EK-85
ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT
PROTOKOL TASLAĞI
TARAFLAR:
Madde 1- Bu protokolde taraflar; ’dır.
TANIMLAR:
Madde 2- - Bu protokolde geçen;
……………..: (protokol tarafı Bakanlığın İl Müdürlüğü vb.)
……………..: (yapım işini taahhüt eden kamu kurum ve/veya kuruluşu)
Defterdarlık : (Maliye Bakanlığı adına ……… Defterdarlığı)
ifade eder.
PROTOKOLÜN KONUSU :
Madde 3- …. pafta, …. ada, …… parsel no.lu, …………..m2 yüzölçümlü taşınmazın/taşınmazların ……….’na (yapım işini taahhüt eden taraf) devri karşılığında, (protokol konusu bina ve tesisler) ………………. yapılması ile ilgili tarafların görev ve sorumluluklarını belirlemektir.
TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :
Madde 4- …. pafta, …. ada, …… parsel no.lu, …………..m2 yüzölçümlü taşınmaz/taşınmazlar üzerine (protokol konusu bina ve tesisler) …..…….yapımı gerçekleştirilir.
(yapım işini taahhüt eden taraf) ……………, işin yapıldığı yerde iş süresince her türlü emniyet tedbirini alacak, başkalarına ve çevreye verebilecekleri her türlü maddi ve manevi zararlar ile iş yerinde meydana gelebilecek her türlü kazalardan dolayı da sorumlu olacaktır.
Madde 5- Defterdarlık, 4. maddede belirtilen taşınmazın (Hazineye ait ise) ve/veya inşaat yapılacak kısmının yer teslimini, protokolün onaylanmasını müteakip 1 ay içerisinde gerçekleştirecektir.
Madde 6- Protokol gereği, …………’na (yapım işini taahhüt eden taraf) devredilecek taşınmaz/taşınmazlar, ………… (yapım işini taahhüt eden taraf) tarafından yapılacak/yaptırılacak bina ve tesislerin geçici kabulünü müteakip müteakip devredilecektir.
Proje uygulamasının ortaya çıkaracağı zorunluluklar nedeni ile tahliye gerekmesi halinde kira ve tahliye giderleri ……..’na (yapım işini taahhüt eden taraf) ait olacak ve ilgili Bakanlığın uygun görüşü ile tahliye yapılabilecektir.
YAPILACAK/ YAPTIRILICAK BİNA VE TESİSLERİN BEDELİ İLE PROTOKOLE KONU TAŞINMAZLARIN BEDELİ:
Madde 7- Protokol kapsamında Hazineye ait …. pafta, …. ada, …… parsel no.lu, …………..m2 yüzölçümlü taşınmaz/taşınmazlar için ………… Defterdarlığınca ../…/20.. tarihinde tespit edilen ……. .- TL bedel takdir edilmiştir.
………… (yapım işini taahhüt eden taraf) tarafından yapılacak/yaptırılacak bina ve tesislerin yapı yaklaşık maliyeti, 20.. yılı birim fiyatları ile KDV dahil ……… .- TL olarak hesaplanmıştır.
Devredilecek Hazineye ait taşınmaza/taşınmazlara takdir edilen bedel/bedeller ile ………… (yapım işini taahhüt eden taraf) tarafından yapılacak/yaptırılacak bina ve tesislerin toplam yapı yaklaşık maliyeti arasında, Hazinenin alacağının oluşması halinde, Bakanlıkça belirlenecek (ilave inşaat ve/veya nakdi ödeme) usulde alacak tahsil edilecek, (yüklenici) alacağının oluşması halinde buna ilişkin (yüklenici) tarafından Hazineden ayni veya nakdi talepte bulunulmayacaktır.
(Protokol süresinin bir takvim yılından fazla olması durumunda) Protokol karşılıklı mahsuplaşmaya dayalı olacaktır. (yüklenici) tarafından bu protokol kapsamında yapılacak imalatların maliyet bedeli (proje ve yapım ihale bedelleri toplamı) ile devredilecek Hazineye ait taşınmazların bedeli karşılıklı mahsuplaşmaya konu edilecek ve mahsuplaşma işlemlerinde ay/yıl milat olarak alınacaktır. Devredilecek taşınmazların kıymet takdir bedeli ile yapılacak/yaptırılacak bina ve tesislerin maliyet bedeli ÜFE oranları ile ay/yıl(milat belirlenen) ayına eskale edilecektir. Mahsuplaşma sonucunda Hazinenin alacağının oluşması halinde, Bakanlıkça belirlenecek (ilave inşaat ve/veya nakdi ödeme) usulde alacak tahsil edilecek, (yüklenici) alacağının oluşması halinde buna ilişkin (yüklenici) tarafından Hazineden ayni veya nakdi talepte bulunulmayacaktır.
İŞİN KONTROLÜ:
Madde 8- İnşaatın her aşamasında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü (Bakanlığımız hizmet binaları için Bakanlık teknik elemanlarınca) ile (protokol tarafı Bakanlığın) İl Müdürlüğü kendi teknik elemanlarına inşaatın gidişini, plan ve projelere uygun olup olmadığını kontrol ettirebilir.
Kontrol sırasında sözleşme ve projeye göre bir aykırılık tespit edildiğinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün vereceği süre içinde aksaklık ve eksiklikler giderilmediği taktirde (protokol tarafı Bakanlığın) İl Müdürlüğü inşaatı durdurabilir.
İnşaat durdurulduğu takdirde, yürürlükteki mevzuat ve genel hükümlere göre işlem yapılacaktır.
İNŞAATA BAŞLAMA VE BİTİRME SÜRESİ:
Madde 9- ……… (yapım işini taahhüt eden taraf), …. pafta, …. ada, …… parsel no.lu, …………..m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerine yapacağı bina ve tesislerin yer teslim tarihinden (proje hizmetleri dahil) itibaren ……(yazıyla) …….. (rakamla) ay içerisinde bitirip yapı kullanma iznini alarak kullanıma hazır hale getirmek zorundadır.
…………… (yapım işini taahhüt eden taraf); binaların bitirilmesinden sonra tapu idaresinde cins tashihi yapılmış şekilde (protokol tarafı Bakanlığın) İl Müdürlüğüne teslim edecektir.
İŞ PROGRAMI:
Madde 10- ………… (yapım işini taahhüt eden taraf); yer tesliminin yapılmasından itibaren …. gün içinde sözleşme konusu işle ilgili iş programını yapıp Defterdarlığa ve ………. (protokol tarafı Bakanlığın) İl Müdürlüğüne vermekle ve bu iş programına uymakla yükümlü olup, Defterdarlığın ve ……… (protokol tarafı Bakanlığın) İl Müdürlüğünün yazılı izni olmadan iş programında değişiklik yapamaz.
SÜRE UZATIMI VERİLEBİLECEK HALLER:
Madde 11- Sözleşme süresinin uzatılmasını gerektiren sebepler aşağıda belirtilmiştir. Bu mücbir sebeplerle sürenin uzatılabilmesi için (yapım işini taahhüt eden taraf) yüklenilebilmesi mümkün bir kusurun bulunmaması ve mücbir sebebin iş üzerinde gecikmeye müessir olması ve mahiyetine göre bu sebepleri (yapım işini taahhüt eden taraf) nin ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, idarenin sebep olduğu haller dışında, mücbir sebebin vukuundan itibaren 10 gün içinde (yapım işini taahhüt eden taraf) Defterdarlığa yazılı olarak haber vermek suretiyle yetkili makamlar tarafından usulüne göre tanzim edilmiş belgelerle mücbir sebebin vukuunu ispat etmesi gerekir.
Mücbir Sebep Sayılacak Haller
a)Olağanüstü tabiat hadiselerinden doğan hasar neticesinde işte bir gerileme veya gecikme olması
b)Sosyal sebepler dolayısı ile vukuu bulacak haller ;
-
Bulaşıcı hastalıklar vukuu bulması,
-
Kısmi veya genel seferberlik ilan edilmesi,
-
Kanuni grev vukuu bulması,
halinde meydana gelecek gecikmeler verilen süreden sayılmayacaktır.
TAAHHÜDÜN YAPILMAMASI VEYA YERİNE GETİRİLMEMESİ HALİ:
Madde 12- Sözleşme yapıldıktan sonra, (yapım işini taahhüt eden taraf) taahhüdünden vazgeçmesi veya taahhüdünü sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi üzerine, Defterdarlığın en az 30 ( otuz ) gün süreli ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi halinde ayrıca protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın, sözleşme fesih edilecektir.
Sözleşmenin feshi durumunda, (yapım işini taahhüt eden taraf) yapmış olduğu işler karşılığında Defterdarlıktan herhangi bir bedel talep edemeyecektir.
Ayrıca, ………….. (yapım işini taahhüt eden taraf) herhangi bir nedenle işi zamanında bitirmediği taktirde geçen her gün için yapılacak inşaat maliyet bedelinin % 0.5 (bindebeş)‘i kadar gecikme cezası ödeyecektir. Ancak bu gecikme 90 (doksan) günü geçemez.
GEÇİCİ VE KESİN KABUL:
Madde 13- İşin geçici kabulü, yapı kullanma izninin alınıp Defterdarlığa verilmesinden itibaren …… gün içerisinde yapılır. Kesin kabul ise geçici kabul tarihinden itibaren …… ay sonra yapılır. Kesin kabul tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içerisinde işin yürürlükteki yapım ile ilgili mevzuat, sözleşme eki teknik şartnameler ve sözleşmeye uygun yapılmamasından dolayı meydana gelen eksiklikler ve zararlar Defterdarlık tarafından, yapılacak yazılı ihtara rağmen …… tarafından 30 (otuz) gün içerisinde giderilmediği taktirde Defterdarlıkça bu işler yaptırılarak yapılan masrafın iki katını (yüklenici) taraftan talep eder.
HAZİNEYE AİT TAŞINMAZIN/TAŞINMAZLARIN DEVRİ:
Madde 14- (Yüklenici) bu protokolde yer alan tüm taahhütlerin yerine getirilmesini/bina ve tesis yapımında geçici kabulü müteakip, Defterdarlıkça Hazineye ait …. pafta, …. ada, …… parsel no.lu, …………..m2 yüzölçümlü taşınmazların ……..(yapım işini taahhüt eden taraf) devri yapılacaktır.
İŞİN TAMAMLANMASINDAN SONRAKİ İŞLEMLER:
Madde 15- İşin tamamlanmasından sonra …………. (yapım işini taahhüt eden taraf) inşaatların bulunduğu parsel üzerindeki fazla malzeme ve inşaat kalıntılarını kaldırmak, kurduğu baraka ve depo gibi geçici yapıları sökerek iş yerlerini temizlemekle yükümlüdür. Bu işler için Defterdarlıkça herhangi bir ücret ödenmez.
VERGİ, RESİM VE HARÇLARLA SÖZLEŞME GİDERLERİNİN KİMİN TARAFINDAN ÖDENECEĞİ:
Madde 16- Sözleşme giderleri, her türlü plan, proje çizimi, tasdiki, meslek odaları, vize ücretleri, ödenmesi gereken otopark ücreti, inşaat temel ruhsat alımı, su ve elektrik bağlantılarının yapılması ve abone işlemlerinin tamamlanması, işçi çalıştırılması, iskan raporunun alınması, her türlü katılım payları ve bu işlemlerden doğacak vergi, resim, harç, SSK primi ya da buna benzer konulacak giderlerin tümü (yapım işini taahhüt eden taraf) tarafından ödenecektir. Bu hususlardaki doğabilecek ihtilaflardan yapının bitirilmesine kadar (yapım işini taahhüt eden taraf) sorumlu olacaktır.
İHTİLAFLARIN ÇÖZÜM ŞEKLİ:
Madde 17- Bu sözleşmenin hüküm veya tatbikinden doğabilecek ihtilafların halinde …………Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
SÖZLEŞMEDE BULUNMAYAN HALLER:
Madde 18- Bu sözleşmede yer almayan hususlarda 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, Borçlar Kanunu, Bayındırlık Genel ve Teknik Şartnameleri ile yürürlükteki diğer Kanun ve Yönetmelikler uygulanacaktır.
SÖZLEŞMENİN EKİ:
Madde 19- İş bu sözleşmenin ekleri aşağıda sayılmıştır.
-2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu
-Bayındırlık Genel Şartnamesi
-Bayındırlık Genel Teknik Şartnamesi
-Tüm Uygulama Projeleri (Mimari, Statik, Elektrik, Tesisat)
-Özel Teknik Şartnameler (İnşaat, Tesisat, Elektrik)
-Mahal Listeleri
-Yürürlükteki İnşaat Yapımı İle İlgili Her Türlü Yönetmelik, Genelge vs.
YÜRÜRLÜK:
Madde 20- Protokol Maliye Bakanlığı onayı ile yürürlüğe girecektir. Maliye Bakanlığınca yürürlüğü uygun görülen protokol onay tarihinden itibaren bir yıl içerisinde uygulamaya başlanılmaması durumunda bu protokol ikinci bir işlem yapılmaksızın iptal edilmiş sayılacaktır.
(Protokol tarafı temsilcisi) (Protokol tarafı temsilcisi)
İMZA İMZA
Dostları ilə paylaş: |