BİLGİSAYARA GİRİŞ
BİLGİSAYARIN TANIMI ve TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı bir bilgiyi (veriyi), üzerinde gerekli aritmetik ve mantıksal işlemler yaparak sonucu kullanıcıya en hızlı biçimde veren ve gerektiğinde kullanılmak üzere saklayabilen elektronik bir cihazdır.
Bilgi : Herhangi bir konu hakkındaki her türlü anlamlı veriye denir.
Orijinal ismi Computer
olan bu cihaz için dilimizde Bilgisayar ismini ilk defa 1969 yılında
Prof.Dr. Aydın Köksal kullanmıştır.
1-) Bilgisayar elektronik bir cihazdır. Her ne kadar mekanik parçaları da olsa, çoğunlukla elektronik kartlardan ve devrelerden meydana gelmiştir.
2-) Bilgisayar aritmetik (sayısal) işlemleri yapar. Yani toplama, çıkarma, çarpma, bölme, üs alma v.b. işlemlerini gerçekleştirir. Karşılaştırma işlemleri; büyük veya küçük olanı bulma gibi işlemleri de yapabilir. Örneğin 3 Boyutlu bir oyun sırasında bilgisayar milyonlarca matematiksel hesaplama yapar.
2-) Bilgisayar verileri saklayabilir, depolayabilir. Kütüphaneler dolusu bilgiyi saklayabilir.
3-) Bilgisayara yüklenmiş, bir programı çalıştırıp, gerekli işlemleri yapıp, sonuçları saklayabilir.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ
Bilgisayarlar ilk çıktığı yıllarda genellikle masa üstünde kullanılsalar da, günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak farklı tip ve şekillerde bilgisayar çeşitleri üretilmektedir. Yaptıkları iş aynı olmakla beraber, kullanım ve işlem kolaylığı açısından çeşitli tipteki bilgisayarlar kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Bilgisayar teknolojisinin geliştiği ve yaygınlaştığı zamanlarda sık kullanılmış bilgisayar çeşididir. Kullanım rahatlığı diğer tipteki bilgisayarlara göre daha iyidir. Yüksek performans gösterecek şekilde donatılabilir. Sonradan yapılacak eklemelere ve genişletmelere imkan verir. Donanım olarak güncellenmesi kolaydır. Evlerde, ofislerde ve bürolarda kullanılmaktadır. Günümüzde mobil (taşınabilir) teknolojilerin gelişmesi sonucu masaüstü bilgisayar kullanımı ve satışı ilk zamanlara göre oldukça azalmıştır. Oyun tutkunları için masaüstü bilgisayarlar, yüksek performanslarından dolayı hala vazgeçilmez bilgisayar çeşididir.
2-) Dizüstü (Laptop) Bilgisayarlar
Defter (Notebook) bilgisayar, dizüstü (laptop) bilgisayar gibi çeşitli isimler verilen bu bilgisayar türü, günümüzde çeşitli kampanyalarla fiyatları oldukça makul seviyelere inmiştir. Dizüstü bilgisayarlar birçok yerde kullanılmaktadır. Özellikle taşınabilir (mobil) olması sonucu, seyahat eden kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Dizüstü bilgisayarı olan kullanıcı için her yer ofis ve büro gibidir. Özgürce çalışabilir. Şarjlı pilleri sayesinde, elektrik olmadan da 2,5 saat ile 10 saat arasında çalışabilirler.
Kablosuz Internet ağlarına, WI-FI servislerine, Bluetooth cihazlarına bağlanabilirler. Fiyatları masaüstü bilgisayar fiyatlarına inmiştir. Genişletme ve güncelleme konusunda kısıtlı seçeneklere sahiptir. Güncelleme yapılacak bir dizüstü bilgisayarın ; RAM, Mikroişlemci, Sabit disk, kablosuz ağ kartı, DVD-ROM gibi aygıtlarının haricinde diğer bileşenlerinin güncellenmesi zordur.
Bu bilgisayarlar, ilk çıktıkları zaman mini dizüstü bilgisayar olarak adlandırıldı fakat sonraları, sektör ve kullanıcıların isimlendirmesi ile Netbook adını aldı. Pil ömürleri oldukça iyi bir süre giden (4..10 saat) bu bilgisayarlar, performans isteyen uygulamalar için uygun değildir. Basit ofis uygulamaları, Internet’e bağlanma,
e-posta okuma-gönderme, çevrimiçi (online) iletişim kurma v.b. işlemler için daha uygundur.
Tablet bilgisayarlar, NETBOOK bilgisayarlardan sonra çıkmış ve bilgisayar dünyasını alt üst etmiş, taşınabilir bilgisayarlardır. İlk olarak APPLE firması tarafından piyasaya sürülen IPAD modeli ile tanınmış, daha sonra diğer bilgisayar üreticileri tarafından da benimsenip üretilmiş dokunmatik ekranlı küçük el bilgisayarlarıdır. Dizüstü bilgisayarların Tablet türleri olsa da bu bilgisayarlar dizüstü bilgisayarlardan farklıdır. Bu bilgisayarlar sadece dokunmatik ekrandan oluşmuştur. Klavyesi, optik disk sürücüsü bulunmamaktadır. Yazılımla üretilmiş dokunmatik bir klavye kullanılmaktadır.