MISIR ÇARŞISI (B)
Mısır Çarşısı, Eminönü’nde Yeni Cami’nin arkasında, Çiçek Pazarı’nın yanındadır. İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir. Aktarlarıyla ünlü bu çarşıda hâlâ ilaçlar, baharatlar, az bulunan bitki kökleri, kabukları eski geleneğe uygun satılmaktadır. (Ing./ aktar: herbalist) Ayrıca burada taze kuruyemiş ve et ürünleri bulmanız mümkündür. (Ing./ ürün: product)
Batı, Akdeniz ve Karadeniz arasında stratejik bir noktada bulunan İstanbul hem Bizans hem Osmanlı zamanında en canlı ticaret merkezlerindendir. (Ing./ ticaret: trade; commerce) Bir yandan Balkanlar ve Avrupa’ya diğer yandan Kuzey Akdeniz ve Arabistan Yarımadası’na uzanan bir liman kenti olan İstanbul ticaret yollarının üzerindeydi. (Ing./ yarımada: peninsula) Doğu’dan ve Arabistan’dan gelen ipek kumaş, baharat, değerli taş, halı gibi ticaret ürünleri Avrupa’ya götürülmek için burada toplanırdı. (Ing./ kumaş: fabric)
Buna ek olarak, Avrupa’dan çeşitli ürünler İstanbul’a getirilirdi. (Ing./ buna ek olarak: in addition to this) Sebze-meyve, et, hayvan, yağ, balık, kahve, tuz, baharat gibi ürünler İstanbul Limanı’na bırakılırdı. (Ing./ baharat: spice) Ürünler buradan dağıtılırdı. İşte bu ürünlerin satıldığı en önemli merkezlerden biri Mısır Çarşısı’dır. (Ing./ işte: you see; here it is; here you are)
Bizans zamanında Makro Envalos adındaki bir çarşının aynı yerde olduğu söylenir. Bugünkü yapı, 1660’da Turhan Sultan tarafından baş mimar Kazım Ağa’ya yaptırılmıştır. (Ing./ yapı: structure; building) İlk yıllarda “Yeni Çarşı” ya da “Valide Çarşısı” olarak adlandırılmıştır. Söylenenlere göre, Mısır’dan gelen vergilerle inşa edilen çarşı 18.yüzyıldan sonra bugünkü adıyla anılmaya başlandı. (Ing./ vergi: tax) 1691 ve 1940’ta burada iki büyük yangın oldu. (Ing./ yangın: blaze; fire) Çarşı son olarak 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından restore edilmiştir. (Ing./ belediye: council)
Dostları ilə paylaş: |