Normele de aplicare ale titlului IV din legea de reforma a sistemului snaitar privind sistemul national de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat



Yüklə 0,54 Mb.
səhifə1/6
tarix18.08.2018
ölçüsü0,54 Mb.
#72396
növüReferat
  1   2   3   4   5   6



MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

ORDIN NR. …………….


Ministrul sănătăţii publice
văzând Referatul de aprobare al Direcţiei Generale Politici, Strategii şi Managementul Calităţii în Sănătate nr. ………………...,
În temeiul prevederilor HG nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice

emite următorul



ORDIN

privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva

Art. 1 Se aproba regulamentul privind activitatea de anestezie si terapie intensiva din sectiile de anestezie si terapie intensiva.

Art. 2 Se aproba anexele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 si 8 ca parte integranta a regulamentului privind activitatea privind anestezia si terapia intensiva din sectiile de antestezie terapie intensiva.

Art. 3 Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, autoritatile de sanatate publica, medcii sefi ai sectiilor de terapie intensiva precum si personalul care activeaza in cadrul sectiilor respectiv au obligatia sa indeplineasca prevederile prezentului ordin.

ART. 4 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I-a si intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicare.

Ministru
Eugen Nicolaescu

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE, FUNCTIONARE SI PRACTICA DIN CADRUL SECTIILOR DE ANESTEZIE - TERAPIE INTENSIVA (SATI)




  1. Prin sintagma Anestezia si Terapia Intensiva (ATI) se intelege: specialitatea medicala care asigura, prin mijloace farmacologice si tehnice specifice, pe de o parte conditiile necesare pentru desfasurarea actului chirurgical, a ingrijirii perioperatorii si a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de alta parte suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea si tratamentul disfunctiilor/leziunilor acute de organ care ameninta viata.

  2. Terapia intensiva cuprinde: diagnosticul, prevenirea si tratamentul pe termen scurt, mediu sau lung al tuturor insuficientelor acute ale functiilor vitale. Masurile specifice de tratament se adreseaza pacientilor carora le este amenintata imediat viata dar al caror prognostic este potential favorabil.

  3. Anestezia si terapia intensiva este practicata de o echipa medicala complexa (medici, asistente, pesonal ajutator etc), acreditata comform legii sa practice aceasta activitate.

  4. Activitatea de ATI se desfasoara in spital, in sala de operarie, in afara salii de operatie (imagistica,endoscopie etc) precum si in spatiile cu paturi situate intr-un amplasament definit si destinat exclusiv acestei activitati.

  5. Sectiile de anestezie-terapie intensiva (SATI) se organizeaza si functioneaza numai in spitale .

  6. In structurile medicale ambulatorii publice sau private, care investigheaza/ trateaza pacienti care necesita administrarea oricarei forme de anestezie alta decat anestezia locala prin infiltratie, se vor organiza posturi de anestezie si “ camera de supraveghere post-anestazica”(CSPA). Dotarea minima obligatorie cu aparatura medicala si instrumente a postului de anestezie si CSPA se face in conformitate cu normele in vigoare.

  7. Sectiile ATI din spitale functioneaza in spatii special destinate care sa permita izolarea eficienta a compartimentului cu paturi de restul circuitelor ( inclusiv de unitatea primire urgente, blocul operator, punctul de transfuzie sau statia centrala de sterilizare ).



  1. Structura generala a sectiei de ATI este compusă din:

1)Posturi de administrare a anesteziei:

          1. In sala de operatie

          2. In afara blocului operator

2)Compartiment cu paturi

  1. Unitatea de Terapie Intensiva – UTI

  2. Unitatea de Terapie Intermediara / Ingrijire Postoperatorie – UTIIP

          1. Opţional în funcţie de posibilităţile şi necesităţile locale pot funcţiona şi una sau mai multe camere de supraveghere postanestezica (CSPA) destinate pacientilor care necesita supraveghere de scurta durata (ore).

3)microlaborator propriu

  1. Sectiile de ATI vor fi clasificate in functie de complexitatea activitatii in 3 categorii dupa cum urmeaza :

  1. Sectiile ATI categoria III : Competenta bazala

      1. Sectiile ATI categoria II : Competenta medie

      2. Sectiile ATI categoria I : Competenta extinsa



  1. Sectiile ATI categoria III Au in structura:

    1. Posturi de anestezie

    2. Unitate de terapie intermediara/ingrijire postoperatorie (UTIIP)

    3. Eventual CSPA

  2. Sectiile de Categoria III sunt capabile sa asigure anestezia in domeniul chirurgical al spitalului respectiv, inclusiv urgentele, si sa efectueze stabilizarea initiala a pacientilor critici avand posibilitati limitate de asigurare a unei ingrijiri de terapie intensiva de lunga durata.

  3. UTIIP, din cadrul sectiilor de categoria III, pot admite si ingrijii un numar limitat de pacienti critici pentru care ingrijirea este de rutina si corespunzatoare cu spitalul si resusele sale.

  4. UTIIP au protocoale de colaborare cu alte spitale pentru transferul pacientilor critici in centre cu competenta necesara asigurarii ingrijirii adecvate pacientilor respectici detinand sectii ATI de categorie II sau I.






1) Sectiile ATI categoria II au in structura:

a. Posturi de anestezie

b. Unitate de terapie intensiva (UTI)

c. Unitate de terapie intermediara / ingrijire postoperatorie (UTIIP)

d.Eventual CSPA

e.Microlaborator propriu


2) Categoria a II de Sectii de ATI au capacitatea de a furniza asistenta de specialitate pentru o larga categorie de pacienti dar nu au resurse pentru anumite categorii de pacienti

( chirurgie cardiotoracica, transplant, neurochirurgie, politrauma, chirurgie hepatica majora)

3) Desi aceste centre sunt capabile sa furnizeze o ingrijire de specialitate de inalta calitate pentru majoritatea pacientilor critici, ele au protocoale prealabile de transfer pentru pacientii cu probleme specifice.

4) Sectiile ATI de categorie II-a pot avea misiuni academice.






        1. Sectiile ATI de categoia I furnizeaza servicii medicale specifice pentru o categorie speciala de situatii ce necesita anestezie si terapie intensiva (chirurgie cardiaca, neurochirurgie majora, transplant de organe, politrauma, chirurgie hepatica majora).

        2. Au permanent echipamente, echipe de medici si asistente supraspecializate, precum si servicii speciale de suport cu activitate continua in vederea asigurarii nivelului necesar de ingrijire cazurilor critice complexe.

        3. Pot avea misiuni academice.




  1. Includerea Sectiilor de ATI existente in una din cele trei categorii se face pe baza evaluarii (anexa 1) respectand competentele dictate de clasificarea spitalelor si prevederile legii de organizare a asistentei medicale de urgenta.

  2. Fiecare din categorii are particularitati de structura

( posturi de anestezie, numar de paturi de TI si TIP, personal medical, dotare tehnica) corespunzatoare cu activitatea desfasurata .

  1. In spitalele de pediatrie Sectiile de ATI respecta aceiasi structura organizatorica, cu exceptia sectiilor de reanimare neonatala care au particularitati proprii si sunt organizate conform normelor specialitatii respective.

  2. Nici o alta structura din spital, in afara celor definite in actualele reglementari nu poate purta denumirea de TERAPIE INTENSIVA si nu poate beneficia de drepturile si finantarea specifica Sectiilor de ATI.



    1. Unitatile deja existente care ingrijesc pacienti cu o singura disfunctie/insuficienta viscerala, legata de o singura specialitate sunt obligate sa-si schimbe denumirea in Unitati de ingrijire intensiva sau Unitati de terapie acuta monospecialitate.

    2. Unitatile de ingrijire intensiva sa de terapie acuta monospecialitate nu sunt acreditate sa desfasoare activitate specifica de terapie intensiva si vor trebui sa se organizeze dupa un statut propriu.

    3. Aceste unitati trebuie sa aiba aranjamente scrise cu o Sectie de ATI care sa preia pacientii in situatia cand suferinta acestora se agraveaza, necesitand suport ventilator avansat si/sau dezvoltand suferinta organica multipla.

  3. Postul de anestezie din sala de operatie este destinat asigurarii anesteziei si terapiei intensive necesare desfasurarii interventiilor chirurgicale si va fi organizat in functie de specificul chirurgiei practicate. Baremul minim ce trebuie indeplinit este conform anexei 2

  4. Postul de anestezie in afara salii de operatie este destinat asigurarii conditiilor desfasurarii unor manevre diagnostice si/sau terapeutice non-chirurgicale ce necesita anestezie ( endoscopie digestiva, angiografie, Imagistica etc) (anexa 2.)









    1. Compartimentul cu paturi este destinat :

  1. supravegherii si tratamentului postoperator/postanestezic al pacientilor cu evolutie normală

  2. ingrijirii pacientilor care necesita supraveghere continua pentru riscul de dezechilibru al functiilor vitale

  3. îngrijirii pacientilor care necesita terapie intensiva mono sau pluriorganica ( protezare respiratorie avansata, monitorizare invaziva , protezare mecanica circulatorie, terapie de substitutie a functiei renale acut afectata etc.)

  4. pacientilor care necesita terapia durerii acute

  5. pacientilor cu moarte cerebrala potentiali donatori de organe.

2) Compartimentul cu paturi al secţiei ATI este format din :

  1. Unitate de terapie intensivă ( UTI )

  2. Unitate de terapie intermediară/postoperator (UTIIP)

  3. Camera de supraveghere postanestezica (CSPA)






    1. Unitatea de terapie Intensiva (UTI) este destinata preluării şi îngrijirii pacienţilor care prezintă deja sau sunt susceptibili de a dezvolta insuficienţe organice acute multiple : cardiocirculatorie, respiratorie, renală etc. care ameninţă prognosticul vital conform unor criterii stricte de admisie (anexa 3: Criterii de admisie in UTI).

    2. Aceşti pacienţi necesită utilizarea prelungită a metodelor de supleere a acestor funcţii şi organe precum : suport hemodinamic,suport ventilator, epurare extrarenală. Criteriile de admisie trebuie facute cunoscute la nivelul spitalului si acceptate in consens.



    1. Numărul minim de paturi de terapie intensiva dintr-o secţie de ATI este de 6.

    2. Dotarea minima a unui pat de terapie intensiva si echipamentul minim necesar UTI sunt cele din anexa 4.

  1. Sectiile de ATI a caror activitate nu justifica existenta a 6 paturi de TI vor avea in strutura posturi de anestezie si cel putin 4 paturi de UTIIP pentru a fi clasificate in Categoria I de competenta bazala .

  2. UTIIP (unitatea de terapie intermediară/postoperator) este destinata pacienţilor care necesită îngrijire postoperatorie de rutină precum şi acelora care necesită terapie intermediară (adică supraveghere continuă fie pentru că starea acestora şi tratamentul aplicat se pot complica cu insuficienţe organice acute multiple, fie pentru că starea pacientului după trecerea printr-o asemenea condiţie patologică este încă prea gravă sau prea instabila pentru a fi transferat în secţia cu paturi de unde provine). Criteriile de admisie si externare din UTIIP sunt cele din anexa 5. Dotarea cu echipament specific minimal a UTIIP este cea din anexa 6.

  3. Camera de supraveghere post anestezica (CSPA) este destinata pacientilor care necesita supraveghere de scurta durata, pana la epuizarea efectelor anesteziei (dupa interventii chirurgicale de mica amploare) .CSPA se organizeaza in spitalele in care fie UTIIP nu poate face fata numarului mare de interventii chirurgicale (mici/mijlocii) fie activitatea chirurgicala prin amploare interventiilor nu justifica infintarea unei UTIIP (chirurgie ambulatorie).

  4. Numarul de paturi ale Sectiei de ATI este cel putin de 4-6% din numarul total al paturilor din spitalele care ingrijesc pacienti cu suferinte acute.

  5. In Sectiile ATI categoriile II si I este obligatorie existenta unui microlaborator propriu care sa permita determinarea imediata si de cate ori este nevoie a gazelor sanguine, pH, lactat, Hb,glicemie, electroliti (Na, K,CL ) si evaluarea coagularii.

  6. Toate Sectiile de ATI au obligatia sa foloseasca criterii obiective de apreciere a gravitatii suferintei pacientilor ingrijiti (scala de risc anestezic, scale de gravitate- SAPS, IGS II, APACHE, SOFA) si criterii obiective de apreciere a activitatii de ingrijire specifica( OMEGA-Ro, TISS-28), in comformitate cu recomandarile Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.









  1. Sectia ATI este condusa de catre un medic sef de sectie

( post ocupat prin concurs conform legislatiei in vigoare )

  1. Medicul Sef de Sectie indeplineste urmatoarele conditii :

a) Sa fie calificat in specialitatea de Anestezie Terapie intensiva (conform legii) si sa aiba o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.

b) Coordoneaza intreaga activitate (anestezie si terapie intensiva) a sectiei din punct de vedere clinic, administrativ si educational

c. Are competenta si dispune de timp pentru a se implica direct in ingrijirea pacientilor din sectie (in sala de operatie si in compartimentul cu paturi).

d. Are experienta pentru a coordona aspectele administrative ale managementului sectiei inclusiv adoptarea de protocoale si proceduri terapeutice si perfectionarea acestora si probleme de educatie ale personalului sectiei.

e. Raspunde de asigurarea calitatii, securitatii si tratamentului adecvat ale pacientilor ingrijiti in sectie.

f. Disponibilitatea (fie a Sefului de sectie , fie a specialistului delegat de acesta) 24 de ore pe zi 7 zile pe saptamana pentru probleme clinice sau administrative.

g. Repartizeaza medicii sectiei pe sectoare de activitate : sali de operatie, sali de investigatii, compartimentul cu paturi, CSPA, circulatie extra-corporala,etc. Dupa caz desemneaza medici responsabili de un anumit sector de activitate al sectiei (anestezie, terapie intensive, terapie intermediara etc)

h. Intocmeste referate de necesitate privitoare la medicamentele , materialele, dispozitivele medicale, aparatura necesara sectiei, precum si cu privire la intretinera si repararea acestora

i. Conduce si raspunde de programul de invatamant medical continuu al medicilor , asistentelor si al tuturor celorlalte categorii de personal din sectia ATI

j. Raspunde ( dupa caz) de stagiul de pregatire a medicilor rezidenti

k. In cazul lipsei sale temporare din serviciu desemneaza sub semnatura un inlocuitor pe durata prevazuta de absenta

l. Decide asupra calificativelor anuale, premiilor si salariilor de merit acordate personalului din sectiile ATI

m. Propune conducerii spitalului sanctionarea administrativa a personalului care incalca regulamentul de functionare al sectiei

n. Face parte din comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor vacante din sectie.

o. Este implicat activ in Societatea academica de profil (Societatea Romana de Anestezia Terapie Intensiva) la nivel national sau local si eventual in Societatile academice de profil internationale.

p. Paricipa la programele de educatie medicala continua in domeniul ATI (la nivel national si/sau international).

q. Participa activ la evaluarea utilizarii adecvate a resurselor sectiei de ATI in spital

r. Face parte din Comitetul de etica al Spitalului (personal sau desemneaza un alt medic din sectie)



s. Trebuie sa se implice activ ca expert si participant in organizarea ingrijirii pacientilor critici in comunitate

  1. Asistenta sefa a sectiei ATI se subordoneaza direct medicului sef de sectie si coordoneaza intreaga activitate a personalului, cu exceptia medicilor, implicat direct in ingrijirea pacientilor.

  2. Postul de asistenta sefa a sectiei ATI se ocupa prin concurs in conditiile legii, fiind obligatorie indeplinirea urmatoarelor conditii:

  1. Diploma de studii (conform normelor in vigoare)

  2. Experienta in ATI de cel putin 2 ani

  3. Experienta in domeniul sistemelor informaticie medicale, activitatilor de management a riscului si imbunatatirii calitatii ingrijirii si economia ingrijirii medicale

  4. Trebuie sa asigure calitatea ingrijirii pacientilor de catre asistenti conform cu standardele adoptate de Sectie

  5. Raspunde de educatia la fata locului a colectivului din subordine..

  6. Participa regulat la programele de educatie continua a asistentilor.

  7. Trebuie sa fie la current cu progresele din domeniul ingrijirii pacientilor critici.

  8. Organizeaza echipele de lucru (asistente medicale, infirmiere, brancardieri, fizioterapeuti) conform graficului pe ture, asigurand calitatea ingrijirii medicale continue a pacientilor (24 de ore din 24 si 7 zile pe saptamana).

  9. Asigura respectarea orarului de lucru si intocmeste lunar sub semnatura pontajul prezentei la serviciu a tuturor angajatilor sectiei

  10. Supravegheaza corectitudinea aplicarii manevrelor terapeutice de catre personalul subordonat direct ( asistente medicale, infirmiere, brancardieri, fiziokinetoterapeuti )

  11. Coordoneaza direct si verifica activitatea tehnicianului de intretinere a aparaturii medicale precum si a operatorului de tehnica de calcul

  12. Coordoneaza activitatea de mentinere a curateniei, asepsiei si antisepsiei precum si a dezinfectiei si dezinsectiei

  13. Propune medicului sef de sectie sanctionarea administrativa a personalului care incalca regulamentul de functionare al sectiei

  14. face parte din comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor vacante de asistente,infirmiere, brancardieri si fiziokinetoterapeuti din sectie

  15. Verifica corectitudinea raportarii zilnice (eventual de catre operatorul de tehnica de calcul) a tuturor datelor statistice ( miscarea bolnavilor,consumul de medicamente, materiale si dispozitive medicale )

  16. Are obligatia sa verifice si sa complenteze zilnic stocul obligatoriu de medicamente si materiale necesare desfasurarii activitatii specifice sectiei.

  1. Medicii din sectia de ATI indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. Calificare in specialitatea de ATI : medic primar, medic specialist, rezident ( conform legii)

  2. Numarul medicilor din sectie este stabilit in functie de categoria sectiei respective, pe baza evaluarii obiective a activitatii. ( anexa 7: Normarea personalului)

  3. Asigura ingrijirea perioperatorie a pacientilor chirurgicali ( examen preanestezic si pregatirea preoperatorie specifica, administrarea anesteziei si terapia intensiva intraoperatorie, urmarirea postanestezica) conform cu protocoalele reomandate de SRATI si adoptate de sectie. Completeaza fisa de anestezie, care trebuie sa cuprinda toate datele ingrijirii perioperatorii inclusiv consumul de medicamente si materiale.

  4. Examineaza pacientii din sectia cu paturi (UTI si UTIP) de cate ori este nevoie, dar cel putin de 2 ori pe zi

  5. La internarea sau transferul pacientilor in sectiile ATI ,medicul ATI de salon sau de garda completeaza fisa unica de admisie in sectia ATI care contine obligatoriu : datele personale esentiale ale pacientului,diagnosticul principal si bolile asociate ,motivul internarii sau transferului in sectia ATI si se consemneaza starea prezenta.Foaia de observatie unica intocmita de sectia care transfera pacientul in sectia ATI va ramane in sectia ATI pana la retransferul pacientului in sectia de origine.

  6. Medicii ATI sunt singuriii care au dreptul si obligatia sa faca, in scris, in foaia de observatie recomdarile terapeutice necesare pacientilor internati in sectie. Medicul ATI. are obligatia sa consemneze zilnic in foaia de observatie: evolutia, medicatia administrata, manevrele diagnostice si terapeutice, parametrii de monitorizare, rezultatele diverselor analize de laborator, precum si materialele consumabile folosite.

  7. Medicii consultanti. Medicii de alte specialitati care au transferat pacienti in sectia ATI sunt obligati sa raspunda ori de cate ori este nevoie solicitarilor medicului curant ATI de a vizita pacientii respectivi. . Consultul efectuat de catre medici din alte sectii si specialitati se consemneaza in scris in foaia de observatie. In spiritul unei bune colaborari cu alte specialitati trebuie tinut cont si de avizul si propunerile acestora.

  8. In caz de dezacord asupra masurilor de tratament se va organiza un consult la care participa medicul sef de sectie ATI si medicul sef al sectiei de origine al pacientului care vor hotari de comun acord conduita terapeutica.adecvata

  9. Medicii ATI au obligatia sa efectueze garzi conform programarii si normelor in vigoare.( maximum 5 garzi / luna )

  10. Au obligatia sa participe la formele de invatamant medical continuu (la nivel local, national, international)

  11. Se recomanda sa se implice activ in activitatea societatii academice de profil . ( SRATI)




  1. Asistentii medicali din sectiile ATI indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. Trebuie sa aiba diploma de asistent mecical (conform legii)

  2. Inainte de a li se acorda responsabilitati directe legate de ingrijirea bolnavului ( in sala de operatie sau in compartimentul cu paturi) asistentii trebuie sa fie instruiti prin cursuri de specialitate organizate in sectie

  3. Numarul de asistenti raportat la numarul de paturi / sali de operatie se stabileste in functie de categoria sectiei. ( anexa 7)

  4. Au obligatia sa asigure asistenta medicala specifica continuu, respectand programul de ture al sectiei.

  5. Participa la formele de invatamant medical continuu specifice asistentilor ( local, national, international )

  6. Un numar adecvat de asistenti vor fi instruiti in tehnici speciale ( epurare extrarenala, urmarirea balonului de contrapulsatie, monitorizarea presiunii intracranieine

  1. Infirmierii se asigura in sectiile de ATI in proportie de cel putin un infirmier la 4 asistente.



    1. Activitatea sectiilor ATI este una continua care sa asigure pe durata celor 24 ore ale fiecarei zile aceeasi calitate a actului medical.

    2. Activitatea zilnica va fi asigurata astfel :

  1. Medicii ATI program de 7 ore/zi

  2. Numarul medicilor ATI care asigura garda este decis de dimensiunea, profilul si activitatea sectiei.

  3. In sectiile ATI care au Unitate de terapie intensiva (Categoria II si III) numarul minim este de 2 medici de garda, un medic pentru UTI si un medic pentru asigurarea activitatii de anestezie.

  4. In sectiile in care UTI impreuna cu UTIP au mai mult de 30 de paturi sunt necesare minimum 3 linii de garda, una pentru anestezie si 2 pentru unitatile cu paturi.

  5. Asistentii medicali,infirmierii si brancardierii isi desfasoara activitatea in ture

  6. Restul personalului 8 ore/zi




  1. In sectiile ATI pot fi angajate urmatoarele categorii de personal specializat (anexa 7)

    1. medici de specialiatea ATI

    2. asistenti medicali

    3. infirmiere

    4. brancardieri

    5. fiziokinetoterapeuti

    6. ingineri sau tehnicieni intretinere aparatura medicala

    7. operatori calculatoare

    8. secretara

    9. personal pentru curatenie



  1. Fiecare sectie de ATI are un regulament de ordine interioara care stipuleaza modalitatile de functionare a sectiei inclusiv cea de desfasurare a activitatii medicilor si asistentelor

  2. Atat la admisie cat si la externarea din UTI, se face o evaluare personalizata a fiecarui pacient in parte de catre echipa de medici si asistenti.

  3. Pacientul este insotit de toate documentele medicale (foaie de observatie, analize, radiografii, etc.).

  4. Atat rudele pacientului cat si medicul curant sunt imediat informati in legatura cu transferul pacientului.

  5. In sectia ATI exista disponibila o lista a echipei de garda la nivelul sectiei precum si a spitalului in vederea obtinerii rapide de consulturi medicale.

  6. Medicul ATI efectueaza fiecarui pacient un dosar medical care cuprinde:

        1. datele de identificare ale pacientului (nume, prenume, data nasterii, domiciliu, numarul de telefon al rudelor)

        2. ziua si ora internarii sau a transferului

        3. diagnosticul principal si tratamentul efectuat

        4. clasificarea pacientilor in functie de indicii de gravitate

        5. numele personalului medical ce ingrijeste pacientul in functie de ture

  1. Trebuie consmnate intr-un registru urmatoarele informatii:

  1. data si alcatuirea programei cursurilor de educatie medicala continua efectuate de personalul medical

  2. data dezinfectiei diverselor spatii din cadrul UTI

  1. Fiecare aparat este prevazut cu o fisa de intretinere pe care sunt inregistrate data reparatiei si a controlului tehnic



    1. Internarea (admisia) pacientilor in sectiile ATI se face la propunerea medicilor din sectia ATI sau la propunerea medicilor din alte sectii cu acordul medicului sef de sectie ATI sau a medicului delegat de acesta (de ex. Medic responsabil de UTI, medic de garda din sectia ATI).

    2. In aceste conditii, pacientii pot fi admisi direct din UPU sau transferati din orice alta sectie a spitalului.

    3. Se recomanda ca pacientii cu disfunctii vitale sa fie transferati cat mai rapid posubil in terapie intensiva pentru a benefiia la maximum de posibilitatile speciale ale sectiei.

  1. Transferul (externarea) pacientului care nu mai necesita terapie de specialitate, din sectia ATI in orice alta sectie, se face la propunerea medicului ATI curant,cu acordul sefului de sectie ATI, sau la propunerea medicului ATI de garda in cursul garzii.

  2. Transferul pacientilor din unitatile de terapie acuta monospecialitate (coronariana, nefrologica,diabetologie,neurologie,etc.) apartinand altor sectii, in sectiile ATI, se face atunci cand pacientul necesita mai mult decat terapia specializata a suferintei acute a unui organ si se impune : fie monitorizarea invaziva cu scop terapeutic complex, fie protezarea unei functii vitale (support ventilator avansat), fie suferinta a devenit pluriorganica si pune in pericol imediat viata pacientului. Transferul se face dupa caz cu acordul medicului de salon ATI,a medicului sef de sectie ATI sau a medicului de garda ATI.

  3. Sectiile de ATI dispun de mijloace adecvate pentru transportul intraspitalicesc al pacientilor critici in conditii de maxima securitate. ( brancard special dotat cu butelie de oxigen, ventilator de transport, monitor de transport, suport pentru perfuzii, seringi automate si pompe de perfuzie)




  1. Sectiile de ATI dispuna de un depozit propriu pentru medicamentele si materialele necesare asigurarii activitatii de urgenta specifica continua. Medicamentele cu regim de stupefiante sunt pastrate in conditii speciale in conformitate cu prevederile legale.



    1. Medicii din sectiile ATI participa la formele de invatamant medical continuu organizate si acreditate (la nivel, local, regional, national, international)

    2. Personalul medical este format si perfectionat in mod constant in domeniul diagnosticului, a terapiei, a fiziopatologiei, a psihologiei si a notiunilor tehnice.

    3. Asistenta Sefa stabileste programul cursurilor, a colocviilor, a demonstratiilor practice de care beneficiaza personalul medical

    4. Personalul medical in sectiile ATI desfasoara proiecte de cercetare.

  2. Pentru eficientizarea calitatii ingrijirii medicale si optimizarea cheltuielii resurselor fiecare Sectie de ATI are obligatia sa isi evalueze periodic performantele si sa prezinte datele respective consiliului medical si administratiei spitalului. Evaluarea se face pe baza unor criterii obiective specifice.( anexa 1 )

  3. Caracteristicile generale arhitecturale si tehnice ale sectiei de ATI sunt prevazute in anexa 8.



Yüklə 0,54 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin