La cumparaturi



Yüklə 17,95 Kb.
tarix18.01.2019
ölçüsü17,95 Kb.
#100564

LA CUMPARATURI
Din mai toate saiturile (sau site-urile, pentru carcotasi!) am ramas cu impresia ca Tenerife este raiul preturilor la alimente, imbracaminte, tigari sau alcool. Adevarul este ca, fata de tarile din vestul UE, unele preturi sunt chiar la jumatate.
Sa incepem cu inceputul - tigari, alcool si femei
Marlboro aici 2,4 euro – Spania 4,88 euro, whisky Red Lebel (75 cl) aici intre 14 si 16 euro – 25-30 euro Spania, parfum de firma (100 ml) aici intre 40 si 60 de euro – Spania 55-90 euro.

Asa ca, la articolul tigari preturile sunt la fel ca in Romania. E drept, sunt niste marci locale care costa intre 0,9 si 1,2 pac dar nu e de incercat, eu am facut-o…

Daca incerci sa te gandesti la un bussines cu Romania, adica sa cumper ieftin din Tenerife si sa vinzi bine acasa, n-o sa-ti mearga. Pachetul sau bagajul tau ajuns inapoi in Europa, cu sau fara tine, este controlat vamal ca orice chestie venita din afara UE (Tenerife fiind considerata Zona Economica Speciala, ca tot Arhipelagul Canare), iar produsele din pachet (mai putin -10 pac de tigari, 1 litru de alcool si cateva parfumuri, cred ca 300 de ml) vor fi taxate si accizate dupa caz. Pe langa toate astea, daca vrei sa trimiti postal, te costa cam 10-11 euro/kg pana in Romania.

Adica, sa zicem ca iei 10 sticle de whisky, te tiganesti cu indianul sau te indienesti cu tiganu’, ca-i tot aia… Prinzi un pret bun, vreo 11 euro pe sticla. Bautura plus ambalajul cantaresc cam 1,3-1,4 kg. Asa ca numai taxa postala adauga 14 euro la pretul de 11. Daca nu folosesti posta, te prind la vama si e acelasi lucru…



Sistemul este facut de o asemenea maniera incat preturile mici sunt doar pentru consumul imediat, cat timp esti aici. E un argument sa te atraga in arhipeleag si sa te goleasca de bani in restaurante luxoase, in regatul perlelor (..de cultura, langa Los Cristianos), la cazinouri sau bordeluri. In timp ce cazinourile se afla in oras, felinarele rosii sunt agitate doar la marginea localitatilor, evident cele “aprinse” legal. Nu mai tarziu de aseara, cand reveneam din Santa Cruz, m-a acostat un rus, langa un bar despre care s-a dus vestea ca-i numai pentru nemti (adica serios), la doi pasi de complexul unde locuiesc.

“Hai, man! Am cinci fete frumoase foc!”. “Sa-ti traiasca, spun eu!” crezand ca omul e machit si i s-a facut dor de acasa, de copii. “Niet – zice rusu’, fete pentru friky-friky”.

Este clar ca in zona se afla un stabiliment ilegal, probabil chiar la subsolul barului cel serios… Nu stiu ce se intampla daca vrei sa trimiti aceste fete in Romania, prin bagaje sau colet postal, dar un lucru este cert – marfa este fara accize si taxe vamale, ca la noi, in Tenerife!...
Haine multe, cu maneca scurta
Sunt foarte putini chinezi care vand haine sau incaltaminte, mai multi vezi angajati prin restaurante. In schimb, indienii vand din plin haine, slapi si sandale, evident, produse prin China, India sau Indonezia. Ei detin majoritatea magazinelor de pe plaja si monopolul absolut in electronice, electrocasnice sau camere video si foto.

Daca va paste vreun gand sa veniti aici, luati imbracaminte de acasa decat pentru strictul necesar. Pe plaja, toata lumea poarta tricouri si sandale noi, pe care le foloseste o saptamana-doua, in vacanta. Tu vi cu ele d-acasa, iar cand le imbraci o sa ti se para invechite si obosite. Cu doua milioane si jumatate, adica vreo 55 de euro te pui la “patru ace” si nici nu cari, ca un erou, geamantane. Trei tricouri – 12 euro, slip – 8 euro, sandale de piele – 15 euro, pantaloni scurti – 10 euro, sapca – 3 euro, ochelari de soare de la marocani (vazi sa nu miroasa a hashihs!!!) – 7 euro. Total 55 si esti ca nou!


Pentru doamne si domnisoare este ceva mai complicat, rochiile de vara incep de pe la 12 euro. Iar despre costume de baie de dama sa nu ma intrebati, le cunosc valoarea, dar nu si… pretul!







Mancarea cea de toate zilele
Din capul locului trebuie spus ca, pe departe, cea mai buna pravalie este Mercadona. Aici sunt cele mai mici preturi la alimente, chiar daca au si marfuri de calitate mai proasta. In schimb, ti se da posibilitatea (la fel ca la noi), sa alegi intre bun sau prost, scump sau ieftin. In vecinatatea plajelor sunt magazine care vand si mancare, conservata sau preambalata, cumparata sigur de la Mercadona si revanduta la preturi mai mari, pana spre dimineata.

Painea, de nenumarate sortimente, cred ca vreo patruzeci, produsa in brutaria proprie a Mercadona sau de aiurea. Pretul incepe de la 0,5 euro, la 350 de grame, un fel de franzela. Eu cumpar o paine produsa de un magazin de langa mine cu 0,8 euro si imi ajunge 2-3 zile, depinde daca mai rontai ceva prin oras. O cumpar calda, o invelesc in punga de plastic si o pun in frigider, ramane pufoasa si gustoasa pana o consum. Nu-i din cea “gonflabila” alba si fara gust, care nu tine de foame. In prima zi m-am pacalit cu o paine care se cheama “integral”, la pret de 1,5 euro, dulce si cu gust ranced, de ulei uitat in tigaie. Cred ca sunt eu prea fitzos, porumbeilor le-a placut!

Legumele sunt foarte scumpe si in mare masura de foarte proasta calitate. Rosiile iti crantanesc in dinti, precum castravetii, Castraveti au gust de bureti de vase inmuiati in apa, iar patrunjelul e ca o holograma – verde, inodor si insipid!


SANTA CRUZ – Mercado de Nuestra Senora de Africa.

Fructe si legume canariote, in piata din Capitala insulei. In stanga- sus, ananasul din El Hierro – la momentul facerii acestui fruct, Dumnezeu ne mai iubea inca!
L-am intrebat pe un spaniol, unde se vand vestitele legume canariote despre care am citit peste tot, pana sa vin aici. Mi-a raspuns, aproape in soapta, ca legumele din insule merg in Spania, iar in insule se aduc legume din Spania. M-a pufnit rasul, pentru ca mi-am adus aminte de un banc de pe vremea lui Ceao, ala cu comertul in cadrul CAER. N-am inteles care-i shpilul.

Dar eu cred ca alta-i problema. De exemplu, bananele din Tenerife (despre care am mai scris) si ananasul din El Hierro, o insula la sud de Gomera, sunt de o foarte buna calitate. N-am mancat asa ceva niciodata. Majoritatea bananelor vandute in Europa sunt din America de Sud, in special din Columbia.




SANTA CRUZ – Mercado de Nuestra Senora de Africa
Insa, pretul de productie pentru fructele si legumele canariote este unul foarte mare. In primul rand din cauza apei. In al doilea rand, de pe seama salariilor din ce in ce mai mari din agricultura. Acum douazeci de ani s-au bucurat de emigratia africana. Mana de munca ieftina, aproape disciplinati si, sa zic asa, aclimatizati. Dar timpul a trecut, negrii s-au shmecherit si acum fac negot pe plaja cu toate tampeniile, iar locul lor a fost luat de romani si bulgari, pe salarii de 1200-1400 de euro. Asa ca, bananele cele mici si foarte gustoase se vand cam la 1,4 euro/kg. Eu sunt mai fraier, cumpar de la magazinul “din cartier”, cu 0,64 euro/kg dintr-alea patate si galbene, aromate de-ti miroase gura doua ore ca dupa guma de mestecat. Asta cred ca se intampla si cu celelalte produse agricole. Pentru ca, presupun, sunt de buna calitate, dar scumpe, Reteaua Mercadona prefera sa achizitioneze produse mai ieftine, din Spania. Asa cum fac si supermarketurile din Romania. Iar produsele de aici sunt vandute pe continent, mai scump, ca marfa de buna calitate si cu brand exotic. Altfel, n-ar avea nici un inteles. Sa pun cost de transport aiurea? Inchipuiti-va un vapor plin cu rosii, navingand non-stop intre Santa Cruz de Tenerife si Cadiz, in timp ce milioane de cumparatori din Spania si Tenerife ii platesc gazul pe care-l arde aiurea!!! Fara sens. Ne mai documentam!

Un tip, un basc din Bilbao care discuta la bere numai de natzia lui ce fudula, mi-a spus acum un minut, in pauza de o tigare si-o gura de bere, ca foarte multe trenuri agricole, dintre putinele pe care se poate cultiva ceva (cele din zona litorala), sunt scoase la vanzare. El imi spune ca din cauza lipsei de sprijin din partea Guvernului Spaniol. Dar nu-l iau in seama, pentru ca e un fel de UDMR-ist agitat. Eu cred ca-i vorba de ceva exact invers. Este un zvon pe aici ca statul spaniol va investi peste zece miliarde de euro in dezvoltarea turismului, incepand din primavera lui 2011. Societati de investitii din toata lumea au fost chemate sa puna serios umarul la aceasta imensa provocare. Asa ca, oamenii cu terenuri vor sa profite de oportunitatea ivita. Fara Spania continentala, arhipelagul s-ar prabusi economic sub povara costurilor sociale, iar acest lucru il recunoaste, cu mana pe inima, fiecare canariot responsabil. Spaniolii incearca sa eficientizeze activitatea economica din Tenerife. Se vede cu ochiul liber ca turismul si numai turismul poate aduce prosperitate in acest colt de Rai. Lumea se schimba. Agricultura feudala a arhipelagului isi traieste ultimile clipe. Pacat de bananele canariote!

Sa revenim la starea de foame!

Carne de toate felurile proaspata si congelata. Cea din urma este la jumatate de pret.

Carnea de porc proaspata (refrigerata) incepe de la 2,5 euro cu bucati de coasta degresate si ajunge la 12 euro pentru un kilogram de muschiulet. 4,5 – 5,5 euro pulpa de porc, 7 euro ceafa si garful, cotlet nefasonat tot atat. Ii spuneam prin telefon fratelui meu, Minel, ca pretul la cotlet e 2,5 euro, a doua zi am fost iar la market sa belesc ochii, doi euro jumatate era pretul pentru coasta…


SANTA CRUZ – Mercado de Nuestra Senora de Africa
Carnea de vita e scumpa. 4,5 euro capul de piept si coada pentru supa, 7-9 euro pulpa de vita, antricotul tot cam atat dar nu e fasonat are os de la coloana si de la coasta, carnea tocata de vita 4,5 euro (in amestec cu porc 2,5 euro), iar muschiul de vita… 27 euro!!!

Carnea de pui – puiul intreg tip gril 2,5 euro, gaina de 2-3 kilograme 3,5 euro/kg, pulpele de pui 3,5 euro, piept de pui file (fara os si piele) 7,5 euro. Preturi valabile pentru carnea refrigerata. Pulpe congelate (americane) 1,7-2 euro, pui congelati cam la fel.

Pestele proaspat incredibil de scump. Dorada 5 euro, Cherne (un fel de cod mai gras) 6,5 euro – este cel fotografiat in farfurie. Sardinele 2,5 euro, dar fac un fum de vin pompierii, e riscant sa-l prepari acasa, iti miros peretii doua luni… Crevetii nefierti 2 euro, cei fierti 2,5 euro. Scoici albe 3,5 euro, scoici negre 4 euro. Calamar 2,7 euro, caracatita 6 euro. La fel ca si la celelalte sortimente de carne si la peste si fructe de mare preturile scad la congelate cu 30%.

Carne de capra si de oaie am vazut numai la piata din Santa Cruz - 5 euro.

Carnea de iepure se consuma in cantitati insemnate de Craciun si Anul Nou, motiv pentru care cred ca e asa de scump 7 euro/kg.

Mezelurile, adica salamuri si mortadela intre 5,5 si 14 euro, incepand de la 8 euro sunt produse de foarte buna calitate. Jammon? De la 9 euro si pana la Serrano Iberico care costa … 45 de euro!

Branzeturile proaspete incep de la 5 euro si merg pana la 11euro - cele de capra. Brazeturi fermentate 8-16 euro, iar cele maturate la 24 de euro.

Am vazut si burta de vita, alba ca neaua, 5 euro pe kil, dar nu-i prefiarta. Asa ca in loc sa mergi la rusoaice, mai bine motzai o noapte langa oala cu ciorba de burta…


Cam atat despre cumparaturi, nu ma bagati la parfumuri si electronice. La primele nu ma pricep, iar la electronice trebuie sa-mi fac nervii prastie, certandu-ma cu indienii. In cazul unei vizite in Tenerife sfatul meu este sa va tineti cat mai departe de magazinelele lor, sunt cei mai ordinari ecscroci. Au marfa naspa, cer preturi mai mari decat la originale, te tocmesti cu ei este un fel de a spune, de fapt de certzi cu strigaturi. Daca nu cumperi nimic, dupa ce iesi din magazin incep sa te injure. Eu am ramas sokat, dar nu sunt nici atat de kamikadze sa ma dau la ei, sunt multi si periculosi, nici rusii nu se baga! Eu m-am bucurat ca am scos un pret bun pe un card de 16 G, pentru aparatul foto. Cand l-am bagat in aparat, iar apoi in laptop mi-am dat seama ca are doar 8 G si nu era nici HDD… asa ca am furat-o! Am vrut sa-mi cumpar un acumulator pentru Nikon, am renuntat. Abia ieri am gasit la un magazin din S C, la un irlandez. I-am spus despre marea mea afacere romano-indiana. A ras pe rupte si mi-a spus povestile lui cu indienii piei negre, de acum sase ani, cand a venit pe insula. Dar despre astea, in alt material.
Yüklə 17,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin