Non Linguistic representation



Yüklə 93,58 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü93,58 Kb.
#21607

Reprezentari vizuale si ‘organizatori grafici’ marimea efectului de la 1.2 la 1.3


1

Simple metode ilustrative

Aceste metode nu prea au nevoie de explicatii, insa iata cateva exemple. Puteti sa le folositi si mai mult? Pictogramele sunt si ele folositoare dar sunt prea cunoscute si nu le voi folosi aici.

Astfel de diagrame pe postere, fluturasi si ca notite pot fi expresive, insa unele diagrame arata structura informatiei si sunt deosebit de puternice. Acestea se numesc ‘ organizatori grafici’. Si eu reprezint uneori un text scris de mana sau la computer ca o serpuire de diagrame consecutive.


Organizatori grafici


2


Harta mentala

atomistica





Acesta este modul obisnuit de a produce harti mentale, retele, harti semantice, harti conceptuale , diagrame paianjen si diagrame bule, etc care toate inseamna cam acelasi lucru. Tema este taiata intr-un numar de bucati si aceste parti sunt expuse separat, asa cum se vede la dreapta. Aceasta impartire in bucati face reprezentarea mai degraba ‘atomistica’ decat holistica. Exista metode specifice de creare de harti mentale, de exemplu cea propusa de Tony Buzan, insa nu am dovezi ca vreo metoda ar fi mai buna decat alta.

O tema poate fi deseori impartita in mai multe moduri, fiecare capabila sa produca o harta mentala diferita. De exemplu, transportul din UK poate fi atomizat de-a lungul liniilor pamantene, aeriene si maritime, asa cum este in diagrama, dar si pe liniile Angliei, Scotiei, Tarii Galilor si Irlandei de Nord; sau ca linii private, comerciale si publice, s.a.m.d.


Diagramele strans inrudite includ diagramele arbore, ex. hartile organizatorice care arata ierarhia de comanda in marile organizatii, arborii genealogici, etc. si diagrama tinta.





3
Diagrama Venn




Dezvoltarea conceptelor cu diagramele Venn

Sa ne inchipuim ca un profesor de biologie incearca sa dezvolte conceptul reflexelor, cum ar fi sa-ti retragi mana repede de pe un obiect fierbinte. Ca parte a acestui lucru, ea ii roaga pe elevi sa creeze o diagrama Venn. Ei pun exemple de reflexe inauntrul unui chenar si non-exemplele in afara lui. Un ‘non-exemplu’ este unul care impartaseste cateva trasaturi cu exemplele, cum ar fi miscarea rapida, dar care nu este de fapt un reflex. Cazurile marginale, daca ele exista, pot fi plasate pe linia de delimitare. Elevii trebuie sa dea justificari clare pentru toate aceste alegeri.



reflexul









Cu diagramele Venn putem face mai multe lucruri. Odata ce exemplele si non-exemplele au fost fixate, elevii, profesorul sau toata clasa mai pot plasa pe diagrama:



  • Propozitii despre caracteristicile reflexelor ex. ‘sunt facute fara a gandi’. Propozitiile sunt plasate inauntrul chenarului daca sunt adevarate ca osmoza, si in afara, daca nu

  • ilustratiile reflexelor pot fi plasate inauntru, ilustratiile de non-exemple sau diagramele incorecte, in afara.

  • Intrebarile ulterioare care se refera la reflexe (chiar daca ei nu le mentioneaza numele) pot fi plasate inauntru. Altele - afara.

  • etc

Diagramele Venn sunt grozave pentru notitele elevilor. Ele mai sunt folositoare daca sunt afisate si create pe tabla sau pe flip-chart, sau cu post-it-uri, cartonase, table magnetice; sau cu casete de text pe computer sau afisaj interactiv pe white-board. Codarea pe culori ajuta de multe ori, propozitiile pot fi cu albastru, intrebarile cu rosu, etc.


Diagramele Venn mai pot fi folosite ca baza pentru un joc de invatare. Elevilor li se da cartonase, post-it-uri sau casete de text cu propozitii, diagrame si intrebari despre tema si trebuie sa lucreze in pereche pentru a le plasa inauntrul sau in afara chenarului, dupa cum trebuie. Acesta devine apoi un joc “ hotarari hotarari” asa cum este descris mai tarziu.
Clasificarea cu diagramele Venn.

Dezvoltarea conceptelor poate fi ajutata cerand elevilor sa clasifice cu diagramele Venn, sau doar in coloane. Sa presupunem ca un professor doreste sa dezvolte conceptele de substantiv, verb si adjectiv ; sau de capitalism, marxism si post-marxism. Elevilor li se pot da propozitii pe care ei trebuie sa le plaseze in coloana sau pozitia corecta pe o diagrama Venn. Aceste propozitii pot fi pur si simplu scrise, sau, ca joc, ele pot fi scrise pe cartonase si mutate in locul corect. Non-exemplele sunt foarte importante pentru dezvoltarea conceptelor, caci elevii pot include prea mult sau prea putin, de exemplu sa creada ca ‘rosu’ este substantiv “pentru ca este real – poti sa il vezi”.



La fel dar diferit marimea efectului medie 1.3


In unele situatii diagramele Venn se suprapun:

Aceasta devine apoi un mijloc de a reprezenta similaritatile si diferentele dintre fitness si sanatate. Ea se numeste uneori o activitate ‘de comparatie si contrast’ . O activitate a elevului de aceasta forma are marimea efectului de 1.3, una din cele mai mari din baza de date a lui Marzano. Daca conceptele sunt dificile, e mai bine sa facem comparatia si contrastul dintre un concept cunoscut si unul care se preda. De exemplu, invatam fractiile, si apoi le comparam cu procentele. Doua concepte necunoscute pot supraincarca memoria de lucru a sarmanilor nostri elevi !

O alta metoda de a afisa similaritatile si diferentele in mod grafic, este de a folosi un tabel sau o matrice. Aceasta nu pare deloc o metoda grafica pana cand nu realizam ca plasarea textului are sens, la fel ca intr-o harta mentala. Tabelele sunt mai corespunzatoare procesoarelor word ale lui Bill Gates decat diagramelor Venn, si pot cuprinde o multime de detalii textuale.

Comparatie & contrast osmoza si difuziune


diferit


la fel


fitness


  • Elevii scriu aici

  • Elevii scriu aici



  • Elevii scriu aici


sanatate


  • Elevii scriu aici

  • Elevii scriu aici

Este posibil sa facem comparatie si contrast cu mai mult de doua concepte ori pe un tabel ori pe o diagrama Venn, dar acest lucru este mai complicat.

Un alt mod de a reprezenta similaritati si diferente in ‘X’ and ‘Y’, este de a crea o harta mentala pentru ‘X’ si una pentru ‘Y’, si apoi sa le combinam astfel .


Unele exemple de concepte care ar putea primi tratamentul de « la fel dar diferit » sunt :

Psihoza si neuroza

Transportul feroviar si auto

Mersul pe jos si inotul ca exercitii pentru inima

Crestinismul si Islamismul

Inertia si miscarea etc


4


Continuum sau spectrul


Continuum (ex. vinul)



Cross- continuum



Continuum-ul este o metoda bine cunoscuta care evidentiaza zonele gri dintre doua extreme, exemplele specifice sunt de obicei plasate la locul potrivit de-a lungul liniei. Ca toate reprezentarile vizuale, continuum-ul ar putea fi folosit cu mult mai des. De exemplu, s-ar putea arata ‘spectrul’ dintre:

  • Abordarile de sus in jos (controlling) si de jos in sus (delegating) ale management-ului. (Diferite strategii ar putea fi atunci plasate de-a lungul acestui continuu)

  • Abordarile aripa dreapta- aripa stanga la reforma penala

  • Metodele de evaluare obiectiv – subiectiv

  • Spectrul electromagnetic de la undele radio, de la lumina la radiatiile gamma.

Continuum-ul poate fi ‘intersectat’ pentru a reprezenta doua criterii independente, pentru vin acestea ar putea fi dulce – sec si scump – ieftin.. Fiecare vin este acum un punct pe acest grafic si vinurile similare sunt grupate impreuna.


5


Diagrama principiilor

Aceasta metoda implica scrierea unui principiu general, cum ar fi ‘aerul cald se ridica’ sau ‘delegarea creaza imputernicire’. Exemplele care ilustreaza acest principiu sunt apoi plasate in continuare, dedesubt. Mai poate fi folosita si diagrama Venn.

Este important sa aratam non-exemple astfel incat elevii invata extinderea aplicatiei unui principiu. Ele mai ajuta la gasirea motivelor ‘de ce’ de pe diagrama. Elevii pot formula motive ‘de ce’ principiul este adevarat, si motive pentru care fiecare exemplu este un exemplu adevarat. Acest lucru poate fi facut adaugand legaturi relationale la partea relevanta a diagramei, in stilul unei harti mentale

U
Aerul cald se ridica

n principiu este un concept si este invata mai ‘natural’, ca orice alt concept, de la concret la abstract. ‘Asta sugereaza folosirea unei diagrame Venn.


Non-exemple


example




Fumul se ridica


Baloanele cu aer cald plutesc

Flacara lumanarii arde in sus


Caldura radianta care se ridica din pamant


Curentii de convectie


Motive:

Caldura creaza expansiunea aerului

Asta face aerul mai putin dens

Deci va pluti in aerul rece din jur !




Non-motive:

Nu se intampla deoarece caldura insasi pluteste.

O alta abordare a principiilor reprezentate visual este de a crea o harta mentala atomistica ® cu principiile scrise in centru, si cu exemplele in jur, la exterior.




Metode de a reprezenta schimbarile in timp


Cele mai bune metode de a arata schimbarile in timp sunt, desigur, cele grafice, dar mai sunt numeroase altele.
E
6
xpunerea povestii pe tabla

Ati putea explica de exemplu procedura unei plangeri oficiale folosind o poveste desenata ca un desen animat in stil comic cu textul inscris in bule. Aceasta metoda poate fi o provocare pentru dvs si elevii dvs, insa, din fericire, eficienta ei nu depinde de abilitatile artistice demonstrate! O repriza buna de ras, provocata de calitatea desenului, poate uneori sa salveze o lectie.

Povestea mai poate ilustra cresterea unei plante, miscarea trupelor pe harta, divizarea atomului, etc.


7



Linia timpului


O ‘linie a timpului’ este o metoda bine cunoscuta de a arata schimbarea sau dezvoltarea in decursului timpului. Este folosit in mod obisnuit sa arati evolutia, schimbarea geologica, cresterea fatului sau progresul in copilarie, diviziunea celulelor, samd. Putem scrie pur si simplu evenimentele sau perioadele de-a lungul liniei timpului sau sa le reprezentam ca pe o diagrama Mai putem folosi axe verticale pentru a crea un fel de grafic, ori sa demonstram anumite teme, la fel ca mai jos.




8

Diagrama flux


Diagramele flux sunt foarte familiare dar si foarte putin folosite. Priviti ‘diagrama flux a unei intrigi’ pentru a arata structura unei nuvele sau chiar a unei poezii. Daca aceeasi grafie este folosita mereu si mereu pentru a ilustra povesti diferite, elevii vor cauta structura si in noile povesti. Facand elevii sa vada mai degraba lemnul decat copacii, este unul din punctele tari ale multor organizatori grafici.
Diagramele flux mai pot fi folosite pentru a ilustra proceduri matematice. Ele sunt folositoare mai ales atunci cand elevii incep sa piarda logica intregului proces, in detaliile pasilor parcursi.

Procesele vocationale, cum ar fi trasarea unui plan de afaceri sau planificarea unei proceduri sau eveniment, pot si ele fi expuse in acest mod. Ar trebui sa existe mai multe utilizari ale diagramelor flux pentru material dvs de predare.

O diagrama cauza si efect poate fi plasata pe o linie a timpului. De exemplu, cand analizam o piesa de teatru sau o poezie, cauzele unui eveniment central pot fi aratate in actele sau capitolele in care ele apar.
D
9
iagramele rationamentelor

Procesul de rationare poate fi si el aratat pe o diagrama flux. De exemplu, pentru a arata cauzele si efectele unui razboi, sau justificarea unei politii politice. Astfel de diagrame mai pot arata schimbarile in timp si sunt in mod deosebit utile in istorie, economie si in analiza intrigii in literatura engleza.



10


Arborele deciziilor

Deciziile pot fi aratate ca o diagrama flux. Ele sunt deseori folosite de profesorii de matematica si programare pe computer, insa aceasta folosire poate fi si mai mult extinsa.




11
Cicluri, sisteme si ceasuri

Diagramele flux pot arata orice, de la cicluri simple pana la sisteme complexe de feedback. Observati cum organizatorii grafici taie detaliul dar arata relationarea partilor.


121



Schita interactiunii umane

Aceasta metoda se foloseste pentru a examina conflictul si alte interactiuni, de exemplu in studiile sociale, politica, istorie si literature, etc. Ar putea fi folosita pentru a analiza astfel de interactiuni ca:

Margaret Thatcher – izbucnirea grevei minerilor

Familiile Montague si Capulet din Romeo si Julieta

Relatia dintre aliati in cel de-al doilea Razboi Mondial.
Cum la toate aceste reprezentari vizuale eu arat doar forma de baza, ea ar putea fi simplificata sau extinsa dupa cum se potriveste stilului dvs si a elevilor dvs. In practica, influentele exterioare ar putea si ele necesita expunerea pe diagrama, insa ele pot fi usor adaugate in stilul hartii mentale® .
Cum la toate reprezentarile vizuale desenul sugereaza intrebari cheie, intr-adevar aces lucru ar putea fi unul din punctele lor cele mai puternice: Cine este implicat? Care sunt scopurile lor? Sunt in conflict sau coopereaza? De ce? Care a fost rezultatul pentru fiecare grup? samd.
Structura de mai jos a fost sugerata de Jones (1988) Pare complicata si ati dori poate sa desenati ceva mai simplu, insa Jones a descoperit ca acest desen functioneaza bine.



C
13
rearea de modele

Unul dintre cei mai buni profesori de biologie pe care I-am intalnit vreodata obisnuia sa le ceara elevilor sai sa faca modele marite ale structurilor biologice complexe, cum ar fi sangele, celulele si AND-ul. Bancile laterale din laboratorul sau erau dotate cu role de hartie de toaleta pictata si cu paie de baut din care elevii faceau modele ale caror imagini le gaseam si in jurnalul profesorului de biologie. Personal imi puneam intrebari daca aceste lucruri nu iau din timpul elevilor, dar ei nu pareau sa aiba dubii in privinta eficientei lectiei si nici eu nu am mai avut cand le-am vazut rezultatele la examene.

Odata ce elevii si-au creat un model, se pot pune intrebari pe baza lui :

Ce se intampla cu sangele cand organismul se lupta cu o infectie?”

De ce au farfurioarele forma rotunda?”

Aceste modele nu trebuie sa fie neaparat foarte exacte si perfect facute. Putem sa le facem o poza, pe care sa o punem pe intranet. Ar trebui sa existe locuri de expunere a acestor modele ale elevilor pe coridoare..


14

Tabele sau matrice

In harta mentala holistica de mai sus, s-a folosit un table pentru a pastra textul intr-un mod structurat. Acesta s-ar putea sa nu arate ca un organizator grafic pana nu iti dai seama ca pozitia textului are un sens, iti da o structura pentru informatie.

Asemenea tabele sunt mai ales folositoare pentru luarea de notite, exponate ca posterele, activitati ale lectiei unde trebuie completate astfel de tabele si sa ajute la scrierea unui plan de catre elevi. Se intampla de obicei ca elevii scriu doar notite rezumat ale punctelor cheie in aceste tabele. Oricum, adaugarea unei rubrici pentru ‘introducere’ si una pentru ‘concluzii’ poate incuraja elevii sa aiba o privire holistica si sa se pregateasca de scris. Care structuri sunt mai folositoare pentru materia dvs de predare ?

Unele structuri foarte bine cunoscute pot functiona bine, ca simple coloane de text de clasificat, sau de a clasifica punctele tari si cele slabe etc. sau randuri de text pentru liste sau puncte de demarcatie. Aceste randuri pot fi numerotate ca intr-un raport de afaceri. Haideti sa vedem si structuri mai putin cunoscute.



Tabelul lui Kipling

Acesta este folosit pentru o descriere simpla e.g.
Ce este un multimetru digital?’ Sau ‘descrieti ce face o asistenta medicala’

Titlu: elevul scrie in randurile de dedesubt pentru a explica:

Ce

(la ce se foloseste)

De ce

(de ce se foloseste )

Cand si unde

(cand si unde se foloseste )

Cum

(cum se foloseste )

Cine

(cine il foloseste)

Tabelul criteriilor

Acesta functioneaza bine cu ‘ochelari’. Un criteriu este orice factor important, problema, perioada de timp, sau punct de vedere care poate actiona ca ‘ochelari’ pentru a vedea intregul. De exemplu, daca ati observa o lectie, ochelarii dvs ar fi concentrati pe ‘planificare’, ‘activitatile elevilor’, ‘resurse’ etc. Tabelele de criterii ar putea fi folosite pentru descrieri simple sau pentru :

Caracteristici: ‘Descrieti avantajele unei bune igiene dentare’

Dezvoltare sau schimbare: ‘Cum imbunatateste sanatatea introducerea de exercitii fizice regulate?’



Criteriu, factor, parte, ‘spectacle’ etc

Dezvoltare, schimbare, caracteristica etc

Criteriul 1




Criteriul 2




Criteriul 3




etc






Tabelul comparatiilor

Daca impartiti coloana criteriilor de sus din dreapta , puteti compara doua lucruri folosind aceleasi criterii. Acesta este un tabel foarte puternic si adaptabil si poate fi folosit pentru a compara: cu si fara; inainte si dupa; pentru si contra,etc. Il ajuta pe elev sa gandeasca in mod comparativ. Majoritatea elevilor compara fara sa foloseasca aceleasi criterii, ceea ce nu este riguros sau ‘corect’.

Tabelele de comparatii pot fi folosite pentru teme ca:

care este avantajul rotatiei culturilor agricole?’ (cu sau fara rotatia culturilor)

Care a fost efectul lansarii companiei pe bursa de valori?’ (inainte si dupa)

pentru care din aceste doua planuri de marketing ati pleda si de ce ?’



Criteriu, factor, part, ‘spectacle’ etc

Rusia tarista

Rusia Sovieto/Comunista

Criteriul 1








Criteriul 2
















Ca si toate celelalte, aceste tabele pot fi dezvoltate intr-un instrument de structurare a eseului, adaugand introducere si concluzii. Odata ce elevii sunt familiarizati cu aceste tabele simple, se vor putea adauga mai multe coloane, de exemplu una pentru “ exemple, si ilustratii’.

Tabel pentru ‘comparatie si contrast’ pe criterii


Criteriu, factor, parte, ‘ochelari’ etc

Rusia tarista

Rusia Sovieto/Comunista

Criteriul 1


La fel:


Diferit



Diferit

Criteriul 2


La fel:


Diferit



Diferit

Exista mai multe asemenea tabele pentru download pe www.geoffpetty.com

Tabelele de mai sus sunt un mijloc minunat de a ajuta elevii sa-si structureze ceea ce scriu, vezi cap.6 despre cum sa le folosim.


15



Harta mentala holistica

La inceputul acestui material am vorbit despre harta mentala atomistica. Ea ‘imparte’ o tema ca ‘transportul’ in parti ca: transport maritim, aerian si terestru. Insa mai exista un mod de a analiza o tema. Am putea considera intregul domeniu al transportului din mai multe puncte de vedere, cum ar fi ‘stricaciuni provocate mediului’, ‘cost pe km.’ sau ‘multumirea pasagerului’ si multi alti factori sau probleme .


Aceasta analiza ‘holistica’ conduce la o harta mentala holistica, si/sau la tabele de criterii sau comparatii ca cele pe care le-am vazut. Elevul poate continua apoi sa produca un plan pentru un eseu sau pentru o tema folosind atat o analiza atomistica, cat si una holistica. Aceasta abordare este prezentata in diagrama de mai jos, vizual, desigur !

Partile atomistice sunt notate 1,2,3,etc iar ochelarii holistici sunt A,B,C,etc. Aruncati acum o privire.

Principiile generale sunt ‘ochelari’ foarte puternici, pot crea o analiza penetranta si pot preda principiile vizate. De exemplu, un elev la cursul de management ar putea folosi principii generale precum “delegarea sporeste imputernicirea” pentru a ajuta la analiza unui studiu de caz.



O analiza holistica

O harta mentala holistica®

Plan de scriere

B

C

D

O analiza atomistica








Elevii scriu aici


An atomistic mind-map






R
16
eprezentarea creativitatii, rezolvarii de probleme si luarii deciziilor

Acest model al escaladarii unui munte pare simplu, dar este foarte puternic.

Creativitatea: asta implica sa-ti propui un scop sau sa ti se propuna unul, apoi sa fixezi unele cai alternative de a atinge acest scop, alegand-o pe cea mai buna, si apoi urmand acest drum, evaluandu-ti progresul pe masura ce inaintezi. Uneori, cea mai buna metoda de a afla daca un anumit drum te duce la scopul dorit este sa-l incerci. Norul care umbreste dedesubt atunci cand ai ajuns in varf reprezinta aceasta nesiguranta.
Luarea deciziilor: Aici elevului I se prezinta unele cai alternative si el trebuie sa aleaga una din ele.
Rezolvarea problemelor: Aici elevul este pe cale de a atinge un scop dar intalneste un obstacol in cale (ruta B). Elevul poate gasi o metoda de a ocoli obstacolul sau o poate lua de la inceput pe o alta cale pentru atinge acelasi scop.

Evaluarea: Elevii evalueaza o ‘cale’, vazand daca este cea mai buna pentru atingerea scopurilor.
Scopul modelului este de a ajuta elevii sa gandeasca holistic si strategic despre creativitate, etc. Elevii pot folosi o astfel de diagrama pentru a-si scrie scopurile, isi pot numi caile, etc iar apoi il pot folosi pentru a face alegeri, asa cum este descris in cap.6. Alternativ, il putem folosi doar ca metafora : ‘Bine, deci drumul s-a blocat, dar mai sunt si altele care duc la aceleasi rezultate?’


P
17
lanul vizual al unui eseu.

Elevii isi pot crea proprii lor organizatori grafici, structurand informatia in modul lor propriu.





  • Dati elevilor o intrebare sau un titlu de eseu

  • Elevii isi noteaza 3 sau 4 probleme pertinente pe post-it-uri separate, inclusiv cateva puncte mai putin relevante

  • Elevii isi impartasesc unii altora ideile de pe cartonase, plasandu-le pe cele care exprima acelasi lucru unul deasupra celuilalt

  • Isi structureaza apoi ideile punand cartonasele pe grupuri

  • Dau nume grupurilor de cartonase si chiar grupeaza grupurile daca asta ajuta

  • Cauta legaturile dintre grupuri, acestea sunt de obicei legaturi logice

Acesta este un mod foarte bun de a rezuma o tema sau de a face planul unei lucrari scrise.

A
18
nalogii, Metafore si comparatii (marimea efectului pana la 1.3)

In expresia ‘linia timpului’, timpul nu este cu adevarat o linie care curge de la stanga la dreapta, dar ajuta sa ‘te gandesti la el in acest mod’


De ce este apa pompata in jurul unei surse circulare o metafora pentru electricitate? Pentru ca, la nivel abstract, ele au multe similaritati. De exemplu, daca pompezi apa mai tare, ea va curge mai repede: la fel, cresterea ‘voltajului’ unei baterii duce la cresterea curentului electric intr-un circuit simplu. Analogia permite elevului sa foloseasca intelegerea pe care o are deja despre fluxul apei, pentru a intelege fluxul electric.

Analogiile sunt rareori perfecte, dar daca le cunoastem limitele, ele pot fi foarte valoroase.


De exemplu, un profesor de contabilitate poate reprezenta fluxul banilor lichizi prin analogia cu o cada de baie care este umpluta in timp ce dopul nu este pus. Ratele relative ale apei care curge in cada si ale celei care se scurge determina schimbarile in nivelul apei din cada. Acesta este un model al cat de fluctuant este nivelul de bani lichizi intr-un cont bancar, dupa cum intra si ies banii. Modelul poate fi extins imaginandu-ne mai multe robinete si mai multe guri de scurgere. Cele mai complexe situatii de fluctuatie a banilor pot fi ‘modelate’ in acest mod, si asta ajuta foarte mult intelegerea. Similaritatile dintre analogie si realitate contribuie mult la modul nostru de a gandi.
Daca nu le dam elevilor analogii, ei le vor inventa singuri. De exemplu, elevii si profesorii fac deseori urmatoarele analogii/teorii despre predare si despre inteligenta:
Analogia cu cana mare si cana mai mica: profesorul toarna cunostintele lor in cana mai mica a elevului

Analogia cu antrenorul de atletism: Elevii, ca si atletii, obtin rezultate mai bune prin exercitiu permanent iar rolul profesorului este de a directiona exercitiul pe calea imbunatatirii performantelor lor.,

Inteligenta este ca si inaltimea, un atribut fizic fix

Inteligenta este ca puterea musculara, creste prin exercitiu.

Analogiile sunt deseori inconstiente si pot avea puternice influente asupra credintelor noastre si, deci, asupra comportamentului nostru.


Folosirea analogiilor in practica.

Analogiile functioneaza cel mai bine daca elevii le folosesc cu adevarat, acest lucru ii incurajeaza sa integreze analogia in propria lor reprezentare a conceptului. Deci :



  • Cereti elevilor sa identifice asemanarile si diferentele dintre analogie si realitate, poate folosind o diagrama Venn sau o matrice de comparatie.

  • Cereti elevilor sa identifice ce lucru din analogie reprezinta ce lucru din realitate, ex. bateria este reprezentata de pompa de apa.

  • Puneti intrebari despre analogie si apoi cereti-le sa le transfere in realitate:


      • Ce s-ar intampla daca as bloca pe jumatate gura de scurgere?’

      • Care ar fi situatia fluxului de bani analoga?’

  • Puneti intrebari dar cereti-le elevilor sa foloseasca analogia pentru a raspunde.

  • Cereti-le elevilor sa creeze propriile lor analogii, acestea pot fi foarte distractive si ei nu le vor uita. Totusi, asigurati-va ca ele se potrivesc realitatii.

Voi folosi o analogie pentru invatare in capitolul despre feedback.


19

Reprezentarile kinestezice

Informatia poate fi uneori reprezentata prin miscari corporale, de exemplu un elev isi poate misca mana in forma unui arc, a unui cerc sau a unei elipse pentru a arata semnificatia acestor termini, sau in forma unei litere a alfabetului. Ei mai pot face si forme statice pentru a demonstra intelegerea, asa cum se vede in diagrama.
Yüklə 93,58 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin