Kutsal topraklarda ziyaret mekânları ve ihtiva ettikleri anlamlar



Yüklə 17,34 Kb.
tarix27.10.2017
ölçüsü17,34 Kb.
#16315

Kutsal topraklarda ziyaret mekânları ve ihtiva ettikleri anlamlar

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Hac Bi’sesi (Organizasyonu) çerçevesinde Mübarek şehirlerimiz Mekke ve Medine’de Hac ibadetlerimizle birlikte ziyaret edilen mekanlar ve ihtiva ettikleri anlamları bilginize arz ediyorum.



MEKKE’DE:

Beytullah - Allah’ın evi- namazlarımızda yöneldiğimiz Kabe-i muazzama



1.Cebel-i Rahme - Arafat’ta bulunan ve arefe günü vakfenin yapılması Haccın en önemli rükünlerinden biri olan ve Peygamberimizin (s.a.s)“ Hac arafattan ibarettir” beyanı olan, Adem (a.s.) ve eşi Havva’nın zelle günahı işledikten sonra Cennetten uzaklaştırıldıklarında, Adem (a.s.) Hindistan’a, Havva annemiz Cidde’ye imtihan maksatlı bırakıldıklarında “ Allah’ım biz nefsimize zulmettik, senden af diliyoruz, affetmen şanına yakışır, sen günahları bağışlayan, hataları affedensin” niyazını dile getirdiler... Arefe günü, Arafat’ta bulunan Cebel-i Rahme’de (Rahmet- Merhamet Dağı), Mevlam onları af etti ve kavuşmalarını sağladı. Onların affedildikleri Cebel-i rahme dağını ziyaret ederek, Cennette başlayan hayatın, imtihan maksatlı, yeryüzünde yapılan salih amellerle mükâfat olarak tekrar sonsuz olarak elde edileceğini, idrak etme adına ziyaret edilmesi ehemmiyetlidir. Ayrıca Peygamberimiz(s.a.s) veda hutbesini de burada irad etmişlerdi.



2. Hira Mağarası – Hz. Muhammed 40 yaşındayken, Mekke’nin bunaltıcı ortamından, şirk koşan ve kız çocuklarını diri diri gömmeyi adet edinen cahiliye toplumundan uzaklaşmak arzusuyla, üzlete (toplumdan uzaklaşarak, yalnız başına kalma ihtiyacının duyulması) çekildi ve zamanını Yüce Allah’a dua ve ibadet ederek geçirirdi … 610 yılında Kadir gecesinde Kur’an’ın ilk vahyini (Alak suresinin ilk 5 ayetinin nazil olduğu) aldığı ve böylelikle Nübüvvetinin (Peygamberliğinin) de verildiği bu mekan, Nur dağında bulunan Hira Mağarasıydı.



3. Sevr Mağarası – İslam’dan önce Mekke Topluluğu cahiliye denilen dönemi yaşıyordu. Yüce Allah nurunu elçisi Hz. Muhammed ile kemale ulaştırmasına, müşrikler mani olmaya çalıştılar, kitap tanımadılar, peygamberine değer vermediler, Müslümanlara hakaret ettiler, özellikle zayıf olanları işkenceye tabii tuttular, boykot uyguladılar... Yüce Allah 622 yılında Peygamberimiz (s.a.s) ve Sahabelerine Mekke’den Medine’ye hicret etme ( Allah adına göç etmek) izni verdi. Bu haberi alan müşrikler Peygamberimizi geri getirene 100 deve vaad ettiler, izini bulmak üzere takipçiler görevlendirdiler. Peygamberimiz (s.a.s) hicretini Hz. Ebu Bekir (r.a) ile beraber gerçekleştiriyordu, strateji gereği Medine’ye değil de Taif istikametinde bulunan Sevr mağarasına gizlendiler. Allah’ın izniyle Mağaranın giriş kısmına örümcek ağ örmüş, güvercinler yuva kurmuştu. Rabbim Peygamber (s.a.s) izini sürenlere, yıllar yılı bu mağaraya uğrayan olmamış görünümünü zihinlerinde oluşturdu. Oradan ayrılarak farklı istikametlerde aramaya koyuldular. Hz. Ebu Bekir endişelenmişti bizi fark ederlerse Ya Rasülallah (s.a.s) demişti,Peygamberimiz (s.a.s) Kur’andaki bir ayetle mukabele etmişti “ Korkma, hüzünlenme Allah bizimledir” ya Ebu Bekir. Orada 2-3 gün kaldılar, ortalığın güvenli olduğu bir anda Medine’ye ( Mekke- Medine arası 450 kilometre) develeriyle yürüdüler.



4.Cin Mescidi – Hz. Muhammed (s.a.s) İnsanlara ve cinlere gönderilmiş bir Peygamberdir. Bir gün cin topluluğu kendisine geldi, temel İslam bilgilerini dinledi ve böylelikle iman ettiler, İslam’ı kabul ettiler. Bu olayın anısına inşa edilmiş Camii’nin adı “ Cin Mescidi”dir.



5.Nemire Mescidi – Arafat’ta bulunan, Arefe günü Peygamberimizin nafile namaz

kılıp, hutbe okuduğu Camiidir. Arefe günü ziyaret edip, namaz kılmak Peygamberimizin sünnetlerindendir.





6. Hz. Peygamberin doğduğu ev – orijinal hali korunmamakla beraber, bugün bu mekân- Mekke kütüphanesi olarak hizmet yürütüyor.

.



7. Cennetü’l Mualla – Kâbe’ye 1,5 km. Mesafede bulunan, sahabe’den 6.000 kişinin kabri şerifleri bulunan mezarlıktır. Peygamberimizin eşi Hz. Hatice ‘de burada metfundur.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



MEDİNE’DE:

Mescid-i Nebevi ( Peygamber Camii), 622 yılında Peygamberimiz ve sahabe efendilerimiz tarafından temeli atılan camiidir. Peygamberimizin kabr-i saadetleri yeşil kubbenin altında sadık dostları Hz. Ebu Bekir Ve Hz. Ömer ile yan yana metfun bulunmaktadırlar. Rabbim Peygamberimizin şefaatine nail eylesin.

1.Kuba Mescidi - 622 yılında Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret ederken 2 hafta boyunca burada kaldı, Kuba camiini inşa etti, Medine’ye ulaştığında her hafta Cumartesi günleri buraya gelir, ibadet ederdi. Faziletiyle ilgili de Peygamberimiz (s.a.s) “Kim Kuba Camiinde 2 rekat namaz kılarsa, Umre sevabına nail olur” buyurdular.



2. Uhud Dağı – Peygamberimizin “Biz Uhud’u severiz, Uhud bizi sever” buyurduğu Uhud dağı, müşriklerle yapılan ikinci savaşın mekânıdır. Alınması gereken ders teslimiyettir, Peygamber sözüne sadık kalma, sadakat gösterme yeridir Ayneyn tepesi. “Ey okçular hayatınız pahasına da olsa Ayneyn tepesinden ayrılmayınız” ikazıdır… Şehitlerin reisi Hz. Hamza, simaen Peygamberimize benzeyen Musab B. Ümeyr ve bir çok sahabe-i kiram burada şehit düştüler ve orada metfun bulunuyorlar kendilerini rahmet ve minnetle anıyoruz.

3.Mescid-i kıbleteyn:

İslam’ın ilk yıllarında namazlar, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya doğru kılınıyordu. Peygamberimiz (s.a.s) Kâbe’ye dönerek namaz kılmasını arzu ediyor ve bu konuda Allah’tan gelecek emri bekliyordu. Hicretten 18 ay kadar sonra, Berat gecesinde Peygamberimize, Bakara suresinin 114. ayetinde "Yüzünün semada dolaşıp durduğunu muhakkak görmekteyiz; Seni hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. Haydi! Yüzünü Mescid-i Haram'a çevir!..." anlamındaki ayeti indi. Bunun üzerine ikindi namazının ilk iki rekât farzını Mescid-i Aksa’ya doğru kılan Peygamberimiz, namaz esnasında nazil olan ayetler gereği namazını bozmadan diğer iki rekatını Kâbe istikametine dönerek tamamladı. Böylece Kudüs’e doğru başlanan namazın son iki rekâtı Kâbe’ye yönelerek tamamlandı. İşte bu bakımdan bu mescide Mescid-i Kıbleteyn (İki Kıbleli Mescid) denir.





4.Hendek – Selman-ı Farisi Medine etrafına Hendek kazalım, böylelikle bizimle savaşmaya gelenler hendekten dolayı zorluklar görecekler cesaret edemeyecekler önerisinde bulunmuştu, peygamberimiz (s.a.s) bu tavsiyeyi takdir ettiler. Hatıra olarak küçük bir bölüm, seb-a mesacid yakınlarında varlığını korur.

5. Seb’a Mesacid – Hendek yakınlarında küçük küçük yedi adet camii vardı. Zamanla harabe olmuşlardı, Onların anısına inşa edilen camii, Yedi camii anlamında seb’a mesacid denildi.





6.Gamame Mescidi – Yüce Allah’ın Peygamberimize (s.a.s) lütuflarından bir tanesi, onun üzerine özel gölge sağlamasıydı, efendimizin (s.a.s) üzerinde bir bulut vardı, her nereye giderse bulutta kendisine eşlik ederdi. Son olarak bu bulutun görüldüğü yere hatıra niteliğinde bu camii “Gamame mescidi” inşa edildi.



7. Cennet’ül Baki – Peygamber Mescidinin ( Mescid-i Nebeviye) doğu tarafında çok yakın bir mesabede bulunur. Yaklaşık 10.000 sahabenin medfun bulunduğu mezarlıkta, Peygamberimizin (s.a.s) aile efradının büyük bir kısmı burada metfundur.



8. Anberiyye Camii – Osmanlı camiidir. İki minareli ve kubbeli camii Mescid-i nebeviye ve tiren istasyonuna çok yakın bir mesafededir.



Saygılarla Beyhan Mehmet- Kırcaali Müftüsü
Yüklə 17,34 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin