Koç Üniversitesi Tarihçesi



Yüklə 250,08 Kb.
səhifə1/4
tarix30.10.2017
ölçüsü250,08 Kb.
#22920
  1   2   3   4

Page |


İçindekiler

Koç Üniversitesi Tarihçesi

Koç Üniversitesi’nin Misyonu ve Vizyonu

Neden Koç Üniversitesi

Koç Üniversitesi’ne Girebilmek İçin

Öğrenim Dili

Koç Üniversitesi’ne Yatay Geçiş

Koç Üniversitesi’ne Yabancı Öğrenci Kabulü

Koç Üniversitesi Diplomaları

Koç Üniversitesi’nde Özel Öğrencilik Koşulları

İlkemiz ve “Çekirdek” Program

Araştırma Olanakları

Öğretim Elemanları

Koç Üniversitesi’nin Özellikleri

Sayılarla Koç Üniversitesi

Mezunlarımız İş Dünyasında

Mezunlarımız Lisansüstü Eğitimde

Öğrenci Değişim Programları

Bilgi İşlem Merkezi

Suna Kıraç Kütüphanesi

Kültür, Sanat, Toplum ve Spor Faaliyetleri

Akademik ve Sosyal Hizmetler

Programlar

Lisans Eğitim Ücreti

Burslar

KÜ Lisans Programları, Eğitim Felsefeleri ve Amaçları

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Hukuk Fakültesi

İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi

Fen Fakültesi

Mühendislik Fakültesi

Hemşirelik Yüksek Okulu


Koç Üniversitesi Tarihçesi
Koç Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur.
Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstinye’de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlamış, 2000’de Rumeli Feneri’ndeki yeni ve daimi kampüsüne taşınmıştır.
Vehbi Koç, “Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir; fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur...” sözleri ile eğitimli gençlerin yetişmesine ne derece önem verdiğini ortaya koymaktadır. 1969 yılında kurulan Vehbi Koç Vakfı (VKV) eğitim, kültür ve sağlık alanlarında çalışmalarına başlar. Sadberk Hanım Müzesi, Atatürk Kitaplığı, Koç Özel Lisesi gibi önemli yatırımlardan sonra Vakıf, Vehbi Koç'un, üniversite hayalini gerçekleştirmek üzere harekete geçer.
1988 yılının Ekim ayında Üniversite'nin kuruluş aşamasında yoğun bir araştırma süreci yaşanmış; pek çok konu üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
“Koç Üniversitesi Olabilirlik Raporu”nda üç temel husus önem kazanmaktadır.
1. 'Nitelikli uzman-nitelikli insan' bütünlüğünü sağlamak üzere, bölüm farkı gözetmeksizin bütün öğrencilere genel kültür müfredatından oluşan bir buçuk yıllık bir “ortak program” uygulanması,

2. Kaynakların önemli bir kısmının eğitime ve bilimsel araştırma-geliştirmeye ayrılması,



3. Lider karakterli, sorunlara çözümler üretme becerisine sahip gençler yetiştirilmesi.
Kurulacak olan üniversitede, mezunların İngilizce diline de üstün derecede hâkim olması, arzu edenlerin ilave bir yabancı dili de öğrenebilmelerinin mümkün olması kararlaştırılmıştır. Hedeflenen bir “Mükemmellik Merkezi”nin kurulmasıdır. Vehbi Koç'un da Koç Üniversitesi'nin 4 Ekim 1993 tarihindeki ilk dersinde dile getirdiği gibi “Koç Üniversitesi'nin amacı, sıradan olmayan gençlerin iyi yetiştirilmelerini sağlamaktır. Onların yeterli sayıda olmaları ve hak ettikleri liderlik noktalarına gelmeleri sonucu, ülkemizin geleceği güvence altına alınmış olacaktır... Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız...”
Koç Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur ve hedeflerine, bu çerçeveden hiç sapmadan devam etmektedir.
Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstinye'de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlamıştır. Üniversite 2000 yılında Rumeli Feneri'ndeki yeni ve daimi kampüsüne taşındıktan sonra Mühendislik ve Hukuk Fakülteleri ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri ve Mühendislik Enstitüsü de bünyesine eklenmiştir.
Koç Üniversitesi'nin Nişantaşı'ndaki kampüsünde Hemşirelik Yüksek Okulu Hemşirelik Lisans Programı ile de eğitim vermektedir. Koç Üniversitesi'nde bugün 20 lisans, 16 yüksek lisans ve 12 doktora programı bulunmaktadır.
Koç Üniversitesi, açılışından bu yana geçen onaltı yıl içerisinde Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden biri konumuna gelmiştir.

Koç Üniversitesi’nin Misyonu ve Vizyonu
Koç Üniversitesi'nin ana misyonu “en yetkin mezunları yetiştirmek; bilimin sınırlarını ilerletmek; bu alanlarda Türkiye ve insanlığa hizmet etmektir”.
• Koç Üniversitesi'nin mezunları mesleklerinde önder olacaklar, eleştirel düşünmeyi öğrenecekler ve yaratıcı bireyler olacaklar; her türlü ortamda başarılı olabilecekler, en üst düzeyde ahlaki değerlerle donatılmış olacaklar, toplumsal sorumluluk taşıyacaklar ve demokrasinin değerlerine sahip çıkacaklardır.
• Koç Üniversitesi'nde yürütülen bilimsel araştırmalar evrensel bilgi hazinesinin gelişmesine katkıda bulunacak, Türkiye'deki fikri, teknolojik, ekonomik ve toplumsal gelişmeleri etkileyecektir.
Bu misyondan hareketle Koç Üniversitesi;
Üstün yetenekli gençleri, bilime evrensel düzeyde katkılar yapabilen değerli öğretim elemanlarıyla bir araya getirerek,
Ezberciliğe itibar etmeyen, Atatürk'ün devrim ve ilkeleri doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğine dayanan,
Doğruları sorgulayarak, araştırarak, eleştirerek, yaratarak bulmayı özendiren, olumlu düşünceyle yaratıcılığa yönlendiren “öğrencisine en yakın üniversite ve bir mükemmellik merkezi” olmuştur.
Koç Üniversitesi'nin hedefi gelecek on yıl içinde Türkiye'de model olarak; öğrencileri, öğretim üyeleri, eğitim ve araştırma programları ile dünyada saygıyla tanınmaktır.
Neden Koç Üniversitesi

Koç Üniversitesi, güçlü akademik yapısı, renkli ve hareketli sosyal ortamı, mezuniyet sonrası geniş iş olanakları nedeniyle fark yaratmaktadır.


Uluslararası düzeyde seçkin bir eğitim uygulayan ve özerk bir kurum olan Koç Üniversitesi, niteliğe verdiği önemle fark yaratmaktadır. Bir araştırma üniversitesi olarak Türkiye’den ve dünyadan pek çok saygın ve tanınmış bilim insanlarını akademik kadrosunda bulunduran Koç Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasında öğretim üyesi başına düşen makale sayısında son beş yıldır sürekli ilk üç üniversite içinde yer almaktadır. Koç Üniversitesi dünya üniversiteleri arasında ise ilk 500 içindedir. Bu sayı sıralamada ilk %3’lük dilime denk gelmektedir.
Son derece modern tesislerinde öğrencilerine dünya standartlarında bir eğitim sunan Koç Üniversitesi, geniş laboratuar, bilgi işlem ve araştırma imkânları sayesinde eğitimi her zaman en üst seviyede tutmaktadır. Güzel ve rahat bir ortamda okuma imkânı bulan öğrencilerimiz, iyi bir İngilizce eğitimle birlikte isterlerse Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça dillerinden birini de öğrenme olanağına sahiptirler.
Koç Üniversitesi’nin en önemli özelliklerinden biri de öğrencilerinin kendi eğitimlerini kendilerinin şekillendirmesidir. Koç Üniversitesi öğrencileri, hangi bölümde okurlarsa okusunlar ilk bir buçuk yıl temel bilgilerden oluşan derslerin sunulduğu ortak programdan geçerler. Bu “çekirdek” programla öğrencilere, değişik kültürlere ve ortamlara rahatlıkla uyum sağlayabilecekleri bir eğitim verilmesi amaçlanır. Bu çekirdek programı tamamlayan öğrenciler seçmeli derslerle kendi eğitimlerini kendileri şekillendirme olanağına sahiptirler.
Az sayıda öğrencisi olan Koç Üniversitesi bu özelliğiyle de diğer üniversitelerden ayrılmaktadır. Az sayıda öğrencili sınıflarda birebir eğitim alma olanağını yakalayan öğrencilerimiz üniversitemizin deneyimli ve güçlü akademik kadrosu ile sürekli etkileşim içindedir. Laboratuvarlar, sınıflar ve diğer bütün imkânlar ders

saatleri dışında da öğrencilerin kullanımına açıktır.


Koç Üniversitesi, güçlü akademik yapısına ek olarak renkli ve hareketli sosyal ortamı ile de farklılaşmaktadır. Üniversitemiz, çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren öğrenci kulüplerinin yanı sıra öğrencilerine spor takımları ve gönüllü organizasyonlar ile de olumlu bir sosyal yaşam ve kampüs ortamı sunmaktadır.

Öğrenciler, eğitim hayatları süresince alacakları kaliteli eğitimle beraber mezuniyet sonrası geniş iş olanakları nedeniyle de üniversitemizi tercih etmektedirler.


Koç Üniversitesi’ne Girebilmek İçin

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ÖSS sınavına katılan öğrenciler, ÖSYM tarafından sınav sonuçlarına ve belirledikleri tercihlerine göre merkezi yerleştirme işlemi ile üniversitemize yerleştirilir. YÖK kurallarına göre az sayıda öğrenciye yatay geçiş imkanı da tanınabilmektedir.



Öğrenim Dili

Koç Üniversitesi'nin Rumeli Feneri Kampüsü’ndeki bütün bölümlerin eğitim dili İngilizce'dir. Ancak, Koç Üniversitesi Hukuk Lisans Programı’na devam eden öğrenciler Türk Hukuk Sistemi ile ilgili dersleri Türkçe olarak görürler, diğer bütün derslerde eğitim dili yine İngilizce’dir.


Nişantaşı Kampüsü’ndeki Hemşirelik Yüksek Okulu Hemşirelik Programı Türkçe eğitim verir. Ancak Hemşirelik Programı'na yerleştirilen öğrenciler de yoğun bir İngilizce eğitimi alırlar.
Doğrudan lisans programına başlamak isteyen öğrencilerin TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ve TWE (Test of Written English) sınavından en az aşağıda belirtilen puanları sağlamaları gerekmektedir:
• Yazılı Sistemde (Paper-Based TOEFL) TOEFL 550 ve TWE 4
• Bilgisayar ortamında (Computer-Based TOEFL) TOEFL 213 ve TWE 4
• Internet üzerinden (Internet-Based TOEFL) TOEFL 79–80 ve TWE 17–20

Bu puanları sağlayamayan öğrenciler İngilizce Dil Hazırlık sınıfına devam ederler. TOEFL dışında başka hiçbir sınav İngilizce Dil Hazırlık sınıfını atlamak için kabul edilmemektedir.


TOEFL Sınavı uluslararası bir İngilizce yeterlilik sınavıdır. TOEFL'ın TWE adı altında bir de kompozisyon kısmı vardır. Koç Üniversitesi öğrencilerinden İngilizce Dil Hazırlık sınıfında okumak istemeyenler ya kayıtlardan sonra üniversitenin vereceği TOEFL sınavına girebilirler ya da bu sınavı uygulayan merkezlerde TOEFL sınavına girerek sonuçlarının Koç Üniversitesi'nin 0163 koduna postalanmasını isteyebilirler. Kayıt esnasında yeterli TOEFL puanını almış olduğunu belgeleyen öğrenciler doğrudan üniversite birinci sınıfa başlayabilirler.

Yatay Geçiş

Yurt içinde veya yurt dışında denkliği olan bir öğretim kurumunun eşdeğer programında (destek ve hazırlık sınıfları hariç) en az bir yılını başarıyla tamamlamış olanlar, derslerinde geçersiz notu olmayanlar Üniversiteye yatay geçiş için başvurabilirler. Yatay geçiş için başvurular aşağıdaki koşullar uygun olduğu takdirde incelenir ve değerlendirilir:


• Başvurulan programda yer bulunması,
• Adayın programın niteliğini geliştirecek katkıda bulunabilmesi
• Adayın okumakta olduğu yüksek öğretim kurumundaki programın üstün nitelikli olması
• Adayın geçmişteki akademik başarısının üstün nitelikte olması ve not çizelgesinde başarısız dersinin bulunmaması
• Uluslararası TOEFL sonuç belgesi olması(en az 550 TOEFL puanı ve 4 TWE puanı ya da Bilgisayar Destekli TOEFL (CBT)dan en az 213 ve 4 TWE puanı, Internet Destekli TOEFL (IBT) dan en az 79-80 ve 17-20 WRT puanı) ve bu sonuçların Koç Üniversitesi'nin TOEFL kodu olan 0163'e postalatılması)
• Yurt içindeki üniversitelerden başvurular için ÖSS sonuç belgesinin resmi onaylı kopyası olması
• Yurt dışındaki üniversitelerden başvurular için SAT I (en az okuma 500, matematik 600 ve yazma 500 puan ve Koç Üniversitesinin 1931 koduna postalanmış), ABITUR, Matura, ACT (en az 21 puan), Uluslararası Bakalorya, Fransız Bakaloryası, GCE (A seviye en az 2 ders) ya da en az 185 puanlı ÖSS sınav sonuç belgelerinden en az birinin olması
Yabancı Öğrenci Kabulü

Üniversitemizde lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlarla, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular hariç), YÖS, SAT I, Tawjihi, GCE, ACT, Lübnan’da yapılan Bakalorya (Baccalauréat Libanais), Uluslararası Bakalorya, Matura veya ABITUR sınav sonuçlarından biriyle başvurabilirler.


Koç Üniversitesi Diplomaları

Koç Üniversitesi, belirlenen eğitim-öğretim programları çerçevesinde, lisans dereceleri (BA, BS), yüksek lisans dereceleri (MBA, MA, MS) ve doktora derecesi (PhD) diplomaları verir. Çift Anadal (Double Major) yönetmeliği şartlarını yerine getirenler için çift diploma alma olanağı mevcuttur.


Özel Öğrencilik Koşulları

Diploma alma amacını taşımadan, belirli derslere katılmak isteyenler üniversitemize başvurabilirler. Çok az sayıda alınan özel öğrencilere, talepleri üzerine, katıldıkları dersler, derslerin kredi puanları ve aldıkları notları gösteren bir çizelge verilir.


İlkemiz ve “Çekirdek” Program

“Nitelikli öğrenci, nitelikli öğretim üyesi ve nitelikli altyapı”nın bir üniversiteyi başarıya götüren temel öğeler olduğu bilinciyle hareket eden Koç Üniversitesi, öğrencilerini mesleki eğitimle donatırken, bireysel gelişimlerini de sağlamaya önem vermektedir.


Üniversitemizde, meslek eğitiminin yanı sıra öğrencilere bireysel olarak gelişmelerine ve çağdaş uygarlığı anlamalarına olanak sağlayan bir eğitim verilmektedir.
Yaratıcı ve katılımcı eğitim ilkesinden yola çıkan üniversitemizde eğitim programları günün gereklerine ve çağın gelişmelerine göre devamlı yenilenmektedir. Üniversitemizin eğitim programlarında “çekirdek” (core) program çok önemli bir rol oynamaktadır.
Bu genel formasyon programı iki amaca hizmet etmektedir. Bir yandan insanlık bilgi mirasının geniş bir yelpazesine ulaşarak, bireyin hayatına anlam katabilecek araçlar verilirken bir yandan da bu araçlar çeşitli bilim dallarının giriş düzeyindeki temellerinden ve temel becerilerinden oluşmaktadır. Bu sayede Koç Üniversitesi mezunları, öğrencilik döneminden sonra bile, yeni bilgiler edinmek istediği alanlarda temel bilgilere sahip olabilmektedirler. Ana konulardan oluşan, gereksiz ayrıntılardan kaçınılan mesleki derslerle de, mezunların bir alanda ehliyet kazanması sağlanmaktadır. Koç Üniversitesi’nin lisans programları da bu bilgiler çerçevesinde ortaya çıkmış ve üzerlerinde uzun araştırmalar ve çalışmalar yapılmış programlardır.
Meslek eğitiminin yanı sıra öğrencilere bireysel olarak gelişmelerine ve çağdaş uygarlığı anlamalarına olanak sağlayan bir eğitim verilmektedir. Böylece, öğrencilerimizin hem belirli bir bilgi birikimine sahip olmaları hem de belli bir konuda uzmanlaşmaları sağlanmaktadır. Bu nedenle öğrencilere çok sayıda seçmeli ders seçeneği sunulmakta ve öğrencilerin kendi programlarını kendilerinin şekillendirmesi imkânı tanınmaktadır. Seçmeli dersler sayesinde kişinin kendisini amaçları doğrultusunda yetiştirmesi olanağı ve eğitimin bireyselleştirilmesi sağlanmaktadır.
Programlarını, bilgi toplumunun gereksinimlerini içeren tarzda ve bilgi üretimine önem veren bir yaklaşımla oluşturan üniversitemiz, bir yandan uluslararası teknik ve bilimsel kuruluşlarla işbirliği yaparken bir yandan da en üst düzeyde üniversite-profesyonel yaşam (iş dünyası) işbirliği oluşturarak, profesyonellerin deneyimlerinden yararlanmak üzere, üniversitede dersler ve konferanslar vermelerini teşvik etmektedir.

Araştırma Olanakları

Koç Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasında öğretim üyesi başına düşen makale sayısında son beş yıldır sürekli ilk üç üniversite içinde yer almaktadır.


Koç Üniversitesi'nin araştırma programlarının amacı evrensel bilime nitelikli ve özgün katkılarda bulunmak, Türkiye'nin entelektüel, teknolojik, ekonomik ve sosyal alanlardaki gelişimini yararlı bir şekilde etkilemektir. Öğretim üyelerimiz kendi bağımsız araştırmalarını sürdürürken, disiplinler arası işbirliğine önem vermekte, stratejik alanlarda takım olarak çalışmaktadırlar.
Öğretim üyesi başına düşen makale sayısında Türkiye'deki üniversiteler sıralamasında Koç Üniversitesi'nin en üst sıralarda olması araştırmaya verdiğimiz önemin, öğretim üyelerimizin ve araştırma programlarımızın başarısının bir göstergesidir. Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu ve özel kuruluşlar (üniversiteler, araştırma ve geliştirme kurumları, iş dünyası ve sanayi kuruluşları) ile çeşitli araştırma projelerinde işbirliği içinde çalışmaktayız. Üniversitenin araştırma ve lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programları da lisans öğrencilerinin eğitimlerinin üstün nitelikli ve güncel olmasına imkan vermektedir. Lisans ve lisansüstü eğitim birbirini desteklemektedir.
Üniversitemizin araştırma faaliyetleri Mühendislik, Fen, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ve Hukuk Fakültelerindeki öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmektedir. Lisans öğrencilerimiz ilgi duydukları özel alanlarda öğretim üyeleriyle araştırma projelerinde çalışabilmekte, araştırma yeteneği yüksek ve yaratıcı bireyler olarak yetişmektedirler. Lisansüstü seviyesinde Fen Bilimleri ve Mühendislik, Sosyal Bilimler ve İşletme Enstitülerinde halen 12 doktora ve 16 yüksek lisans programımız bulunmaktadır. Lisansüstü öğrencileri bu programlarda araştırma ağırlıklı bir eğitim görmektedirler.
Koç Üniversitesi'nin, Max Planck Enstitüsü ile “Uluslararası Araştırmalarda Mükemmellik Ortaklığı” protokolü bulunmaktadır. Koç Üniversitesi, bu Protokol çerçevesinde Türkiye'deki diğer bilimsel kurumlar ile Max Planck Enstitüsü arasında aracı kurum olma görevini de üstlenmektedir. Böylece yapılacak olan araştırmalara, konu ile ilgili Türkiye'deki diğer bilimsel kurumlarda çalışan araştırmacıların da katılması sağlanacaktır.

Öğretim Elemanları

Tam zamanlı öğretim elemanlarımızın çok büyük bir yüzdesi doktora derecelerini ABD'nin ve Avrupa'nın önde gelen üniversitelerinden almıştır. Birçoğu Koç Üniversitesi'ne gelmeden önce önemli ABD, Avrupa ve Türk üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır.


Koç Üniversitesi'nde halen 364 öğretim elemanı görev yapmaktadır.

Derslerimizin tamamına yakını sadece Koç Üniversitesi'nde çalışan ve tam zamanlı öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Bu üyeler tüm araştırma ve eğitim faaliyetlerini Koç Üniversitesi'nde sürdürmektedirler. Böylece öğrenci ile öğretim üyelerinin kuvvetli etkileşimleri sağlanabilmektedir.

Tam zamanlı öğretim elemanlarımızın çok büyük bir yüzdesi doktora derecelerini ABD'nin ve Avrupa'nın önde gelen üniversitelerinden almıştır. Birçoğu Koç Üniversitesi'ne gelmeden önce önemli ABD, Avrupa ve Türk üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır.
1993–2008 yıllarını kapsayan 15 yıllık dönemde Koç Üniversitesi öğretim üyeleri 3.111 bilimsel makale ve 161 kitap yayınlamışlardır. Makalelerden 1.172'si uluslararası atıf endekslerince taranan dergilerde yayınlanmıştır.
1993–2008 döneminde Koç Üniversitesi'nde değişik konularda 2.797 seminer ve konferans düzenlenmiştir.
Koç Üniversitesi öğretim üyelerinden dokuz kişi Türkiye Bilimler Akademisi'nde (TÜBA) asli, dört kişi de assosiye üye olarak onurlandırılmıştır. Ayrıca 9 öğretim üyesi TÜBİTAK Bilim Ödülü, 16 öğretim üyesi TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 3 öğretim üyesi TÜBA Teşvik Ödülü ve 25 öğretim üyesi TÜBA GEBİP Ödülü sahibidir. Bu nitelikleri açısından Koç Üniversitesi, Türkiye'de en üst sıralarda bulunmaktadır. Koç Üniversitesi öğretim üyeleri yurt içi ve yurt dışından 70'e yakın projeye destek almıştır ve bu projelerin mali tutarı da 15 milyon TL civarındadır.
Koç Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasında öğretim üyesi başına düşen makale sayısında son beş yıldır sürekli ilk üç üniversite içinde yer almaktadır.
Koç Üniversitesi’nin Özellikleri

Koç Üniversitesi’nde seçimle iş başına gelen, her sınıfın temsil edildiği Öğrenci Konseyi, 1996 yılından beri çalışmalarını sürdürmektedir. Öğrenci Konseyi Başkanı, Üniversite Akademik Kurulu’na katılma hakkına sahiptir.


Öğrencilerimizin ailelerine, okulun eğitim olanakları ve gelişmeler konusunda bilgi verilmektedir. Her yıl Güz Dönemi’nde yeni gelen öğrencilerin aileleri için Ailelerle Tanışma Günü düzenlenmektedir. Her öğrencinin öğretim üyeleri arasından bir akademik danışmanı vardır. Koç Üniversitesi’ndeki ilk döneminde, her öğrenci okulun sosyal ve akademik hayatına rahat uyum sağlaması için, büyük sınıflardan başarılı bir öğrencinin liderliğinde bir akran destek grubuna dahil edilir.
Yurt yaşamına uyumu kolaylaştırmak için yurtta kalan deneyimli öğrenciler bina sorumlusu olarak görev yaparlar. Öğrencilerin, üniversiteye ve yurt yaşamına uyumlarını kolaylaştırmak, karşılaşabilecekleri akademik, kişisel ve
sosyal zorlukları aşmalarında yardımcı olmak amacı ile iki yarı zamanlı, iki tam zamanlı dört psikolojik danışman görev yapmaktadır. Ayrıca Amerikan Hastanesi tarafından görevlendirilmiş bir psikiyatr, çarşamba günleri 13.00–17.00 saatleri arasında Sağlık Merkezi’nde hasta kabul etmektedir.
Üniversitede değişik sosyal ve kültürel alanlarda faaliyet gösteren 50 öğrenci kulübü ve organizasyonu bulunmaktadır. Bu kulüp ve organizasyonların faaliyetleri detaylı olarak üniversitemizin web sayfasında (http://www.ku.edu.tr) “Kampüs’te Yaşam” başlığı altında yayınlanmaktadır.
Koç Üniversitesi 2005 yılında “Türkiye’nin Süper Markaları”ndan biri olarak seçilmiştir. Superbrand International yaklaşık 50 ülkede süper markaları seçen bağımsız bir İngiliz şirketidir ve ilk defa 2005 yılında Türkiye’de böyle bir liste yapmıştır. Bu listeye yapıldığı ilk seferde giren tek üniversite Koç Üniversitesi’dir.
Sayılarla Koç Üniversitesi
Koç Üniversitesi’nin lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerin büyük bir bölümü ÖSS’de ilk yüzde birlik dilime girmiştir.
Koç Üniversitesi'nin 2008–2009 eğitim- öğretim yılında 3.443’ü lisans programlarında, 474’ü yüksek lisans programlarında olmak üzere toplam 3.917 öğrencisi vardır. 2009- 2010 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayımızın 4.250 olması beklenmektedir.
Öğrencilerin %32’si karşılıksız burslarla okumaktadır. Ayrıca, öğrencilere Öğrenci Dekanlığı bünyesindeki faaliyetlere katkı karşılığında Öğrenci Dekanlığı Bursu’ndan yararlanma imkânı sağlanmaktadır.
Koç Üniversitesi'nin Rumeli Feneri Kampüsü'nde 1.434 öğrenciyi rahat ve konforlu bir şekilde barındıran yurtları vardır. 2009- 2010 eğitim yılında Batı Kampüsü'nün tamamlanmasıyla yurt kapasitesinin 2.322 olması planlanmaktadır.
2009 girişli tüm öğrencilerimizden yurtta kalmak isteyenlere yurt imkânı garantisi verilecektir.
Bugüne kadar 909'u İşletme yüksek lisans, 215'i Fen Bilimleri ve Mühendislik yüksek lisans, 97'si Sosyal Bilimler yüksek lisans, 3.547'si de lisans programından olmak üzere toplam 5.131 kişi Koç Üniversitesi'nden mezun olmuştur.
Mezunlarımız İş Dünyasına, Kariyer Servisimizin Desteği İle Hazırlanıyor...
Koç Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı'na bağlı olarak çalışan Kariyer Servisi, Kariyer Servisi Koordinatörü ve Kariyer Danışmanı ile Koç Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına iş dünyasındaki hedeflerine ulaşabilmeleri için yol göstermekte onlara danışmanlık hizmeti vermektedirler. Bu amaca hizmet ederken; Şirketler hakkında genel bir bilginin oluşmasının sağlanması, mesleki kariyer konularında bilgi sağlamak şirketlerin iş ve staj ilanlarının duyurulması, şirketler tarafından her yıl düzenlenen proje ve özel yarışmaların öğrencilere tanıtılması, etkili CV hazırlama, iş başvurusu kapak mektubu, öğrencilerle birebir yapılan prova mülakatlar, öğrencileri iş hayatına hazırlamak için organize edilen CV Hazırlama, Mülakat Teknikleri, İş Hayatı, Kişisel Hedef ve Vizyon Belirleme gibi kariyer gelişimine yönelik seminerlerin organize edilmesi, kariyer günlerinin organizasyonu vb. daha birçok konuda yardımcı olmaktadırlar.
Her yıl bahar döneminde, Koç Üniversitesi Kariyer Günleri etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler süresince çok uluslu ve yerli şirket yöneticileri öğrencilere şirketlerini ve iş hayatını tanıtıcı sunumlar yapar, iş ve staj başvuru adreslerini verirler. Öğrenciler de şirketlerin insan kaynakları ve üst düzey yöneticileriyle birebir konuşma fırsatı bulurlar. Halen lisansüstü eğitimde bulunmayan mezunlarımızın %85'i aktif olarak iş dünyasında olup, çok çeşitli kuruluşlarda görev almaktadırlar.
Her yıl, Kariyer Servisi tarafından 3., 4. sınıf ve yüksek lisans öğrencilerinin CV'lerinin bulunduğu CD-CV kataloğu hazırlanıp şirketlere yollanılır. Amaç yeni mezunlarımızın ve staj arayan öğrencilerimizin CV'lerinin doğru bir şekilde bizim tarafımızdan şirketlere yönlendirilmesidir.
Öğrencilerimizin, iş hayatına atılmadan önce yetkinliklerini ortaya çıkarmak, kariyer planlarını doğru bir şekilde yapabilmelerine yardımcı olmak için her öğretim yılında 4. sınıf ve yüksek lisans 2. sınıf öğrencilerine kişilik envanteri (NEO PI-R) Kariyer Servisi tarafından uygulanmakta, Kariyer Servisi Koordinatörü tarafından öğrencilerin kişilik profilleri birebir yorumlanmaktadır.
Koç Üniversitesi mezunları ağırlıklı olarak uluslararası şirketler, danışmanlık, reklamcılık, tüketim malları, mali denetim, bankacılık ve finansal danışmanlık hizmeti veren kuruluşlar, vergi, tekstil, ilaç endüstrisi, dokuma ve makine sanayi, bilgi işlem ve otomotiv sektöründe çalışmayı tercih etmektedirler. Bunun yanı sıra mezunlarımızın bir kısmı aile şirketlerinde çalışmaya devam etmekte ya da kendi şirketlerini kurmaktadırlar.

Yüklə 250,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin