Ders plani



Yüklə 18,63 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü18,63 Kb.
#20223

DERS PLANI

DERSİN ADI:Türkçe

SINIF:8.A

SÜRE:5 saat

AMAÇLAR:


  • Atatürk’ün insan sevgisi ve evrensellik konularındaki görüşlerini kavrayabilmek (Atatürkçülük 5. hedef),

  • Sesli okuma tekniğini geliştirebilmek,

  • Bir görüşmeyi çeşitli yönleriyle kavrayabilmek,

  • Doğru cümle kurabilmek bir konuda düşüncelerini açıklayabilmek

  • Anlamlarına göre cümle çeşitlerini kavrayabilmek

KONULAR:

  • Atatürk’ün insan sevgisi ve evrensellik konularındaki görüşlerini açıklayan bir parçayı okuyabilme.

  • Mülakat (görüşme) örneğinin özelliklerini kavrama, röportaj özellikleriyle karşılaştırma

  • Atatürkçü düşüncenin insan sevgisi ve evrenselliği, insanlık, insan sevgisi, millet ve yurt sevgisiyle oluştuğunu açıklama

  • Atatürk’ün millet sevgisiyle ilgili görüşlerinden örnek verebilme

  • Olumlu, olumsuz, soru, şart cümlelerini kavrama

ÖĞRETME-ÖĞRENME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ: Açıklamalı okuma ve dinleme, soru- cevap,araştırma,inceleme,tartışmalı anlatım, yazılı anlatım,uygulama.

EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ ,ARAÇ-GEREÇLER:” Atatürk ve Sevgi adlı görüşme”,Türkçe sözlük,İmla kılavuzu

ÜNİTE KAVRAMLARI:Tiyatro, Öznel, nesnel, koşula bağlılık, neden- sonuç cümleleri

ÖĞRETME-ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ:

DİKKATİ ÇEKME: “Düşmanımız kindir bizim

Biz kimseye kin tutmayız,

Cümle alem birdir bizim.” dizelerinde ortak olan duyguyu açıklayınız.

“Yurtta barış, dünyada barış” sözünden ne anlıyorsunuz.?

GÜDÜLEME: Bu dersimizde 152.sayfadaki “ATATÜRK VE SEVGİ” adlı parçayı işleyeceğiz. Bu dersimizde Atatürk’teki insan sevgisinin ne anlama geldiğini öğreneceksiniz. Böylece Atatürk’ü daha çok seveceksiniz.
GÖZDEN GEÇİRME: Bu dersimizde görüşme türü ile ilgili bilgiler edineceksiniz.
DERSE GEÇİŞ:


  • Metnin öğretmen tarafından kurallara uygun olarak sesli okunması.

  • Öğretmenin, metni okuması sırasında sınıfı (konuya, okunan metne öğrencilerin dikkatini toplayıp toplamadıklarını, metni dinleme ilkelerini uygun olarak dinleyip dinlemediklerini) gözleriyle sürekli denetlemesi.

  • Metnin, canlandırılması için görevlendirilme yapılması ve sessiz okuma yapıldıktan sonra oyunun canlandırılması. Konunun anlatım bütünlüğünü bozmadan yapılan özetlemelere pekiştireç verilmesi.

  • Metnin, 3 öğrenciye sözlü olarak kendi cümleleriyle özetletilmesi, konuşma ilkelerine uymayan öğrencilerin uyarılması, yanlışların düzeltilmesi.

BİREYSEL ETKİNLİKLER: Öğretmen,“Anlayarak okuma,metinlerin kuruluşunu incelemeyi gerektirdiği gibi dil ve anlatım özelliklerini de incelemeyi gerektirir.Şimdi metinde geçen bazı sözcüklerin anlam özelliklerini öğreneceğiz.”diyecek ve metinde anlamı öğrenciler tarafından bilinmeyen kelimelerin hangileri olduğu sorulacak.Kelimelerin anlamı sözlükten bulunduktan sonra o kelimeyi söyleyen öğrenci tarafından bir cümlede kullandırılacak ve defterlere yapılan çalışmaların kaydedilmesi sağlanacak.
GRUP ETKİNLİKLERİ:Metni anlamlandırmaya yönelik soruların cevaplandırılması.(İlk soruya cevap veren öğrenci daha sonraki soruyu istediği arkadaşına sorma hakkını kazanacak ve bu şekilde sorular tamamlanacak.)

  • Başlık buldurma çalışmasının yapılması

Öğretmen,“Şimdi metnin tür ve anlatım özellikleri üzerinde duracağız,metnin planını çıkaracağız.”dedikten sonra okuduğumuz yazı bir olay yazısı mıdır yoksa bir düşünce yazısı mıdır?


MÜLAKAT(GÖRÜŞME) :Tanınmış bir kişiyle, önemli bir olay konu ya da sorun hakkında konuşmaya, bunun sonucunda yazılan yazıya görüşme denir.Görüşme de bir düşünce yazısıdır.Düşünce yazılarında konu ,başlık yapılır.Mülakat yapacak kişinin önceden hazırlanması gerekir.Öncelikle mülakat yapılacak kişi hakkında bilgi toplanır.Bu toplanan bilgiler ışığında sorulacak bilgiler belirlenir.Randevu istenir.Belirlenen zamanda görüşmeye gidilir.Mülakat başlamadan önce, mülakatı yapacak kişi önce kendini tanıtır.Davranışlarında ölçülü olmaya dikkat eder. Mülakat genellikle teyp ya da video kasetine kaydedilir. Daha sonra bunlar yazıya geçirilir ve buradaki konuşmalar yazıya geçirilir. Sonra gazete ya da dergilerde yayımlanır.

Mülakatla, röportajı karıştırmamak gerekir. Birbirine benzer gibi görünseler de temelde farklılıklar gösterir.Röportaj sadece uzman kişilerle değil, sıradan insanlarla da yapılabilir.Mülakat yapan kişi sadece soru sorar, oysa röportajı yapan kişi röportaja kendi görüş ve düşüncelerini de ekleyebilir.Röportaj haber özelliği taşımasından dolayı toplumun geniş bir kesimine hitap eder.Mülakat ise konu ile ilgisi olan bir kesime hitap eder.



Anlamlarına Göre Cümleler :

Olumlu Cümle : Örnek : Her şey gibi bu acı da unutulup gider bir gün.

Senin ne dolaplar çevirdiğini bilmiyor değilim.



Olumsuz Cümle : Örnek : Kim demiş, onun tembel bir öğrenci olduğunu.

İnsan vatanına hizmet etmekten usanır mı hiç.



Soru Cümlesi : Örnek : Davet etsek bizim eve gelir mi dersiniz?

Bu soruyu hangi yoldan çözeceksin?



Koşul (Şart) Cümlesi : Örnek : Derdini söylemeyen derman bulamaz.

Ona baktıkça seni hatırlıyorum.

İmdat, kurtaran yok mu!
Özet:Yapılan çalışmaların özetlenerek öğrenme eksikliklerinin giderilmeye çalışılması

Türkçe derslerinin temel amacı,sizlere dilinizi bütün alanlarıyla kullanma becerisi kazandırmaktır.Yeterli bir söz dağarcığı edinerek;anlayarak,güzel ve doğru bir sesli okuma,hızlı sessiz okuma,amaca göre konuşma ve yazma becerileri kazanmak;dil bilgisi kurallarını öğrenerek bunları konuşma ve yazmada doğru biçimde uygulamak,uygar bir insandan beklenen en doğal davranışlardır.

Tekrar Güdüleme:Dilimizle ilgili belirtilen becerilere sahip olmak,okul içi ve okul dışı yaşantımızdaki başarılarımıza önemli katkılar sağlayacaktır.

Kapanış:Öğretmen,öğrencilerden ders kitaplarını okumakla yetinmemeleri gerektiğini vurgulayarak kitap,gazete,dergi okumalarının yararlı olacağını belirtecek.Bunun için sınıf ve okul kitaplıklarından da yararlanabileceklerini söyleyecek.

DEĞERLENDİRME:

-Atatürk’ün kişilik özellikleri nelerdir?

-Atatürk’teki insan sevgisi nasıldır?

-Cumhuriyetimize sahip çıkmak için yapmamız gerekenler nelerdir?

Hasan DOĞAN Hatice OFLAZ

DERS ÖĞRETMENİ OKUL MÜDÜR YARD.



ATATÜRK’ÜN EVRENSELLİĞİ

EĞER DEVAMLI BARIŞ İSTENİYORSA KİTLELERİN DURUMUNU İYİLEŞTİRECEK ULUSLARARASI TEDBİRLER ALINMALIDIR. İNSANLIĞIN BÜTÜNÜNÜN REFAHI, AÇLIK VE BASKININ YERİNE GEÇMELİDİR. DÜNYA VATANDAŞLARI, HASET AÇGÖZLÜLÜK VE KİNDEN UZAKLAŞACAK ŞEKİLDE TERBİYE EDİLMELİDİR.” DİYEREK TÜM İNSANLIĞI, İNSAN SEVERLİK DUYGUSU VE İNANCINDA BİRLEŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN ATATÜRK’ÜN BU İDEAL DÜŞÜNCELERİ, BUGÜNKÜ DÜNYA SORUNLARI İÇİN HALA ÖNEMİNİ KORUMUYOR MU?



30 AĞUSTOS 1922 AKŞAMI; DUMLUPINAR’DA SAVAŞ MEYDANINI GEZERKEN YUNAN CESETLERİYLE DOLU MANZARAYI GÖSTEREREK; “BU MANZARA İNSANLIK İÇİN BİR UTANÇ MANZARASIDIR. ANCAK BİZ BURADA VATANIMIZI KORUYORUZ.” DEMİŞ DAHA SONRA Kİ YILLARDA “VATAN SAVUNMASI DIŞINDA SAVAŞ BİR VAHŞETTİR” DİYEREK BU GÖRÜŞÜNÜ KUVVETLENDİRMİŞTİR.

BU EVRENSEL KİŞİLİĞİ NEDENİYLEDİR Kİ ULU ÖNDER 1963 VE 1981 YILLARINDA UNESCO TARAFINDAN TÜM DÜNYA’YA ÖRNEK İNSAN GÖSTERİLEREK ANILMIŞTIR.
.
Yüklə 18,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin