Natura munceste sa refaca ce distruge omul



Yüklə 6,75 Kb.
tarix17.03.2018
ölçüsü6,75 Kb.
#45442

Hoinaru Bogdan

Clasa a IV-a C

Scoala Gimnazială “Petre Ghelmez”

Indrumator: inv. Tanasescu Elena



Natura munceste sa refaca ce distruge omul
“Natura, binefacatoare, munceste pentru a restabili ceea ce omul nu inceteaza sa distruga”, Le Comte de Buffon

Planeta nostra are zilnic de suferit din cauza poluarii cauzate chiar de noi oamenii, locuitorii Terrei.

“Mediul natural”, adica aerul, oceanele, marile, lacurile, apele curgatoare, solul, subsolul si formele de viata sustinute de mediul natural sunt afectate de actiunile negandite ale omului. Cu sau fara intentie, ne distrugem propriul camin.

Suntem obisnuiti sa aruncam gunoaiele pe jos, pentru ca mai apoi sa ne sc uzam ca in zona nu exista nici un cos de gunoi. Nu ne gandim cat rau facem si cat de daunatoare este o singura hartie lasata pe pamant. Acest gest poate fi inteles numai daca ne imaginam ca cineva ne oblige sa inghitim ceva ce nu ne place.

Fiind atat de importanta si necesara pentru noi, natura merita sa fie curatata, protejata si pastrata la adevarata ei valoare.

Inainte de a taia un copac ( cum este un rau exemplu, Romania fiind “campioana Europei” la defrisatul padurilor) ar trebui sa plantam doi. Daca taiem padurile, dispar si animalele, deoarece acestea raman fara casa, omul patrunzand adanc in habitatul lor.

Apele sunt extrem de poluate fiind tratate ca si “cosuri de gunoi personale”, de multe ori raurile si lacurile fiind pline de resturi, sticle, ambalaje, hartii.

Nu este greu sa depozitam aceste gunoaie in locurile special amenajate, trebuie doar sa constientizam urmarile faptelor noastre.

Exista multe probleme care pot fi rezolvate cu un efort comun, mai mic sau mai mare.

Foarte multe specii de animale au disparut, cauzele fiind multiple: distrugerea habitatelor, braconaj, poluarea mediului. Pe de alta parte, maidanezii numerosi despre care stim cu totii, se imnultesc necontrolat, devenind o problema majora a marilor orase. Sunt persoane care adopta parte din cateii abandonati, precum si asociatii pentru protectia animalelor, care cauta in permanenta resurse pentru nevoile acestor animale. Chiar si asa insa, raman foarte multi pe strazi.

Cea mai arzatoare problema ramane insa poluarea atmosferei. Atmosfera – invelisul gazos al Terrei este unul din elementele fara de care viata nu ar exista.

Sursele de poluare sunt multiple, gazele toxice , provenite din arderea combustibililor, emanatiile fabricilor poluante, care produc substante nocive ( acizi de plumb, zinc, cupru ), mijloacele de transport ( degaja sute de tipuri de substante poluante: oxizi de azot, de carbon ). Noi suntem cei care avem, in mod direct, de suferit de pe urma poluarii: alergii, boli, cancer.

S-au luat, totusi, si unele masuri pentru protejarea atmosferei, dar care nu sunt inca suficiente.

Educatia semenilor in sensul protejarii planetei trebuie sa se transforme intr-un sprijin real si atat de necesar naturii, care ne ofera neconditionat aer, apa, precum si tot ceea ce este necesar vietii si fara de care viata nu ar fi posibile!

“Planteaza un copac!”

“Arunca gunoiul la cos!”



“Adopta un catel!”

“Deplaseaza-te cu bicicleta!”, ar fi doar cateva din indemnurile pe care ar trebui sa le urmam in fiecare zi!
Yüklə 6,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin