Lutfen dikkat! En asagidaki Bolum



Yüklə 479,41 Kb.
səhifə1/3
tarix27.07.2018
ölçüsü479,41 Kb.
#60479
  1   2   3

Lutfen dikkat!...

En asagidaki 8. Bolum Kent HABERLERi basligi altinda yeralan



gazete haber kupurlerini acamiyorsaniz...

Asagidaki yolu izlemenizi oneririz.

Soyle ki, bilgisayariniz internete bagliyken; fare/mausunuzun imlecini(ok seklindeki ) acmak istediginiz haber satirinin uzerine getirin ve sonra

bir elinizle "Ctrl" tusuna basarken, fare/mausunuzun “sol tusunu” tikladiginizda, haber kupuru internet uzerinden acilir...
 
01 SUBAT 2013 CUMA

SESi DUYULMADIGI iCiN FARK EDiLMEYEN, FARK EDiLMEDiGi iCiN GOZDEN KACAN



Kent DUYURULARI ve Kent HABERLERi

KENDiNE ve KENTiNE DUYARLI, 67.080 KiSi VE KURUMUN BiLGiSiNE GONDERiLMEKTEDiR.

 

 

 



1. Bolum- Kent DUYURULARI

 

 


LORD STERN - iKLiM DEGiSiKLiGi HAKKINDA YANILMISIM.

DURUM, COK DAHA KOTU

BirlesIk Krallik tarafindan gorevlendirilerek iklim degisIkligi konusunda politikacilarin ve cevre orgutlerinin en cok atifta bulundugu raporlardan birisini yazan Lord Stern, Davos’taki Dunya Ekonomik Forumu’nda verdigi bir roportajda, “Geriye baktigimda, riskleri hafife almis oldugumu goruyorum. Gezegen ve atmosfer, bekledigimizden daha az karbon emiyor ve salimlar hizli bir sekilde artiyor. Hal boyle olunca bazi etkiler bekledigimizden cabuk gerceklesiyor” dedi.

Stern,riskleri hafife aldigini ve raporu yazarken sicaklik artislarinin ekonomi uzerine getirdigi tehditler acisindan daha “acik sozlu olmasi” gerektigini acikladi.

http://www.yesilgazete.org/blog/2013/01/29/lord-stern-iklim-degisIkligi-hakkinda-yanilmisim-durum-cok-cok-daha-kotu/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+YesilGazete+(Yesil+Gazete)
BEHiC AK SERGiSi

YAZMAYA CiZMEYE DEVAM

http://www.mimarist.org/etkinlikler/etkinlikayrintisi/136/94/behic-ak-sergisi-yazmaya-cizmeye-devam.html

Tarih:01 Subat 2013 Cuma

Saat:18.30

Yer: Mimarlar Odasi Istanbul Buyukkent Subesi, Karakoy Binasi

Behic Ak'in Karsi Sanat Calismalari salonunda sergilenen "Yazmaya Cizmeye Devam" baslikli sergisi, bu kez Mimarlar Odasi'nin Karakoy binasinda acilarak izleyicisi ile yeniden bulusuyor.

Sergide Behic Ak'in degisIk ulke ve sehirlerde sergilenmis oyunlarindan fotograflar, afisler, Cumhuriyet gazetesine cizdigi karikaturlerinden ornekler, oykulerini yazip resimledigi cocuk kitaplarindan alinti ve resimler yer aliyor.

Behic Ak'in tiyatro, karikatur, cocuk kitaplari, roman, belgesel sinema gibi farkli alanlarda, tutarli bir anlayisla uzun yillar boyunca surdurdugu calismalarindan derlenen bu sergi 25 Subat tarihine kadar acik kalacak
KENTiN TOZU PROGRAMI / 01 SUBAT CUMA 19.00

ACIK DERGi / ACIK RADYO 94.9

Acik Radyo (94.9) Acik Dergi bunyesindeki Kentin Tozu programinda 1 Subat 2013 Cuma saat 19:00'da Prof. Huseyin Kaptan'i agirlayacagiz.

3. Kopru, 3. Havalimani,Kanal vb. projelerin kent uzerindeki etkileri, zorla tahliye alanlari ve nufuslari, nasil bir planlama....

Kurucusu ve baskani oldugu Istanbul Metropoliten Planlama- IMP'nin islevi /islevsizligi, zorla tahliyelere dolayli etkileri...

Bekliyoruz,

Sevgiler

Cihan BAYSAL

cihanbaysal@yahoo.com


AKADEMiYE OZGURLUK / AKADEMi SUSMAYACAK

TARTISIYORUZ ORGUTLENiYORUZ

Tarih: 02 Subat 2013 Cumartesi

Saat:10.00 - 18.00

Yer:Istanbul Tabip Odasi

Adres: Turkocagi Cad.No:17 Kat 2-3 Cagaloglu / Istanbul

Sermayenin ve siyasi iktidarin universiteye ve bilime saldirisi artarak surmektedir. Bilimi ve universiteleri kendi ideolojilerini yeniden uretmenin aracisi haline getirmek ve piyasalastirmak amaciyla, asli sorumlulugu dogaya, insana ve topluma yonelik bilimsel calismalar yapmak olan bilim insanlari, bir yandan en temel is guvencesinden yoksun olarak calisirken diger yandan bilgilerini toplumla paylastiklari ve kamusal sorumluluklarini yerine getirdikleri icin saldiriya ugramakta, baski ve tehdit gormektedir. Ote yandan sermayenin ve siyasi iktidarin universiteleri tahakkum altina alma cabalarini reddeden ogrencilere siddetin en sert bicimi uygulanmakta; ogrencilere yonelik siddete karsi cikan universiteler ise kurumsal olarak baski altina alinmaya calisilmaktadir.

Akademi Susmayacak Platformu olarak universitelerde her duzeydeki baskilara ve baskilarin sonucunda yasanan hak ihlallerine karsi tepkilerin ve mucadelenin ortaklasmasi gerektigine inaniyoruz.Bu inancla; universitedeki hak ihlalleri ve bunlara yonelik mucadele deneyimlerini paylasmak; ortak mucadele yontemlerini tartismak uzere duzenledigimiz calistay/foruma akademik ozgurlugu savunan tum orgutleri ve universitenin tum bilesenlerini davet ediyoruz.

AKADEMI SUSMAYACAK

Toplum icin, Doga icin, Onurumuz icin…
53’UNCU HAFTA HAYDARPASA GAR EYLEMiNE, BU KEZ YiNE BEKLERiZ...TARiH: 03SUBAT 2013 PAZAR, SAAT 13.00 – 14.00

HAYDARPASA GAR’DA 32’iNCi HAFTA PERSEMBE EYLEMiNE BEKLERiZ... TARiH: 07 SUBAT 2013 PERSEMBE, SAAT 20.00-21.00

"Haydarpasa gardir gar kalacak” diye haykiracagiz

AKP iktidari 2004 yilindan itibaren Haydarpasa Gar ve Liman ile cevresindeki 1 milyon m2’lik kamusal ve kentsel ve tarihi sit alani olan bolgeyi ticaret ve is merkezine donusturmek istemektedir. Bu yagma uygulamasina da “Marmaray projesi ile Haydarpasa Gar zaten islevsiz kalacak” seklinde gerekcelendirip halki kandirmaktadir.

Istanbul Buyuk Sehir Belediye Meclisinde kabul edilerek askiya cikartilmis olan 1/5000 olcekli Haydarpasa Gar ve cevresi hakkindaki Koruma Amacli Nazim Imar Planina gore Gar binasina KULTUR, KONAKLAMA (OTEL) islevi verilmis, giris katina da TCDD faaliyetleri icin kullanilabilir denilmistir.

Ancak son gunlerde gerek Istanbul Buyuk Sehir Belediye Baskani, gerekse Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani tarafindan kamuoyuna yapilan aciklamalarda Haydarpasa Gar’in artik islevini yitirdigi demiryolunun Haydarpasa gara ihtiyaci olmadigi, ancak Ayrilikcesme ile Haydarpasa arasinda nostaljik tren isletilebilecegi aciklanmistir.

TCDD, Gebze Kosekoy arasindaki Yuksek Hizli Tren projesi calismalarini gerekce gostererek 1 Subat 2012 tarihinden itibaren de Haydarpasa Gar’a gelen ve giden tum anahat trenlerinin seferlerini sonlandirdi. Ve boylece Haydarpasa’nin trensizlestirilerek yalnizlastirilmasinin ve yagma projelerin uygulamasinin onu acilmak istendi.

104 yildan beridir gar olarak hizmet veren ve Istanbul’un simgesi haline gelmis dunya kultur mirasimiz Haydarpasa Gari ve Limanin endustriyel islevini devam ettirmesi ayrica bu bolgede uygulanmak istenen yagma projelerinin hayata gecmemesi icin Haydarpasa Dayanismasi olarak;

Her Pazar 13;00 -14;00 saatleri arasi Haydarpasa Gar Merdivenleri’nde ailelerimizle nobet tuttuk tam 50 hafta. Dayanismanin sanattan, edebiyattan kopuk olmamasi icin; her Persembe 20;00 - 21;00 saatleri arasinda, sarkili, turkulu, folklorlu, keman dinletili, jonglorlu amatorce etkinlikler duzenledik tam 28 kez. Konuklarimiz da oldu duyarli sanat cevrelerinden.

Hava kosullari cogunlukla bize gulumsedi, bazen semsiye altinda islanmamak icin bazen de gunesten korunabilmek icin kullanarak merdivenlerdeki yerlerimize sahip ciktik.Hava kosullari bundan sonra pek yardimci olmayacak gibi dursa da bizler semsiyelerimizle, atkilarimizla sarinip sarmalanip surdurmeyi dusunuyoruz kararlilikla.

Degerli basin emekcimiz,

Bu donemde bize daha da bir “duyarli cogunluk” katkisi olmali, destek vermeli.

Sizlerden de bu konuda destek talebimiz vardir.Buna simdi daha da cok gereksinimimiz vardir.

Haydarpasa ve cevre sinin rantsal donusumunu saglayacak olan sozde koruma amacli nazim imar plani aski surecinde yapilan itirazlarin IBB Meclisinde degerlendirilmesi ve Mimarlar Odasi, BTS ve LimanIS in acmis olduklari iptal davasi hala sonuclanmamistir.

Bu gelismelere ilaveten ise TCDD Yonetim Kurulu’nun, aldigi resmi bir karar ile haydarpasanin gelir getirici projelerde degerlendirilmesi icin Ozellestirme Idaresi’ne basvuruda bulundugu gercegidir.

Iste tam da bu konumda konu ile ilgili haber bilgilerinize Haydarapasa ve cevresini birkez daha gundeme getirmenizi ve daha da onemlisi burada her turlu olumsuz kosula ragmen bir direnc gelistigini ve Haydarpasa Dayanismasi ile refleks gosterilmesinin uzun bir sureden beri surdugunu anlatarak konuyu sayfalariniza bir kez daha KONUK etmenizi diliyoruz. Buna gereksinimimiz var TOPLUM olarak.

Emekci ve alt gelir gruplarinin yasam alanlarini yok ederek nufuslarini zorla ceperlere suren, kamusal alanlari kavsaklastirip, AVM’lestirip, ozellestirip erisilmez kilan neoliberal belediyecilik, anlasilan rant beklentisiyle alt gelir gruplarina bu kentin kiyilarini da cok goruyor.

Paranin demokrasisi tarafindan birer ikiser zapt edilerek elimizden alinan mahalleleri, kentsel mekanlari, kamusal alanlari ve son kertede tuketilecek koskocaman bir metaya donusecek kentin kendini geri kazanip "kent hakki"ni tesis etmek icin, basta Taksim, Haydarpasa, Galata olmak uzere tum kamusal alanlari, yikim tehdidi altindaki mahalleleri, pikniklerle, senliklerle, toplantilarla doldurmanin zamanidir simdi.

Ve oyleyse 03Subat 2013 Pazar gunu 13.00-14.00 saatleri arasinda

Haydarpasa Gar Merdivenlerinde hep birlikte Haydarpasa Gara sahip cikmanin tam zamanidir simdi.

Ve oyleyse 07 Subat 2013 Persembe gunu 20.00-21.00 saatleri arasinda

Haydarpasa Gar Merdivenlerinde hep birlikte Haydarpasa Gara sahip cikmanin tam zamanidir simdi.

Haydarpasa Dayanismasi Aktivistleri

Haydarpasa Gar Asla Yalniz Kalmayacak…..
KONFERANS - ALi SAiM ULGEN VE SONRASI

TURKiYE’DE KORUMA, RESTORASYON VE MiMARLIK TARiHi

Tarih:08 Subat 2013 Cuma

Saat: 13.30–18.00

Yer: SALT Galata

Ordu Caddesi yol calismalari, Aksaray-Laleli (1950’ler)

SALT Galata, Oditoryum

Turkiye’nin ilk restorator mimarlarindan Ali Saim Ulgen (1913-1963) sadece Turkiye’de degil, Libya, Kudus ve Bagdat gibi kentlerde yuzlerce restorasyon yapti. Albert Gabriel, Celal Esad Arseven ve Sedat Cetintas gibi kulturel miras uzmanlariyla calisan Ulgen, ayni zamanda cok yonlu bir arastirmaci ve akademisyendi.

SALT, Modern Turkiye’nin Osmanli Mirasini Kesfi: Ali Saim Ulgen Arsivi sergisinin acilisi kapsaminda, Ulgen’in kitaplari, cizimleri, restorasyon calismalari ve arsiv kayitlari temelinde bir konferans duzenliyor. Ulgen’in faaliyet gosterdigi donemden bu yana ulkedeki mimarlik tarihi, koruma politikalari ve restorasyon pratiklerinin degerlendirilecegi konferasta, bu alanlardaki mevcut sorunlarin tartisilmasi da amaclaniyor.

Konferansin ardindan, SALT Galata’daki Acik Arsiv mekaninda acilan sergiye rehberli tur duzenlenecek.

Konferans dili Turkce’dir.

PROGRAM

13.30 Acilis konusmalari



Suha Ulgen

Yasar Marulyali (Mimarlik Vakfi)

Vasif Kortun (SALT Arastirma ve Programlar)

14.00


“Ali Saim Ulgen Arsivi: Kulturel Mirasi Belgelemek”

Asli Can Uner (SALT Arastirma)

14.45

“Turkiye’de Mimarlik Tarihi Yazimi ve Ali Saim Ulgen”



Ahmet Ersoy (Bogazici Universitesi)

15.30


“Ali Saim Ulgen Cizimleri ile Mimar Sinan Yapilari”

Filiz Yenisehirlioglu (Baskent Universitesi)

16.15-16.30 Kahve molasi

16.30


“Turkiye Mimari Koruma Alanini Ali Saim Ulgen’in Anitlarin Korunmasi ve Onarilmasi (1943) Kitabi Uzerinden Okumak”

Can Binan (Yildiz Teknik Universitesi)

17.15

“Vakiflar Genel Mudurlugu’nun 1960’li Yillardaki Koruma Politikalari ve Izlenen Surecler”



Emre Madran (Orta Dogu Teknik Universitesi)

18.00


Kapanis ve sergi turu

“Ali Saim Ulgen Arsivi: Kulturel Mirasi Belgelemek”

Asli Can Uner

Ailesi tarafindan ozenle saklanan Ali Saim Ulgen Arsivi, ilk once Mimarlik Vakfi’na teslim edildi ve burada on tasnifi yapildi; 2012’de ise SALT Arastirma’ya aktarilarak dijitallestirme ve kataloglama surecine baslandi. Bu arsiv, Ulgen’in yasami boyunca Turk kulturel mirasi ve kokenlerini korumak adina biriktirdigi fotograf, brosur, makale ve gazete kupurleri ile urettigi rolove ve krokiler gibi cok cesitli malzemeden olusur. Kultur varliklari hakkinda tarihsel bir gorsel bilgi havuzu niteligindedir. Bir Cumhuriyet aydini olan Ulgen’in mimar, yazar, hoca, restorator, gezgin gibi farkli kimliklerine iliskin ayrintili ipuclari da icerir. Sunumda, arsiv bu iki baglamda incelenecek.

SALT Arastirma’da Mimarlik ve Tasarim Arsivi sorumlusu olarak calisan Asli Can Uner, halen Istanbul Teknik Universitesi’nde Mimarlik Tarihi doktorasi yapiyor.

“Turkiye’de Mimarlik Tarihi Yazimi ve Ali Saim Ulgen”

Ahmet Ersoy

Ali Saim Ulgen Arsivi’nde, Ulgen’in mimarlik ve sanat tarihi alaninda yazdigi basili kitap ve makalelerin yani sira yayimlanmamis cok sayida kitap, makale ve teblig metni bulunur. Sunumda, tamamlanmis veya taslak halindeki bu malzeme ile Ulgen’in calisma ve derslerinde kullandigi notlar uzerinden, 1930’lardan 1960’lara uzanan idari ve akademik kariyerinde bicimlendirdigi mimarlik tarihi yaklasimi hakkinda bir on degerlendirme yapilacak.

Bogazici Universitesi Tarih Bolumu Ogretim Uyesi Doc. Dr. Ahmet Ersoy’un, gec Osmanli donemi kulturel temsil politikalari, mimari ve sanat uzerine calismalari bulunuyor.

“Ali Saim Ulgen Cizimleri ile Mimar Sinan Yapilari”

Filiz Yenisehirlioglu

Turk Tarih Kurumu (TTK), Mimar Sinan’in yapilarini belirlemek icin baslattigi proje kapsaminda, tarihci Rifki Melul Meric’ten Mimar Sinan uzerine yazilmis risalelerden yola cikarak bir calisma yapmasini ister. Meric’in belirledigi listeler dogrultusunda Ali Saim Ulgen’e bu yapilarin cizimleri siparis edilir. Uzun yillar TTK’da yayimlanmadan kalan bu cizimler, 1989’da Emre Madran ve Filiz Yenisehirlioglu tarafindan yayina hazirlandi. Yenisehirlioglu sunumunda, Ulgen’in Mimar Sinan yapilari cizimleri ile bu kitabin hazirlanisi uzerine bilgiler verecek.

Baskent Universitesi Guzel Sanatlar, Tasarim ve Mimarlik Fakultesi Ogretim Uyesi Prof. Dr. Filiz Yenisehirlioglu, Osmanli sanati ve mimarisi uzerine arastirma ve yayinlar yapiyor.

“Turkiye Mimari Koruma Alanini Ali Saim Ulgen’in Anitlarin Korunmasi ve Onarilmasi (1943) Kitabi Uzerinden Okumak”

Can Binan

Ali Saim Ulgen’in 1943 tarihli Anitlarin Korunmasi ve Onarilmasi adli kitabi Cumhuriyet Turkiye’sinde mimari koruma konusunda uretilmis ilk yazili kaynaklarindandir. Can Binan, kitabin satir aralarina kadar tum icerigi ile Turkiye koruma tarihi baglaminda eszamanli ve derinzamanli kesitlerle yeniden degerlendirilmeyi bekledigini dusunuyor. Bu tur bir degerlendirmenin ana basliklari uzerinden gelistirdigi sunumunda Binan, bugunun Turkiye Koruma Alani’na iliskilendirilmis yorumlarda da bulunacak.

Prof. Dr. Can Binan, 2007’den bu yana Yildiz Teknik Universitesi Mimarlik Fakultesi Restorasyon Anabilim Dali Baskani olarak gorev yapiyor. Egitim faaliyeti yaninda mimari koruma ve restorasyon konularinda yayin yapiyor ve uygulama alanina katkisini cesitli danismanliklarla surduruyor.

“Vakiflar Genel Mudurlugu’nun 1960’li Yillardaki Koruma Politikalari ve Izlenen Surecler”

Emre Madran

Sunumda, Ali Saim Ulgen’in 1963’teki vefatindan sonra, onun yaklasimlari da dikkate alinarak surdurulen proje ve uygulama hizmetleri incelenecek. Ozellikle Genel Mudurluk bunyesinde yer alan Rolove Burosu’nun koruma projelerinin uretim sureclerindeki yeri, mimarlarin proje ve uygulama asamalarindaki gorev ve yetkileri, uygulamada fiilen gorev yapan deneyimli tekniker ve teknisyenlerin guncel gelismelerle iliskileri, kulturel mirasin korunmasi konusunda Genel Mudurluk icerisinde hiyerarsi ile proje mimari, uygulama kontrollari ve yukleniciler arasindaki iliskiler ele alinacak.

Vakiflar Genel Mudurlugu ve Kultur Bakanligi’nda gorev yapmis olan Doc. Dr. Emre Madran, halen ODTU Mimarlik Fakultesi Restorasyon Bolumu’nde kismi zamanli statude ders veriyor. Calisma konulari arasinda agirlikli olarak Osmanli ve Cumhuriyet donemleri koruma tarihi, geleneksel yapi malzemesi ve yapim teknikleri, koruma mevzuati, alan yonetimi, korumanin yonetsel ve parasal yonleri yer aliyor.
ODTU’DE

TEOLOJi SEMPOZYUMU / 15-16-17 SUBAT 2013

Dusunbil Dergisi ve ODTU Felsefe Toplulugunun ortaklasa duzenledigi 1.Teoloji Sempozyumu 15-16-17 Subat 2013 tarihinde Ankara Orta Dogu Teknik Universitesi Kemal Kurdas salonunda gerceklesecektir.

Sempozyum son kayit tarihi 1 Subat 2013 tarihidir; icerik ve kayit icin www.dusunbil.com adresinden bilgi alinabilir.Sempozyum halka aciktir ve uc gun boyunca devam edecektir.

Konusmacilar: Yaman Ors (Prof. Dr.), Kerem Doksat (Prof. Dr.), Yasin Ceylan (Prof. Dr.), Aysegul Yarpuzlu (Prof. Dr.), Kerem Cankocak (Doc. Dr.), Recep Alpyagil (Doc. Dr.), Guncel Onkal (Yrd. Doc. Dr.), Hasan Aydin (Yrd. Doc. Dr.), Lutfiye Bozdag(Yrd. Doc. Dr.), Edip Yuksel (Dr.), Seda Ozsoy, Zumrut Yildirim, Duygu Temel, Erdogan Aydin, Faik Bulut, Husen Portakal ve Sevan Nisanyan

Afis, haber ve program ektedir.

Genis bilgi ve kayit icin: www.dusunbil.com

Facebook Etkinlik Adresi: http://www.facebook.com/events/111080702385224/?fref=ts

Dusunbil Dergisi ve Yayinlari

DUSUNBIL DERGISI: https://www.facebook.com/DusunbilDergisi

LIBIDO DERGISI : https://www.facebook.com/LibidoDergisi


MESALELi YURUYUS…

HAYDARPASA HALKINDIR... TALANA, RANTiYEYE GECiT VERMEYECEGiZ!...

http://www.mimarist.org.tr/odadan/2788-20-subat-2013-carsamba-saat-18-30-da-haydarpasa-halkindir-demek-icin-kadikoy-de-mesaleli-yuruyus.html

Tarih: 20 Subat 2013 Carsamba

Saat: 18.30

Yer: Kadikoy Iskelesi

Yuruyus saati: 19.00

Yer: Haydarpasa Gar

Tiyatro Simurg Gosterisi

Saat: 20.00-20.30

Ufuk Karakoc Dinletisi

HAYDARPASA DAYANISMASI



http://www.kentvedemiryolu.com/

https://www.facebook.com/kentvedemiryolu

https://www.facebook.com/groups/133791903345542/

https://www.facebook.com/groups/ankaragari/

https://www.facebook.com/events/466604850070737

https://www.facebook.com/groups/491166690927176/

trenyolu@googlegroups.com

haydarpasahastanelerisatilamaz@googlegroups.com

*

 

 



2. Bolum- KENTLi ve KENT HAKKI iNSASINA DOGRU

 

 


PANEL

ORTADOGU ENERJi SAVASLARI VE SURIYE

Tarih : 02 Subat 2013 Cumartesi

Saat : 14.00-17.00

Yer : Istanbul Barosu Orhan Adli Apaydin Konferans Salonu - Tunel

Subemiz Enerji Komisyonu tarafindan `Ortadogu Enerji Savaslari ve Suriye` konulu panel 2 Subat 2013 Cumartesi gunu Istanbul Barosu Orhan Adli Apaydin Konferans Salonu`nda duzenlenecektir.

PANELISTLER

Kolaylastirici : Erhan Karacay

•Mete Goknel (Botas eski Genel Muduru-Enerji Analisti)

•Utku Cakirozer (Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi)

• Mustafa Sonmez (Ekonomist-Yazar)

•Faik Bulut (Ortadogu Uzmani-Yazar)

EMO Istanbul Subesi



www.emo.org.tr

istanbul@emo.org.tr
KENTSEL DONUSUM YASASI

VE UYGULAMALARI

Tarih: 02 Subat 2013 Cumartesi

Saat: 16.30

Yer: Kent ve Yasam Programi / ULUSAL KANAL TV

Hazirlayan ve sunan…….........Mimar Osman Gudu

Program tarihi…………............02.Subat 2013 Cumartesi saat:16.30

Program konugu………………Gokhan Zeybek – Mimar- I.B.B Meclis uyesi

Program konusu ………………Kentsel Donusum Yasasi ve Uygulamalari

Program acilimi………………...

*Afet riski altindaki alanlarin tespiti ve degerlendirilmesi neye gore yapiliyor.?

*Cevre ve sehircilik Bakanliginin onayi,yerel yonetimin talebi ile tespit edilen riskli alanda vatandaslarin tapulu,tapu tahsisli veya isgalci olarak yasadigi alan uzerinde cikarilan yasa karsisinda ne gibi haklari var.?

*Riskli alanda yeni yapilmis binalarin durumu ne olacak.?

*Riskli alan uzerinde yapilmasi dusunulen yenilemede vatandaslardan katki alinacak mi.? Imar uygulamalarina aykiri yapilmis,af veya baska sebepler ile mulkiyet hakkina sahip olmus vatandaslarin,yeni yapilanmadaki haklari ne olacak.?

*Deprem ve Afet riski tasiyan alanlarda yasayan vatandaslarin anayasal hakki olan barinmalari devlet tarafindan hangi kosullarda saglaniyor.?

*Kentsel Donusum yasasi gerekli mi.?

*Cevre ve sehircilik bakanligi,TOKI,Yerel yonetimler Kentsel donusum yasasinin neresinde.?

*Yasa gucu ile yapilan uygulamalarda magdur olan vatandaslarin haklarini koruyabilecek duzenlemeler var mi.?

*Bu yasa ile mulkiyet haklarini yitiren vatandaslar ne yapmali.?

*Deprem gercegi,afet riski uygulamalar icin gerekli mi.?

*Kentsel Donusumler kacinilmaz bir gercek mi.?Nasil bir Kentsel donusum olmali.?


TARiHi YAPILARDA CIKAN YANGINLARIN

SORUMLULARI KiMLERDiR?

http://www.mimarist.org.tr/odadan/2853-tarihi-yapilarda-cikan-yanginlarin-sorumlulari-kimlerdir.html

Tarihi yapilar birer birer yanginlarla yok olurken tum yanginlarin suclusu elektrik kontagi gosterilmektedir. Bu sefer hangi kultur varligi elektrik kontagi sonucu yanacak diye endise ile bekler hale gelinmistir. Suclu elektrik kontagi oldugu surece bu yanginlarin devam etmesi ve bizlerin de huzunle izlemesi kacinilmaz olacaktir.

Tarihi ahsap yapilarin yakilarak, yerine apartman yapilmasi son kirk yilin oykusudur. Bircok ahsap konak gecmiste ve gunumuzde apartman yapabilmek icin yakilmis, sorumlular hicbir zaman bulunamamistir. Yanginlar son yillarda kamu yapilarina sicramistir.

BesIktas, Ortakoy'de yer alan ve otel yapilmak amaci ile bosaltilmak istenen Gaziosmanpasa Ilkogretim Okulu'nun 2002 yili Temmuz ayinda "elektrik kontagi" sonucunda tamamen yanmasi ile ilk olarak kamu yapilarinda yangin ve elektrik kontagi gundeme gelmistir. Yangindan sonra yetkililer yapinin tekrar aynen yapilacagi ve egitim binasi olarak islevini surdurecegi seklinde aciklamalar yapmis, fakat bugun otel insaati baslatilmistir.

Tarihi Haydarpasa Gari ve cevresindeki arazinin; otel, turizm, ticaret vb. kullanim amaci ile devredilmesi girisimi soz konusudur. Kamuoyu surece buyuk tepki gostermistir.

28 Kasim 2010 tarihinde Garin catisinda yangin cikmis ve tarihi yapinin catisi tamamen yanmistir. Yangin sirasinda gerek basinda, gerekse kamuoyunda otel yapilmak uzere yakildigi iddialari gundeme gelmistir. Bu iddialara yanit olarak Garin derhal restore edilecegi aciklanmis, yanginin ise elektrik kontagindan kaynaklandigi belirtilmistir. Fakat bugune kadar restorasyon icin herhangi bir gelisme gorulmedigi gibi, Haydarpasa Gari ve cevresi icin dusunulmekte olan projenin Belediye ve koruma kurulunca onaylandigi gorulmektedir.

Her iki olayda da yanginlarin suclusu olarak elektrik kontagi gosterilmistir. Meslek Odalari, Universiteler ve uzmanlar yaptiklari aciklamalarda, tarihi yapilarin kamusal amaci disinda kullaniminin gundeme getirilmesinden sonra cikan yanginlara dikkat cekmis, kamunun koruyarak yasatmakla yukumlu oldugu bircok tarihi ve kultur varligi yapilarimizin yangindan korunmasina yonelik on tedbirlerin olmadigini ve Istanbul'daki tum tarihi yapilarin yangin tehlikesi ile karsiya oldugunu kamuoyu ile paylasmistir. Her yangindan sonrada tekrarlanan uyarilara ragmen, o gunden bu yana herhangi bir onlem alindigina yonelik bir aciklama yapilmadigi gibi, tarihi yapilarda yanginlar yasanmaya devam etmis, etmektedir.

Haydarpasa yanginindan cok kisa sure sonra, 11 Subat 2011 gunu, Mimar Sinan'in 1580 tarihinde yaptigi eseri Tarihi Kilic Ali Pasa Camii'nin restorasyonu sirasinda catisinda yangin cikmis, yapiya fazla zarar vermeden sondurulen yanginin sorumlusu olarak yine "elektrik kontagi" gosterilmistir.

Bu yanginin uzerinden on gun gecmeden, 19 Subat 2011 tarihinde bu sefer Istanbul'da bulunan Beyazit Camii'nin avlusundaki tamamen ahsaptan yapilmis Hunkar Kasri'nda yangin cikmis, binanin ust kati kule donmustur. Bu yanginin da ilk inceleme sonucunda, "elektrik kontagindan" ciktigi aciklanmistir.

23 Aralik 2012 tarihinde ise tarihi Kapali Carsi'nin Oruculer Kapisi'nda yangin cikmis, iki gun sonra yani 25 Aralik 2012 gunu, sabahin erken saatlerinde bu sefer Cagaloglu'ndaki 1865 yilinda yapilan, 5 katli Istanbul Il Milli Egitim Mudurlugu binasi tamamen yanmistir. Yangindan sonra yapilan aciklamada, 147 yillik tarihi yapinin da "elektrik kontagi" yuzunden yandigi aciklanmistir.

Gectigimiz gunlerde bu sefer de Galatasaray Universitesi'nin tarihi binasi buyuk oranda yanmistir. Yasanan bu yanginin ardindan, Meslek Odalari bir kez daha tum yetkilileri Istanbul'un tarihini yanginlara teslim etmemek icin, tarihi binalarin yangina karsi korunmasi konusunda gerekli sorumlulugu almaya cagirdiktan 3 gun sonra ise Karakoy'de1766 yilinda III. Mustafa zamaninda saray camisi olarak yaptirilan Kemankes Kara Mustafa Pasa Camisinde cikan yanginda sadirvan, tuvalet, kutuphane ve subyan mektebi tamamen yanmistir.

Kamu yapilarinin gecmis yillarda gorulmedigi kadar arka arkaya yanmasi, cikan yanginlarin hepsinde "elektrik kontaginin"gerekce olarak aciklanmasi, sorgulanmaya muhtac, kamuoyunda ise Istanbul'da son donemlerde kamu yapilarinda meydana gelen yanginlarin "supheli yanginlar olarak degerlendirilmesi" dikkat cekicidir.

1. Yukarida siralanan yanginlarin hepsinin son 10 yilda gundeme gelmesi dikkat cekicidir.

2. Tarihi yapilarda restorasyon sirasinda ya da restorasyon gerceklestirildikten sonra yangin cikmasi gerekli denetimlerin yapilmamasinin, uzmanlik gerektiren restorasyon isinin niteliksiz ellerde yapilmasinin yani taseronlasmanin sonucudur.

3. Tarihi yapilarda yangini onlemek uzere herhangi bir hazirlik yapilmadigi anlasilmaktadir.

4. Yanginlarin mimar ve muhendislerin, meslek odalarinin denetim surecinden uzaklastirildiklari bir surecte ve meslek odalarinin islevsizlestirilme cabalari ile at basi gitmesi dikkat cekicidir.

5. Artik her yangindan sonra yanan yapinin otel yapilacagi tartismasinin gundeme gelmesi, bu konuda duyarli kesimlerce otel yapilmamasi icin imza kampanyalari acilmasi dusundurucudur.

Belli ki ozellestirilmesi planlanan tarihi kamu yapilarinda restorasyon sirasinda ya da restorasyondan sonra yanginlar gundeme gelmekte, ama tum yanginlarin sorumlusu "elektrik kontagi" gosterilmektedir.

Halbuki 9 Eylul 2009 yilinda degistirilerek yururluge giren "Binalarin yangindan korunmasi hakkinda yonetmelik" "Kamu kurum ve kuruluslari, ozel kuruluslar ve gercek kisilerce kullanilacak her turlu yapi, bina, tesis ve isletmelerin, tasarim, yapimi, isletimi, bakimi, kullanimi ve denetimi asamalarinda, herhangi bir sekilde cikan yanginin, can ve mal kaybini en aza indirerek sondurulmesini saglamak uzere, yangin oncesinde ve esnasinda alinacak tedbirlerin, organizasyonun, egitimin ve denetimin usul ve esaslarini belirlemeyi" amaclamakta ve bu yonetmelik sorumlulari tek tek siralamaktadir.

Yonetmelik, yangin oncesinde alinacak tedbirler arasinda egitimi ve denetimi sart kosmakta, yonetmeligin uygulanmasindan ve cikacak yangindan sirasi ile yapi ruhsati vermeye yetkili idare, yapi sahibi, tasarimda, uygulamada ve denetimde yer alan mimarlar, muhendisler, proje kontrol, yapi denetimi ve isletme yetkilileri sorumlu tutmaktadir.

2002 yili sonrasinda meslek odalarinin denetim yetkisi adim adim ortadan kaldirilmis, ozelliklede Cevre ve Sehircilik Bakanligi'nin kurulusundan itibaren mimar ve muhendisler tasarim, uygulama ve denetim surecinden dislanmis, meslek odalarinin vermeye calistigi meslek ici egitimler engellenmis, denetim surecinde meslek odalari devre disi birakilmistir. Meslek Odalarinin denetim disina cikarildigi ortamda yapi denetim firmalari ticarilestirilmis, sahte mimar ve muhendisler piyasaya hakim kilinmistir. Bugun mimar ve muhendislerin bilgisi disinda adlarina ruhsatlar duzenlenmekte, insaatlar yukselmektedir.

Denetim ortadan kaldirilarak mimarlarin, muhendislerin giremedigi bir uygulama sureci hakim kilinmistir. Mimar ve muhendislerin giremedigi restorasyon uygulamalari niteliksiz taseronlarin elinde, kalitesiz malzemelerle gerceklestirilmektedir.

2012 yilinin son gunlerinde gundeme gelen, kamuoyunun "kimi basinda" cikan "TMMOB'ye 150 milyarlik nester" haberleri ile ogrendigi "Yapi Denetim Kanunu DegisIkligi Yasa Tasarisi Taslagi" adindaki torba yasa da aslinda boylesi bir surecin bir parcasi, tamamlayicisi olarak gundeme gelmistir.

Acikca gorulecegi gibi elektrik kontaginin hicbir sorumlulugu bulunmamaktadir.

TMMOB Elektrik Muhendisleri Odasi Istanbul Subesi

TMMOB Makina Muhendisleri Odasi Istanbul Subesi

TMMOB Mimarlar Odasi Istanbul Buyukkent Subesi


Yüklə 479,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin