7.1.1.1 Întelegerea termenului de Internet.
Internetul este o vasta retea de calculatoare (mai multe calculatoare legate intre ele), care conecteaza intre milioane de retele mai mici din intreaga lume.
Termenul World Wide (abreviat WWW; numit scurt si web, este un sistem de documente si informatii de tip hipertext legate ele între ele care pot fi accesate prin reteaua mondială de Internet. WWW este numai unul dintre multele servicii si aplicatii informatice disponibile în Internet.
Anumite protocoale afectează legăturile hardware, în timp ce altele afectează transmisiile de date inclusiv parametrii şi semnalele folosite în transmisiile asincrone (în general modemul).
Tipuri de protocoale:
1.Protocoale de aplicaţii –oferă schimbul de date între aplicaţiile existente într-o reţea (FTP, SMTP)
Un nume de calculator este constituit în cadrul reţelei Internet din mai multe domenii separate de punct (punctul reprezintă legătura cu nivelul superior, domeniul cel mai din stânga fiind domeniul de nivel inferior, iar domeniul cel mai din dreapta reprezintă nivelul cel mai înalt).
-De ţară –reprezintă un cod cu ajutorul căruia se identifică ţara de apartenenţă a domeniului
7.1.1.5 Cunoasterea termenului browser de web si a câtorva exemple de browsere web
Browserul web –este o aplicaţie cu ajutorul căreia putem face schimburi de date cu diferite calculatoare din reţea prin intermediul unor pagini ce sunt afişate pe monitor.
Exemple: Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, Mozilla, Google Chrome
7.1.1.6 Cunoasterea termenului de motor de căutare.
Motor de căutare –un program disponibil pe Internet cu ajutorul căruia se pot căuta diferite pagini cu informaţii referitoare la un subiect anume.
Exemple: Google, Yahoo, Altavista, etc
7.1.1.7 Întelegerea termenului de Really Simple Syndication (RSS) si a utilitătii acestuia.
RSS vine de la acronimul Rich Site Summary sau Really Simple Syndication.
RSS este o metoda prin care noutatile de pe site-urile dinamice ajung la cititor fara ca acesta sa accceseze direct site-urile sursa. RSS va afiseaza titlurile ultimelor stiri, sub forma de linkuri. Astfel, puteti sa accesati direct, prin acestea, articolele care va intereseaza.
7.1.1.8 Întelegerea termenului de podcast. si a utilitătii acestuia.
Podcast inseamna o inregistrare audio digitala, pusa la dispozitie pe Internet oricui este dispus sa o descarce pe propriul calculator sau pe alt instrument de redare audio, de tipul iPod sau Apple.
Podcasting-ul este o modalitate de a produce şi distribuii fişiere media (audio sau video) prin Internet. Cuvântul este alcătuit din două părţi Ipod şi broadcasting (difuziune de programe).
7.1.2 Securitate
7.1.2.1 Cunoasterea modului de identificare a unui site web securizat: https, simbolul unui lacăt
HTTPS - Secure Hyper Text Transfer Protocol (sau HyperText Transfer Protocol/Secure este un protocol de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată prin intermediul
WWW.
Conexiunile HTPPS sunt folosite în mare parte pentru efectuarea de operaţiuni de plată pe World Wide Web şi pentru operaţiunile "sensibile" din sistemele de informaţii corporative. HTTPS este în acelaşi timp o metodă de autentificare a server-ului web care îl foloseşte, prin intermediul aşa-numitelor "certificate digitale" - o colecţie de date pe care un browser o solicită server-ului pentru a putea începe transferul criptat; dacă certificatul este emis de o autoritate cunoscută (de exemplu VeriSign), browser-ul poate fi sigur că server-ul cu care comunică este ceea ce pretinde a fi.
7.1.2.2 Întelegerea termenului de certificat digital
Certificatul digital este o parola, un token de autentificare, daca este cazul si instructiunile pentru driverele de instalare ale utilitarelor. Certificatul digital calificat reprezinta o semnatura digitala menita sa protejeze transmiterea datelor. Nu poate fi folosit decat de o singura persoana. Certificatele sunt emise de terţi de încredere, cunoscuţi sub numele de autorităţi de certificare (AC) care îşi asumă responsabilitatea pentru identificarea utilizatorilor şi pentru acordarea cheilor. AC-urile sunt administrate de companii care sunt în măsură să garanteze pentru dreptul de desfăşurare a afacerii
7.1.2.3 Întelegerea termenului de criptare a datelor.
Criptarea sau codificarea datelor este procesul cu ajutorul căruia informaţia este mai greu de descifrat sau de citit. Scopul: a nu se permite accesul persoanelor neautorizate la anumite date în timpul transmiterii lor sau când sunt păstrate pe diferite suporturi magnetice
Pentru a decodifica datele este necesară o cheie de decodificare.
7.1.2.4 Constientizarea pericolului infectării unui computer cu un virus de la un fisier descărcat de pe Internet (virusi de tip vierme, cal troian, spyware). Întelegerea termenului malware.
Software-ul rău intenţionat (numit adesea malware „software răuvoitor”) este un tip de software proiectat intenţionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/şi deteriorarea ori infiltrarea în întregi reţele de computere, fără consimţământul proprietarului respectiv. Noţiunea se utilizează generalizat de către informaticieni pentru a desemna orice formă ostilă, intruzivă sau supărătoare de software sau cod de program. Termenul de virus din domeniul computerelor este uneori utilizat pentru a desemna nu numai viruşii informatici, ci şi toate formele de software rău intenţionat.
7.1.2.5 Întelegerea faptului că o aplicatie antivirus actualizată protejează computerul împotriva virusilor.
De obicei, programele anti-virus rulează automat pe fundal şi monitorizează pentru probleme. Când un virus este detectat, utilizatorul este avertizat că programul încearca să introducă virusul în carantină sau să-l şteargă.
Protecţie împotriva spyware-ului – Programele anti-spyware scanează pentru keyloggeri şi alte tipuri de malware pentru a le îndepărta din calculator.
Protecţie împotriva adware-ului – Programele anti-adware caută aplicaţii ce afişează reclame pe calculatorul dumneavoastră.
Protecţie împotriva phishing-ului – Programele anti-phishing blochează adresele IP ale site-urilor web de phishing cunoscute şi avertizează utilizatorul în legatura cu site-uri web suspecte.
7.1.2.6 Întelegerea modului în care un firewall protejează computerul împotriva atacurilor neautorizate.
Firewall (paravan de protecţie ) este o aplicaţie sau un echipament software care monitorizează şi filtrează permanent transmisiile de date realizate între PC sau reţeaua locală şi Internet, în scopul implementării unei "politici" (metode) de filtrare.
Un paravan de protecţie poate ţine la distanţă traficul Internet cu intenţii rele, de exemplu hackerii, viermii şi anumite tipuri de viruşi, înainte ca aceştia să pună probleme sistemului. În plus, un paravan de protecţie poate împiedica participarea computerului la un atac împotriva altora, fără cunoştinţa sau voinţa utilizatorului. Utilizarea unui paravan de protecţie este importantă în special dacă reţeaua sau computerul de protejat sunt conectate în permanenţă la Internet.
7.1.2.7 Cunoasterea faptului că retelele trebuie protejate prin conturi de utilizatori si parole.
7.1.2.8 Identificarea riscurilor asociate activitătilor online: furnizarea neintentionată a datelor personale, atacuri si hărtuire verbală.
7.1.2.9 Identificarea optiunilor de control parental: supravegherea, restrictii de acces la anumite site-uri web, restrictii de acces la anumite jocuri, limitarea timpului de joacă
Din Internet Explorer se aleg:
Tools->Internet Options->Content->Control parental
Tools->Internet options-> Security->Trusted sites sau Restricted sites
7.2 Utilizarea unui browser web
7.2.1 Primii pasi cu un browser de web
7.2.1.1 Deschiderea (si închiderea) unui browser de web
7.2.1.2 Introducerea unui URL în bara de adrese si încărcarea paginii
7.2.1.3 Afisarea unei pagini de web într-o fereastră nouă sau într-un nou tab
File->Window
File->New tab
7.2.1.4 Oprirea încărcării unei pagini web
View->Stop sau tasta Esc
7.2.1.5 Actualizarea unei pagini web
View->Refresh sau tasta F5
7.2.1.6 Utilizarea funcTiei Help
Help->Internet Explorer Help sau tasta F1
7.2.2 Modificarea setărilor
7.2.2.1 Schimbarea paginii de start a aplicatiei de navigare pe Internet
Tools->Internet Options->General->Home page
7.2.2.2 Stergerea partială sau totală a adreselor din bara de adrese
Clic in bara de adrese, selectam adresa si dam clic pe butonul Delete din dreapta adresei sau
Dacă se doreşte ştergerea anumitor adrese vizitate într-o zi atunci se utilizează butonul History de pe bara de instrumente
7.2.2.3 Afisare, blocare pop-up.
Tools->Pop-up Blocker->Turn on Pop-up Blocker
O
fereastră pop-up este o fereastră mică de browser Web care apare în partea de sus a site-ului pe care îl vizualizati. Ferestrele pop-up se deschid de obicei imediat ce vizitati un site Web si sunt create de obicei de către agenti publicitari.
7.2.2.4 Afisare, blocare cookies.
Cookie este informaţia pe care un site web o păstrează pe hard-disk-ul vizitatorului de site, astfel încât să îşi poată aminti identitatea utilizatorului şi preferinţele acestuia pentru vizitările ulterioare ala site-ului respectiv. (pagina va fi încărcată mai repede) Aceste fişiere pot fi păstrate pe calculator, dar pot fi şterse fără a afecta cu nimic funcţionarea sistemului de operare din fişierul Temporary Internet Files.
7.2.2.5 Stergerea fisierelor temporare de Internet.
Tools->Internet Options->General->Browsing history->Delete..->Temporary files
7.2.2.6 Afisarea / ascunderea barelor de instrumente
View->Toolbars->..
7.2.3 Navigarea pe web
7.2.3.1 Accesarea unui hyperlink.
7.2.3.2 Navigarea înainte si înapoi între paginile web vizitate anterior
Din butoanele Back si Forward sau din meniu View->Go to->Back....
7.2.3.3 Încărcarea paginii de start.
Clic pe butonul Home Page sau din meniu View->Go to->Home Page
7.2.3.4 Afisarea URL – urilor vizitate anterior utilizând bara de adrese a aplicatiei
Utilizam sageata neagra din dreapta barei de adrese
7.2.4 Utilizarea semnelor de carte (bookmarks)
7.2.4.1 Însemnarea unei pagini web. Stergerea unui bookmark.
Din meniul Favorites-> Add to favorites pentru adaugare
Din meniul Favorites->Organize favorites->Delete pentru stergere
7.2.4.2 Afisarea unei pagini însemnate.
Din meniul Favorites se selecteaza pagina
7.2.4.3 Crearea, stergerea unui director bookmark (semn de carte)
Din meniul Favorites->Organize favorites->.....
7.2.4.4 Adăugarea unei pagini web într-un director bookmark
Din meniul Favorites-> Add to favorites ->Create in...
7.3 Utilizarea Internetului
7.3.1 Formulare 7.3.1.1 Completarea unui formular pe web folosind casete text, liste derulante, liste simple, casete de validare, butoane radio.
7.3.1.2 Trimiterea, anularea unui formular web.
7.3.2 Căutarea pe Internet
7.3.2.1 Selectarea unui anumit motor de căutare
Motor de căutare: -program disponibil pe Internet cu ajutorul căruiase pot căuta diferite pagini cu informaţii referitoare la un subiect anume.
Cele mai cunoscute motoare de căutare sunt:
-www.google.com
-www.altavista.com
-www.yahoo.com
Pentru căutarea diferitelor informaţii trebuie să se introducă în câmpul de căutare un cuvânt cheie . Puteti exclude un cuvant din cautare prin scrierea semnului minus ("-") imediat inaintea termenului pe care vreti sa il evitati. (Fiti sigur sa includeti un spatiu inainte de semnul minus.)
7.3.2.2 Efectuarea unei căutări utilizând cuvinte, fraze cheie
Cu Google poti cauta fraze prin adaugarea ghilimelelor.
7.3.2.3 Utilizarea facilitătilor de căutare avansată: după fraza exactă, căutare prin excluderea numitor cuvinte, după dată, după format.
Din Google se alege „Cautare avansata”
7.3.2.4 Căutarea unei enciclopedii, dictionar.
Din Wiki.com se alege obiectul cautarii: enciclopedie, dictionar....
7.4 Rezultate 7.4.1 Salvarea fisierelor
7.4.1.1 Salvarea unei pagini Web într-o locatie pe disc.
Pentru salvarea unei pagini Web în diferite formate se apelează funcţia Save as din meniul File.
După alegerea acestei opţiuni pe ecran apare caseta de dialog Save Web Page în care se stabileşte tipul documentului, cale unde se doreşte a se salva şi eventual noua denumire.
Cele mai importante formate în care poate fi salvată o pagină web sunt:
-Web page complete (*.htm, *.html)–pagina va fi salvată integral într-un fişier HTML, obţinându-se o copie fidelă a paginii web.
-Web page, HTML only (*.htm, *.html)–pagina va fi salvată într-un fişier cu extensia htm, cu păstrarea tehnoredactării originale, oferid posibilitatea editării ulterioare a fişierului în Word sau vizualizarea lui cu programul Internet Explorer.
-text file (*.txt) –pagina va fi salvată într-un fişier cu extensia txt şi va conţine numai textul din pagina web, fără imagini.
7.4.1.2 Descărcarea de fisier dintr-o pagină web într-o locatie pe disc.
Download...
7.4.1.3 Copierea textului, imaginilor, URL-ului dintr-o pagină web într-un document
Atunci când dorim să salvăm o aplicaţie sau imagini de pe Internet aceasta va trebui salvată (descărcată) în calculator pentru a putea fi accesată şi atunc când calculatorul nu este conectat la Internet. Acest lucru se realizează prin selectarea opţiunii Save Target As sau Save Pictures As, opţiune care se găseşte în meniul afişat atunci când executaţi click dreapta pe imaginea respectivă sau pe fişierul pe care doriţi să îl salvaţi.
Se va deschide fereastra File Download în care se poate alege dacă salvarea se face pe calculator sau se odreşte numei deschiderea fişierului respectiv acolo unde este el localizat.
7.4.2 Printare 7.4.2.1 Schimbarea orientării unei pagini web (landscape, portrait). Schimbarea dimensiunii hârtiei.
Când se doreşte imprimarea unei pagini web trebuie verificat formatul paginii
Aceasta se realizează apelând funcţia Page Setup din meniul File al aplicaţiei Internet Explorer
7.4.2.2 Vizualizarea unei pagini web
7.4.2.3 Alegerea optiunilor de imprimare ca: întreaga pagină, anumite pagini, anumite portiuni, text selectat, număr de copii si printarea.
Sectiunea 2 - Comunicare
7.5 Posta electronică –Mcrosoft Outlook
7.5.1 Concepte / Termeni
7.5.1.1 Întelegerea termenului de e-mail si utilizările lui.
Poşta electronică (electronic mail) desemnează pe scurt trimiterea şi primirea de mesaje electronice.
Avantaje:
-Costul redus –este mult mai ieftin trimiterea unui mesaj cu ajutorul poştei electronice decât în modalitatea clasică de corespondenţă;
-Transmiterea şi primirea mesajelor se realizează cu viteze foarte mari;
-Se pot trimite mesaje oriunde şi de oriunde dacă aveţi un calculator cu o conexiune la Internet;
-Se poate transmite orice tip de informaţie (text, grafică, audio, video);
-Mesajele pot fi trimise simultan unui grup de persoane, fără a fi necesară transmiterea informaţiilor fiecărui destinatar în parte.
7.5.1.2 Întelegerea alcătuirii si structurii unei adrese de e-mail
Forma unei adrese este următoarea:
nume_utilizator@server_mail
-nume_utilizator –poate să fie orice combinaţie de cifre şi litere aleasă de persoana care a creat acel cont.
-server_mail –este compusă dintr-un nume şi un domeniu, separate prin punct şi identifică adresa calculatorului pe care a fost creat acel cont.
7.5.1.3 Întelegerea termenului de scurt mesaj scris (SMS)
SMS este prescurtarea de la Short Message Service adica Serviciul de Mesaje Scurte. Acest serviciu face posibila trimiterea si primirea unor mesaje alfanumerice intre diferite persoane.
7.5.1.4 Întelegerea termenului Voice over Internet Protocol (VoIP) si a principalelor sale beneficii.
Tehnologia "Voice Over Internet Protocol", denumită pe scurt VoIP, se referă la posibilitatea efectuării de convorbiri telefonice între doi corespondenţi, dintre care cel puţin unul trebuie să posede o conexiune Internet . Avantaje:
-
Claritate deosebita a sunetului
-
Tarife incredibil de mici
-
Convorbiri gratuite in retea
-
Facturare in timp real
-
Convorbiri in conferinta
-
Usor de transportat in calatorii
-
Posibilitati flexibile de incarcare a contului
-
Instalare simpla
-
Terminalele au numere proprii de telefon
7.5.1.5 Întelegerea principalelor beneficii ale mesageriei instant: comunicare în timp real, costuri reduse, abilitatea de transfer a fisierelor.
7.5.1.6 Întelegerea conceptului de comunitate online (virtuală). Recunoasterea unor exemple ca: site-uri cu statut de retea socială, forum, chat, jocuri online
Ultimul deceniu, al exploziei Internetului, a permis crearea de puternice comunitati online ( virtuale ). Scopul acestora poate fi de afaceri, invatare, practica, hobby-uri; vorbind despre fiecare dintre acestea, vorbim insa despre construirea de relatii intre oameni, despre invatare impreuna, colaborare, stiinta de a-i asculta pe ceilalti
7.5.2 Securitate
7.5.2.1 Constientizarea posibilitătii de a primi mesaje nesolicitate
In Tehnologia Informatiei, spam se refera la mesaje email nesolicitate trimise in bloc (junk email). Aceasta inseamna ca un mesaj cu continut comercial sau chiar irelevant este transmis catre o multitudine de destinatari, care nu l-au solicitat.
7.5.2.2 Întelegerea termenului de phishing. Recunoasterea actiunilor de phishing.
Phishing (derivat din termenul din limba engleza pentru "pescuit") sau "brand spoofing" (imitarea imaginii), este o forma elaborata de sustragere de date, care vizeaza mai ales clientii companiilor ISP, ai bancilor, ai serviciilor bancare online, agentii guvernamentale etc. Atunci cand va publicati adresa de email pe Internet, cand completati formulare online, accesati newsgroup-uri sau site-uri web, datele dumneavoastra pot fi furate de catre aplicatii de indexare pentru Internet si apoi folosite fraudulos.
Autorii de phishing creeaza pagini web contrafacute, ce imita imaginea unor corporatii furnizoare de servicii bine-cunoscute, pentru a inspira incredere. Dupa ce colecteaza sau genereaza adrese de email, infractorii "lanseaza momeala".
Este trimis un mesaj prin email sau mesagerie instant, cu un subiect credibil, prin care incearca sa va convinga sa completati informatii confidentiale, prin accesarea unei pagini web (link "click aici"; link URL; link tip imagine; text link) sau prin completarea unui formular in textul mesajului. Mesajul pare sa aiba un motiv plauzibil si chiar aduce argumente convingatoare, pentru a va determina sa actionati imediat.
7.5.2.3 Constientizarea pericolului de infectare a calculatorului cu un virus prin deschiderea unui mesaj necunoscut, unui fisier atasat continut într-un mesaj necunoscut
7.5.2.4 Întelegerea termenului de semnătură digitală.
Semnătura digitală este cel mai importat sistem de securitate electronică, folosit pentru a stabili identitatea semnatarului. Trebuie subliniat că semnătura digitală nu este o semnătură scanată sau o hologramă, ci reprezintă datele autentice în format electronic (un cod special, o amprentă digitală) ale unui utilizator
Semnătura digitală extinsă îndeplineşte următoarele condiţii:
-Identifică în mod unic semnatarul;
-Este creată cu mijloace aflate sub controlul exclusiv al semnatarului;
-Identifică în mod unic documentul ce conţine informaţii autentificate;
-Este legată de informaţiile pe care la autentifică în aşa fel încât orice modificare a acestora este detectabilă
7.5.3 Notiuni teoretice despre posta electronică
7.5.3.1 Întelegerea avantajelor sistemelor de e-mail ca : viteză, costuri reduse, flexibilitate în utilizarea conturilor de e-mail din diverse locuri.
7.5.3.2 Importanta folosirii titlurilor usor de înteles si a verificării gramaticale a mesajelor.
7.5.3.3 Constientizarea problemelor asociate trimitetii fisierelor atasate: limitări legate de dimensiune si tipul fisierelor (de exemplu, fisiere executabile).
Extensii ale numelor de fişiere permise în mod implicit
|
Tipuri MIME permise în mod implicit
|
.rpmsg, xls, .xlsx, .xlsm, .xlsb, .pptx, .pptm, .ppsx, .ppsm, .doc, .docx, .docm, .xls, .wmv, .wma, .wav, vsd, .txt, .tif, .rtf, .pub, .ppt, .png, .pdf, .one, .mp3, .jpeg, .gif, .doc, .bmp, .avi
|
image/jpeg, image/png, image/gif, image/bmp
|
Cum se află cota de spaţiu pentru cutia poştală:
În Panoul de navigare, faceţi clic pe Poştă.
Indicaţi spre numele dvs. în partea de sus a listei folderelor.
Va apărea o fereastră care afişează dimensiunea curentă a cutiei poştale şi, dacă administratorul de sistem a configurat limite, se afişează, de asemenea, limitele cutiei poştale.
7.5.3.4 Întelegerea diferentei dintre câmpurile To, Copy (Cc), Blind copy (Bcc).
7.6 Utilizarea aplicatiei de postă electronică
7.6.1 Trimiterea unui e-mail
-
7.6.1.1 Deschiderea (si închiderea) unei aplicatii de postă electronică. Deschiderea si închiderea unui mesaj.
7.6.1.2 Crearea unui nou mesaj.
7.6.1.3 Inserarea unei adrese de e-mail în câmpurile To, Copy (Cc), Blind copy (Bcc).
Pentru a adăuga destinatari la un mesaj:
În liniile Către şi Cc, introduceţi numele sau adresele de poştă electronică ale destinatarilor mesajului. Puteţi să introduceţi în întregime sau parţial numele sau adresa de poştă electronică a destinatarului. Separaţi mai multe nume utilizând caracterele punct şi virgulă (;).
De asemenea, puteţi adresa mesajul făcând clic pe Către sau pe Cc. Astfel se deschide Agenda. Agenda vă permite să căutaţi o persoană în agenda partajată (dacă există) sau în folderul Persoane de contact. După ce localizaţi o persoană în Agendă, adăugaţi numele la mesajul de poştă electronică, selectându-l şi făcând clic pe Către, Cc sau Bcc în Destinatari mesaj.
Este posibil să doriţi să includeţi destinatari fără a-i face vizibili pentru toate persoanele cărora le trimiteţi mesajul. Puteţi face aceasta utilizând Bcc . Destinatarii din Bcc primesc o copie a mesajului, dar numele lor nu apar în lista destinatarilor. Destinatarii din Bcc nu pot vedea numele altor destinatari din Bcc .
Pentru a adăuga destinatari Bcc , faceţi clic pe Opţiuni din bara de instrumente a mesajului, apoi, în Setări curente mesaj, selectaţi Afişare Bcc . De asemenea, puteţi face clic pe Către sau Cc pentru a deschide Agenda şi pentru a utiliza caseta Bcc care apare acolo.
Pentru a elimina destinatari dintr-un mesaj:
Pentru a şterge un nume din casetele de adrese, faceţi clic-dreapta pe nume, apoi faceţi clic pe Eliminare. De asemenea, puteţi să selectaţi numele şi să apăsaţi DELETE sau puteţi să amplasaţi cursorul la sfârşitul unui nume, iar apoi să faceţi clic pe tasta BACKSPACE.
7.6.1.4 Inserarea unui titlu în câmpul “Subject”
7.6.1.5 Copierea unui text dintr-o altă sursă într-un mesaj
7.6.1.6 Atasarea fisierelor unui mesaj. Stergerea atasamentului dintr-un mesaj.
7.6.1.7 Salvarea unei schite (draft) a unui e-mail
File->Save
7.6.1.8 Utilizarea unui instrument de verificare ortografică. Realizarea schimbărilor ca:
corectarea erorilor de ortografie, stergerea cuvintelor repetate.
Tools->Spelling and grammar...
7.6.1.9 Trimiterea unui mesaj cu prioritate mare sau mică
Pentru a seta nivelul de importanţă al unui mesaj, faceţi clic pe Importance: Maximă sau Importance: Minimă în bara de instrumente.
De asemenea, puteţi seta importanţa mesajului în Opţiuni mesaj.
7.6.2 Primirea unui e-mail
7.6.2.1 Utilizarea functiilor de răspuns (reply), răspuns către toti (reply to all).
7.6.2.2 Redirectionarea unui mesaj (forward).
7.6.2.3 Deschiderea si salvarea unui fisier atasat într-o locatie pe disc
7.6.2.4 Vizualizarea si printarea unui mesaj.
File-> Print
7.6.3 Setări 7.6.3.1 Adăugarea sau înlăturarea detaliilor mesajelor ca: expeditor, subiect, data primirii
Adăugarea unei semnături
O semnătură de poştă electronică constă din text sau imagini care pot fi adăugate la sfârşitul unui mesaj de poştă electronică de ieşire.
În partea de sus a paginii Aplicaţia Web Outlook, faceţi clic pe Options > Email signature.
În caseta Semnătură de poştă electronică, introduceţi şi formataţi semnătura.
Pentru a adăuga semnătura la toate mesajele de ieşire, bifaţi caseta de selectare Se include automat semnătura pe mesajele de ieşire. Faceţi clic pe Salvare sau apăsaţi CTRL+S.
Când creaţi un mesaj nou, adăugaţi semnătura la acesta făcând clic pe Introducere semnătură de pe bara de instrumente.
7.6.3.2 Aplicarea setărilor pentru a răspunde la mesaje cu sau fără mesajul initial.
7.6.3.3 Marcarea unui mesaj. Înlăturarea marcajului unui mesaj.
Pentru a adăuga semnalizatorul implicit în vizualizarea listă a mesajelor, a activităţilor sau a persoanelor de contact, faceţi clic pe Flag (Semnalizator).
Faceţi clic-dreapta pe Flag , pentru a selecta unul dintre cei cinci semnalizatori de memento preconfiguraţi.
Semnalizatorii preconfiguraţi includ următoarele valori:
-
Azi
-
Mâine
-
Săptămâna aceasta
-
Săptămâna viitoare
-
Fără dată
Făcând clic-dreapta pe
Flag puteţi, de asemenea, să modificaţi sau să eliminaţi un semnalizator şi să configuraţi un memento de dată pentru semnalizator. Pentru a adăuga un semnalizator la un element deschis, faceţi clic pe
Semnalizator în bara de instrumente, apoi selectaţi semnalizatorul dorit din meniu.
Elementele semnalizate sunt adăugate la folderul Activităţi.
7.6.3.4 Marcarea unui mesaj ca citit, necitit
Edit->Mark as read sau
Edit->Mark as unread
Mesajele care nu au fost citite sunt afişate aldin. Pentru a marca un mesaj ca fiind Citit fără a-l deschide, selectaţi-l, apoi apăsaţi CTRL+Q pe tastatură (pentru a utiliza comanda rapidă CTRL+Q cu Internet Explorer 7, este necesar să dezactivaţi caracteristica File rapide). De asemenea, puteţi face clic cu butonul din dreapta al mouse-ului pe mesaj, apoi faceţi clic pe Marcare ca citit din meniu. Pentru a marca un mesaj ca Necitit, faceţi clic cu butonul din dreapta al mouse-ului pe mesaj, apoi faceţi clic pe Marcare ca necitit din meniu, sau evidenţiaţi mesajul şi apăsaţi CTRL+U pe tastatură.
7.6.3.5 Afisarea/ascunderea barelor de instrumente. Rescalarea si minimizarea tab-urilor (ribbon)
7.6.3.6 Utilizarea functiei Help
7.7 Managementul e-mailurilor
7.7.1 Organizarea emailurilor
7.7.1.1 Căutarea unui mesaj după expeditor, subiect, sau continut.
Veţi găsi o fereastră de căutare în partea de sus a listei de elemente în orice folder de corespondenţă, persoane de contact sau activităţi. Faceţi clic pe săgeata verticală din fereastra Find pentru a indica unde trebuie să aibă loc căutarea:
-
Acest folder
-
Acest folder şi subfoldere
-
Toate folderele şi elementele (Corespondenţă)
-
Căutarea tuturor elementelor persoană de contact (Persoane de contact)
-
Căutarea tuturor elementelor activitate (Activităţi)
De asemenea, puteţi să setaţi locaţia implicită pentru căutări în oricare dintre aceste locaţii specifice.
În Corespondenţă, puteţi restrânge căutarea la următoarele:
Rezultate din subiectul şi corpul mesajului, numai din corpul mesajului sau numai din subiect.
Elemente provenite de la sau trimise către o anumită persoană sau un anumit grup.
Elemente dintr-o anumită categorie (când căutaţi în Persoane de contact sau în Activităţi, este singura opţiune disponibilă).
După ce aţi configurat căutarea, faceţi clic pe Enter sau pe Căutare pentru a începe căutarea. Pentru a revoca sau a goli căutarea, faceţi clic pe .
7.7.1.2 Sortarea mesajelor după nume, dată, dimensiune
Clic pe butoanele Sort by din fereastra de mesaje
7.7.1.3 Crearea, stergerea unui nou director pentru mesaje
File->New->Folder..
7.7.1.4 Mutarea mesajelor într-un nou director de mesaje
Edit->Move to folder...
7.7.1.5 Stergerea unui mesaj
Pentru a şterge unul sau mai multe mesaje dintr-un folder, selectaţi mesajele şi apoi procedaţi astfel:
Faceţi clic pe Ştergere în bara de instrumente. sau
Faceţi clic-dreapta pe mesaj, apoi faceţi clic pe Ştergere din meniu. sau
Apăsaţi tasta DELETE.
7.7.1.6 Recuperarea unui mesaj sters
Faceţi clic-dreapta pe folderul Deleted items din panoul de navigare.
Faceţi clic pe Restore Deleted items.
Selectaţi elementul pe care doriţi să îl recuperaţi, făcând clic pe acesta în lista Restore Deleted items .
Faceţi clic pe pentru a recupera elementul sau pe pentru a elimina elementul.
7.7.1.7 Golirea recipientului de mesaje sterse
Tools->Empty „ Deleted items” folder .
7.7.2 Liste de distributie
7.7.2.1 Adăugarea unei adrese de e-mail într-o listă de adrese. Stergerea unei adrese de mail dintr-o listă de adrese
7.7.2.2 Actualizarea listei de adrese din mesajele primite
7.7.2.3 Crearea unei noi liste de adrese / liste de distributie
File->New->Distribution list