Întrebările Etapei – aprilie 2008 Autori: Extazy, Carpe Diem, G6 Redactor: Irina Breahnă Atenţie, lista: 5220 – „Leacul pentru insomnie”



Yüklə 59,73 Kb.
tarix21.08.2018
ölçüsü59,73 Kb.
#73437

Întrebările Etapei 4 – 5 aprilie 2008

Autori: Extazy, Carpe Diem, G6

Redactor: Irina Breahnă


1. Atenţie, lista:

5220 – „Leacul pentru insomnie”, SUA

3145 – Trilogia „Patria”, Germania

1620 – „Focul din Templul Nufărului Roşu”, China

1452 – „Bunica Martha”, Olanda

În speranţă că v-aţi dat seama ce reprezintă elementele acestei enumerări, vă rog peste un minut să raspundeţi printr-un cuvânt ce reprezintă numerele din listă.


Răspuns: Minute

Comentariu: Aceasta este lista cu cele mei lungi filme create vreodată sau aşa-numite „filme de lung kilometraj”.

Autor: Echipa Extazy
2. Georges Vigarello în cartea sa „O istorie a frumuseţii”, ne spune că cele din prima categorie sunt rele şi vicioase, cele din a doua categorie plac mai mult bărbaţilor şi înmulţesc cu podoaba lor razele de soare, iar cele din a treia categorie sunt cele mai puternice şi au fecunditatea pământurilor.

Vă rog să scrieţi în ordine corectă cine sunt reprezentantele acestor trei categorii.


Răspuns: Roşcatele, blondele şi brunetele.

Autor: Echipa Extazy


3. Dintre mai multe surate, mulţi se plâng că în anumite condiţii nu le pot diferenţia anume pe acestea două. Şi totuşi ele se deosebesc - pe prima domină culorile galben, verde, maro şi ocru, iar pe cea de-a doua - roz, maro şi galben, aceasta din urmă fiind şi unica care poartă semnătura creatorului lor. Numiţi-le cu exactitate pe ambele.
Răspuns: Bancnotele de 1 leu şi 100 lei.

Autor: Echipa Extazy


4. Între Pământul Verde şi New York sunt rute regulate de avioane care livrează constant o marfă neobişnuită. Locuitorii New York-ului plătesc bani mulţi pentru aceasta marfă de calitate. Ce fel de marfa este aceasta?
Răspuns: Gheaţa.

Comment: Pământul Verde – Groenlanda. În Groenlanda gheaţa nu conţine amestecuri chimice.

Autor: Echipa CARPE DIEM
5. Pe timpul său l-a văzut Iulius Cezar, astfel el a ajuns renumit. Armata rusească l-a folosit în aceleaşi scopuri in 1915, dar fără succes. În aprilie 2006, capul mafiot Bernardo Provenzano a fost prins in Sicilia datorită lui. Cu toate ca e uşor de spart, e unul dintre cel mai cunoscute în zilele noastre. Numiţi-l, ştiind ca jumătate de raspuns l-aţi auzit deja.
Răspuns: Cifrul Cezar (Codul Cezar se accepta)

Autor: Echipa Extazy


6. Din greacă meseria lor s-ar traduce ca încercînd fericirea. Ei au fost primii ce au folosit asigurarea medicală şi au constituit un fond pentru donaţiile în scopuri filantropice. Încă un paradox e faptul că ei constituiau o societate democratică şi se supuneau propriilor legi. Nu ştiu cum aţi reacţiona la auzul cuvintelor Roger cel vesel, dar cu 300 de ani în urma asta ar stîrni o adevărată panică.

Aşa că răspuneţi după un minut, cine sunt cei care-l insoţesc pe Roger cel vesel?

Răspuns: Piraţii.

Autor: Echipa Extazy


7. Acest termen era iniţial folosit ca o critică şi chiar o insultă de pictorii italieni renascentişti. Termenul care avea sa devina celebru a fost folosit pentru a insinua că, in comparaţie cu arhitectura clasica, edificiile si mai ales acest tip de construcţii erau atât de primitive si nereuşite încât numai un barbar le-ar fi putut realiza. Istoria a dovedit ca artiştii renascentişti se înşelau. Despre ce termen este vorba?
Răspuns: Gotic

Comment: Prin barbar se subînţelegea şi got

Autor: Echipa CARPE DIEM

8. Natura ii da gratis de doua ori. A treia oara trebuie sa platesti. Dar din ce material sunt facuti primii?

Răspuns: din lapte.

Autor: Echipa G-6
9. Acum cunoaştem mai mulţi X: X de argint, X de aur, X de platină şi chiar X de diamant. Însa în versiunea originală, acest cuvant ebraic înseamnă, conform unei lămuriri “de şapte ori şapte, şi încă unul”, şi deci X trebuie să fie unic. Numiti X.
Răspuns: jubileu. Din ebraică “yovel”= anul norocos după 7 cicluri a câte 7 ani – al 50-lea an.

Comentariu: “Aniversare” nu este corect, pentru ca nu provine din ebraica.

Autor: Echipa Extazy
10. În cartea “Câteva istorii despre muzică”, Nicolai Slonimskii povesteşte un banc despre compozitorul italian Gioacchino Rossini (1792-1868), care dădea lectii de muzică. De obicei el însemna greşelile în compoziţiile elevilor săi prin cruciuliţe. Unul din elevi, văzând în foile sale doar câteva cruciuliţe, a considerat că compoziţia sa era aproape perfectă, însă compozitorul i-a explicat “Dacă aş fi însemnat toate greşelile tale, atunci aceste foi ar arăta ca…”

Vă rugăm să continuaţi fraza cu exactitate.

Răspuns: un cimitir.

Sursa: Джон Фоли “Энциклопедия знаков и символов”.

Autor: Echipa Extazy


1. Cel mai vechi sistem de stenografiere a fost inventat de gramaticianul Mark Tullius Tiron in anul 63 i.e.n. El era un rob grec si a inventat acest alfabet pentru a nota discursurile stapanului sau, oratorului Cicero. Sistemul se baza pe prescurtarea si simplificarea literelor romane, inlocuirea unor expresii des folosite prin simboluri. Acest sistem a existat in Europa mai mult de un mileniu, pierzandu-si treptat popularitatea in Evul Mediu, fiind asociat cu vrajitoria. Cu toate ca acum “scrierile lui Tiron” sunt uitate, am mostenit un singur simbol din el, care se intrebuinţează frecvent mai ales în publicitate. Reproduceti acest semn pe fişele voastre de raspuns şi nu uitaţi că aveţi un minut la dispoziţie.
Răspuns: &

Comentariu: ampersandul

Autor: Echipa Extazy
2. Aceasta personalitate istorica a poruncit sa i se construiasca gradina sa renumita nu din cauza ca nu avea o gradina, ci din invidie ca un supus al sau avea gradina mai mare. Gradina contine remarcabili arbori si arbusti tunsi si intersectiile cararilor sub forma de stea. Numiti macar unul din cele 2 nume binecunoscute ale acestei personalitati.

Răspuns: Ludovic al XIV-lea, sau Regele Soare

Comentariu: Ludovic al XIV-lea, sau Regele Soare l-a intemnitat pe ministrul sau de finante Foucault, vazandu-i gradina si castelul, si a poruncit sa i se construiasca un castel si mai mare si o gradina si mai grandioasa. Astfel a aparut complexul de la Versailles, pentru constructia caruia au fost demolate cateva zeci de sate, si pe care acum Franta nu poate sa-si permita sa-l pastreze in starea in care era in timpul lui Ludovic al XIV-lea.

Sursa: Cursul de arhitectura peisagera, UTM, profesor Iachimov N.

Autor: Echipa Extazy
3. Triburile Maya se închinau mai multor zeităţi. Dintre zeităţile feminine ei se închinau divinităţii Ishcel, zeiţa lucrărilor feminine şi a Lunii, precum si zeiţei Ishtab. Ultima cu greu putea fi venerată în alta parte, deoarece ceea ce proteja ea este condamnat astăzi de toate marile religii ale lumii. Zeiţa cui sau a ce era Ishtab daca cel ce o venera îşi asigura drumul direct în rai?
Răspuns: Zeiţa sinuciderii

Autor: Echipa CARPE DIEM


4. În anul 2005 Muzeul Luvru a înregistrat un număr record de vizitatori. 7,3 milioane de oameni au trecut pragul muzeului în acel an, după ce în 2004 numărul acestora fusese de 6,7 milioane, un record absolut pe atunci. Unii cred ca numărul a crescut deoarece in programul muzeului sunt oferite anumite facilitaţi, cum ar fi seratele de vineri seara, destinate persoanelor sub 26 de ani, dar si expoziţiile originale. Totuşi, se vehiculează că această creştere se datorează unui singur om. Cine este acest om, născut la 22 iunie 1964?
Răspuns: Dan Brown

Comment: e vorba de codul lui da vinci de Dan Brown

Notă: Nu se accepta Da Vinci, deoarece anume cartea Codul lui da Vinci de Dan Brown a obţinut succes.

Source: http://www.artline.ro/1_595_Codul_lui_da_Vinci_si_Muzeul_Luvru_9120.html

Autor: Echipa CARPE DIEM
5. Acest grup de oameni - primii în domeniul lor, şi-au primit denumirea în 1829, după locul în care îşi aveau sediul. Acest loc, la rândul său şi-a primit denumirea de la poarta renumită prin care treceau vizitatorii regelui scoţian.

Cum se numeşte acest grup de oameni?


Răspuns: Scotland Yard

Autor: Echipa Extazy


6. Fiind şcolar, în 1940, el a scris o scrisoare preşedintelui Roosevelt, cerând un cec de 10$ în schimbul căruia a promis că îl va duce la minele de fier din ţara sa, care vor aproviziona construcţia navală din SUA. Putem numai sa presupunem câte scrisori el a primit la rândul său mai târziu, dacă în februarie 2008 el a obosit să le mai citească. Cine este acest om?
Răspuns: Fidel Castro.

Autor: Echipa Extazy


7. Aveţi în faţă un şir de litere: SHONIX. Aceste litere au fost selectate din alfabet după un anumit principiu. Dacă v-aţi dat seama după ce principiu, numiţi litera care lipseşte din acest şir.

Răspuns: Z

Comentariu: aceste litere au următoarea proprietate: răsturnate se citesc la fel.

Autor: Echipa Extazy


8. Ascultati urmatorul sir: Machiavelli, Copernic, Diavolul din folclorul scotian, Flamel. Intrebarea: ce au toti ei in comun?

Răspuns: prenumele.

Comentariu: Niccolo Machiavelli, Nicolaus Copernic, Old Nick, Nicolas Flamel.

Autor: Echipa G-6


9. Un băieţel englez a vrut să glumească cu mama sa, şi i-a spus: „Mama! Eu am descoperit un nou compus chimic! Îl noi numi HIJKLMNO!”, la care mama i-a răspuns: „Numai vezi sa nu-mi arzi covorul!”: Mama nu a înţeles gluma, de altfel covorul nu poate fi ars cu acest compus chimic.

Peste un minut, numiţi compusul de care băieţelul englez l-a codat prin HIJKLMNO.

Răspuns: apa.

Comentariu: literele de la H la O în engleză se citesc ca „H to O” deci H2O.

Autor: Echipa Extazy
10. X este cunoscut după numele celui care l-a adus si răspândit in Europa - Leonardo din Pisa. Problema iniţiala, in care Leonardo a folosit X, a fost despre cât de repede se pot înmulţi iepurii in condiţii ideale. Sub ce alt nume este cunoscut Leonardo astăzi?
Răspuns: Fibonacci

Comment: X este şirul lui Fibonacci. Autorul şirului este Leonardo Fibonacci, un alt nume al lui Leonardo Pisano sau Leonardo din Pisa (varianta romana). Deci daca folosim Şirul lui Fibonacci vom avea 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144

Source: (http://www.mcs.surrey.ac.uk/Personal/R.Knott/Fibonacci/fibnat.html#Rabbits)

Autor: Echipa CARPE DIEM




1. În unul dintre romanele lui Serghei Lukianenko, acţiunea căruia are loc într-o lume paralelă, eroii poposesc într-un restaurant european foarte luxos. Cel mai scump aperitiv din meniu era numit finlandez, deşi în realitate era mai specific ruşilor. Aperitivul consta din mazăre verde, cartofi fierţi cu coajă, ceapă verde, scrumbie, pâine neagră, toate acestea servite la vodcă.

Dar pe ce anume era servită această mâncare, dacă ansamblul se privea foarte armonios.


Răspuns: Pe un ziar.

Autor: Echipa Extazy


2. Acţiunea filmului „The Core” (Centrul Pămîntului) se începe cu faptul că mişcarea de rotaţie a Pământului s-a oprit iar câmpul magnetic se deteriorează rapid cu foarte multe consecinţe fatale pentru omenire. Disperat sa rezolve catastrofa, Guvernul SUA si oficialităţile militare convoacă oameni de ştiinţă renumiţi. Aceştia vor calatori către centrul Pământului într-un vehicul subteran pilotat. La întrebarea unui erou al filmului cum se va numi vehiculul, constructorul vehiculului i-a răspuns că îi va pune numele “călăuzitorului adâncurilor Iadului”. Cum a fost numit vehiculul?
Răspuns: Virgiliu

Comment: Virgiliu a fost călăuzitorul lui Dante in Iad, opera „Divina Comedie”.

Autor: Echipa CARPE DIEM
3. In unul din cântecele formaţiei Noroc, X este o floare care prinde inima, stinge lacrima, o floare ce nu trebuie sa se scuture atâta timp cit cineva cântă. Mircea Eliade afirma despre X ca "este ispitita de mediocritatea sentimentala si cerebrala, de iluzia unei fericiri comode". Ce am inlocuit prin X?

Răspuns: Tinereţea

Comment: Versurile sunt din cântecul "Tinereţe floare".

Autor: Echipa CARPE DIEM


4. Acest termen a deviat de la un cuvântul francez care în traducere înseamnă „animal sălbatic”. El denumeşte un curent în pictura franceză, care a existat ca grup doar între anii 1898 şi 1908, principalul reprezentant al acestuia fiind Henri Matisse. Numiţi acest curent.
Răspuns: Fauvism / fovism

Autor: Echipa Extazy


5. În antichitate, startul unei curse la alergat era dat de un sunet de trompeta după ce, iniţial, arbitrii oficiali – Agonothetai – se asigurau că toţi alergătorii porneau de pe poziţii egale. În cazul in care unul dintre concurenţi fura startul, proba se repeta. Dar când se mai aplica aceeaşi decizie, dacă se ştie că în cazuri similare, astăzi, alergările nu se mai repetă?
Răspuns: În cazul in care mai mulţi sportivi treceau in acelaşi timp linia de sosire.

Source: http://www.descopera.ro/sporturi/1044916-olimpiada-antica-ii#stadion

Autor: Echipa CARPE DIEM
6. Atentie, intrebare de George Orwell: Va rugam sa numiti constructia de sustinere, plana sau spatiala, care lucreaza la fel ca o grinda simpla, insa este mai efectiva decat grinda din punctul de vedere al masei si al cheltuielii materialelor de constructie.

Răspuns: Ferma.

Comentariu: Nervurile preiau sarcinile de comprimare si intindere, astfel ferma se comporta din punct de vedere mecanic la fel ca o grinda, insa volumul de materiale si masa a sa sunt mult mai mici comprativ cu o grinda cu aceeasi capacitate portanta. George Orwell a scris nuvela “Ferma Animalelor”

Autor: Echipa Extazy


7. Aşadar, întrebarea nr. 7.  Primul – "Burj al Arab", "Turnul Arabic", a apărut în decembrie 1999. Primul în Europa a fost ridicat deasupra magazinului „Prada” într-o locaţie modernă situată între teatrul „La Scala” şi Catedrala din Milano. Răspundeţi cu exactitate ce sunt cele două?
Răspuns: Hotele de 7 stele.

Notă: Răspunsul „hotel” nu se acceptă, ca incomplet.

Autor: Echipa CARPE DIEM
8. Atenţie, în întrebare este o înlocuire!

Se crede că primele automobile au fost descoperite şi utilizate în India. Automobilele colorate erau interzise oamenilor simpli, ba chiar şi nobilimii. Regele era unica figură căreia îi era permis să deţină şi să poarte automobile colorate. Ajunse la marginea Europei, automobilele îşi opresc călătoria timp de un mileniu, consecinţă a răspândirii creştinismului care le considera nedemne de un adevărat creştin. În jurul anului 1300, Veneţia a devenit principalul furnizor de automobile pentru Europa, distribuindu-le în special atelierelor din Bruges, Antwerp şi Amsterdam.

Ce cuvânt a fost înlocuit cu „automobile”?
Răspuns: Diamantele.

Autor: Echipa Extazy


9. In 325 la Primul Consiliu Canonic a fost canonizat primul calendar bisericesc. O parte componentă a lui era pascalia – metoda de determinare a serbării Paştelui in fiecare an concret. Calcularea pascaliei efectuata de matematicieni si astronomi la cererea părinţilor bisericii trebuia sa respecte 4 condiţii:

sa se serbeze numai după echinocţiul de primăvară; sa se serbeze după prima noapte cu luna plina din primăvară; sa se serbeze nu în oricare zi, ci in duminica imediat următoare după luna plina; Ultima conditie era de fapt o interdictie, si anume să nu se serbeze Pastele... cînd?


Răspuns: În aceiaşi zi cu evreii

Autor: Echipa CARPE DIEM


10. Femeile din Florenta aveau o metoda foarte speciala de a-si tine barbatii acasa. Datorita acestei metode, barbatul care si-a petrecut dimineata acasa, iar seara nu s-a intors va avea parte de o noapte foarte neplacuta.. Acum numiti 2 lucruri pe care le utilizau femeile prin acesta metoda.

Răspuns: otrava si antidot.

Comentariu: Ele le puneau dimineata in mancare otrava, iar seara le dadeau antidotul..

Sursa: Filmul “Le Pacte des loups” (2001)

Autor: Echipa G-6

1.

Imagine. Ziua de 6 iulie a fost decretată „Ziua Internaţională a LUI”. El poate fi timid sau galant, învietor sau mortal, prietenesc sau politic. El poate fi mic, dar poate avea efecte foarte mari. Cui a fost dedicată ziua de 6 iulie ?


Răspuns: Sărutul

Comment: În imagine este prezentată „Poarta sărutului” de C. Brîncuşi.

Source: http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/julia-maria-cristea-3.htm
2. După descoperirea sa, în 1930 au fost propuse mai multe opţiuni pentru denumire: Croc, Atlas, Atena, Hercules, Hera, Minerva, Lovel şi chiar Zeus. Dar ce denumire a fost aleasă până la urmă?
Răspuns: Pluton (planeta)

Autor: Echipa CARPE DIEM


3. Într-o biografie a lui Bach este dată următoare informaţie: În anul 1720 Johann Sebastian Bach a participat, împreună cu alţi opt candidaţi, la concursul pentru funcţia de organist în biserica sf. Iacov din Hamburg. Bach era favoritul Consiliului bisericii şi nimeni nu avea dubii privind victoria lui în acest concurs. Însă pe data de 6 ianuarie 1721 s-a anunţat că organistul bisericii a fost numit Johann Ioahim Heitman, fiul unui negustor, care a oferit mită în valoare de 4000 de mărci pentru acest post. Mai târziu, filosoful Albert Schweitzer scria despre acest Heitman: „El, probabil, nici nu bănuia, că cu aceşti bani şi-a cumpărat nu numai locul în biserică, ci şi locul în orice X, astfel căpătând nemurire…” Ce am înlocuit prin X?
Răspuns: Biografie a lui Bach.

Autor: Echipa Extazy


4. Daca e sa traducem numele său de botez în română, atunci numele lui complet ar fi Ioan-Gură de aur-Mers de lup-Iubitor de Dumnezeu. Noi îl cunoaştem cel mai bine după ultimele două nume din acest şir. În varianta originala unul dintre aceste nume era un cuvânt de origine greacă, pe care purtătorul obişnuia să-l înlocuiască cu echivalentul german. Mai tîrziu, în Italia el a decis să utilizeze echivalentul latin, pe care şi vă rog să-l scrieţi peste un minut. 
Răspuns: Amadeus (se acceptă doar răspunsul exact)

Comentariu: În cazul în care pe fişa de răspuns este indicat MAI MULT decât cuvântul Amadeus (adică Wolfgang sau Mozart), răspunsul este INCORECT, pentru că astfel echipa nu a indicat care anume dintre aceste nume este ECHIVALENTUL LATIN.

Comment: Numele complet al lui Mozart este Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Theophilus in latina va fi Amadeus. În germană – Gottlieb.

Source: http://ro.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

Autor: Echipa CARPE DIEM
5. Prezenta colecţie a bibliotecii congresului SUA este strănsă pe baza propriei biblioteci a acestui om, care a fost fermier, avocat, arhitect, filosof şi savant şi unul din cei mai înflăcăraţi duşmani ai sclaviei. Cu toate acestea, a deţinut sclavi până la sfârşitul vieţii.

Cine a fost acest om?


Răspuns: Tomas Jefferson.

Autor: Echipa Extazy


6. În mitologia egipteană, la începuturile lumii exista doar o mare întunecată care plutea peste tot. Ea era cufundată în tăcere şi se spune că era corpul zeului primordial Nu, zeul oceanului. Într-o zi, din adâncimile acvatice s-a ridicat un munte, iar pe vârful lui s-a născut zeul soare, Atum (Ra). Acest zeu deţinea o energie universală prin care putea să creeze toţi zeii viitori şi toate forţele pământului. Atum i-a născut pe Shu, o divinitate masculină, şi pe Tefnut, o divinitate feminină. După unele legende, se spune că pe cei doi i-a scos din gât: tuşind l-a creat pe Shu şi scuipând a adus-o pe Tefnut.

Dar cum s-ar traduce în limba română Shu şi Tefnut? Vă rugăm să scrieţi răspunsurile în ordine exactă.


Răspuns: Shu - aer, vid; Tefnut – umezeală, ploaie.

Autor: Echipa Extazy


7. Atenţie, în întrebare am înlocuit un cuvânt.

În pădurile Rusiei există aşa o profesie – colectorul de conuri. Printre reprezentanţii acestei profesii cei mai mari maeştri se consideră nu cei care au un număr maxim de conuri strânse, ci cei care au un număr minim de coşuri. Dacă din cuvântul pe care l-am înlocuit în propoziţia de mai sus o să scoateţi ultima literă, veţi obţine denumirea unei legume. Scrieţi această legumă.

Răspuns: Vânătă

Comentariu: Conurile se află sus, ca să le strângi trebuie să le dai jos, iar ca să le dai jos, trebuie să scuturi copacii sau să arunci ceva în ele. Şi trebuie să fii adevărat maestru ca să reuşeşti să te fereşti de la conurile care cad, ca să nu faci... vânătăi.

Autor: Echipa Extazy
8. In Noua Anglie, pe timpurile colonizarii, unul dintre cele mai importante elemente ale casei era caminul. Construit masiv, el era deopotriva sursa de caldura, lumina si mijloc pentru gatit. In aceste conditii, o operatie foarte costisitoare era curatirea peretilor hogeagului de funinginea depusa. Insa colonistii aveau o metoda foarte excentrica de a curati hogeagurile rapid si eficient. Spuneti ce foloseau ei pentru o astfel de curăţire.
Răspuns: o gaina vie.

Nota: se accepta raspunsurile dupa cuvintele cheie: “gaina”, “cucos”, “gânsac” sau alte păsări domestice care nu pot zbura

Comentariu: O aruncau de pe acoperis in hogeag.

Autor: Echipa G-6


9. X este un cuvant care are mai multe sensuri. Ce cuvant de origine latina trebuie pus in loc de X, astfel incat propozitia de mai sus sa fie in acelasi timp si perfect adevarata, si perfect falsa.
Raspuns : Polisemantic

Comentariu : Cuvantul polisemantic are un singur sens,  cel de cuvant cu mai multe sensuri.

Autor : Marcel Spataru, inspirat de echipa G-6
10. Sfanta Treime din religia crestina simbolizeaza Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Dar in ce tara, conform teoriei lui Lynn Picknett şi a lui Clive Prince, Iisus a creat acest concept?
Răspuns: Egipt

Comentariul: Iisus ar fi creat conceptul sau dupa Osiris, Isis si Horus – “sfanta treime” egipteana, Tatal, Mama si Pruncul

Sursa: “The Templar Revelation” de Lynn Picknett şi Clive Prince Autor: Echipa G-6


1. In romanul “Fratii Karamazov”, capodopera lui F.M.Dostoievski, Ivan îi povesteste lui Alexei o istorioara scrisa de el. In aceasta istorioara, Iisus ascultand rugile fierbinti ale credinciosilor sai, se coboara pe pamant in plina epoca medievala, intr-un oras andaluz. Si mergand pe strazile orasului, este recunoscut de toti. Atentie intrebarea: cum reacţionează la această apariţie Biserica Catolică?

Răspuns: L-a aruncat in inchisoare.

Sursa: “Fratii Karamazov” de F.M.Dostoievski.

Autor: Echipa G-6


2. Un personaj din filmul “The lost week-end” din anul 1945, nominalizat la Premiile Oscar a spus: “Una e prea mult, o suta sunt prea putine.” Raspundeti cu un cuvant de origine araba despre ce este vorba in acest film?

Răspuns: Alcool.

Comentariu : Filmul este despre alcoolism

Sursa: www.imdb.com

Autor: Echipa G-6
3. Arthur Schopenhauer se plimba intr-o zi pe strada meditand. La un moment dat s-a petrecut un accident. Politia care aduna marturii, i-a pus o intrebare, la care Shopenhauer a raspuns: ““Daca ma veti putea ajuta sa raspund la aceasta intrebare, va voi fi vesnic recunoscator”. Ce intrebare i-au adresat politistii lui Schopenhauer ?
Raspuns : Cine esti tu ?

Comentariu : “Cum te cheama ?” sau “Cum te cheama ?” nu se accepta, pentru că nu sunt întrebări filosofice.

Autor: Echipa G-6
4. In albumul “Be” din anul 2004 al trupei suedeze Pain of Salvation, toate cantecele au denumirea in latina. Unul din aceste cantece este fara versuri, insa muzica rasuna pe fundalul unor mesaje spuse de oameni din diferite colturi ale lumii. Acum raspundeti: cui îi erau adresate aceste mesaje?

Răspuns: Lui Dumnezeu.

Comentariu: “Vocari Dei” – “Mesaje catre Dumnezeu”.

Sursa: “Be” de Pain of Salvation (2004): “Vocari Dei”

Autor: Echipa G-6
5. Atentie, în întrebare a fost înlocuit un cuvânt!

Practic orice nobil din trecut avea un ciocan. Un ciocan avea şi Shakespeare, şi regina Elizabeta, iar conform poruncii lui Richard al II-lea din anul 1393, care, desigur, avea şi el un ciocan, chiar şi toate hotelurile si pub-urile trebuia să aibă un ciocan. Ce cuvânt am înlocuit prin cuvântul ciocan, daca se ştie ca părintele şi scriitorul Sydney Smith (1771-1845) nu avea ciocan. Fiind întrebat de ciocanul său, a răspuns: “familia Smith nu a avut niciodată ciocan şi autenticitatea scrisorilor sale o asigurau cu amprenta degetului mare”.

Răspuns: blazon. Raspunsul stema se accepta.

Sursa: Джон Фоли “Энциклопедия знаков и символов”.

Autor: Echipa Extazy

6. Personajul unui roman exclama la sfarsitul romanului: “Tragedia batranetii nu consta in faptul ca devii batran, ci in faptul ca ramai tanar”. Ce nume propriu este mentionat in denumirea romanului?
Răspuns: Dorian Gray

Sursa: “The Picture of Dorian Gray” de Oscar Wilde.

Autor: Echipa G-6
7. Atenţie, forma pluralului literei X în întrebare nu neapărat coincide cu forma pluralului cuvântului înlocuit!

In 1652, in Rusia, la solicitarea lui Y, a fost luata decizia de a introduce o reforma noua in vechile si inradacinatele traditii religioase. Cei care nu au fost de acord cu reforma lui Y, au continuat sa traiasca conform vechilor X-uri, fapt care, ulterior, a conditionat persecutia lor. In zilele noastre, printr-o coincidenta, X si Y sunt iarasi concurenti, insa lupta deja in lumea fotografiei.

Numiti peste un minut X si Y, in ordine corecta

Răspuns: X – Canon, Y – Nikon.

Comentariu: Patriarhul Nikon a fost cel care a introdus reformele pentru a primi sprijin necesar din occident pentru extindere in est.

X-uri nu prea coincide cu canoane (masculin - neutru).

Autor: Echipa Extazy
8. John şi Sebastian Cabot, doi italieni ce au slujit Imperiul Britanic, într-o dimineaţă de iunie, în 1497, au zărit în depărtare un pământ. Cabot a numit acest pământ „Terra Prima Vista”. De fapt era marginea nordică a unei insule mari din emisfera nordică, denumirea căreia s-a schimbat între timp. Vă rog să ne spuneţi peste un minut sub ce denumire o cunoaştem astăzi?

Răspuns: Newfoundland


Comentariu: Cu timpul „Terra Prima Vista” – Pamant Nou Văzut, s-a transformat în englezescul New Found Land

Source: Magazinul „Vokrug Sveta”, Nr. 1 (2008).

Autor: Echipa CARPE DIEM
9. Numele lui vine de la râul numit în antichitate de romani Tibisis sau Tibiscus. În 1989 el a fost declarat primul liber. Numiţi-l sau, de ce nu, numiţi-o!
Răspuns: Timişoara

Comentariu: Oraş liber de comunism

Autor: Echipa Extazy
10. Iată ce era scris pe unele dintre statuile lui Zeus din Grecia Antică: „Demonstrează că poţi învinge prin rapiditatea picioarelor şi puterea corpului, dar nu prin intermediul…” Finisaţi vă rog inscripţia cu un cuvânt.
Răspuns: banilor.

Comentariu: Anticorupţie şi pe atunci



Autor: Echipa Carpe Diem





Yüklə 59,73 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin