Medya raporu 2017 ocak-mart dönemi



Yüklə 354,41 Kb.
səhifə1/5
tarix29.10.2017
ölçüsü354,41 Kb.
#21045
  1   2   3   4   5



MEDYA RAPORU

2017 OCAK-MART DÖNEMİ


1-) SANSÜR VE BASKI (gözaltı, saldırı, soruşturma, dava, akreditasyon engeli)
-Yeni yılın ilk saatlerindeki katliama yayın yasağı

İstanbul’daki eğlence mekânlarından Reina’nın saat 01.15’te bir kişi tarafından basılarak, mekânda bulunanlardan 39 kişinin ölümü, 65 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaya Başbakanlığın kararı üzerine RTÜK tarafından yayın yasağı konuldu. (1 Ocak 2017)
-NYT’den, Türkiye’deki muhabirlerinin ismini gizleme kararı

ABD’de yayın yapan New York Times, Türkiye’deki muhabirlerinin kimliğini gizleyerek, Türkiye’den haber geçen muhabirleri için “New York Times çalışanı” ifadesini kullanma kararı aldı. New York Times, gazetecilerin sahadaki güvenliğini sağlamak amacıyla Suriye ve Afganistan’dan geçtiği haberlerde muhabirlerin isimlerini gizliyor. (2 Ocak 2017)
-‘Özgür Gündem Davası’nın ikinci duruşması

Özgür Gündem çalışanı, yönetici ve Yayın Danışmanı Kurulu üyesi olan dokuz gazeteci ve yazarın yargılandığı ‘Özgür Gündem Davası’nın ikinci duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava kapsamında Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın yurtdışı yasağının kaldırılması talebi reddedildi. (2 Ocak 2017)
-Özgür Gündem’in İmtiyaz Sahibi Sancılı tutuklandı

Kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Özgür Gündem gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde, “Bir ifadeniz var” denilerek gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyesi olmak” ve “devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddialarıyla tutuklandı. (2 Ocak 2017)
-Ahmet Şık, Metris Cezaevi’nden Silivri’ye sevk edildi

Haberleri ve sosyal medya hesabından attığı mesajlar gerekçe gösterilerek “FETÖ/PDY ve PKK örgütlerinin propagandasını aynı anda yaptığı” iddiasıyla 30 Aralık 2016 tarihinde tutuklanan gazeteci Ahmet Şık, Metris Cezaevi’nden Silivri Cezaevi’ne sevk edilerek, tek kişilik koğuşa konuldu. Şık’a Metis Cezaevi’ndeyken üç gün boyunca su verilmediği kaydedildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı, “Görevli personel tarafından 01/01/2017 tarihinde Ahmet Şık’a 1.5 litre su verdikleri, ayrıca kurumda bulunan şebeke suyunun içilebilir olduğunu dair su analiz raporlarının bulunduğu bildirilmiştir” denildi.

Öte yandan Ahmet Şık’ın tutukluğuna yaptığı itiraz reddedildi. Şık’ın MİT TIR’ları ve Reyhanlı saldırısı sonrası yaptığı açıklamalar ve değerlendirmeleri itirazın reddine gerekçe gösterildi.

(3, 4 Ocak 2017)
-HSYK eski 1. Daire Başkanı Okur: Erdoğan talimat verdi Ahmet Şık tutuklandı

Fethullah Gülen Cemaati’ne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan HSYK eski 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, itirafçı olmak için verdiği dilekçenin ardından Ankara Cumhuriyet Başvcılığı’ndaki ek ifadesinde, gazeteci Ahmet Şık’in 5 yıl önce Oda TV Davası kapsamında tutuklanması talimatını, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğini söyledi. (4 Ocak 2017)
-AB Bakanı Çelik’ten, medyaya ‘otokontrol’ tehdidi

AB Bakanı Ömer Çelik, CNN Türk’te katıldığı bir programda, “Medyanın da terörle, ifade ve basın hürriyeti arasındaki çizgi nedir? Bu konuda bir otokontrol mekanizmasını ya da kendi içinde bir tartışma sürecini medya sürdürebilirse hukuki kurumların ve siyasetin müdahalesine belki bu kadar ihtiyaç kalmaz” dedi. (4 Ocak 2017)
-Aslı Erdoğan’ın evine pasaport baskını

Kapatılan Özgür Gündem gazetesine ilişkin yürütülen dava kapsamında 133 tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen yazar Aslı Erdoğan’ın evine gelen polisler, Erdoğan’ın pasaportuna elkoydu. (5 Ocak 2017)
-Kapatılan Hayatın Sesi çalışanlarının işsizlik maaşı kesildi

Kanun hükmünde kararname ile kapatılan yayın organlarından Hayatın Sesi TV’de çalışan gazetecilerin işsizlik maaşları kesildi. (5 Ocak 2017)
-Amberin Zaman’ın basın kartı iptal edildi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, gazeteci Amberin Zaman’ın basın kartını iptal etti. Amberin Zaman, İstanbul Ortaköy’deki katliamın ardından “IŞİD karşısındaki en etkili güç Suriyeli Kürtler ister hain diyebilirsiniz, ne isterseniz diyebilirsiniz ama gerçek bu. YPG ve SDG’nin, IŞİD’e karşı en etkin güç olduğu için ABD işbirliğini onlarla yapıyor ama bunu söyleyince hain sayılıyorsun. IŞİD’e karşı en etkin güç olan YPG ve SDG’ye saldırmaya devam edilecek mi acaba?” tweet atmış; basın kartının iptalinin de bu tweetten kaynaklı olduğu kaydedildi. (5 Ocak 2017)
-Doğan Holding binasında arama

Doğan Medya Grubu Ankara İdari Sorumlusu Barbaros Muratoğlu’nun tutuklandığı FETÖ soruşturması kapsamında Holding Baş Hukuk Müşaviri Erem Turgut Yücel ile holding eski yöneticilerinden Yahya Üzdiyen de gözaltına alındı. Yücel ile Üzdiyen’in ev ve Holding binasındaki ofislerinde arama yapıldı. (5 Ocak 2017)
-İzmir’deki saldırıya yayın yasağı

İzmir Adliyesi önünde yaşanan bombalı ve silahlı saldırı sonrası, İzmir 5. Sulh Ceza Hâkimliğince, olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yayın yasağı konuldu. (5 Ocak 2017)
-AKP’li belediyeden, gazeteye ‘uyuşturucu’ nitelemesi

Gaziantep’in AKP’li Şahinbey Belediyesi’nce dağıtılan “Kadın ve Aile İlmihali” adlı kitapta televizyon, dergi ve gazeteler “uyuşturucu” olarak nitelendirildi. Kitapta ayrıca, kadınların taksiye yalnız binmemesi, nişanlı çiftlerin yalnız biraraya gelmemesi gerektiği savunuldu.

(6 Ocak 2017)
-Kapatılan 11 yerel gazete tekrar açıldı

Resmi Gazete’de yayınlanan 679 sayılı kanun hükmünde kararname kapsamında, daha önceki kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan 11 yerel basın organı tekrar açıldı. Afyonkarahisar’daki Şuhut'un Sesi ve Türkeli, Batman’daki Batman ve Batman Çağdaş, Kütühya’daki Zafer ve Hisar, Niğde’deki Türkiye’de Yeni Yıldız, Şırnak’taki İdil Haber, Van’daki Prestij Haber, Şanlıurfa’daki Urfanatik ile Mardin’deki Kızıltepe’nin Sesi gazeteleri yeniden açılan basın organları oldu. (6 Ocak 2017)
-Sınırsız sansür yetkisi

Resmi Gazete’de yayımlanan 680 sayılı KHK ile RTÜK Yasası’na eklenen hükümlerle yayın yasaklarına ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. Yapılan düzenlemede, “Basın Kanunu uyarınca yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapılması halinde kuruluşun programları bir gün durdurulur. Bir yıl içinde ikinci kez tekrarlanma halinde kuruluşun yayını beş güne kadar, ikinci kez tekrarında on beş güne kadar, üçüncü kez tekrarında yayın lisansının iptaline karar verilir” denildi. Yasaya eklenen “Terör eylemleri, failleri ve mağdurları terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunulamaz” hükmüyle de yayın içeriklerine her an müdahale edilme yetkisi getirildi. Aynı şekilde RTÜK Yasası’na eklenen bir diğer maddeyle de lisans başvurularının sonuçlandırılmasında RTÜK, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bilgi soracak. KHK, polise de sanal ortamda işlenen "suçlar" konusunda internet abonelerinin kimlik bilgilerine ulaşma ve sanal ortamda araştırma yapma yetkisi verildi. (6 Ocak 2017)
-Erdoğan’ın ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajında ‘terör’ vurgusu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle yayınladığı mesajında, "Milletimizin güvenlik ve huzuruna kasteden odakların terör faaliyetlerine hız vermeye gayret ettikleri bu hassas süreçte basın mensuplarımızın, terörle mücadelenin yanı sıra, demokrasimizin güçlenmesine, ülkemizin ilerlemesine, birlik ve beraberliğimizin korunmasına önemli bir katkı sağlayabileceklerine inanıyorum" dedi. (9 Ocak 2017)
-Gazeteciler Dündar, Gül ve Berberoğlu için hapis cezası istendi

Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile eski gazeteci CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, MİT TIR’ları dosyasından ayrılan, örgüte yardım iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Dündar ve Gül hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası istenirken, Enis Berberoğlu için aynı suçtan 15 yıla kadar hapis ve “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan müebbet hapis talep edildi. (11 Ocak 2017)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeliği’nin yargılanmasına devam edildi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesim’in, Özgür Gündem gazetesinde ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ yaptıkları için gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile birlikte yargılandıkları davaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. (11 Ocak 2017)
-Erdoğan: Bakın Trump, CNN muhabirini benzetti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhtarlara yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı seçildikten sonra dün ilk basın toplantısını düzenleyen Donald Trump'ın, CNN'in kıdemli Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta'ya sözlü çıkışarak, soru sormasına izin vermemesine ilişkin "Bakın Sayın Trump'ın basın toplantısında yanlışlık yapıldı ve Trump da o grubun muhabiri veya köşe yazarını benzetti" dedi. (12 Ocak 2017)
-Adalet Bakanı Bozdağ’dan, tutuklu gazeteciler için aynı bahane

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te muhalefet milletvekillerinin tutuklu gazetecilere ilişkin sorularına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da sık sık bahane olarak öne sürdüğü görüşlerle yanıt verdi. Bozdağ, “Türkiye cezaevlerinde salt gazetecilik yaptığı diye hiçbir kimse yoktur. Hiç kimse gazetecilik yaptığı diye içeride değil, suç isnadı var” derken, muhalefet milletvekilleri, Ahmet Şık’ın, Hüsnü Mahalli’nin neden içeride olduğu yönündeki sorularında ısrar etti.

(12 Ocak 2017)
-Gazeteci Hasan Cemal’in 9.5 yıl hapsi istendi

Gazeteci Hasan Cemal, T24 internet sitesinde 11 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan “Fehman Hüseyin” başlıklı yazısında, ‘suçu ve suçluyu övme’ ile ‘örgüt propagandası yapma’ suçlarını işlediği iddiasıyla İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, savunma yaptı. Hasan Cemal, “Gazeteci bir gün dağ başında devlete silah çekmiş bir örgüt lideriyle görüşür, daha sonra Başbakan ile görüşür, daha sonra denizde tatil yapar. Gazetecinin yaşadığı, bu mesleğin bir cilvesi ve çelişkisidir. Bu yazımda da bir gazeteci olarak mesleğimle ilgili duygu ve düşüncelerimi açıklamaya çalışmıştım” dedi. (12 Ocak 2017)
-Akit gazetesinin “FETÖ’cü” diye suçladığı RTÜK üyesi, Akit TV’ye ceza verilmemesini istedi

Akit TV’nin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na hakaret ettiği gerekçesiyle yapılan şikâyeti görüşen RTÜK, Akit TV’ye para cezası verdi. Cezaya karşı çıkan isimlerden biri, AKP kontenjanından RTÜK üyesi Hamit Ersoy oldu. Hamit Ersoy hakkında 3 Ağustos 2016 tarihinde Akit gazetesinde “FETÖ’cü” olduğu yönünde bir haber yayınlanmıştı. (13 Ocak 2017)
-Özgür Gündem ile dayanışmaya 6 bin lira ceza

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargıladığı müzisyen Şanar Yurdatapan ve yayınca İbrahim Aydın Bodur’a, 6 bin lira para cezası verdi. Yurdatapan ve Bodur’a ‘örgüt propagandası yaptıkları’ iddiası ile verilen 1 yıl 3 ay hapis cezaları ertelendi. Mahkemenin kararı, Özgür Gündem davalarında ilk mahkûmiyet kararları oldu.

(13 Ocak 2017)
-Gözaltındaki gazeteci Okatan, açlık grevinin 20’nci gününde

Gözaltında bulunan Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Haber Müdürü Derya Okatan’ın, tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için başlattığı açlık grevi, 20’nci gününe girdi. Okatan’ın sağlık durumunun iyi olmadığı bildirildi. (13 Ocak 2017)
-FETÖ sanığı, Ergenekon’un ‘gizli tanığı’ eski savcının ifadelerine yayın yasağı

‘Ergenekon sanıklarına kumpas kurulması’ iddiasıyla FETÖ davasından tutuklu bulunan eski Erzincan Iliç Savcısı Bayram Bozkurt, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tahliye edildi. Mahkeme tarafından Bozkurt’un ifadesinin, “milli güvenliğe dokunacak nitelikte olduğu” gerekçesiyle yayın yasağı koydu. (16 Ocak 2017)
-Rota Haber sitesi yöneticisine gözaltı

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, hakkında yakalama kararı bulunan, "Rota Haber" isimli internet haber portalının genel yayın yönetmeni Ünal Tanık, Yalova'da gözaltına alındı.

17 Ocak 2017)
-6 gazeteci 24 günlük gözaltının ardından tutuklama talebiyle hakim karşısına çıktı

RedHack’le ilişkilendirilen operasyon kapsamında 24 gün gözaltında tutulan, kapatılan DİHA eski haber müdürlerinden eski haber müdürlerinden Ömer Çelik ile muhabiri Metin Yoksu, Diken’in eski çalışanlarından gazeteci Tunca Öğreten, Yolculuk gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Saygın, BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat, ETHA’nın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan tutuklanma istemiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Gazetecilerin ‘DHKP-C, PKK/KCK, FETÖ/PDY ve MLKP örgütlerinin üyesi ve propagandasını yaptıkları’ iddiasıyla tutuklanmaları istendi. (17 Ocak 2017)
-New York Times muhabirinin Türkiye girişine izin verilmedi

Londra’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen New York Times gazetesinin muhabiri Rod Nordland’ın, Türkiye girişine izin verilmedi. Nordland’a izin verilmemesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, New York Times’ın konuyla ilgili haberinde, “Bugüne kadar 150’den fazla ülkede muhabirlik yapmış olan ve daha Aralık ayında Türkiye’den haber geçen Nordland’ın Türkiye’ye girişinin yasaklanması, hükümetin yerli ve yabancı basına yönelik baskılarının artmasının bir parçası gibi gözüküyor” denildi. (17 Ocak 2017)
-FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, 27 gazetecinin hapsi istendi

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan ve kapatılan Zaman, Millet, Bugün ve Meydan gazeteleri ile Cihan Haber Ajansı’nda çalışan gazeteciler Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız hakkında hazırlanan iddianamede, “örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 10 yıla kadar hapisleri istendi. (18 Ocak 2017)
-Üç gazeteci tutuklandı

RedHack’le ilişkilendirilen operasyon kapsamında 24 gün gözaltında kaldıktan mahkemeye sevk edilen DİHA eski haber müdürlerinden eski haber müdürlerinden Ömer Çelik, Diken’in eski çalışanlarından gazeteci Tunca Öğreten ile BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ‘DHKP-C, PKK/KCK ve FETÖ/PDY üyeliği’ suçlamasıyla tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında hâkim karşısına çıkan Yolculuk gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Saygın, DİHA muhabiri Metin Yoksu ile ETHA’nın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (18 Ocak 2017)
-Kapatılan DİHA’nın muhabiri Kaya gözaltına alında

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan DİHA’nın Ağrı muhabiri Abdullah Kaya, Ağrı’nın Diyadin ilçesinde gözaltına alındı. Evinde üç saat boyunca arama yapılan Kaya’nın gözaltına alınma gerekçesiyle ilgili bir açıklama yapılmadı. (18 Ocak 2017)
-Gazeteci Mahalli’nin 7 yıla 4 aya kadar hapsi istendi

Tutuklu gazeteci Hüsnü Mahalli hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçlarından hazırlanan iddianamede, 1 yıl 4 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi. (19 Ocak 2017)
-Kapatılan Azadiya Welat çalışanı Boyraz kaçırıldı

Ankara’da Ekim ve Kasım'da iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan, kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Barış Boyraz, bu kez de kaçırıldı. Ankara’da Kızılay’ın en işlek noktalarından Güvenpark’ta beyaz renkli bir araca zorla bindirilen Barış Boyraz, araçta darp edildikten sonra şehirden uzak bir noktada serbest bırakıldı. (19 Ocak 2017)
-Hüsnü Mahalli tahliye edildi

İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 35 gündür tutuklu bulunan Gazeteci Hüsnü Mahalli’yi ‘istenen ceza miktarını ve kaçma şüphesi bulunmamasını’ gerekçe gösterip, tahliye etti. Mahalli tutukluluğu sırasında Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Mahalli, yargılandığı dava kapsamında 1 Haziran 2017 tarihinde hâkim karşısına çıkacak. (20 Ocak 2017)
-“‘Odatv soruşturması’na, Erdoğan’ın talimatıyla başladık”

AGOS gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle yargılanan dönemin İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaptığı savunmada, “’Odatv soruşturması’na dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla başladık” açıklaması yaptı. (20 Ocak 2017)
-İnternet kesintisi Başbakanlık emriyle yapılmış

Gölbaşı Başsavcılığı, Diyarbakır’da belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın, 26 Ekim 2016 tarihinde gözaltına alındığı gün meydana gelen bölgesel internet kesintilerine ilişkin yapılan bir suç duyurusuna verdiği yanıtta, kesintilerinin Başbakanlık emriyle kanun hükmünde kararname kapsamında ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle yapıldığını açıkladı. (21 Ocak 2017)
-Tutuklu gazeteci Şık’ın kitabı, Erdoğan’ın FETÖ’cülere ilişkin suç duyurusunun kanıtı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in aralarında bulunduğu 5 kişiye yönelik 2014’te yaptığı suç duyurusuna, FETÖ/PDY propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanan Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık’ın matbaadayken el konulan “İmamın Ordusu” kitabını dayanak yapıldığı ortaya çıktı. Tayyip Erdoğan, “İmamın Ordusu” kitabı için 2011 yılında, “Öyle kitaplar vardır ki, bombadan daha tehlikelidir” açıklamasını yapmıştı. (21 Ocak 2017)




-Kapatılan DİHA’nın muhabiri Kaya tutuklandı

18 Ocak 2017 tarihide gözaltına alınan, kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan DİHA’nın Ağrı muhabiri Abdullah Kaya, savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece ‘terör örgütüne üye olmak’ iddiasıyla tutuklandı. (21 Ocak 2017)
-KHK ile iki basın organı daha kapatıldı

OHAL kapsamında çıkartılan 683 sayılı KHK ile iki basın organı daha kapatıldı. “on4” logosuyla yayın yapan Sivas Dijital Yayıncılık ve “Kanal 12” logosuyla yayın yapan Azermedia 12 Radyo Televizyon Yayıncılık şirketleri kapatıldı. (23 Ocak 2017)
-Gazeteci Parlak'a 27 yıl hapis istemi

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yayınlanan Silvan Mücadele gazetesi İmtiyaz Sahibi Ferhat Parlak hakkında “Suç işlemeye alenen tahrik etme”, “Suçu ve suçluyu övme”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “Halkı kanunlara uymamaya tahrik”, “Örgüt propagandası yapma” ve “Örgüt üyesi olma” suçlamalarıyla 27 yıl hapis istemli dava açıldı. İddianamede, Parlak’ın asker ve polisler için “yaşamını yitirdi”, silahlı YDG-H’liler için “eylemci”, ‘gürültü eylemi’ne katılanlara “sivil halk” ifadelerini kullanması suç sayıldı. (23 Ocak 2017)
-Silivri Kapalı Cezaevi’nde PEN üyelerinin basın açıklamasına izin verilmedi

Uluslararası PEN, tarihindeki en kalabalık heyetiyle çok sayıda gazetecinin tutuklu bulunduğu Silivri Kapalı Cezaevi’nin önünde basın açıklaması yapmak istedi. PEN heyetinin etrafı, cezaevinin önünde jandarmalarla çevrildi. Araçlara bindirilen PEN üyelerinin başında silahlı jandarmalar beklerken, alınan görüntüler jandarma tarafından silindi. Üç saatlik soruşturma ve üç farklı noktada güvenlik kontrolünün ardından PEN heyeti, Silivri’den ayrıldı. (26 Ocak 2017)
-Gazeteci Coşkun’a, haberinden dolayı 12 bin 600 lira para cezası

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun, hâkim ve savcıların indirimli ev sahibi olmasını haberleştirdiği gerekçesiyle açılan davada, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 12 bin 600 lira adli para cezasına çarptırıldı. (26 Ocak 2017)
-Gazeteci Demir’e, 6 yıl hapis cezası

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, gazeteci Arzu Demir’e, PKK’li kadınlarla yaptığı söyleşileri içeren “Dağın Kadın Hali” ve “Devrimin Rojava Hali” isimli kitapları nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla hapis cezası verdi. Demir’e, iki kitap için 3’er yıl olmak üzere toplam 6 yıl hapis cezası verildi. (26 Ocak 2017)
-ozguruz.org’a erişim engeli

Gazeteci Can Dündar tarafından hazırlanan ve bugün yayına başlaması planlanan ozguruz.org internet haber sitesine, Türkiye’den erişim engellendi. (26 Ocak 2017)
-‘Odatv Davası’ hâkimi tutuklandı

FETÖ soruşturması kapsamında Yalova’da yakalanarak gözaltına alınan, ‘Odatv’ ile ‘Futbolda Şike’ davalarının hâkimi Mehmet Ekinci, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘darbe teşebbüsü’ gerekçesiyle tutuklandı. (28 Ocak 2017)


-Reina katliamcısının ilk hedefi Cumhuriyet gazetesiymiş

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy’deki Reina eğlence merkezini kana bulayan IŞİD’li Abdulkadir Masharipov’un, yakalanmasının ardından verdiği ifadesinde, o gece ilk hedefinin Cumhuriyet gazetesi olduğunu söylediği kaydedildi. (28 Ocak 2017)


-Özgür Radyo’nun eşyalarına de el konuldu

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Radyo’da, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve TRT görevlileri tarafından mal sayımı yapıldı ve Özgür Radyo’daki eşyalara el konuldu. (28 Ocak 2017)


-İranlı yazar Cihanferd, Mardin’de tutuklandı

Mardin’de gözaltına alınan İran’ın Kirmanşah kentinde yaşayan Kürt yazar Jiyar Cihanferd ile beraberindeki öğrenci arkadaşı Hasan Balada, 22 günlük gözaltının ardından çıkarıldıkları mahkemece, ‘PKK/KCK üyesi’ oldukları iddiasıyla tutuklandı. Jiyar Cihanferd’in Türkiye’ye kitabının yayını için geldiği belirtildi. (28 Ocak 2017)


-Alışveriş merkezinde, Cumhuriyet’e daksilli sansür

İstanbul Sancaktepe’de bulunan Metrogarden isimli alışveriş merkezi, alışverişlerinde indirim sağlayacak ‘Metrogarden card’ vermek için müşterilerine yönelttiği sorular içinde yer alan ‘Hangi gazeteleri takip ediyorsunuz?’ sorusunda Cumhuriyet gazetesine sansür uyguladı. Neredeyse tüm gazetelerin isimlerinin yer aldığı formda, sadece Cumhuriyet gazetesinin adının daksille kapatıldığı görüldü. (30 Ocak 2017)


-Gazeteci İnce gözaltına alındı

BirGün gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce, hakkında yürütülen bir soruşturmada ifade vermek için gittiği Şişli Polis Karakolu’nda, başka bir dosyayla ilgili yakalama kararı nedeniyle gözaltına alındı. Kelepçe takılarak Kuştepe’ye götürülen ve nezarethaneye konulan Barış İnce, avukatlarının mahkemeye gidip durum anlatmaları üzerine serbest bırakıldı. İnce, ‘ifadeye vermeye gitmiş bir gazeteci’ olarak kelepçe takılıp nezarethaneye atılmasına tepki gösterdi.

(30 Ocak 2017)
-Yazar Ataol Behramoğlu beraat etti

Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Ataol Behramoğlu, 22 Ağustos 2015 tarihli “Ortaçağdan sesleniş” başlıklı yazısında ‘cumhurbaşkanına hakaret ettiği’ suçlamasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada beraat etti. (31 Ocak 2017)


-Gazeteci Bozkurt bir günlük hapis yattı

FETÖ/PDY ile ilişkileri olduğu için kapatılan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ilişkin yaptığı haberden kaynaklı gönderilen tekzibi yayımlamayan Aydınlık gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Mehmet Bozkurt, Niğde Cezaevi’ne konuldu. Bozkurt, bir gün sonra tahliye edildi. (31 Ocak, 1 Şubat 2017)
-Bakan Bozdağ’a göre cezaevlerinde 30 gazeteci varmış!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş’ın tutuklu gazetecilere ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, cezaevindeki gazeteci sayısını 30 olarak açıkladı. Bakan Bozdağ, Nisan 2016 tarihinde bu sayıyı 2 olarak açıklamıştı. (1 Şubat 2017)
-Kapatılan DİHA muhabiri Güleş’in 20 yıl hapsi istendi

Elazığ Adliyesi’nde haber takip ederken gözaltına alınan ve geçen yıl 7 Aralık tarihinde tutuklanan, KHK ile kapatılan DİHA’nın Elazığ muhabiri Mehmet Güleş hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Güleş’in, Elazığ’da ‘Roboski katliamı’nın yıldönümünde sivil toplum örgütlerince gerçekleştirilen etkinliği takip edip haberleştirmesi ve PKK’lilerce alıkonulan astsubay Semih Özbey’in babası Gürsel Özbey ile yaptığı röportajın da suç unsuru sayıldığı kaydedildi. (1 Şubat 2017)
-RTÜK, televizyon yöneticilerine ‘bilgilendirme toplantısı’nda, sansürü tebliğ etti

RTÜK, Başbakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla çağırdığı televizyon yöneticilerine ‘bilgilendirme toplantısı’nda, yapacakları yayınlarda uygulayacakları yeni sansür kriterlerini tebliğ etti. Televizyonlar için yeni ‘sansür kararı’na göre, terör saldırıları sonrası olay yeri görüntüsü, ambulans ve itfaiye görüntüsü, tanık anlatımları, görevlilerin çalışmasının görüntüleri ile olaya ilişkin eleştiri ve yorum, olayın sıcaklığı geçmesine rağmen ‘sıcak haber’ ve ‘son dakika’ yazıları verilemeyecek; spiker ve muhabir ‘ajitasyon içeren abartılı ifadeler’ kullanamayacak, olayın nerede yaşandığına dair bilgi aktarılamayacak ve harita gösterilmeyecek. Saldırılara ilişkin resmi makamların açıklamaları ise sansür kapsamında değerlendirilmeyecek.

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, televizyonlara yönelik ‘son dakika’ sansür kararını savundu. “Siz iki gün ‘son dakika’ diye anlatıyorsunuz, tam da terörün amacına hizmet etmiş oluyorsunuz” diyerek basını suçlayan Yerlikaya, yasağı, “Ben kalp hastasıyım, kalp krizinden öleceğim, ne olur öyle yapmasın” diyerek şikayette bulunduklarını iddia ettiği yaşlı yurttaşlara bağladı.

(1, 4 Şubat 2017)
-Gazeteci-yazar Bekir Coşkun’a soruşturma

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, Sözcü gazetesi köşe yazarı gazeteci Bekir Coşkun hakkında, 31 Ocak 2017 tarihli “Evet-Hayır” başlıklı köşe yazısında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ iddiasıyla soruşturma başlattı. (1 Şubat 2017)
-Uğur Mumcu anması sonrası işinden oldu

24 yıl önce bombalı bir saldırı sonucu katledilen Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’yu anmak için Bursa’da düzenlenen törende konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Rabia Deniz, Sönmez Medya Grubu bünyesindeki Bursa Hakimiyet gazetesi ve AS TV’deki işinden atıldı. ÇGD Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Sönmez Medya’nın bu kararıyla “Uğur Mumcu suikastına ortak olduğu” vurgulandı. (1 Şubat 2017)

-Cumhuriyet’in “Türkü söylediler tutuklandılar” haberine dava

İstanbul Esenler’deki Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nda ‘Gesi Bağları’ ve Kürtçe türküler söyledikleri için tekme-tokat gözaltına alınarak tutuklanan 12 kişi hakkında, 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken, bu olayı 21 Ağustos 2016 tarihli sayısında “Türkü söylediler tutuklandılar” başlığıyla haberleştiren Cumhuriyet gazetesine de dava açıldı. Habere ilişkin hazırlanan iddianamede 3 yıl hapis isteniyor. (2 Şubat 2017)
-Almanya Başbakanı Merkel’in Ankara’daki görüşmelerinde ‘soru sansürü’

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantılarında sadece devletin resmi organları Anadolu Ajansı ve TRT muhabirlerine soru sorma hakkı tanındı. (2 Şubat 2017)
-Van’da 11 gazete dağıtımcısı gözaltına alındı

Van’da Özgürlükçü Demokrasi ile Kürtçe yayın yapan Rojeva Medya gazetelerine ait dağıtım bürosuna, polis tarafından baskın yapıldı; büro çalışanları Ferit Aktepe, Osman İnal, Hamdullah Kumli ve Delil Babat gözaltına alındı. Bir gün sonra 7 dağıtımcı gözaltına alınırken, bürodaki teknik malzemelerle dosyalara da el konuldu. (3 Şubat 2017)
-Cumhuriyet gazetesine baskıları, okuma eylemiyle protesto edenler yargılanacak

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu Antalya’daki Attalos meydanında Cumhuriyet gazetesi okuyarak protesto eden 8 kişi hakkında, “Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet” ile ‘polise mukavemet’ iddiasıyla Antalya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. (5 Şubat 2017)
-Kapatılan Hayatın Sesi televizyonuna dava

OHAL kapsamında 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’na ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiası ile dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edilen iddianamede, yaşanan bombalı saldırı haberlerine ilişkin canlı yayınların görüntüleri ile son dakika bilgileri de suç sayıldı. (6 Şubat 2017)
-TRT ve iletişim fakültelerinden KHK ile ihraç

OHAL kapsamında çıkartılan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yine kamudan ihraçlar yaşandı. İhraçlar arasında TRT’den 88 kişi yer alırken, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden de 16 öğretim elemanı ihraç edildi. (7 Şubat 2017)
-Gazeteci Canan Coşkun hâkim karşısındaydı

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun, Şanlıurfa Başsavcılığı’nın IŞİD’e soğan kamuflajıyla patlayıcı taşınması ile ilgili iddianamesini haberleştirdiği gerekçesiyle “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlaması ile hâkim karşısına çıktı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunma yapan Canan Coşkun, haberinin iddianameye dayandığını ve ‘soğan’ ifadesinin hakaret kastı taşımadığını söyledi. (7 Şubat 2017)
-Yayın kuruluşlarına, seçim dönemlerinde ‘eşitlik ilkesi’ne uyma zorunluluğu kaldırıldı

OHAL kapsamında yayımlanan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), seçim dönemlerinde “eşitlik ilkesine” aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyonlara ‘para ve yayın durdurma cezası verme’ yetkisi kaldırıldı. Düzenlemenin, ‘başkanlık’ sistemine geçişi öngören anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum öncesi yapılması, iktidar partisi AKP’nin kendisine yakın yayın organlarının bu süreçteki yanlı yayınları nedeniyle ceza almasının önüne geçmesi olarak değerlendirildi. (9 Şubat 2017)
-687 Sayılı KHK ile radyo yayıncılığına sansür

OHAL kapsamında yayımlanan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile özel radyolar artık kendi vericilerini kuramayacak. Sermayesinin en az yarısı devlete ait olan bir şirket aracılığıyla tüm özel radyo vericileri kontrol altında tutulacak. Aynı KHK ile daha önce kapatılan özel televizyon ve radyo şirketlerinin devlete geçen lisansları, frekansları, kameralarından montaj makinelerine kadar tüm malları TMSF’ye ya da kayyım yönetimine aktarılacak, bu malvarlıkları başka şirketlere satılabilecek. (9 Şubat 2017)
-Özgür Gelecek Yazı İşleri Müdürü Aslan gözaltına alındı

Özgür Gelecek gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aslı Ceren Aslan, Suriye’ye geçmek isterken gözaltına alındı. Aslan’ın, Suriye’ye haber takibi için geçmek istediği kaydedildi. (9 Şubat 2017)
-RTÜK, ATV’ye kestiği cezayı geri aldı

RTÜK, “Müge Anlı ile Tatlı Sert” programı için insan kaçakçılığının övüldüğü ve propagandasının yapıldığı gerekçesiyle ATV’ye kestiği 1 milyon 323 bin 720 TL para cezasından vazgeçti. RTÜK, Müge Anlı hakkında söz konusu yayınla ilgili adli yargıda yapılan suç duyurusunun kovuşturmaya gerek olmadığı gerekçesiyle reddedilmesini, kendi idari kararını geri çekmesine dayanak gösterdi. (10 Şubat 2017)
-Kırmızı Kedi Yayınevi'ne saldırı

Kırmızı Kedi Yayınevi’nin Beyoğlu Gümüşsuyu'nda bulunan binasına, kar maskeli iki kişi tarafından saldırı düzenlendi. Saldırganlar, dükkânın camlarını çekiçlerle kırarak kaçtı. Olayın hemen ardından polislere bilgi verilmesine rağmen, polis ekipleri yaklaşık 40 dakika sonra olay yerine gelebildi. Görgü tanıkları, saldırganların, "Sabahattin Önkibar akıllı olsun" diye bağırarak kaçtığını ifade etti. Gazeteci-yazar Sabahattin Önkibar'ın, Kırmızı Kedi etiketiyle çıkan "Devlet Bahçeli Ve MHP İçin Her Şey" kitabı bir süre önce toplatılmıştı. (10 Şubat 2017)
-İrfan Değirmenci ‘hayır’ dediği için kovuldu

Kanal D, sosyal medya hesabı üzerinden 16 Nisan'da yapılacak olan referandumda 'Hayır' diyeceğini açıklayan haber spikeri İrfan Değirmenci'nin işine son verildi. İrfan Değirmenci, yine sosyal medya hesabından verdiği ilk tepkide “Ne güzeliz ne kadar onurlu. Sayımız da bir hayli fazla. Hepimize 'Hayırlı' Cumartesiler” derken, Doğan Grubu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Değirmenci’nin işine son verilmesine, Doğan Grubu’nun yayın ilkelerinden ‘tarafsızlığa’ aykırı davrandığı gerekçe gösterildi. İrfan Değirmenci’nin işine son verilmesiyle birlikte özellikle sosyal medyada Doğan Grubu’na yoğun tepkiler oluştu; Doğan Grubu’nun, referandumla ilgili oyunun ‘Evet’ olduğunu 30 Ocak 2017 tarihli Hürriyet’teki köşesinde açıklayan yazar Fatih Çekirge’nin işine son vermemiş olması anımsatılarak, İrfan Değirmenci’ye ‘tarafsızlık’ ilkesinin değil çifte standardın uygulandığı ifade edildi. (11 Şubat 2017)
-İrfan Değirmenci’nin çalışma arkadaşı Albayrak istifa etti

Sosyal medya hesabından referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini açıklayan İrfan Değirmenci’nin Kanal D’deki işine son verilmesinin ardından, Değirmenci’nin sunduğu programın sorumlu müdürü Ertuğrul Albayrak da bir açıklama yaparak görevinden istifa etti. “Hayır diyeceğimiz belliydi. Ekrandan bunu belli etmedik. Tarafsızlıksa kanalda buna uyduk. Ancak her gün sana şeytansın, hainsin diyen; yaşam değerlerine saygı duymayan birilerine dur demek gerektiğine karar verdik” diyen Albayrak, Fatih Çekirge’yi kastederek “Gazetede ‘evet’ yazan çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. (12 Şubat 2017)
-Özgür Gelecek Yazı İşleri Müdürü Aslan tutuklandı

9 Şubat 2017 tarihinde Suriye’ye geçmek isterken gözaltına alınan Özgür Gelecek gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aslı Ceren Aslan, dört gün gözaltında tutulduktan sonra sorgulandığı Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nce, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı. Aslan savunmasında, haber takibi için Suriye’ye geçmek istediğini belirterek, “Bölgeye geçiş için başka bir imkân yoktu. Ben sadece görevimi yaptım” dedi. Hâkimlik ise kararında, Aslan’ın üzerinde gazeteciliğe ilişkin herhangi bir materyal bulunmadığını, savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğunu savundu.

(13 Şubat 2017)
-Seçim döneminde yayıncılıkta ‘eşitlik’ zorunluğunu kaldıran KHK’ya itiraz edildi

Avukat Sedat Vural, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), seçim dönemlerinde “eşitlik ilkesine” aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyonlara para ve yayın durdurma cezası verme yetkisini kaldıran kanun hükmünde kararnamenin ‘yok hükmünde’ sayılması için YSK’ya başvuruda bulundu. (14 Şubat 2017)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ için 10.5 yıla kadar hapis istendi

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce dayanışma amacıyla yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan, aralarında yedi gazetecinin de bulunduğu 12 kişinin yargılanmasına, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Necmiye Alpay, Hasan Cemal, Nadire Mater, Yıldırım Türker, Jülide Kural, Faruk Balıkçı, Derya Okatan, Kumru Başer, Murat Uyurkulak, Dicle Anter, İlham Bakır, Ayşe Batumlu Kaya için ‘örgüt propagandası’ ve ‘örgüt yayınlarını basma ve açıklama’ suçlarından 7.5 yıl ile 10.5 yıl arasında değişen cezalar talep etti. (14 Şubat 2017)
-Gazeteci Hasan Cemal’e 1 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Hasan Cemal’e, 11 Temmuz 2016 tarihli “Fehman Hüseyin” başlıklı yazısında ‘örgüt propagandası yaptığı’ suçlamasıyla 7.5 yıla kadar yargılandığı davada 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. (14 Şubat 2017)
-Doğan Grubu’ndan Fatih Çekirge’ye ‘yazar kalkanı’

Doğan Yayın İlkeleri Kurulu Başkan Vekili Volkan Vural, referandumda 'hayır' diyeceğini açıkladıktan sonra işten çıkarılan İrfan Değirmenci ve yazısında 'evet' diyeceğini açıklayan Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge'nin görevini sürdürmesine dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Sosyal medya paylaşımlarını da kapsayan yayın ilkelerimiz, gazetelerde ve televizyonlarda ifade etmeyeceğimiz hususların bu mecralarda kullanılmasını da engellemektedir. Özellikle sunucu veya ekran yüzü olarak görev yapan arkadaşlarımızın, kişisel görüşleri ne olursa olsun tarafsız bir konumda olmaları daha da önem taşımaktadır. Zira bir görüşe angaje olmaları, haberin tarafsızlığı ilkesini zedeleyecek bir nitelik taşımaktadır. Bu konum, kişisel görüşlerini ifade için yazarlık yapanların durumu ile aynı değildir. Yazar ve yorumcudan beklenen, kendi görüşünü Yayın İlkelerine uygun bir üslup ve içerikle kamuoyu ile paylaşmasıdır” denildi. (14 Şubat 2017)
-Hürriyet’ten, Orhan Pamuk’a ‘Hayır’ sansürü

İrfan Değirmenci’nin, referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıkladığı için Kanal D’deki işine son veren Doğan Grubu, Hürriyet muhabiri Cansu Çamlıbel’in, Orhan Pamuk’la 13 Şubat Pazartesi günü yayınlanmak üzere yaptığı söyleşiyi de yayımlamadı. Söyleşinin, Orhan Pamuk’un referandumda ‘Hayır’ oyu vereceğini söylemesinden kaynaklı yayımlanmadığı kaydedildi. Orhan Pamuk da yaptığı kısa açıklamada, sansürü doğrulayarak, “Ben de hayır oyu vereceğimi söyledim ve kararımı gerekçeleriyle açıkladım. Haber ne yazık ki doğru. Sonunda röportaj yayımlanmadı” ifadelerini kullandı. (14 Şubat 2017)
-Die Welt Türkiye Temsilcisi Yücel gözaltına alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta adresindeki bilgilerin haber yapılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Alman Die Welt gazetesinin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel, gözaltına alındı. Die Welt’in Genel Yayın Yönetmeni Ulf Poschardt, Yücel’in serbest bırakılmasını isteyerek, “Suçsuzluğunun adil bir yargılama sürecinde ortaya çıkacağından bir şüphem yoktur” dedi. Almanya Başbakanı Merkel’in, Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya’da yaptığı görüşmede, Deniz Yücel’in gözaltına alınmasının da gündeme geldiği belirtilirken, Almanya Başbakan adayı Martin Schulz, kaygılı olduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Deniz Yücel’in gözaltında tutulduğu 12’nci günde yaptığı açıklamada, gözaltı süresinin adil olmadığını belirterek, “Şimdi Türk yargısı için karar anı” dedi. Sigmar Gabriel yaptığı başka bir açıklamada da Deniz Yücel’in uzun süre gözaltına tutulmasına “Savcılık sorgusu öncesi bu kadar uzun süre özgürlüğünün engellenmesi ne gerekli ne de adil” dedi. (14, 18, 21, 26, Şubat 2017)
-‘Odatv Davası’na devam edildi

‘Ergenekon soruşturması’ kapsamında açılan ve kamuoyunda ‘Odatv Davası’ olarak bilinen, aralarında gazetecilerin de bulunduğu yargılamaya devam edildi. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, başka bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık’ın yanı sıra tutuksuz sanıklar Hanefi Avcı, Soner Yalçın, Yalçın Küçük, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Nedim Şener, Muhammet Sait Çakır, Şükrü Doğan Yurdakul, İlkim Kaleli ve Coşkun Musluk hazır bulunurken, diğer sanıklar Mümtaz İdil ve Müesser Yıldız Uğur duruşmaya katılmadı. Duruşmada tüm sanıklar, beraatlarını istedi. Gazeteci Ahmet Şık yaptığı savunmada, “Yazılmasın, duyulmasın, bilinmesin istenen gerçeklerin ortaya çıkacağından kimsenin kuşkusu olmasın” dedi. Davanın bir sonraki duruşması 12 Nisan 2017’ye bırakılırken, duruşma sırasında Çağlayan Adliyesi önünde toplanan aralarında gazetecilerin de bulunduğu grup, dava kapsamında yargılanan gazetecilere destek açıklaması yaptı. (15 Şubat 2017)
-AKP Hükümeti’nden, AK’ye “İfade özgürlüğü sorunu yok!” yanıtı

AKP hükümeti, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks’in yargı bağımsızlığı, ifade ve medya özgürlüğü konusundaki gerilemeye işaret eden raporuna, “basın özgürlüğünün olduğu”nu ileri sürerek yanıt verdi. (15 Şubat 2017)
-Erdoğan’a göre, “Türkiye’de basın Batı’dan özgürmüş”!..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan turu sırasında El Arap gazetesine verdiği röportajda, “Türkiye’de basın özgürlüğü, batıdaki pek çok ülkeden fazla. Avrupa’nın değişik ülkelerinde patlamalar, terör olayları oldu. Orada medya yaralıların, ölenlerin kanlı görüntülerini anında sosyal medyada yayımlayabilir mi, tabii ki hayır. Bu zaten etik değil. Ama Türkiye’de birileri bunları hemen sosyal medyaya koyuyor, tabii devlet bu tür etik olmayan paylaşımlara müdahale edince de medya özgürlüğü yaygarası yapıyorlar. Mesela darbecilere destek olanları, hatta darbecilerle birlikte olanları, terör propagandası yapanları siz nasıl gazeteci olarak göreceksiniz? Sorun burada.” dedi. (16 Şubat 2017)
-www.ajansrize.net kapatıldı

AKP’lilerin, Meclis’i tatil etmek için Rize Milletvekili Hasan Karal’ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekillerinin mükerrer oy kullanmasını haberleştiren www.ajansrize.net, milletvekili Hasan Karal’ın şikâyeti üzerine Rize Sulh Ceza Hâkimi Nail Özdemir`in kararıyla kapatıldı.

(16 Şubat 2017)
-Gazeteci Çelikkan hakkında 7.5 yıla kadar hapis istemi

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ adıyla yapılan dayanışmaya katılan gazeteci Murat Çelikkan’ın, Prof.Dr. Beyza Üstün ile birlikte İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, 7.5 yıla kadar hapsi istendi. Davanın bir sonraki duruşması, 16 Mayıs 2017 tarihine ertelendi. (16 Şubat 2017)
-Digitürk, ‘NO’ filmini ‘Dilediğin Zaman’ uygulamasından çıkardı

Şili’deki Pinochet’in referandumu nasıl kaybettiğini anlatan ‘NO’ filmine, Türkiye kamuoyu tarafından ilgi gösterilmesi üzerine, abonelerinin izleyebilmesi için filmi ‘Dilediğin Zaman’ uygulaması kapsamında yayınlamayı kararlaştıran Digitürk, kararından vazgeçti. Vatandaşlara, bilgi almak için aradıklarında Digitürk’ten, filmin kaldırıldığı iletildi. (16 Şubat 2017)
-Gırgır, yayıncı şirketi tarafından kapatıldı

Ünlü mizah dergisi, son sayısında Hz. Musa ile ilgili yayınlandığı karikatür nedeniyle yayıncı şirketi tarafından kapatıldı. Aynı zamanda Sözcü gazetesinin yayıncısı olan Gırgır’ın yayıncı şirketinin avukatı, “Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız” açıklaması yaptı. (17 Şubat 2017)
-Başbakan Yıldırım’dan, basın özgürlüğünü konuşmak için ön şart

Malta’ya resmi ziyarette bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ile ortak basın toplantısında yabancı bir gazetecinin, “Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin sayısını açıklar mısınız?” sorusuna net yanıt vermekten kaçınırken, “Gerçekler tersyüz edip, Türkiye’de basına baskı varmış gibi sonuç çıkartılmaya çalışılıyor. AB üyeliği için 23. ve 24. fasılları AB açsın, ne söylenecekse cevabını verelim. Hariçten gazel okumak olmaz. Bu fasıllar açılsın, biz bu konuyla ilgili ne varsa konuşmaya hazırız” dedi. (17 Şubat 2017)
-İrfan Değirmenci’den, Doğan Grubu’na dava

Referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıkladığı için işine son verilen İrfan Değirmenci’ye, Doğan Medya Holding’ten, sözleşme gereği alması gereken tazminatın iki katından fazlası teklif edildi ancak ‘hiçbir yerde Doğan Holding aleyhine beyanda bulunmama şartı’ koşuldu. İrfan Değirmenci ise dava açacağını belirterek, “Bu ana akım medyaya karşı hepimizin ifade özgürlüğü davasıdır. Vekâlet ücretleri LÖSEV’e bağışlanacaktır” mesajını paylaştı. (18 Şubat 2017)
-Köşe yazarı Alçı’ya sözlü saldırı

Milliyet gazetesi köşe yazarı Nagihan Alçı, İstanbul’da kahve almak için girdiği kafede, Nazlı Işıldak isimli bir kişinin sözlü saldırısına uğradı. Işıldak’ın, Alçı’ya "Şerefsiz, senden nefret ediyorum" diye bağırdığı ileri sürüldü. (20 Şubat 2017)
-Gazeteci Ahmet Şık savunma yaptı

‘FETÖ propagandası yaptığı’ gerekçesiyle cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık, 2012’de ‘Odatv Davası’nda tahliye olurken Silivri Cezaevi önünde söylediği “Bu komployu yürütenler cezaevine girecekler” sözleri nedeniyle 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava kapsamında Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde savunma yaptı. Şık, iddianamede ‘mağdur’ sıfatıyla yer alan 39 hâkim ve savcıdan 28’inin meslekten ihraç edildiğine dikkat çekerek, “Şu an yaşadığım hukuksuzluğun altında imzası olan hâkim, savcılar da bu toplama kampına girecek” dedi. Davanın bir sonraki duruşması 26 Nisan 2017 tarihine ertelendi. (21 Şubat 2017)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ davasına devam edildi

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce dayanışma amacıyla yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına destek veren gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, köşe yazarları Fehmi Işık, İhsan Çaralan ile Faruk Eren, Ömer Ağın, Celalettin Can, Öncü Akgül’ün ‘terör örgütü propagandası’ iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın görülmesin devam edildi. Bir sonraki duruşma 4 Temmuz 2017’ye ertelendi.

(21 Şubat 2017)
-Enver Ayseven’e 10 bin 620 lira para cezası

Bir köşe yazısında TBMM’yi alenen aşağıladığı iddiasıyla İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan BirGün gazetesi köşe yazarı Enver Ayseven, ‘hakaret’ suçundan 10 bin 620 TL adli para cezasına çarptırıldı. Ceza sonrası açıklama yapan Ayseven, “Bu kadar basın emekçisi cezaevindeyken bizim aldığımız bu ceza, çok da öne çıkarılmayacak bir mesele. Bu düzen böyle gitmez biz de boyun eğmeyiz” dedi. (23 Şubat 2017)
-Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, medyayı yine tehdit etti

Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından düzenlenen “Medya ve Terör Sempozyumu”nda konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Medya bundan sonra mecburen ayağını denk almak zorunda kalacak. Bunu söylediğim zaman bazıları eleştirdi ama kusura bakmayın, bu kadar terörle mücadele eden bir ülkede medya, Dingo’nun ahırı değildir. Herkes istediği gibi istediği şekilde medyada terör örgütlerinin lehine olacak şekilde işler yapamaz” dedi. (23 Şubat 2017)
-Cumhuriyet’in Çorum muhabiri polise ifade verdi

2008 yılında 15 ve 16 yaşındaki iki kişiye cinsel istismarda bulunduğu için 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konulan Ensar Vakfı eski Çorum Şube Başkanı Zekai İşler’in şikayeti üzerine Cumhuriyet gazetesi Çorum muhabiri Seyfettin Mete, emniyette ifade verdi. Mete, Zekai İşler’e ilişkin haberinin kasıtlı olmadığını, gazetecilik görevini yaptığını söyledi.

(24 Şubat 2017)
-Die Welt’in Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel tutuklandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta adresindeki bilgilerin haber yapılmasıyla ilgili soruşturma kapsamında 14 gün önce gözaltına alınan Die Welt gazetesinin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel, İstanbul 9. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Çakar tarafından tutuklandı. Deniz Yücel’e yöneltilen suçlamalar arasında, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni kimin yaptığına ilişkin sorgulayıcı haber ve yorumları ile Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan bodrum baskınına ilişkin haberleri yer aldı. (27 Şubat 2017)
-Hürriyet’in ‘Karargâh Rahatsız’ haberine tepkiler ve soruşturma

Hürriyet gazetesinin 25 Şubat 2017 tarihli sayısında ‘7 Eleştiri 7 Yanıt’ ve ‘Karargah Rahatsız’ başlıkları kullanılarak yer alan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın bazı konularda görüşlerinin kulis bilgisi şeklinde yazıldığı haber üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Hakan Sağlam’ın suç duyurusuna dayanak soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Pakistan ziyareti öncesi Atatürk Havaalanı’nda yaptığı açıklamayla Hürriyet gazetesini tehdit etti. Erdoğan, “Burada atılan başlık terbiyesizliktir, seviyesizliktir. Böyle bir başlığı atmaya bu gazetenin ne yönetimi, ne patronaj kadrosu muktedir değildir, olamaz. Bizi kendi içimizde kim birbirimize düşürmeye çalışıyorsa bunun bedelini ağır ödeyecektir” derken, Genelkurmay Başkanlığı, “Bu açıklamayı TSK ile devlet ve hükümet arasında bir sorun varmış gibi yansıtmak, olayı saptırmaktır. Cevap verilen eleştirilerin muhatapları bellidir” açıklamasını yaptı. Tepkiler üzerine Hürriyet gazetesinden yapılan açıklamada ise “Bu başlığa böyle bir anlam yüklenmesi aklımızın ucundan dahi geçmemiştir. Böyle bir kasıt kesinlikle söz konusu değildir. Kasıt bu olmamakla birlikte ‘Karargah Rahatsız’ başlığı maksadı aşan bir editöryal hata olarak görülebilir. Bunun için üzgünüz” dedi.

Bu gelişmelerin yaşandığı günlerde Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni değişti; Sedat Ergin görevden alınarak yerine Fikret Bila, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni oldu.

Habere ilişkin açılan soruşturma Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, “terör suçları” kapsamına girdiği için yetkisizlik kararı alınarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu manşeti referandum sürecine giderken katıldığı açılışlarda sık sık gündeme getirdi. İstanbul’daki Tokatlılar gecesinde konuşan Erdoğan, 16 Nisan referandumu ile Türkiye karşıtlarına iyi bir ders verileceğini öne sürerek “28 Şubat’tan kalma alışkanlıkla manşetler vasıtasıyla bizi hizaya sokmaya çalışanları, bunun için onları teşvik edenleri bir kez daha hüsrana uğratacağız. Ancak şunu bir an daha aklımızdan çıkarmamalıyız. Su uyur, düşman uyamaz. Eski Türkiye’nin vesayet odaklarının boş durmayacağını her vesileyle bir kez daha görüyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke de bir gazeteye verdiği röportajda, zamanlamasına ve içeriğine dikkat çekerek, haberin, AKP’nin işine yarayan ‘kurgu’ nitelikli olduğunu savundu. (27, 28 Şubat- 1, 3, 5 Mart 2017)
-ABD’li iki gazetecinin davası başladı

Sokağa çıkma yasaklarına ilişkin belgesel çekmek amacıyla geldikleri Diyarbakır’da, 28 Ağustos 2015 tarihide gözaltına alınan ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Vice News muhabiri Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury, tercüman Mohamed İsmael Rasool ve şoför Abdullah Direkçi hakkındaki dava Diyarbakır’da başladı. ABD’li gazetecilerin “terör örgütüne yardımda bulunmak suretiyle üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarından 67 yıla kadar hapsi isteniyor. (27 Şubat 2017)
-‘KCK Basın Davası’na devam edildi

‘Terör örgütü yöneticiliği’ ve ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla aralarında kapatılan DİHA ve Özgür Gündem gazetesi muhabirlerinin de yer aldığı, kamuoyunda ‘KCK Basın Davası’ olarak bilinen yargılayamaya devam edildi. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya süre vererek bir sonraki duruşma tarihi olarak 20 Haziran 2017’yi belirledi. (28 Şubat 2017)
-‘Cinsel istismar’ haberi okunmasın diye Adıyaman’da Cumhuriyet toplandı

Adıyaman’ın Gölbaşı Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Yusuf Özdemir’in oğlu, evli ve 2 çocuk babası Erdem Özdemir’in, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin haberin yer aldığı Cumhuriyet gazetesi, Adıyaman merkez, Gölbaşı, Kahta, Gerger ilçelerindeki bayilerde bulunamadı. Bir kişinin tüm bayileri gezerek Cumhuriyet gazetesini “satın aldığı” kaydedildi. (28 Şubat 2017)
-Zonguldak’ta AKP’li yönetici, gazete sahibini darp etti

Zonguldak’ta yayın yapan Pusula gazetesinin imtiyaz sahibi Ali Rıza Tığ, AKP Zonguldak İl Yönetim Kurulu üyesi Harun Demir tarafından, oturduğu bir kafede darp edildi. AKP’li Demir’in, ailesinin şirketine ilişkin haberlerden rahatsızlık duyduğu için saldırıyı yaptığı ifade edildi.

(28 Şubat 2017)
-Devlet Bahçeli’den, gazeteci Selvi’ye ağır sözler

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazeteci Abdülkadir Selvi’ye Hürriyet gazetesindeki köşesinde 21 Şubat 2017 tarihi yazısı nedeniyle tepki gösterdi. Selvi’nin yazısında “AK Parti açısından MHP iki ucu keskin bıçak. Çünkü AK Parti’nin çok önemli bir Kürt seçmeni var. Kürtlerden oy alan iki parti var. Biri HDP, diğeri AK Parti” dediğini belirten Bahçeli, Selvi’ye yönelik “Bu zat, şuursuz ve ucube küçücük kalmaya, ufalanmaya, çiğnenmeye mecbur ve mahkûmdur. Bu kalem ve kılıç artığı şahsın…” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da yazılı açıklamayla gazeteci Abdülkadir Selvi’yi hedef alırken, Selvi, Twitter hesabından, Semih Yalçın hakkında hakaret davası açacağını duyurdu. (28 Şubat, 2 Mart 2017)
-YSK, ‘eşitlik’ zorunluğunu kaldıran KHK’ya itirazı reddetti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim dönemlerinde ‘eşitlik ilkesine’ aykırı yayın yapan özel radyo ve televizyonlara para ve yayın durdurma cezası verme yetkisini kaldıran kanun hükmünde kararnamenin ‘yok hükmünde’ sayılması için yapılan başvuruyu reddetti. Böylelikle yayın kuruluşları seçim dönemlerinde ‘eşitlik ilkesi’ni dikkate almaksızın yapın yapacak.

(28 Şubat 2017)
-Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘MIT TIR’ları davasına müdahil oldu

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle yargılanan eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun yargılandığı davada, gazeteci - yazar Soner Yalçın tanık olarak dinlendi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duruşmaya katılma (müdahillik) talebini, iddia olunan suçların devlet aleyhine suçlar olması, cumhurbaşkanının devletin başı ve temsilcisi sıfatının bulunması göz önüne alarak oy çokluğu ile kabul etti. Davanın bir sonraki duruşma tarihi 27 Nisan 2017 olarak belirlendi.

(1 Mart 2017)
-JİNHA’nın eski editörü Zehra Doğan’a hapis cezası

Mardin’de 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan, 9 Aralık 2016 tarihinde Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen kapatılan JİNHA editörü gazeteci Zehra Doğan, Nusaybin’i anlatan çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verildi. (2 Mart 2017)
-Cem Küçük’e 10 bin lira para cezası

AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen, sürekli gazeteci ve siyasileri hedef gösteren yazılar yazan Cem Küçük, gazeteci Ahmet Hakan hakkında Star gazetesinde 9 Eylül 2015’te “Şizofrenik ve PKK’lı bir hırsız portresi” başlığıyla kaleme aldığı yazısı nedeniyle İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce, 10 bin lira tazminata mahkûm edildi. (2 Mart 2017)
-Yazar Murat Belge, Erdoğan’a hakaretten beraat etti

Yazar Murat Belge, bir yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada beraat etti. (2 Mart 2017)
-Cumhuriyet’in İstanbul’daki binasının önünde silahla ateş açıldı

Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki binasının önünde sabah 06.48 sıralarında silah sesleri duyuldu. Binanın ve sokaktaki kamera görüntülerinden, gazetenin önündeki yoldan taksiyle geçen bir kişi, sağ ön camdan kolunu çıkartarak iki el ateş açıyor. Kurşunlar gazetenin karışsındaki mezarlığın duvarlarına isabet ederken, mezarlığın duvarında 9 mm’lik bir adet boş kovan ve mermi çekirdeği bulundu. (3 Mart 2017)
-Kapatılan DİHA’nın muhabiri Topaloğlu gözaltına alındı

KHK ile kapatılan DİHA’nın eski muhabirlerinden Hacı Yusuf Topaloğlu, Adıyaman’da gözaltına alındı. (4 Mart 2017)
-Kapatılan Azadiya Welat’ın imtiyaz sahibi Ölçer gözaltına alındı

KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesinin imtiyaz sahibi Ramazan Ölçer, Diyarbakır’da gözaltına alındı. (4 Mart 2017)
-Sinan Oğan ile AA’nın haber polemiği

İstanbul’da katıldığı bir konferansta kürsüde konuşurken saldırıya uğrayan MHP’li Sinan Oğan, olayın Anadolu Ajansı tarafından ‘protesto’ olarak duyurulması üzerine “Adam olun, adam gibi habercilik yapın. Fiziki saldırı ne zamandan beri ‘protesto’ olmuş. Yaptığınız haberciliğe tüküreyim!” tweeti atarken, AA da Twitter hesabından Oğan’a, "Şimdi sinirlisiniz. Haberin linki burada, sakinleşince okursunuz. Anlamazsanız döner tekrar okursunuz” yanıtı verdi.

(4 Mart 2017)
-Gazeteci Deniz Yücel’e tecrit altında

Tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan Die Welt Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’in, cezaevinde tek kişilik hücrede tutulduğu bildirildi. (4 Mart 2017)
-Erdoğan’dan, Deniz Yücel’e: O gazeteci değil terörist

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da katıldığı bir toplantıda, tutuklu ve tecrit altında tutulan Die Welt Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel’i hedef göstererek, “O gazeteci değil terörist” dedi. (5 Mart 2017)
-Cumhuriyet’in cezaevindeki yazar ve yöneticileri AİHM’e başvurdu

Cumhuriyet gazetesine yönelik başlayan operasyon kapsamında tutuklanan yazar ve yönetici 10 kişi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni başvurarak, dosyalarının öncelikle incelenmesi ve ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “özgürlük ve güvenlik hakkı” başlıklı 5. maddesi ile “ifade özgürlüğü” başlıklı 10. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmesini; ‘salıverilme’ kararının alınmasını talep etti. Başvurularında, tutuklanmalarına ilişkin mahkeme kararına yaptıkları itirazın reddedildiğini belirten yazar ve yöneticiler, 26 Aralık 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nde yaptıkları başvuruya ilişkin dilekçelerinin alındığını gösteren bir belgeye dahi ulaşılamadığını bildirdi. (6 Mart 2017)
-Ölen gazeteciye ikinci dava

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2016 yılının şubat ayında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan bodrum katına yönelik operasyonda hayatını kaybeden Azadiye Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında, 7.5 yıl hapis istemli dava açıldı. 9 Şubat 2016’da Aktaş’ın öldüğü Cizre’deki bodrum operasyonuna ilişkin haberi de Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlayan davada suçlamalar arasında yer alırken, iddianameye gazetedeki haberin Türkçe çevirisi konularak, Aktaş’ın ‘örgüt propagandası yaptığı’ kaydedildi. (6 Mart 2017)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ne ceza yağdı

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce dayanışma amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için yargılanan gazeteciler Nadire Mater’e ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası ve 6 bin lira adli para cezası, Yıldırım Türker’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası, Hasan Cemal’e ‘terör örgütlerinin açıklamalarını basıp yayımladığı’ iddiasıyla 6 bin lira adli para cezası verildi. Yazar Murat Uyurkulak’a da ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla ertelemeli 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. (7 Mart 2017)
-Yazar Ahmet Altan, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan ifade verdi

Darbe soruşturması kapsamında tutuklu bulunan yazar Ahmet Altan, GriHat isimli haber sitesinde 13 Nisan 2016’da yayımlanan röportajla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi aracılığıyla ifade verdi. Suçlamayı kabul etmeyen Altan savunmasında, söyleşide günlük siyasette yapılan hataları ve bu hatalarda payı olduğunu itiraf eden fiili başkanı eleştirdiğini belirtti. Bir sonraki duruşma 22 Haziran 2017 tarihine ertelendi. (7 Mart 2017)
-Nedim Oruç beraat etti

Şırnak’ın Silopi ilçesinde sokağa çıkma yasağı sırasında gözaltına alınarak tutuklanan kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Oruç’un yargılandığı davanın dördüncü duruşması görüldü. Haberleri gerekçe gösterilerek ‘örgüt propagandası yapmak’, ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ‘suçu bildirmemek’ iddiasıyla 5 ay tutuklu kalan Oruç, Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında beraat etti. (8 Mart 2017)
-Başbakan Yıldırım’ın programında 8 gazeteciye akreditasyon engeli

İzmir’de Başbakan Binali Yıldırım’ın programını izlemek üzere akreditasyon başvurusunda bulunan  Sözcü, Dünya, İHA, Ticaret, Sky Tv ve Ulusal Kanal’dan 8 gazeteciye akreditasyon verilmedi. (8 Mart 2017)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeliği’ nedeniyle yeni cezalar

Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan dayanışma amacıyla yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılanların yargılanmalarına İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, gazeteciler Faruk Balıkçı’ya ‘terör örgütlerinin açıklamalarını basıp yayınladığı’ iddiasıyla 6 bin, gazeteciler Derya Okatan’a aynı suçlamadan 7 bin lira para; gazeteci Kumru Başer’e ise ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla ertelemeli 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Aynı dava kapsamında Dicle Anter 7 bin lira para, avukat Ayşe Batumlu 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılırken, dil bilimci yazar Necmiye Alpay’ın dosyasının Özgür Gündem ana davasıyla birleştirilmesi için İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nden onay alınmasına karar verildi. (9 Mart 2017)
-Gazeteci Hasan Cemal’in 13 yıla kadar hapsi istendi

Gazeteci-yazar Hasan Cemal, PKK’nin 2013 yılında çekilme sürecini kaleme aldığı ‘Çekilme Günlükleri’ yazı dizisinde ‘örgüt propagandası yaptığı’ iddiasıyla İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi; Hasan Cemal’in 13 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Mahkeme, savunma için süre vererek, bir sonraki duruşma tarihini 31 Mart 2017 olarak belirledi. (9 Mart 2017)
-TGS Şube Başkanı Büyükkaya hâkim karşısındaydı

Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya’nın da bulunduğu 13 kişinin, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen FETÖ/PDY davasından yargılanmalarına devam edildi. (10 Mart 2017)
-Haber takibi yapan gazeteciye gözaltı

Urfa’dan Adıyaman’a haber takibi için yola çıkan gazeteci Ergin Çağlar, Urfa’nın Bozova ilçesi girişindeki polis kontrol noktasında gözaltına alındı. Polis, Çağlar hakkında Mersin’deki bir soruşturmadan kaynaklı arama kararı olduğunu iletti. Çağlar, Mersin’e gönderilmek üzere Bozova Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. (10 Mart 2017)


-Aryen Haber’e on dördüncü kez erişim engeli

Aryen haber internet gazetesine, on dördüncü kez erişim engeli kararı verildi. Karara tepki gösteren internet gazetesi yönetimi “Onlarca gazetecinin tutuklandığı, gazete ve televizyon kanallarının kapatıldığı bir ortamda Aryen Haber’in 14. kez sansüre uğraması, doğru ve gerçeklerden taviz vermemesindendir” açıklamasında bulundu. (10 Mart 2017)


Yüklə 354,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin