KONFERANS METNİ
Not: Konferans metnindeki bilgilerin tamamı kullanılmayacak, sunumun bir ders saatine sığdırılması amacıyla içlerinden belli kısımları vurgulanacaktır.
Sayın arkadaşlar, günümüzde bilimsel konular sokaktaki insanların anlamadığı bir dilden konuşulduğu için çok ilgi çekmiyor, gerçekte nasıl bir dünyada ne derece hayret verici canlılarla birlikte inanılmaz hassas ekolojik dengeler içerisinde olduğumuz gerçeği insanlarımıza ilgi çekici bir şekilde sunulmalı ve her yaştan insanı düşündürmeli. İşte” Doğa ve Teknoloji” konusunu gündeme getirmekteki amacımızda insanların ilgisini doğaya ve canlılara yöneltmek. İnsanlar öncelikle canlıları ,kendi vücutları dahil, daha ayrıntılı bir şekilde tanırlarsa ozaman korumak için ellerinden geleni yaparlar. Önce teknolojinin ne olduğundan başlayalım. Teknoloji, gelişmiş laboratuar ortamlarında alet bilgisine dayanarak geliştirilen bir üretim sürecidir. 20.yy’da kimya, fizik ve matematik alanındaki bilgilerin ilerlemesiyle birlikte teknolojik üretim gerçekleştirebilecek donanıma sahip ortam bulmak mümkün olmuş ve teknoloji bir bilim dalı haline gelmiştir.
Teknolojik üretim için sadece gelişmiş laboratuar ortamlarına, alet bilgisine ve donanıma sahip olmak yeterli değildir. Bu üretim çok daha kompleks süreçlerden geçer.
Öncelikle araştırma yapmak gerekir. Bu sayede, ihtiyaçlar belirlenir ve bu ihtiyaçları karşılamak için geliştirilebilecek ürüne karar verilir. Daha sonraki aşamayı ise; alet-donanım bilgisi ile plan alır. Karar verilen ürünün hangi ekipmanlar, donanım, makine ve sistemler aracılığıyla geliştirilebileceği tespit edilerek; bu donanımların nasıl kullanılacağı ve bir araya getirileceğini belirleyen bir plan çizilir.
Uygun laboratuar ortamları ve uygulanacak metodların tespitinden sonra mühendislik bilgisi kullanılarak ürün geliştirilmeye başlar. Önceden belirlenmiş kullanım amacı ve koşullarına göre geliştirilen ürünün başka ürünlerle kullanılması durumunda diğerleriyle olan uyumu sağlanır. Estetik bir görüş ve kullanım kolaylığı ile birlikte piyasaya sunulur.
--- Şimdi hep birlikte teknolojik bir ürün geliştirmenin aşamalarını inceleyelim:
Resimde, bir araba üretmek için gereken aşamaları görüyoruz.
İlk olarak, arabanın tasarımını yani hangi parçanın nerede kullanılacağını anlatan bir plana ihtiyacımız var.
Daha sonra, donanım ve ekipmanlar geliyor. Burada arabayı oluştururken kullanılacak parçaları görüyoruz.
Tüm bu donanım ve ekipmanların çalışmasını sağlamak için bir güç merkezi ; yani motor gerek...
Kullanım kolaylığı sağlaması için; aracın kontrolü için bir kumanda merkezi ve kontrol paneline de ihtiyacımız var.
Ve son olarak da fizik bilgisi ve matematiksel hesaplama kullanarak tüm bu parçaları biraraya getirecek mühendislik bilgisi gerekiyor.
--- TEKNOLOJİ DENİNCE AKLA İNSAN VÜCUDU GELİR
İnsan vücudunun her köşesi inanılmaz ileri düzeyde teknolojik yapılarla doludur. 100 bin km lik damar ağı su kanalları veya otoyollar gibi kanı dolaştırır ve hayat verir, vücudu ayakta tutan beyin kontrollü elektrik ağı tam 160 bin km lik donanımla her köşeye ulaşır ve dünyadaki internet ağlarından daha hızlı ve komplekstir. Beyin 27 bin dizüstü bilgisayarın kapasitesine sahiptir ve çok daha hızlı paralel işlem yapar. Gözler dünyanın en hassas kameralarından daha hassas görür daha hızlı zumlar ışık ve karanlık,netlik ayarını çok daha hızlı yapar, kulak en gelişmiş hi-fi stereo müzik sisteminden daha hassastır ve kalitelidir.Dünyada böbrek kadar sessiz ve hızlı çalışan bir arıtma sistemi yoktur. Savunma ordusu 1 trilyon askerden oluşur ve hepsi eğitimlidir devamlı savaşa hazır modern silahlarla donanmışlardır.
---Bütün canlılar farklı teknik özelliklere sahiptir ve insanda olmayan birçok teknolojik özellik farklı canlılarda karşımıza çıkar. Bunlardan çok belirgin olan iki tanesi engerek yılanı ve akreptir.
Dostları ilə paylaş: |