KAYNAMA NOKTASI:Buhar basıncı atmosfer basıncını aştığı zaman maddenin edindiği ısı değeridir.(Sıvı gaza dönüşür.)
KALORİ:Bir gram suyun ısısını bir santigrat derece yükseltmek için gereken ısı.
YANMA NOKTASI:Sıvı bir yakıtın bir kez ateş aldıktan sonra sürekli yanmayı beslemeye yetecek oranda buhar üreteceği ısıdır.
ALEV YAYILMASI:Tutuşma kaynağından başlayarak alevlerin hareketini ifade eden bir terimdir.
ÖNEMLİ TERİMLER
PARLAMA NOKTASI:Sıvı bir yakıtın yüzeye yakın havayla ateş alabilir bir karışım oluşturmaya yetecek buharlar çıkardığı minimum ısı değeridir.Bu ısıda ateş almış buharlar parlayacak ancak yanmaya devam etmeyecektir.
ÖNEMLİ TERİMLER
ISI:Sıcaklığı yükselten enerji biçimidir.Örnek:Civa sütunun cam bir termometrede içerisinde genleşmesi için gereken ısı miktarı gibi.
TUTUŞMA SICAKLIĞI:Ayrı bir ateşleme kaynağı olmaksızın,kendi kendisini besleyen yanmayı başlatmak için hava içerisindeki bir yakıtın ulaşması gereken minimum sıcaklık.
YANGIN :
Yangın ise kontrolümüz dışındaki yanma olayıdır. Gerekli olan şartların meydana gelmesinden oluşan şekle “YANGIN ÜÇGENİ” adı verilir.
2.4-NÜKLEER ISI ENERJİSİ Atomlar bölündükleri veya birleştikleri zaman ısı enerjisi oluşur.Kontrollü bir ayarlamayla atom bölünmesinden buhar türbinlerini tahrik etmek ve elektrik üretmek için su ısıtmak amacıyla yararlanılır.
2.5-DOĞAL ISI KAYNAKLARI Güneş:Elektromanyetik radyasyon şeklinde yaydığı enerjiye güneş enerjisi denir. Volkan:Magmanın püskürmesi. Yıldırım:topraktan buluta,buluttan buluta veya buluttan toprağa milyonlarca volt elektrik deşarjıyla (33.300 C) oluşur.
3.2-Doğadaki özelliğine göre yanıcı maddeler Katı,Sıvı,Gaz.
3.2.1.KATI YANICILAR
Katı maddelerin, tutuşabilirliğini önemli ölçüde etkileyen faktör maddenin yüzey-kütle oranıdır. (Örneğin; talaşla odun parçasını karşılaştırabiliriz.
Örneğin; Parafin, mum vs.... Bazıları ise doğrudan buhar haline geçerek yanarlar. Örneğin; Naftalin gibi...
3.2.2.YANICI SIVILAR
3.2.2.YANICI SIVILAR
Sıvılar normal koşullarda maddenin ara halidir. Sıvıların suya göre yoğunluğuna özgül ağırlık denir.
Suyun değeri 1’dir. Özgül ağırlığı 1’den az olan sıvılar sudan daha hafif, 1’den fazla olanlar ise daha ağırdır. Sıvının yoğunluğu 1 ise su ile eşit olarak karışır.
Bir çok sıvının özgül ağırlığının 1 den azdır.Bu demektir ki itfaiyeci parlayıcı sıvı ateşin üzerine uygun olmayan şekilde su sıkarsa,tüm yangın suyun üzerinde yüzecek ve yoluna çıkan her şeyi tutuşturacaktır.