FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
REVISTA PRESEI
www.fsli.ro
13 octombrie 2014
PREUNIVERSITAR
http://adevarul.ro/news/eveniment/afiseleelectorale-lungesc-criza-manualelor-scolare-1_543abcd40d133766a8e20789/index.html
Afişele electorale lungesc criza manualelor şcolare
Noile manuale ajung pe băncile copiilor cel mai probabil după alegeri, spun editorii. Asta pentru că în acest moment tipografiile sunt blocate de campania electorală.
Noile manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a vor ajunge pe băncile copiilor abia după alegeri. Asta deşi primul pas spre tipărirea acestora a fost făcut săptămâna trecută când, în sfârşit, oficialii Ministerului Educaţiei au semnat contractul cadru cu editurile care au câştigat licitaţia. Motivul care duce la întârzierea apariţiei manualelor: „tipografiile sunt blocate din cauza campaniei electorale. În această perioadă se tipăresc afişe electorale şi materiale promoţionale”, au explicat reprezentanţi ai editurilor care vor scoate pe piaţă noile cărţi pentru clasele I şi a II-a. "Într-adevăr suntem prinşi cu materialele promoţionale pentru campanie”, au confirmat şi oficiali ai tipografiilor.
Opt ore pentru un acord-cadru
Joia trecută, pe seară,, s-a parafat oficial prima înţelegere dintre Ministerul Educaţiei şi edituri pentru tipărirea noilor manuale. Semnăturile pe contractul cadru s-au pus după mai bine de opt ore de discuţii pentru că reprezentanţii de la Ministerul Educaţiei vor reevaluări anuale ale cărţilor şi noi licitaţii, astfel că acordul-cadru a fost modificat faţă de varianta din caietul de licitaţii. De aici şi discuţiile îndelungate.
Potrivit celor care au fost în sală la discuţii, reprezentanţii ministerului ar fi introdus o clauză care le permite să organizeze licitaţii pentru a completa până la şase lista de câştigători, în cazul în care se retrage cineva. De asemenea, oficialii vor să evalueze manualele în fiecare an şi să poată face schimbări, în condiţiile în care actualele manuale selectate sunt valabile patru ani. „Ideea e să nu mai ajungă în şcoli cărţi editate şi cu peste 10 ani în urmă”, a explicat pentru ”Adevărul” Cosmin Mălureanu, managerul de la Ascendia Design, unul dintre câştigătorii licitaţiei.
Documentul mai prevede şi obligaţii ale părţilor: editurile trebuie să livreze manualele exact la calitatea selectată, iar ministerul este obligat să le cumpere de la ei cu preţurile stabilite, nici mai mici, nici mai mari, a adăugat reprezentantul Ascendia. Editorii au mai obţinut şi posibilitatea de a vedea exact cine le-a comandat cărţile, ce şcoli, în aşa fel încât să poată verifica dacă nu cumva comanda a fost schimbată pe traseu, la inspectoratele şcolare.
Tipărire întârziată de campania electorală
„Săptămâna viitoare, ministerul va trimite în toate şcolile manualele pentru ca fiecare să decidă ce alege, abia apoi, în funcţie de comenzi, vor semna cu fiecare editură contracte de furnizare”, a explicat Mălureanu.
Acesta a mai spus că şcolile au termen până pe 20 octombrie să stabilească lista manualelor dorite, urmează două zile de centralizare a răspunsurilor din ţară (de la şcoli la inspectorate şi apoi la minister), iar pe 23 octombrie va fi dată comanda oficială. ”În două-trei săptămâni vom tipări manualele şi le vom livra inspectoratelor şcolare, adică după alegeri cel mai sigur, având în vedere că e campanie electorală şi sunt blocate tipografiile. Cei de la tipografii ne-au spus că sunt încărcaţi cu tipărirea de materiale promoţionale pentru alegeri”, a arătat managerul de la Ascendia Design.
"Da, într-adevăr suntem prinşi cu materialele promoţionale pentru campania electorală. Dacă primim comenzi pentru manuale, putem să le dăm prioritate, să mai adăugăm încă un schimb de ture ca să se lucreze şi noaptea, însă contează ca furnizorul de hârtie să aibă pe stoc cantitatea de care avem nevoie, e vorba de camioane de hârtie. Poate fi o mică întârziere cu manualele şcolare. Dacă primim o comandă de 20.000 de manuale, ea e gata în două-trei săptămâni cu tot cu finisaje", a explicat directorul comercial de la tipografia Rapidocolor, Bogdan Cristescu.
Viitoarele manuale, o nouă piatră de încercare
Editorii au mai spus că urmează să fie puse în dezbatere şi noile programe şcolare pentru clasele a III-a şi a IV-a şi speră să fie cât mai repede, în aşa fel încât să aibă timp să facă proiectele de manuale, şi astfel să fie pregătiţi pentru o nouă licitaţie. Uniunea Editorilor din România (UER) spune că speră ca Ministerul Educaţiei să fi învăţat din experienţa primei licitaţii pe manuale şcolare organizată după mai bine de 10 ani.
”Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să tragă învăţăminte şi în privinţa calendarului de elaborare, evaluare şi achiziţie a manualelor, în sensul asigurării unui timp rezonabil (9-12 luni) pentru producţia proiectelor. Astfel, până la această dată nu există programe şcolare noi pentru clasele a III-a, a V-a, a IX-a şi, dacă ele nu vor fi dezbătute şi aprobate în regim de urgenţă, este posibil ca şi anul şcolar următor să fie marcat de lipsa manualelor”, a declarat Mihail Penescu, preşedintele UER. Şi învăţătoarea Cornelia Popa, vicepreşedinte la FSLI, susţine că „era bine ca din start să fie acceptate mai multe manuale şi să lase dascălii să decidă care sunt cele mai bune pentru fiecare tip de clasă, de şcoală, de comunitate. În acest fel se evitau toate aceste întârzieri şi scandaluri“.
Abecedarul mai aşteaptă
Acordul cadru a fost semnat pentru manualele de română, clasa a II-a, matematică, clasele I şi a II-a, limba maghiară, clasa I şi limba engleză, clasa I. În ceea ce priveşte Abecedarul, zilele acestea Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) ar putea da un verdict în cazul reclamaţiei depuse de asocierea Humanitas şi Read Forward. „Este posibil să îl primim oricând, nu ştim încă nimic”, a spus Paul Balogh de la Read Forward.
Dostları ilə paylaş: |