteliğine göre 3, 4 veya 5 yıl) mükelleflerin otomatik olarak genel esaslara döndürülmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.

Diğer taraftan, değişiklikten önceki uygulama çerçevesinde halen özel esaslar kapsamında bulunan mükelleflerin mevcut düzenleme çerçevesinde otomatik olarak veya müracaatı üzerine genel esaslara dönüşüne yönelik geçiş hükümlerine de yer verilmiştir. (Tebliğin IV/E bölümüne bakınız)

Söz konusu Tebliğ ekte bilginize sunulmakta olup, konu hakkında ilave bilgiye ihtiyaç duyulması halinde lütfen bizimle temasa geçiniz.

Saygılarımızla.

ÖLÇÜ


Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖLÇÜ Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.’nin müşterilerine hizmetidir, parayla satılamaz ve çoğaltılamaz. (www.olcuymm.com)




Yüklə 16,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin