Lisans programi açilma gerekçESİ Şubat 2016 ondokuz mayis üNİversitesi gemi İNŞaati ve deniz biLİmleri faküLtesi deniz ulaştirma iŞletme mühendiSLİĞİ BÖLÜMÜ



Yüklə 23,28 Kb.
tarix07.05.2018
ölçüsü23,28 Kb.
#50194



ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

LİSANS PROGRAMI AÇILMA GEREKÇESİ

ŞUBAT 2016

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

LİSANS PROGRAMI AÇILMA GEREKÇESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Milli Eğitim Bakanlığının teklifi üzerine 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı Yükseköğreim Kurumları Teşkilatı Kanunun ek 30’uncu maddesine gore Bakanlar Kurulunca 22.10.2012 tarihinde kararlaştırılmış ve karar (2012/3902) 25.11.2012 tarih ve 28478 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe girmiştir.


Bölge üniversitesi kimliği ile ön plana çıkan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Gemi İnşaatı Mühendisliği ve Deniz Bilimleri alanına tamamlayıcı bir unsur olarak kurulan Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi; özelde bölgemizin ve genelde ülkemizin ihtiyaç duyduğu küçük ve büyük çaplı gemilerin tasarımı, yapımı, makinelerinin işletilmesi, güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerin deniz bilimlerine uyarlanması, deniz ulaştırma, işletme yanında, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma yapan nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi temel amaç olarak hedeflemiştir.
Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği müfredatı temel olarak öğrencileri deniz ticaret gemilerinde vardiya zabiti görevine hazırlamak ve karada çalışmak isteyen mezunlar için de denizcilik firmalarında enspektör ve/veya teknik müdür, liman ve liman işletme kuruluşlarında, klas kuruluşlarında, tersanelerde, Denizcilik Müsteşarlığının ilgili birimlerinde, brokerlik, denizcilik sigortacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki pozisyonlarda da çalışabileceklerdir.
Mezunlardan gemilerde çalışmak isteyenler, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gemi Adamları Sınav Merkezi (GASM) tarafından yapılan sınavlardan da başarılı olmaları gerekmektedir. Bu sınavlardan başarılı olan adaylar “Uzakyol Vardiya Zabiti”, üç yıl veya daha fazla deniz hizmeti sonrasında tekrar sınavlara girerek “Uzakyol Birinci Zabiti” yeterliği almaya hak kazanırlar. “Uzakyol Birinci Zabiti” olarak üç yıl veya daha fazla deniz hizmeti sonrası tekrar sınava girerek “Uzakyol Kaptanı” yeterliliği almaya hak kazanırlar.
Bölümden mezun olanlar, deniz ehliyetlerini aldıktan sonra tüm sularda ve tüm tonajlarda sefer yapan yerli ve yabancı bayraklı gemilerde III. Zabitlikten Uzakyol Kaptanlığına kadar olan düzeylerde görev yapabilecektir. Deniz tecrübesinin ardından, Yüksek Öğretim Kurumlarının ilgili bölümlerinde akademik personel olarak çalışabilecekleri gibi denizcilikle ilgili faaliyet gösteren işletmelerde; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, liman işletmeleri, klâs kuruluşları (lloydlar), sigorta şirketleri, denizcilik şirketlerinin personel, operasyon, enspektörlük birimlerinde, kurumsal veya bireysel brokerlik, forwarderlik alanlarında, acentelik ve gemi tamir bakım ile gemi yan sanayi hizmetlerine yönelik alanlarda çalışabileceklerdir.
Bölümün Türkiye’deki Uygulamaları
Türkiye’de aynı isim ile faaliyet gösteren bölümler üniversitelerin Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesi, Denizcilik Yüksekokulu veya Mühendislik Fakülteleri bünyelerinde yer almaktadır. Adı geçen bu fakülteler her ne kadar farklı isimler altında açılmış olsa da lisans dersleri ve müfredatı bakımından aynı programları uygulamaktadır. Aşağıda Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümleri olan ulusal ve uluslararası üniversitelerin listesi verilmiştir.


ÜNİVERSİTE

FAKÜLTE

1. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Denizcilik Fakültesi

2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Denizcilik Fakültesi

3. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi

4. ORDU ÜNİVERSİTESİ

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi

5.RECEP TAYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ

Turgut Karan Denizcilik Yüksekokulu

6.KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

Barbaros Denizcilik Yüksekokulu

7.BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

Denizcilik Fakültesi

8. KKTC-YAKINDOĞU ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniv.)

Denizcilik Fakültesi

9. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniv.)

Denizcilik Fakültesi

10. GAZİANTEP ZİRVE ÜNİVERSİTESİ (Vakıf Üniv.)

Mühendislik Fakültesi


ÜNİVERSİTE

FAKÜLTE

Southampton Solent University

Warsash Maritime Academy, Deck Division

U.S. Merchant Marine Academy

Marine Transportation, Nautical Science

Australian Maritime College

Ocean Seafaring, Nautical Science

State University of New York Maritime College

Maritime College, Marine Transportation – Deck License

Liverpool John Moores University

Liverpool Nautical College, Nautical Science


Açılması planlanan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nün ders programı ve ders içerikleri ulusal ve uluslararası örnek verilen üniversitelerin aynı bölümlerindekilerine paralel ve STCW-2010’a tam uyumlu olarak hazırlanacak olup bu bölümlerde eğitim gören öğrenciler dönem kaybı olmadan karşılıklı olarak yatay geçiş yapma imkânına sahip olabilecektir.
Yüklə 23,28 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin