Asistenții Sociali în colaborare pentru schimbări sociale în țările din vecinătatea de est
EuropeAid/135811/DH/ACT/Multi
PROGRAMUL DE SUB-GRANT
Întrebări & Răspunsuri
Întrebări din partea solicitanților:
-
Organizația noastră activează în Chișinău și are câteva filiale (una dintre care se află la Bălți). Filiala din Bălți a implementat proiecte (în regiune) însă scrise de filiala din Chișinău. Până în martie filiala din Bălți va fi înregistrată ca o organizație independentă, de exemplu XXX Bălți, dar va furniza aceleași servicii. Este posibil să aplice în programul dat? Poate dovedi experiența sa pe tot parcursul activității sale fiind parte a filialei din Chișinău?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, “organizațiile mai mici înregistrate în regiune în afara capitalei sunt încurajați să aplice”. Acest fapt totuși implică că organizațiile registrate în capitală pot de asemenea aplica la program, dacă activitățile proiectului au loc “în una sau mai multe regiuni a țării în afara capitalei” (punctul 2.3.3. din ghid). Pentru a fi calificat ca solicitant principal, o organizație trebuie “să demonstreze experiență de implementare a cel puțin 2 proiecte, fiecare cu un buget minim pe proiect de cel puțin 33% din suma solicitată, preferabil din domeniul social, în RM în decursul ultimilor 5 ani, cel puțin în una sai mai multe regiuni în afara capitalei” (punctul 2.2.1 din ghid).
-
Este relevant pentru program dacă solicitantul (înregistrat, o organizație cu experiență) va aplica la proiect cu referire la îmbunătățirea organizațiilor ce nu sunt înregistrate ca organizație dar activează ca una neformală?
Doar organizațiile înregistrate pot aplica în calitate de solicitant sau co-solicitant, organizațiile neformale nu sunt eligibile (vedeți punctul 2.2.1 și 2.2.2 din ghid).
-
Trebuie să includem și CV-urile personalului proiectului (informație personală și experiența de muncă) împreună cu documentele de aplicare?
Anexarea separată a CV-urilor nu este necesară; vă rugăm să completați doar tabelele din punctul 9.2. din formularul de aplicare.
-
Organizația solicitantă trebuie să includă o copie a certificatului de înregistrare în documentație. Apare însă o întrebare: certificatul a fost emis când organizația era fondată însă este extras de la Agenția Națională de Înregistrare Publică care de asemenea arată dacă au fost careva schimbări în cadrul organizației. Care din acestea este mai relevant?
Dacă au fost careva schimbări în certificatul de înregistrare de la prima înregistrare, anexați extrasul cel mai recent de la Agenția Națională.
-
Care este procedura comodă de aplicare: în grup sau separat? Este un oarecare avantaj în cazul dat?
Conform punctului 2.2. din ghid, “solicitanții eligibili pot aplica fie separat (fără partener) sau împreună cu alți parteneri”. Acest fapt implică că nu există vreo preferință în aplicare separată sau în grup deoarece formularele de aplicare vor fi evaluate egal. Totuși, de preferință vor fi solicitanții ce reprezintă “organizații mici registrate în regiune în afara capitalei“ (punctul 2.2.1 din ghid). Dacă câteva organizații decid să coopereze ca grup, “cel puțin un solicitant (solicitantul principal sau co-solicitantul) al grupului trebuie să fie înregistrat în afara capitalei” (punctul 2.2.2 din ghid). Trebuie de justificat impactul fiecărei organizații cât și funcțiile și obligațiunile acesteia conform punctului 5 din formularul de aplicare. Cu atât mai mult, responsabilitățile fiecărei organizații trebuie reflectate în buget.
-
Vă rugăm să explicați ce înseamnă că organizațiile internaționale și filialele acestora / birourile representative nu sunt eligibile. Dacă filialele locale sunt înregistrate ca ONG-uri locale?
Eligibilitatea organizațiilor este clar definită în punctul 2.2.1 din ghid. Solicitanții eligibili sunt acei care sunt înregistrați doar în RM. Orice organizație internațională sau filială locală (ce nu sunt înregistrate ca organizații locale) nu este eligibilă pentru program.
-
Vă rugăm să ne spuneți dacă activități de caritate (precum construirea caselor pentru familii sărace) sunt considerate eligibile?
Proiectul dat susține dezvoltarea domeniului social cu atenție sporită serviciilor sociale, astfel activități de caritate nu sunt încurajate. Tipul activităților eligibile sunt afișate în punctul 2.3.5 din ghid.
-
Poate solicitantul principal să fie în Chișinău?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, “organizațiile mai mici înregistrate în regiune în afara capitalei sunt încurajați să aplice”. Acest fapt totuși implică că organizațiile registrate în capitală pot de asemenea aplica la program, dacă activitățile proiectului au loc “ în una sau mai multe regiuni a țării în afara capitalei” (punctul 2.3.3. din ghid).
-
Ce aveți în vedere prin experiență dovedită de implementare a proiectului? Cum putem dovedi?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, solicitantul principal trebuie “să demonstreze experiență de implementare a cel puțin 2 proiecte, fiecare cu un buget minim pe proiect de cel puțin 33% din suma solicitată, preferabil din domeniul social, în RM în decursul ultimilor 5 ani, cel puțin în una sai mai multe regiuni în afara capitalei”. Pentru a demonstra această experiență, completați tabelul la punctul 9.1 din formularul de aplicare.
Conform punctului 2.2.2 din ghid, co-solicitanții “sunt obligați să demonstreze că cel puțin 2 angajați care vor fin implicați în proiect din partea co-solicitantului au fost implicați în coordonarea sau implementarea proiectelor finanațate de donatori pe o durată de cel puțin 6 luni fiecare indicând numele angajatului propus, denumirea proiectelor implicate, funcția sa în proiectele date, organizațiile implementatoare, datele de contact a persoanelor de legătură, donatorii și durata implicării sale”. Pentru a demonstra această experiență, completați tabelul la punctul 9.2 din formularul de aplicare.
-
Dacă organizația a fost formată cu un an sau anul acesta și nu are experiență în diverse proiecte, este eligibilă?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, solicitantul principal trebuie “să demonstreze experiență de implementare a cel puțin 2 proiecte, fiecare cu un buget minim pe proiect de cel puțin 33% din suma solicitată, preferabil din domeniul social, în RM în decursul ultimilor 5 ani, cel puțin în una sau mai multe regiuni în afara capitalei”.
Dacă o organizație nu are suficientă experiență, aceasta poate alternativ coopera cu un solicitant principal și să aplice ca co-solicitant (vedeți punctul 2.2.2 din ghid).
-
Pot aplica doar ONG-uri? Pot aplica pentru program și primăriile? (în unele primării există Departamentul de Asistență Socială)
Conform punctului 2.2.1 și 2.2.2 din ghid, solicitanții eligibili trebuie să fie non-profit și organizații societății civile.
-
O organizație din Tiraspol (Transnistria) dorește să aplice la program însă nu este înregistrată în RM. Totuși, a câștigat 2 granturi din partea UNDP Moldova cu un buget de 25.000$ și 35.000$. Poate aplica?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, “solicitanții potențiali din regiunea Transnistriană sunt eligibili doar dacă sunt înregistrați ca organizații legale în Republica Moldova”.
-
În ghid e menționat că solicitantul trebuie sa aibă realizate deja 2 proiecte. Ambele proiecte realizate de către solicitanți trebuie să constitue 33% din suma realizată sau fiecare proiect aparte trebuie să constituie câte 33%?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, solicitanții principali trebuie “să demonstreze experiență de implementare a cel puțin 2 proiecte, fiecare cu un buget minim pe proiect de cel puțin 33% din suma solicitată, preferabil din domeniul social, în RM în decursul ultimilor 5 ani, cel puțin în una sau mai multe regiuni în afara capitalei”. Deci, fiecare proiect precedent cu un buget minim de 33% din suma solicitată.
-
33% se aplică atât pentru solicitantul principal cât și co-solicitantul?
Conform punctului 2.2.1 din ghid, solicitanții principali trebuie “să demonstreze experiență de implementare a cel puțin 2 proiecte, fiecare cu un buget minim pe proiect de cel puțin 33% din suma solicitată, preferabil din domeniul social, în RM în decursul ultimilor 5 ani, cel puțin în una sau mai multe regiuni în afara capitalei”. Deci, fiecare proiect precedent cu un buget minim de 33% din suma solicitată.
Conform punctului 2.2.2 din ghid, “co-solicitanții pot, dar nu sunt obligați să demonstreze implementarea proiectelor precedente.” Acest fapt implică că nu trebuie anexate documente de referință. Dacă totuși decid să demonstreze proiectele sale precedente, atunci nu sunt restricții privind suma minimă bugetară privind proiectele de referință.
Totuși, conform punctului 2.2.2 din ghid, co-solicitanții “sunt obligați să demonstreze că cel puțin 2 angajați care vor fin implicați în proiect din partea co-solicitantului au fost implicați în coordonarea sau implementarea proiectelor finanațate de donatori pe o durată de cel puțin 6 luni fiecare indicând numele angajatului propus, denumirea proiectelor implicate, funcția sa în proiectele date, organizațiile implementatoare, datele de contact a persoanelor de legătură, donatorii și durata implicării sale”.
-
Co-solicitanții de asemenea trebuie să aibă 2 proiecte implementate?
Conform punctului 2.2.2 din ghid, “co-solicitanții pot, dar nu sunt obligați să demonstreze implementarea proiectelor precedente.” Însă sunt obligați să demonstreze că cel puțin 2 angajați care vor fin implicați în proiect din partea co-solicitantului au fost implicați în coordonarea sau implementarea proiectelor finanațate de donatori pe o durată de cel puțin 6 luni fiecare indicând numele angajatului propus, denumirea proiectelor implicate, funcția sa în proiectele date, organizațiile implementatoare, datele de contact a persoanelor de legătură, donatorii și durata implicării sale”.
-
Dacă organizația a fost coaplicantă în alt proiect, dar de sinestătător nu a gestionat bugete, poate aplica la proiect sau nu?
Dacă organizația poate demonstra că aceasta a gestionat o parte din bugetul proiectului și această parte constituie cel puțin 33% din suma solicitată, acest proiect poate fi acceptat ca un proiect relevant.
Dacă o organizație nu are suficientă experiență, aceasta poate alternativ coopera cu un solicitant principal și să aplice ca co-solicitant (vedeți punctul 2.2.2 din ghid).
-
Dacă solicitantul decide să aleagă opțiunea 3 (denumită C în ghid) de la secțiunea 2.3.5, înseamnă aceasta cp solicitantul trebuie să aleagă punctul (a) sau (b) în acest caz, sau solicitantul poate folosi sondajele/cercetările efectuate recent și conceptele elaborate?
Nu este necesar de realizat toate activitățile din secțiunea 2.3.5. Sondajele / cercetările recent realizate și conceptele elaborate pot desigur fi utilizate și nu pot fi duplicate de propunerea de proiect.
Totuși, solicitanții câștigători trebuie să aleagă minim 2 din activitățile enumerate. Doar alegerea opțiunii 3 nu este suficient. Cu atît mai mult, conform punctului 2.3.5 “pentru fiecare activitate aleasă, solicitanții trebuie să includă obligatoriu componentul social”.
-
Este posibil de efectuat o cercetare pe necesități cu recomandări corespunzătoare? Este posibil de scris proiectul bazându-se doar pe 2 activități ?
Solicitanții sunt liberi să aleagă minim 2 din activitățile eligibile enumerate la punctual 2.3.5., Totuși, “pentru fiecare activitate aleasă, solicitanții trebuie să includă obligatoriu componentul social”, de exemplu prin analiza problemelor sociale în contextul îmbunătățirii și păstrării familiei sau îmbunătățirea cooperării inter-sectoriale, prin demonstrarea contribuției domeniului social la îmbunătățirea unor probleme, etc.
-
Trebuie de abordat doar o problemă specific socială, cum ar fi violența în familie și abuzul față de copii în satele alese și lucrul și acțiunile de îmbunătățire a politicii familiei din această perspectivă. Acest fapt înseamnă grupul țintă fiind victimele violenței în familie și abuzului față de copii. Sau: abordarea unei probleme mai generale în satele alese și abordarea politicii, măsurile, etc. – în domeniul de păstrare a familiei. Acest fapt ar însemna grupul țintă fiind familiile vulnerabile la nivel rural.
-
Este activitatea pilot una obligatorie?
Nu, serviciile pilot (punctul 2.3.5 (c) din ghid) nu este o activitate obligatorie. Solicitanții sunt liberi să aleagă minim 2 din activitățile eligibile enumerate la punctul 2.3.5. Totuși, cînd solicitantul alege să testeze conceptele în practică și serviciile pilot, trebuie de implicat obligatoriu un asistent social calificat cu studii în domeniul social ca consultant sau expert. Unica cerință obligatory ar fi introducerea componentului social, e.g. de exemplu prin analiza problemelor sociale în contextul îmbunătățirii și păstrării familiei sau îmbunătățirea cooperării inter-sectoriale, prin demonstrarea contribuției domeniului social la îmbunătățirea unor probleme, etc.
-
Vă rugăm să specificați ce înseamnă "Formarea capacităților/demonstrarea componentului social?”
Conform punctului 2.3.5, “pentru fiecare activitate aleasă, solicitanții trebuie să includă obligatoriu componentul social”, de exemplu prin analiza problemelor sociale în contextul îmbunătățirii și păstrării familiei sau îmbunătățirea cooperării inter-sectoriale, prin demonstrarea contribuției domeniului social la îmbunătățirea unor probleme, etc.
-
Este obligatorie cooperarea cu autoritățile publice locale și alte instituții de stat?
Solicitanții sunt liberi să aleagă minim 2 din activitățile enumerate la punctul 2.3.5, unde punctele (e) și (f) explicit atenționează cooperarea inter-sectorială. Chiar dacă solicitantul nu dorește să aleagă aceste două puncte și planifică să implementeze un set de activități specifice pe cooperare inter-sectorială, aceasta trebuie să-și planifice implicarea, consultarea sistematică și cooperarea cu factorii de decizie politică, printre care pot fi agenții de stat, cu scopul de a spori durabilitatea proiectului planificat. Solicitantul câștigător va putea să demonstreze modul de implicare a factorilor de decizie politică în activitățile proiectului.
-
Spuneți-ne dacă proiectul poate fi implementat în Chișinău însă beneficiarii să fie din reginuile țării?
Conform punctului 2.3.3 fin ghid, “activitățile vor avea loc în una sau mai multe regiuni ale țării în afara capitalei.” Nu importă de unde sunt beneficiarii.
-
Poate proiectul fi implementat într-un singur sat sai mai multe?
Conform punctului 2.3.3 din ghid, “activitățile vor avea loc în una sau mai multe regiuni ale țării în afara capitalei.” Dacă proiectul este implementat doar într-un singur sai mai multe sate, și nu întreaga regiune, solicitantul trebuie clar să demonstreze cum intenționează să echilibreze rata dintre cheltuielile estimate propuse și rezultatele așteptate (inclusiv numărul de grupuri țintă beneficiari finali).
Întrebări legate de bugetul proiectului și costurile eligibile:
-
Este posibil pentru solicitant să aibă un contract de prestări servicii cu organizația de cercetare? (organizația solicitantă planifică să studieze problemele concrete însă nu are experiență sau personal ca să cerceteze problema)
Conform punctului 2.5.1, (D), din ghid experții externi naționali sunt costuri directe eligibile. Un contract de prestări servicii cu o organizație de cercetare intră în categoria dată.
-
Este posibil ca organizația solicitantă să aibă contract cu un reprezentant dintr-o instituție de stat în domeniul social (de angajat în calitate de consultant sau expert?)
Conform punctului 2.5.2. din ghid, “costurile salariale personalului dintr-o instituție de stat sau autorități publice locale” sunt costuri ineligibile. Însă dacă această persoană este angajată ca expert extern în domeniul social pentru contribuția sa în proiect și dacă personalul instituției de stat permite încheierea unui contract de servicii pe lângă funcția sa de bază, atunci angajarea acestei persoane ca consultant este acceptabilă.
-
Dacă pot fi angajați asistenții sociali din primării ca experți în cadrul proiectului sau funcționari publici (part-time sau full-time)
Conform punctului 2.5.2. din ghid, “costurile salariale personalului dintr-o instituție de stat sau autorități publice locale” sunt costuri ineligibile. Însă dacă această persoană este angajată ca expert extern în domeniul social pentru contribuția sa în proiect și dacă personalul instituției de stat permite încheierea unui contract de servicii pe lângă funcția sa de bază, atunci angajarea acestei persoane ca consultant este acceptabilă.
-
În ghid este indicat că procurarea mobilei sunt costuri eligibile dar se include aici și procurarea de exemplu a unui pat (nu mobilă de birou)?
În principiu orice tip de mobilă este eligibilă pentru finanțare, atât timp cât este direct relevant cu activitățile planificate, necessitate de a procura această mobilă este bine explicată și justificată în buget. Tipul de mobilă de obicei depinde de proiect și serviciile propuse. De exemplu, dacă o organizație decide să lanseze servcii sociale pilot și pentru aceasta necesită de exemplu un pat pentru un centru de copii și dacă este bine explicat și justificat, atunci este acceptabil, atât timp cât majoritatea cheltuielilor nu sunt pentru procurarea mobilei.
-
Sunt eligibile activități ce renovează unele centre pentru persoane vulnerabile, bătrîni, persoane cu dizabilități, etc. Poate organizația procura echipament, mobilă, etc.?
În principiu orice tip de mobilă este eligibilă pentru finanțare, atât timp cât este direct relevant cu activitățile planificate, necessitate de a procura această mobilă este bine explicată și justificată în buget. Tipul de mobilă de obicei depinde de proiect și serviciile propuse. De exemplu, dacă o organizație decide să lanseze servcii sociale pilot și pentru aceasta necesită de exemplu un pat pentru un centru de copii și dacă este bine explicat și justificat, atunci este acceptabil, atât timp cât majoritatea cheltuielilor nu sunt pentru procurarea mobilei.
-
Este o limită pentru salarii sau orice altă linie de buget?
Nu este o limită pentru personalul proiectului, dar fiecare funcție trebuie corespunzător delegată, conform bugetului și fiecare membru trebuie să știe obligațiunile sale în proiect, deoarece vor fi evaluați. Costurile trebuie să corespundă cu activitățile proiectului și principiile managementului financiar.
-
Poate un expert internațional să fie invitat pentru implementarea proiectului?
Conform punctului 2.5.1 din ghid, doar experții naționali externi sunt eligibili.
-
Este arenda oficiului un cost acceptabil pentru proiect și dacă da unde acesta trebuie de indicat în buget?
Da, arenda oficiului este un cost eligibil, dacă este relvant cu proiectul. Totuși, arenda oficiului poate fi cost eligibil indirect și acesta nu trebuie să fie inclus separate în buget. Conform punctului 2.5.1 din ghid “costurile indirect se referă la următoarele: servicii administrative necesare implementării proiectului, cum ar fi chiria biroului în cadrul proiectului și achitarea serviciilor comunale și de întreținere (energie electrică / încălzire / întreținere birou, comunicații (telefon / telefon mobil / Internet), taxe bancare și servicii financiare, rechizite de birou, etc.
Costurile indirecte suportate pentru realizarea acțiunii pot fi eligibile pentru finanțare forfetară (adică prin aplicarea unui procent din costurile directe eligibile), dar nu trebuie să depășească 7% din costurile directe eligibile totale estimate. Solicitantul poate fi rugat să justifice procentul cerut înainte de semnarea contractului. Cu toate acestea, odată cu stabilirea ratei fixă în contractul de grant, nu se vor solicita documente justificative.
-
Activitățile sociale de antreprenoriat (durabilitatea organizației) sunt considerate costuri eligibile?
Costuri privind durabilitatea proeictului după perioada de implementare sunt în principiu acceptabile.
-
Care este procentul din buget pentru solicitantul principal și co-solicitant (50/50?)
Este la discreția solicitanților să ajungă la un numitor comun privind implicarea în proiect, responsabilitățile fiecăruia. Însă nu uitați că toți partenerii proiectului trebuie să aobă funcții reale în implementare, contribuția fiecărei organizații trebuie justificată în formularul de aplicare și buget.
-
Vor fi sub-granturile scutite de cota 0?
Înainte de implementarea proiectelor granturilor mici, toate țările participante vor aplica pentru scutirea taxei care sunt acoperite de grantul dat (finanțate de UE).
Întrebări legate de problem administrative și criteriile de evaluare:
-
Organizația noastră servește beneficiari trimiși de către o instituție de stat. Pentru implementarea proiectului va trebui să cooperăm cu această instituție ca să avem parte de beneficiari. Trebuie să includem un acord de colaborare cu această instituție în documentele proiectului? Sau le putem prezenta după dacă proiectul nostru câștigă? Aceeași întrebare privind Memorandum.
Pentru aplicare, vă rugăm doar să descrieți orice cooperare sau consultare precedentă sau de intenție la punctul 4.5 și 5 din formularul de aplicare. La etapa dată nu trebuie nici un acord de colaborare. Însă trebuie să vă asigurați că această cooperare va fi posibilă pentru implementarea activităților proiectului. Va fi necesar un acord doar în cazul când se câștigă grantul.
-
Rezumatul proiectului trebuie să fie în limba engleză plus română sau scris în una din ele?
Dacă formularul de aplicare este scris în limba locală (româna), atunci sumarul proiectului trebuie să fie scris în limba engleză. Dacă formularul de aplicare este scris în limba engleză, atunci sumarul proiectului trebuie să fie scris în limba locală (româna).
-
Care sunt cerințele la raportare dacă se aplică în grup?
La acordarea grantului, fondurile din cadrul proiectului vor fi transferate solicitantului principal, acoperind întreaga sumă și pentru co-solicitant. Astfel, solicitantul principal va fi responsabil de raportarea narativă și financiară corespunzătoare pe întreaga durată a proiectului către donator.
Dostları ilə paylaş: |