Notă informativă cu privire la Legea „Privind finanţ



Yüklə 215,69 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü215,69 Kb.
#65703

NOTĂ INFORMATIVĂ

cu privire la Legea „Privind finanţarea activităţii venture (de risc)"

Analiza impactului de reglementare


  1. Identificarea problemei şi luarea deciziei de a iniţia procesul de reglementare.

În luna iunie 2007 Parlamentul ţării a aprobat Legea „Сu privire la parcurile ştiinţifico - tehnologice şi incubatoarele de inovare". Scopul aprobării acestei legi a fost crearea în ţară a condiţiilor favorabile pentru implementarea mai rapidă în economia naţională a tehnologiilor avansate şi a mărfurilor şi serviciilor competitive pe pieţele interne şi externe.

Experienţa ţărilor industrial avansate ne arată, că parcurile ştiinţifico- tehnologice şi incubatoarele de inovare sunt locomotivele de creare în ţară a economiei, bazată pe cunoştinţe.

Pe parcursul a 5 ani, în urma aprobării acestei legi, în ţară au fost organizate 3 parcuri ştiinţifico-tehnologice şi 1 incubator de inovare. În proces de organizare sunt încă 2 incubatoare de inovare: în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei şi în cadrul Universităţii Academiei de Stiinţe a Moldovei. În cadrul acestor structuri se realizează în jur de 50 de proiecte, menite să implementeze în ţară tehnologii de obţinere a energiei din surse regenerabile, tehnologii de economisire a energiei, tehnologii ecologice de reciclare a deşeurilor zilnice, tehnologii de cultivare de producere a produselor alimentare ecologic pure, purificarea apei potabile ş.a.

Însă, realizarea cu succes a proiectelor de inovare în cadrul parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi incubaloarelor de inovare este formată de lipsa în ţară a mecanismelor şi structurilor, care ar reglementa finanţarea venture (de risc) a proiecteior de inovare.

În Republica Moldova lipsesc normele, care ar reglementa alocaţiile de resurse financiare bugetare şi extrabugetare, sursele împrumutate şi atrase pentru necesităţile de finanţare a proiecteior de inovare riscante.

Din cauza lipsei finanţării venture antreprenoriatul inovaţional se dezvoltă lent şi cu о eficienţă slabă. În acest scop finanţarea venture trebuie să devină о direcţie prioritară în activitatea întreprinderilor inovaţionale, care activează în sfera inovaţiilor şi transferului tehnologic.

La momentul actual, firmele specializate în activitatea de inovare, au anumite dificultăţi din cauza condiţiilor neprielnice de creditare, lipsei de asigurări, tarifelor fiscale înalte, costului înalt la resursele energetice - asta sunt doar unele din acea mulţime de dificultăţi, pe care le resimt agenţii economici, care se ocupă cu antreprenoriatul inovaţional. Finanţarea venture, cum ne arată experienţa internaţională, va permite Republicii Moldova să asigure competitivitate înaltă multor tipuri de produse pe pieţele interne şi externe, să asigure creşterea economică şi majorarea nivelului de trai al populaţiei.



Evaluările experţilor ne arată, că la un leu investit în proiectele de inovare ţara poate să obţină de la 4 рână la 5 lei de venit.

Reieşind din aceasta, este necesar de elaborat un mecanism de reglementare statală a proceselor de finanţare venture a proceselor de inovare, care constă dintr-o schemă riscantă, care presupune, că о parte din proiectele de inovare şi transfer tehnologic investite vor avea о rentabilitate într-atât de înaltă încât va putea acoperi pierderile din proiectele, care nu au fost realizate cu succes.

Susţinerea financiară a unor astfel de proiecte trebuie să fie construită preponderent pe finanţarea în comun, asigurarea garanţiilor de siguranţă a proiectului a drepturilor de autor ale cercetătorilor.

Mecanismul de reglementare statală a finanţării proiectelor de inovare şi transfer tehnologic trebuie să fie inclus în Legea „Сu privire la finanţarea venture a activităţii inovaţionale", precum un şir de documente nomativ-metodice, care reglementează activitatea obiectelor şi subiectelor finanţării venture.

Reieşind din cele expuse, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei consideră, că este necesară implicarea din partea statului, în scopul creării mecanismelor, care ar reglementa finanţarea venture (de risc) a proiectelor de inovare şi transfer tehnologic la nivel de stat, crearea şi reglementarea procedurilor de creare în ţară a infrastructurii venture: fonduri venture şi companii venture, precum şi astfel de instituţii de dezvoltare şi de susţinere ca agenţiile, parcurile ştiinţifico-tehnologice şi incubatoarele de inovare, care vor asigura selectarea, efectuarea expertizei şi promovarea pe piaţa investiţiilor proiectele de inovare şi transfer tehnologic. Aceste structuri vor acorda firmelor inovaţionale şi antreprenorilor următoarele servicii: selectarea ideilor inovaţionale, consultarea la toate etapele de elaborare a business-planurilor de realizare a proiectelor de inovare, ajutor la atragerea investiţiilor şi creditelor, asigurarea cu bază experimentală şi utilaj cu ajutorul leasingului, managementului proiectelor, promovarea produselor inovaţionale pe piaţă ş.a.

În acest sens Academia de Ştiinţe a Moldovei vine cu iniţiativa elaborării proiectului de Lege ,,Cu privire la finanţarea venture a activităţii inovaţionale".

b) Pregătirea analizei preliminare a impactului de reglementare.

În rezultatul pregătirii şi aprobării Legii „Cu privire la finanţarea venture a activităţii inovaţionale", s-au formulat condiţiile, îndreptate spre rezolvarea următoarelor întrebări, precum:

- formularea noţiunii pentru Republica Moldova ca tip de activitate - activitatea venture - şi de a o separa de celelalte, asemănătoare după tipul de activitate, existente pe piaţa de investiţii, de a contura cercul de subiecţi, care se ocupă cu finanţarea venture, precum stabilirea cerinţelor pentru realizarea unei astfel de activităţi;

- întroducerea în normele de drept ale Republicii Moldova a unei noi forme organizatorice de persoană juridică, care cel mai bine va corespunde creării fondurilor de investiţii directe (venture).

- stabilirea pentru toţi investitorii instituţionali a dreptului de plasare a banilor în fondurile venture şi stabilirea cotelor maximale unor astfel de investiţii, precum şi stabilirea mecanismelor speciale de susţinere din partea statului ş.a,, care realizează activitatea venture, precum şi măsuri de susţinere bugetară, fiscală, financiară şi de infrastructură.

Investitorul în cazul finanţării venture obţine cota în capitalul întreprinderii. Serviciul de compensare a capitalului furnizat, în aşa mod, din punct de vedere juridic nu există. Finanţarea venture se diferentiază de alte tipuri de finanţare prin aceea, că întreprinderile obţin resurse fără nici un gaj, pe când, spre exemplu, obţinerea unui credit de la bancă fără gaj este imposibilă.

În legătură cu obţinerea resurselor fără gaj, elementul principal al mecanismului finanţării venture devine stabilirea unei tehnologii eficiente de selectare a proiectelor de inovare şi transfer tehnologic, care pretind la obţinerea investiţiilor. La acest tip de activitate – selectarea proiectelor de inovare - sunt specializate companiile private venture.

În cap. II al proiectului de Lege se menţionează, că acesta ţine de toate persoanele fizice şi juridice, care practică activitatea inovaţională sau antreprenorială în Republica Moldova.

În cap. III sunt formulate noţiunile de bază, care sunt utilizate în proiectul de Lege. Sunt indicate următoarele noţiuni: activitatea inovaţională şi activitatea venture, infrastructura activităţii venture, fond venture, compania venture ş.a. noţiuni.

În cap. IV al Legii sunt concretizate tipurile de activitate inovaţională, care constituie obiectul activităţii inovaţionale. Aici intră toate activităţile, ce ţin de crearea produselor, serviciilor sau tehnologiilor noi sau perfecţionarea acestora; serviciile acordate de firmele inovaţionale; crearea şi asigurarea activităţii structurilor de inovare: parcurilor ştiinţifico-tehnologice, incubatoarelor de inovare, centrelor ş.a.; căutarea, selectarea şi expertizarea business-ideilor a proiectelor de inovare; instruirea şi perfecţionarea cadrelor pentru businessului inovaţional ş.a. Subiecţi ai activităţii inovaţionale pot fi firmele persoanele private, care sunt rezidenţi, precum nerezidenţi ai Republicii Moldova.

Subiecţi ai infrastructurii inovaţionale sunt recunoscute organizaţiile şi întreprinderile, care prestează subiecţilor activităţii venture diferite tipuri de servicii: de organizare şi administrare, juridice, financiare, consultative, informaţionale ş.a.

Cap. IV (art. 7, 8, 9, 10, 11) este dedicat condiţiilor şi formelor de susţinere a activităţii venture. În primul rând scopul unei astfel de susţinere este majorarea competitivităţii produselor autohtone, creşterea economică şi sporirea nivelului de trai al populaţiei. Sarcinile statutului, în acest context, sunt crearea şi dezvoltarea infrastructurii a activităţii venture, precum şi a sistemului de selectare, expertizare, finanţare şi de susţinere a procesului de realizare a proiectelor de inovare.

Proiectul de Lege reglementează formele de acordare a ajutorului financiar din partea statului sub formă de parteneriat public-privat. Crearea şi dezvoltarea subiecţilor ai infrastructurii venture, programelor, proiectelor activităţilor, care ar asigura activitatea inovaţională, acordarea de subvenţii, finanţarea procesului de instruire, calificare şi perfecţionare a cadrelor pentru activitatea venture, acordarea de facilităţi fiscale ş.a. subiecţilor activităţii venture. Se menţionează, că finanţarea din partea statului a activităţii venture are loc atât de către autorităţile publice centrale, cât şi de către cele locale, precum de organizaţiile de stat, care sunt împuternicite cu astfel de funcţii. În proiectul de Lege se propune întroducerea a unei norme de alocare a ajutorului din partea statului pentru activitatea venture în mărime de nu mai puţin de 1% din cheltuielile bugetului de stat al Republicii Moldova. Pe lângă facilităţile fiscale participanţii activităţii venture pot beneficia de aşa surse de finanţare a proiectelor, precum mijloacele libere din fondurile de pensie de asigurare. În acest caz, mijloacele financiare atrase beneficiază de facilităţile fiscale. În afară de aceasta, pentru agenţii economici, în cadrul cărora

participa fondurile venture, se stabileşte procesul simplificat de anunţare a insolvabilităţii (dacă aceştea nu au fost creaţi mai târziu de 3 ani).

În cap. IV art. 12, 13, 14, 15 о atenţie importantă se acordă esenţei fondurilor venture şi companiilor venture, tipurilor şi condiţiilor afacerilor, care sunt efectuate de către fondurile venture, precum şi participanţilor fondurilor venture – agenţi.

În proiectul de Lege se menţionează, că în calitate de fond venture poate fi înregistrat un agent economic, fond de investiţii mutual sau complex de proprietate, care se formează în baza unui contract special, în denumirea lui trebuie să fie utilizat cuvântul „venture". Activitatea de bază a fondului venture este investirea capitalului de risc în acţiuni, cote de participare în capitalul SRL şi alte uniuni şi agenţi economici.

Fondul venture efectuează achiziţionarea, administrarea şi înstrăinarea ulterioară a cotelor în capitalul companiilor fiice. Fondul venture poate fi creat sub formă deschisă sau integrată. Legea prevede condiţia că capitalul minimal al fondului venture să fie în mărime de 500 mii lei.

Legea stabileşte genurile de tranzacţii, pe care au dreptul să le efectueze fondurile venture. În rând cu tranzacţiile de procurare şi înstrăinare a cotelor în capital (acţiuni, cote părţi) aceste fonduri au dreptul să:

- ofere împrumuturi persoanelor juridice - fiice, în capitalul cărora ele sunt incluse;

- plaseze resurse libere pe conturi (depozite) în organizaţiile de creditare sau să procure hârtie de valoare pe termen lung;

- atragă credite, precum şi să emită hârtii de valoare pe termen lung;

- procure imobil şi terenuri doar în scopuri de organizare a oficiilor proprii sau oficiilor ale administraţiei companiei (venture).

Alte tranzacţii fondurile venture sunt în drept să efectueze doar în cazuri excepţionale, dacă necesitatea încheierii acestora reiese direct din activitatea de bază a fondului.

La momentul procurării de către fondul venture a unei cote părţi în capitalul unei alte persoane juridice costul acesteia nu trebuie să fie mai mare decât 25% din valoarea contabilă curentă a activelor fondului venture.



Fondurile venture au dreptul să procure cote părţi în capitalul altor persoane juridice cu condiţia, că dreptul de vot al companiei nu depăşeşte 40% din numărul total de voturi. În calitate de excepţie pentru întreprinderile, care nu se adresează la bursă, regula data, poate о dată să fie încălcată. Pe lângă aceasta, pe parcursul a 8 ani fondurile venture sunt obligate să majoreze cota sa parte până la mărimea de 49 % din numărul total de voturi.

Fondul venture nu are dreptul să menţină cotele părţi procurate în capitalul altor persoane juridice mai mult de 12 ani.

Fondul venture nu are dreptul să procure cote părţi în capitalul persoanelor juridice, care fără de el sunt companii-mame, sau au companie-mamă în calitate de participant. Fondul venture, cu excepţia fondurilor, create sub formă de „fondul fondurilor", nu are dreptul să procure cote părţi de participare în capitalul altor fonduri venture.

Încălcarea condiţiilor mai sus indicate de participare în fondul venture în capitalul persoanelor juridice nu atrage invaliditatea tranzacţiilor corespunzătoare. Pe parcursul unei perioade anumite fondul venture este obligat să înlăture încălcările prin efectuarea tranzacţiilor cu privire la înstrăinarea cotelor părţi menţinute ilegal.

După expirarea termenului de 5 ani din momentul fondării nici un participant (acţionar) al fondului venture nu trebuie direct sau indirect să controleze mai mult de 40% din capitalul fondului venture.

Proiectul de Lege presupune mecanismul de supraveghere a activităţilor companiilor şi fondurilor venture. În acest scop se propune întroducerea unei înregistrări de notificare a unor astfel de companii şi fonduri la organele împuternicite ale Republicii Moldova.

Se presupune, că participanţii fondului vor fi persoanele fizice şi juridice, care au resurse financiare libere, care vor fi concentrate pentru scopurile finanţării venture. Procedura de plasare a resurselor în fond oferirea acestora pentru finanţarea proiectelor este reglementată de regulamentul cu privire la activitatea fondulul.

În afară de aceasta pentru finanţarea proiectelor de inovare statul după exemplul ţărilor dezvoltate, va putea transmite fondurile în baza condiţiilor contractului, cu reîntoarcere resurselor financiare, pe un termen de 8-10 ani (din resursele granturilor străine sau din credite concesionale).

Resursele fondurilor venture sunt utilizate pentru:

- selectarea ideilor inovaţionale;

- expertiza ideilor inovaţionale;

- elaborarea şi perfectarea proiectului;

- finanţarea realizării proiectelor;

- finisarea proiectelor;

În proiectul de Lege este indicat, că activitatea organizaţională de selectare, efectuare a expertizei, pregătirea şi managementul realizării proiectelor la fiecare fond venture va fi efectuată de către compania privată venture, căreia li vor acorda ajutor agenţii venture, care îndeplinesc funcţii de mediere din partea companiei venture.

Candidaţii selectaţi se aprobă în calitate de administrator al companiei venture a fondurilor venture corespunzătoare. Ea trebuie să formeze statele de consultanţi şi experţi privind selectarea ideilor inovaţionale în regiuni concrete, instituţii ştiinţifice şi de învăţământ. În calitate de experţi şi consultanţi vor fi atraşi specialiştii în sfera ştiinţei, precum şi comercianţi cu experienţă.

Următoarea etapă a cap. IV al proiectului de Lege - elaborarea din ideile inovaţionale proiecte de inovare. În acest scop în componenţa companiei venture sau pe lângă aceasta va fi creată о subdiviziune sau о companie separată de consulting, care va acorda ajutor autorilor de idei inovaţionale în elaborarea business-planului şi în realizarea acestuia. Procedura creării, organizării şi finanţării activităţilor de elaborare a business-planurilor pentru finanţarea venture va fi reglementată de Regulamentul corespunzător.

După pregătirea business-planului are loc următoarea etapă: expertiza acestuia de către specialişti şi directorii companiei venture, care i-au decizia dacă merită acest business-plan să fie finanţat.

La această etapă în afară de business-plan la expertiză se prezintă prototipul sau mostra produsului, descrierea amănunţită a tehnologiei ş.a. Achitarea lucrărilor de pregătire a acestora se efectuează din resursele fondului venture.

După acceptarea proiectului şi luarea deciziei de finanţare a start-up-ului vine etapa realizării concrete a proiectului. În scopul accelerării dezvoltării start-up-urilor pe lângă fondurile venture se propune fondarea, împreună cu societăţile antreprenoriale aşa numitele companii-acceleratoare, care ajută companiilor start-up să se dezvolte repede şi cu succes. Ajutorul lor va fi preţuit îndeosebi la etapele începătoare de realizare a proiectelor. Serviciile companiilor-acceleratoare sunt achitate de către companiile start-up. În cazul realizării cu succes a proiectului compania-accelerator poate deveni acţionar al companiei start-up.

Procedura de lucru, complectul de servicii a companiilor-acceleratoare achitarea acestor servicii este reglemantată de Regulamentul corespunzător, care va fi elaborat în pachetul cu Legea „Сu privire la finanţarea activităţii venture".

Fondurile venture finanţează proiectele în baza unei selectări şi expertizei amănunţite a business-planurilor de la 50% până la 75% din costul proiectului. În afară de aceasta fondul este în calitate de fondator minoritar a acestei companii start-up. Resursele sunt acordate pe etape, rezultatele şi eficienţa fiecărei etape sunt analizate de către experţi şi auditorii fondului numai după aceasta se acordă resurse pentru finanţarea următoarei etape.

După finisarea cu succes a proiectului (după 4-6 ani) compania venture realizează cota fondului venture în proiect, iar mijloacele investite, împreună cu profitul, se repartizează între participanţi şi resursele fondului se completează pentru investirea acestora în alte proiecte.

Procedura de selectare, expertiza, încheierea contractelor şi înţelegerilor corespunzătoare, auditului şi aprecierii rezultatelor, acordarea reîntoarcerea resurselor financiare se reglementează de Regulamentul corespunzător.

Daca autorii proiectelor nu au cotele proprii necesare de cofinanţare, atunci în acest caz, ei pot atrage business-angels, ajutorul în selectarea cărora acordă societăţile antreprenoriale.

În scopul creării condiţiilor pentru cofinanţarea proiectelor de inovare companiile venture, cu ajutorul societăţilor antreprenoriale formează bazele de date a business-angels, care doresc să investească în proiecte de inovare.

Business-angels vor putea participa în finanţarea venture la toate etapele de realizare a proiectelor de inovare şi transfer tehnologic, aşa cum în compania care începe realizarea proiectului, aşa şi la etapa de extindere.

О altă direcţie de perfecţionare a activităţii PŞT şi II este stabilirea corectă a priorităţilor în formarea tematicii proiectelor. Cele mai perspective direcţii sunt: proiectele în sfera tehnologiilor informaţionale, elaborarea Soft-urilor, outsoursing, sursele de energie regenerabilă, economisirea energiei, ecologia şi protecţia mediului înconjurător, biotehnologiile, medicina şi farmaceutica, electronica şi nanotehnologiile, tehnologiile ecologice şi intensive în agricultură ş.a.



În final trebuie de menţionat, că mecanismele de finanţare venture a proiectelor de inovare şi transfer tehnologic este un proces complex, care necesită îndeplinirea tuturor procedurilor începând cu căutarea, selectarea, expertiza ideilor inovaţionale, care pretind să fie comercializate până la transformarea acestora în business-proiecte, care garantează venituri înalte şi riscuri minime.


Yüklə 215,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin