“LINGUE IN PIAZZA” Ref. 225857-CP-1-2005-1-IT-LINGUA-L1.
Invatarea autonoma a limbilor straine
Studiul autonom inseamna:
Controlul asupra procesului de invatare
Dobandirea unei strategii de studiu
Folosirea strategiilor fara a fi nevoie de ajutorul unui profesor
Control asupra obiectivelor noastre
Control asupra modului in care studiem
Studiul autonom:
Ofera celui care invata posibilitatea de a-si adapta:
- materialele si metodele de studiu
- modul in care isi organizeaza studiul
- viteza de studiu
Un student autonom este:
metodic si disciplinat
logic si analitic
meditativ
flexibil
responsabil si tenace
creativ si dispus sa-si asume riscuri
increzator
constient de semnificatia procesului de invatare
capabil sa se auto-evalueze si sa se auto-critice
Inainte de a incepe
Trebuie sa-mi asum responsabilitatea pentru studiile mele
Trebuie sa inteleg scopurile studiului
Trebuie sa-mi cunosc nivelul de limba engleza
Trebuie sa identific scopurile imediate
Trebuie sa-mi planific programul de studiu. Folosirea unui jurnal este folositoare. Cand un student scrie un plan de studiu, nivelul de implicare creste. – Martyn 1994
Trebuie sa identific problemele din procesul de invatare
Trebuie sa stiu sa selectez
Trebuie sa inteleg procesul de invatare
Trebuie sa-mi evaluez progresele
Studentul autonom nu trebuie sa invete singur!
Studiul autonom nu inseamna izolare. Anumite statistici au aratat ca unele aspecte ale procesului de invatare sunt mai bine percepute alaturi de cineva.
Grupuri de studiu
Tandem
Chat
Ce stim despre limba italiana?
Limba italiană este o limbă romanică vorbită de aproape 62 milioane de oameni, din care majoritatea locuiesc în Italia. Italiana standard este bazată pe dialectele toscane şi este într-un fel o limbă intermediară între limbiile sudului Italiei şi limbiile galo-romanice ale nordului. Italiana are consoane duble (sau lungi), ca şi limba latină (dar spre deosebire de majoritatea limbiilor romanice moderne, de ex. franceza şi spaniola). Ca şi în majoritatea limbiilor romanice (cu excepţia notabilă a francezei), accentul este distinctiv.
Italiana este limbă oficială în Italia, San Marino şi în cantoanele sau regiunile Ticino şi Graubünden (Grigioni) ale Elveţiei. Este de asemenea a doua limbă oficială în Vatican şi în regiunile de graniţă ale Sloveniei. Este de asemenea vorbită în Croaţia (peninsula Istria).
Unii afirmă că Toscana a devenit limba standard italiană, datorită faptului că este atât de apropriată de latină, însă alte limbi vorbite în Italia sunt chiar mai apropriate acesteia (ex. sardo-logudorese dar şi unele idiomuri sud-italiene). Nu este nici frumuseţea limbii lui Dante, ci mai degrabă puterea economică pe care Toscana o avea la acel moment, luând în considerare influenţa Pisei. De asemenea creşterea importanţei culturii din Florenţa în perioada Umanesimoului (înainte de Rinascimento) a făcut ca limba sa vulgară să fie importată rapid la Roma.
De ce sa invatam limba italiana?
Italiana este o limbă a culturii. Cunoaşterea ei permite accesul la un patrimoniu literar de importanţă fundamentală pentru istoria Europei, la texte literare şi ştiinţifice de valoare, la o vastă producţie teatrală, muzicală, de operă, cinematografică şi de televiziune în limba italiană.
Italiana este o limbă necesară pe piaţa muncii. Manageri, investitori, tehnicieni, muncitori, intră în contact cu mediul italian din domeniul industriei, al artizanatului şi al serviciilor care depăşesc graniţele Italiei.
Şi nu în ultimul rând, cunoscând limba italiană, o vizită în Italia şi contactul cu poporul italian devin o adevărată plăcere.
Cum pot invata sa pronunt bine cuvintele din limba italiana?
Romaniii au marele avantaj de a putea citi si pronunta usor in limba italiana, dat fiind ca este vorba de o limba romanica, la fel ca romana.
Vom incerca acum sa pronuntam impreuna o serie de cuvinte, pentru a vedea principalele reguli de pronuntie.
Sa invatam sa pronuntam in italiana
Alfabetul italian cuprinde 21 de litere care sunt numite potrivit cu indicaţiile date mai jos între paranteze: a (a) b (bi) c (ci) d (di) e (e) f (effe) g (gi) h (acca) – nu are sunet propriu, serveşte doar ca semn grafic i (i) l (elle) m (emme) n (enne) o (o) p (pi) q (cu) r (erre) s (esse) t (ti) u (u) v (vu sau vi) z (zeta) Mai există un grup de 5 litere care apar de regulă în cuvintele de origine străină: j, k, w, x, y. j (i lunga) se pronunţă în două moduri: - fie ca [i]: Jacopo, Ojetti, Jugoslavia, Juventus - fie ca în limbile de origine: jeans [gi n s], jeep [gi p], jazz [ge ts] k (kappa) se pronunţă [c]: kefir, Nuova York, kantiano, karatè w (doppia vu sau vu doppia) se pronunţă [v]: Wagner, wolframio, water x (ics) se pronunţă ca în cuvântul românesc “oxid”: xilòfono, xilògrafo, tàxi y (i greca sau ipsilon) se pronunţă ca [i]: yògurt, yòga
Sa invatam sa pronuntam in italiana
Sa incercam sa citim impreuna urmatoarele cuvinte:
carta (hârtie) porta (uşă) pavimento (podea) matita (creion) sole (soare) muro (zid) studente (student) scolaro (şcolar) scarpa (pantof) kimono (chimono) yogurt (iaurt) klaxon (claxon) questo libro (această carte) lapis verde (creion verde) bambino piccolo (copil mic) banco per bambini (bancă pentru copii) finestra alta (fereastră înaltă) sedia con tavola (scaun cu masă) bambina simpatica (fetiţă simpatică) questo bambino (acest copil) questa bambina (această fetiţă) questa finestra (această fereastră)
Site-uri cu resurse gratuite de invatare a limbii italiene