T.C.
GÜLŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
GÜLŞEHİR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
2015-2019
STRATEJİK PLANI
GÜLŞEHİR 2015
SUNUŞ
|
Okulumuzda stratejik yönetim anlayışına dayalı olarak sürdürülen kalite yolculuğunu, her yıl daha da yaygınlaştırılacak ve bu çalışmaların uygulanmasına devam edilecektir.
|
Okulumuzda, katılımcı bir anlayışla çağın gerektirdiği ekip ruhu ve yardımlaşma anlayışı içerisinde işlevimizi yerine getirmek istiyoruz. Öğrencilerimiz, velilerimiz, okul çalışanları, iş dünyası ve STK’lar ile işbirliği halinde yönetimi etkili kılmak amacımızdır.
21. yy. da düşünen, çalışan, uygulayan ve üreten insanlara ihtiyaç vardır. Okulumuzda öğrencilerimizin bu doğrultuda yetişmeleri birinci hedef olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda günümüzde yetişmiş nitelikli elemanlara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Okulumuz bu yönde üzerine düşen görevi yaparak ihtiyaçlara cevap vermekte ve konumunu sürekli geliştirmektedir. Ayrıca okulumuz her zaman çevre ile iç içe çevrenin ihtiyaçları doğrultusunda sosyal, ekonomik ve kültürel projeler üreterek toplumsal önderliğini sürdürecektir.
Bu konuda eksiklerimizin olduğunu kabul etmeli, ancak kendimizi güçlü amaçlarla besleyerek eksiklerimizin ve zorlukların üstesinden gelebileceğimize inanmalı fakat bunun uzun süren bir yolculuk olduğunu unutmamalıyız.
Bu plan döneminde yapılacak çalışmaları ayrıntıları ile belirleyen tüm arkadaşlarıma, emekleri için teşekkür ediyor; bu planın okulumuzu daha iyi yerlere taşıyacağına yürekten inanıyorum.
Mehmet H. GÖKTAN
Okul Müdürü
|
GİRİŞ
|
Eğitim hedeflerine ulaşmada insan ve para kaynaklarının en uygun şekilde kullanımı olan eğitim planlaması, bulunduğu çevrede eğitim ve gelişime etki eden diğer unsurlar arasında eşgüdümün de sağlanması sürecidir. Bu eşgüdümün sağlanması için öncelikle nitelikli ve uyumlu bir ekiple yola çıkılması gerekmektedir. Bu fırsata sahip olmak okulumuzun en önemli artılarından biridir. Bundan dolayı tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım.
|
Öğrencilerimizin nitelikli ve dengeli bir eğitim alması için, okul olarak problemler karşısında çözüm üretirken de ileriye taşıyacak projeler tasarlarken de sistemsel yaklaşımlar geliştirmek durumundayız. Ancak bu şekilde kurum kültürünü geliştirebilir ve hedeflerimize ulaşabiliriz.
Phılıp Crosby’ nin “İyi şeyler, yalnız planlanırsa olur, kötü şeyler kendiliğinden olur” sözünden, daha iyi şeylerin olması için daha iyi planların yapılıp uygulanması gerektiği sonucunu çıkarabiliriz. Daha iyi planların yapılmasını sağlayacak olan öğretmenlerimize ve çalışma arkadaşlarımıza başarılar diler, GMTAL 2015-2019 Stratejik planının okulumuza hayırlı olmasını temenni ederim.
Mehmet Ulaş ÖZSOY
Stratejik Planlama Ekibi Adına
|
|
|
İÇİNDEKİLER
SUNUŞ 3
GİRİŞ 4
İÇİNDEKİLER 5
TABLOLAR 6
KISALTMALAR 7
KURUM KİMLİK BİLGİLERİ. 8
I. BÖLÜM 9
STRATEJİK PLAN HAZIRLIK SÜRECİ 9
HAZIRLIK PROGRAMI 10
II. BÖLÜM 11
DURUM ANALİZİ 11
A. TARİHİ GELİŞİM 12
B. YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER VE MEVZUAT ANALİZİ 12
C. FAALİYET ALANLARI İLE ÜRÜN VE HİZMETLER 12
D. PAYDAŞ ANALİZİ 14
E. KURUM İÇİ VE KURUM DIŞI ANALİZ 15
1. KURUM İÇİ ANALİZ 15
2. KURUM DIŞI ANALİZ 28
3. GZFT ANALİZİ 28
III. BÖLÜM 31
GELECEĞE YÖNELİM 31
MİSYON 31
VİZYON 31
TEMEL DEĞERLER 31
STRATEJİK AMAÇ VE HEDEFLER 33
IV. BÖLÜM 42
MALİYETLENDİRME 42
V. BÖLÜM 43
İZLEME VE DEĞERLENDİRME 44
KAYNAKÇA............................................................................................................................................ 46
TABLOLAR
Tablo 1. Gülşehir MTAL Müdürlüğü Eğitim-Öğretim Hizmet Alanları 12
Tablo 2. Öğrenci Sayısı ve Bilgiler 16
Tablo 3.Öğrenci Puan Durumları 17
Tablo 4. Öğrenci Derslık ve Öğretmen Durumu 17
Tablo 5. Taşımalı Öğrenci Durumu 18
Tablo 6. Sınıf Tekrarı Yapan Öğrenciler 18
Tablo 7. Yükseköğretim Sınavlarında Öğrencilerin Başarı Durumu 19
Tablo 8. Yükseköğretime Geçen Öğrencilerin Durumu 19
Tablo 9. Öğrenci Ceza Durumu Bilgileri 20
Tablo 10. Öğrenci Ödül Durumu Bilgileri 20
Tablo 11. Öğrenci Sağlığı ve Obezite 20
Tablo 12. Engelli Öğrencilerin Durumu 22
Tablo 13. Öğretmen Norm ve Mevcut Durumu 23
Tablo 14. Mevcut Yöneetici Bilgileri 25
Tablo 15. Öğretmen Bilgileri 26
Tablo 16. Öğretmen Bilgileri II 26
Tablo 17. Gülehir Genel Nüfus Durumu 28
Tablo 18. Stratejik Plan Genel Tablosu 32
Tablo 19.Maliyetlendirme Tablosu 42
KISALTMALAR
AB Avrupa Birliği
GİH Genel İdare Hizmetleri
GMTAL Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
LYS Lisans Yerleştirme Sınavı
MD. YRD. Müdür Yardımcısı
MEB Milli Eğitim Bakanlığı
MEM Milli Eğitim Müdürlüğü
RAM Rehberlik Araştırma Merkezi
SGE Strateji Geliştirme Ekibi
SP Stratejik Plan
STK Sivil Toplum Kuruluşları
TEOG Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı
TUBİTAK Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
YGS Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı
YH Yardımcı Hizmetler
KURUM KİMLİK BİLGİSİ
Kurum Adı
|
GÜLŞEHİR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
|
Kurum Statüsü
|
Kamu Özel
|
Kurumda Çalışan Personel Sayısı
|
Yönetici : 2
Öğretmen : 12
Memur : 1
Hizmetli : 4
|
Öğrenci Sayısı
|
234
|
Öğretim Şekli
|
Normal İkili
|
KURUM İLETİŞİM BİLGİLERİ
|
Kurum Telefonu / Fax
|
Tel. : ( 384 ) 411 2382
Faks : ( 384 ) 411 2382
|
Kurum Web Adresi
|
http://gulsehirtml.meb.k12.tr
|
Mail Adresi
|
302002@meb.k12.tr
|
Kurum Adresi
|
Mahalle : Cumhuriyet Mah. Kızılırmak Cad.
Posta Kodu : 50900
İlçe : Gülşehir
İli : Nevşehir
|
Kurum Müdürü
|
Mehmet H. GÖKTAN Tel: 533 250 6111
|
Kurum Müdür Yardımcısı
|
Müdür Yardımcısı: 1 Mehmet Ulaş ÖZSOY
Tel : 5052957136
|
I. BÖLÜM
STRATEJİK PLAN HAZIRLIK SÜRECİ
Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2015-2019 Stratejik plan çalışmalarına MEB 2013/26 sayılı genelgesi ile başlanmıştır.
Çalışma ekibinin verimini arttırmak amacıyla kaynaştırıcı ve SP üzerinde yetkinliği arttırıcı faaliyetler planlanmış ve uygulanmıştır.
-
GMTAL 2015 2019 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
-
Stratejik Planın Hukuki Dayanakları
Stratejik planlamayı tüm kamu kurumları için yasal zorunluluk haline getiren düzenleme 10.12.2003 tarihinde çıkartılan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’dur. Kanunda yer alan stratejik planlamaya ilişkin hükümler 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun 3. maddesine göre stratejik plan; “kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plandır.” Kanunun 9. maddesi ise stratejik planların tüm kamu kurumları için bir zorunluluk haline geldiğini açıklamaktadır. Bu madde de “Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlarlar” denilmektedir.
MEB 16.09.2013 tarihli ve 2013/26 sayılı Stratejik Planlama Genelgesi ve Eki Hazırlık Programı kapsamında Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü II. Dönem olan 2015-2019 Stratejik Plan hazırlama çalışmalarına başlamıştır.
-
Hazırlık Çalışmaları
Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi stratejik planlama çalışmalarında; Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzunda yer alan model esas alınmıştır.
Stratejik Planlama Ekibinin çalışmayı özümsemesi ve verimli hale getirmesi için SP sürecinin gelişimsel evrimi, SP’ de temel yaklaşımlar, stratejik değerlendirme okulları, SP’ nin kurumsal gelişime etkileri konuları incelenmiştir.
GMTAL olarak çevre temelli ve kaynak temelli yaklaşımlar çerçevesinde Stratejik Plan Ekibi Stratejik Planlama hazırlığını beş aşamada ele almıştır.
• Planlama çalışmalarının sahiplenilmesi
• Organizasyonun oluşturulması
• İhtiyaçların tespiti
• İş planının oluşturulması
• Hazırlık programının yapılması
Planlama Sürecinin Organizasyonu
Hazırlık sürecinin önemli bir aşaması stratejik planlamayı yönetecek ekiplerin oluşturulmasıdır. Stratejik planlamanın kuruluşta farklı düzeyleri ve kilit dış etkileşenleri temsil eden bir ekip tarafından yürütülmesi yararlıdır (Akt. Dr. Volkan Erkan, 2008:94). Ekip üyelerinin seçiminde olası katılımcıların etki güçleri, etkilenme dereceleri, sahip oldukları bilgiler ve çalışmalara ilgileri değerlendirilmesi gereken hususlardır (Akt. Dr. Volkan Erkan, 2008;94). Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünde ekiplerin seçiminde kişilerin bu özellikleri yanı sıra ekibin kuruluşu temsil yeteneği, üst yönetimin katılımı, ekip içindeki bölüşümünde çeşitli işleri üstlenebilecek kişilerin dâhil edilmesi gibi hususlar dikkate alınmıştır. Ekibin birlikte çalışmasını kolaylaştırmak üzere özellikle ‘ekip ruhu’ oluşturmaya yönelik faaliyetler planlanmış ve uygulanmıştır.
Bu çalışmaların ilk adımı olarak planlama çalışmalarında koordinasyon, süreç yönetimi ve karar verme organı olarak çalışacak aktörler ve üstlenecekleri işlevler belirlenmiştir.
HAZIRLIK PROGRAMI
Stratejik Plan Hazırlama Programı Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü iş takvimine uygun olarak tamamlanmıştır.
Öz değerlendirme ve çevre değerlendirmeyi esas alan bir stratejik yaklaşım benimsenmiştir.
Stratejik Planlama Sürecinin en belirgin özelliği kurumsal misyon ve vizyona dayalı bir süreç olmasıdır. Sürecin temel unsurlarından birisi de (G) güçlü ve (Z) zayıf yönler ile (F) fırsat ve (T) tehditlerin yani kurumsal değerlendirme olan öz değerlendirme ve çevre değerlendirmesine dayanmasıdır.
Kurumsal değerlendirme çalışmalarında, öz değerlendirme çalışmaları ile kurumun mevcut durumunu, çevre değerlendirme çalışmaları ile kurumu etkileyen dış faktörlerin tespiti ve bunları dikkate alarak kendine özgü stratejiler ve hedefler belirlemesi öngörülmektedir.
Bu kapsamda, kurumun her birimi bir üst düzeyin misyon, vizyon ve stratejilerine uygun bir stratejik yapılanma içerisinde olması benimsenmiştir. Bu nedenle; bu Stratejik Plan kurumun üst yönetimince belirlenen yöntem ve tercihlerle alt birimlerin yönlendirilmesi sonucu alt birimlerden yukarıya bilgi akışı sağlanması yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır.
Kurumun hedefleri doğrultusunda belirlenmiş olan birim ve alt birim hedefleri ile faaliyetler/projelerin tüm aşamalarda hazırlanacak olan “Uygulama Planları” ile ilgili birimlerde çalışan bireylerin hedeflerine dönüştürülerek, hedeflerin gerçekleştirilmesi, izlenmesi yani hedeflere hangi oranda ulaşıldığını gösteren “Performans Göstergelerinin” belirlenmesini ve bunların periyodik olarak izlenerek iyileştirmesi sağlanacaktır. Her eylem planında ilgili hedefin gerçekleştirilmesine yönelik olan faaliyetlerin neler olduğu, kimin sorumluluğunda faaliyetlerin gerçekleştirileceği ve her faaliyetin başlama ve bitiş zamanları açık olarak belirtilecektir.
Planlama takvimi içerisinde Stratejik Planlama Ekibi tarafından personel ve velilerle bilgilendirme toplantıları yapılmış ve eğitimler verilmiştir.
II. BÖLÜM DURUM ANALİZİ
Stratejik planlama sürecinin ilk adımı olan durum analizi, kuruluşun “neredeyiz?” sorusuna cevap verir. Kuruluşun geleceğe yönelik amaç, hedef ve stratejiler geliştirebilmesi için öncelikle, mevcut durumda hangi kaynaklara sahip olduğunu, çevresel faktörler ya da hangi yönlerinin eksik olduğunu, kuruluşun kontrolü dışındaki olumlu ya da olumsuz gelişmeleri değerlendirmesi gerekir. Dolayısıyla bu analiz, kuruluşun kendisini ve çevresini daha iyi tanımasına yardımcı olarak stratejik planın sonraki aşamalarından daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
Durum analizinde kuruluşun yasal yükümlülükleri çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler ve sunduğu hizmetler ortaya konulur. Kuruluşun, kalkınma planları, sektörel ve bölgesel plan ve programlar ile kuruluş kanunundan kaynaklanan yetki, görev ve sorumlulukları ifade edilir. Kuruluş tarafından sunulan hizmetlerin genel hedef ve politikalara uygunluğu, hizmet sunum süreçleri ve hizmet kalitesi, bu alanda benimsenen genel stratejiler, kuruluşun hangi kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde çalıştığı/çalışması gerektiği gibi hususlar değerlendirilir.
Kuruluşun faaliyet gösterdiği alanlarda ülkemizde ve dünyadaki genel eğilimler tartışılır. Durum analizi kapsamında genel olarak aşağıdaki değerlendirmeler yapılır:
-
Tarihi gelişim
-
Kuruluşun yasal yükümlülükleri ve mevzuat analizi
-
Kuruluşun faaliyet alanları ile ürün ve hizmetlerinin belirlenmesi
-
Paydaş analizi (kuruluşun hedef kitlesi ve kuruluş faaliyetlerinden olumlu/olumsuz yönde etkilenenlerin, ilgili tarafların analizi)
-
Kuruluş içi analiz (kuruluşun yapısının, insan kaynaklarının, mali kaynaklarının, kurumsal kültürünün, teknolojik düzeyinin vb. analizi)
-
Çevre analizi (kuruluşun faaliyet gösterdiği ortamın ve dış koşulların analizi).
A. TARİHSEL GELİŞİM
Okulumuz 04.10.1993 yılında eğitim hayatına başlamıştır. Binanın arsasını İlçe eşrafından Mülazim Efendi Emin Evren Başer (Emekli Jandarma Yzb.)‘in bağışlaması, halkın yoğun istek ve çabaları sonunda 1949 yılında 1. katı tamamlanarak Ortaokul olarak eğitim ve öğretime açıldı. 1962 yılında 2. katı tamamlanarak Lise kısmı açıldı. 1990 yılına kadar Ortaokul ve Lise aynı binada ikili öğretim yaptı. Bu yılda Ortaokul kısmı Alparslan İlköğretim Okulu’na taşındı. 6 Ekim 2008 yılına kadar Gülşehir Lisesi olan bina 2008 yılında Gülşehir Ticaret Meslek Lisesine tahsisi yapılmıştır. 2014-2015 yılında bakanlığın meslek liselerini tek çatı altında toplama çalışmaları neticesinde ismi Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmuştur.
B. YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER VE MEVZUAT ANALİZİ
Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü olarak tüm kamu kurumlarını bağlayan genel mevzuat hükümlerinin yanında aşağıda genel olarak değinilen yasa ve KHK ile görevlerini sürdürmektedir.
Gülşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Müdürlüğü’nün yasal yetki, görev ve sorumlulukları, başta T.C. Anayasası olmak üzere, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak 01/7/2015 tarihinde 29403 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmiştir.
C. FAALİYET ALANLARI İLE ÜRÜN VE HİZMETLER
Yasal yükümlülüklerimizin dayandığı mevzuat doğrultusunda, ortaöğretim düzeyinde eğitim öğretim faaliyetlerini yerine getirerek öğrencileri bedenî, zihnî, ahlâkî, manevî, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geleceğe hazırlamak ortaöğretim kurumlarının görevlerindendir.
Tablo.1
-
FAALİYET ALANI ÜRÜN HİZMET
|
FAALİYET ALANI 1
|
Eğitim ve öğretim, destek
|
Eğitim ve öğretim
|
Yüksek öğretime gidebilen öğrenci yetiştirilmesi
|
Öğretmene destek
|
Öğretmenlerin mesleki yeterliğe sahip hale
getirilmesi
|
Öğrenme ortamı
|
Öğrenme ortamlarında ileri teknoloji ürünleri kullanılması
|
E-okul
|
Öğrenci işleri ve kayıtlar
|
Öğrenciye destek
|
Öğrenciye rehberlik ve maddi yardım
|
FAALİYET ALANI 2
|
Yönetim/Denetim
|
Okul yönetimi
|
Okulun çalışmalarının ve gelişiminin yönetilmesi
|
Eğitim yönetimi
|
Eğitimle ilgili mevzuatın düzenlenmesi
|
Öğretimin yönetimi
|
Öğretimin amaçlara uygun olarak gerçekleştirilmesi
|
Bütçe yönetimi
|
Okula ayni ve nakdi kaynak bulunması ve kullanılması
|
Denetim
|
Okul çalışmalarının denetimi
|
FAALİYET ALANI 3
|
Temizlik, bahçe, servis, yemek
|
Temizlik ve sağlık bilgisi
|
Okul ve çevresinin temizliği ve sağlığa uygunluğu
|
Okul Servisi
|
Servis araçlarının düzenli
hizmet vermesi
|
Kantin
|
Sağlıklı ve kaliteli yemek hizmeti
|
FAALİYET ALANI 4
|
Onarım, donatım
|
Onarım
|
Okulun onarımı için ödenek temini veya tahsisi
|
Araç-gereç
|
Okula araç-gereç temini veya tahsisi
|
Donatım
|
Okula donatım temini veya tahsisi
|
OKUL/KURUM FAALİYET ALANLARI
FAALİYET ALANI: EĞİTİM
|
FAALİYET ALANI: YÖNETİM İŞLERİ
|
Hizmet–1 Rehberlik Hizmetleri
-
Veli
-
Öğrenci
-
Öğretmen
|
Hizmet–1 Öğrenci İşleri Hizmeti
-
Kayıt- Nakil İşleri
-
Devam-Devamsızlık
-
Sınıf Geçme Vb
|
Hizmet–2 Sosyal-Kültürel Etkinlikler
-
Halk Oyunları
-
Koro
-
Satranç
|
Hizmet–2 Öğretmen İşleri Hizmeti
-
Derece Terfi
-
Hizmet İçi Eğitim
-
Özlük Hakları
|
Hizmet–3 Spor Etkinlikleri
-
Futbol,Futsal 4. Badminton 7. Dart
-
Voleybol 5. Bocce 8.Bisiklet
-
Atletizm 6. Beyzbol 9.Atçılık
|
|
FAALİYET ALANI: ÖĞRETİM
|
FAALİYET ALANI: MESLEK EDİNDİRME
|
Hizmet–1
-
Müfredatın işlenmesi
| -
Staj İşlemleri
-
İşe yerleştirme
-
E-Mezun
|
Hizmet–2 Kurslar
-
Yetiştirme
-
Hazırlama
|
|
Hizmet- 3 Proje çalışmaları
-
AB Projeleri
-
Sosyal Projeler
|
|
D. PAYDAŞ ANALİZİ
Paydaş analizinin yapılmasında; stratejik planlamanın temel unsurlarından biri olan katılımcılığın sağlanabilmesi için Kurumumuzun etkileşim içinde bulunduğu tarafların görüşleri dikkate alınarak stratejik planın sahiplenilmesine çalışılmıştır.
Planlama sürecinde katılımcılığa önem veren kurumumuz tüm paydaşların görüş, talep, öneri ve desteklerinin stratejik planlama sürecine dâhil edilmesini hedeflenmiştir. GMTAL Müdürlüğü, faaliyetleriyle ilgili ürün ve hizmetlere ilişkin memnuniyetlerin saptanması konularında başta iç paydaşlar olmak üzere dış paydaşların büyük bölümünün stratejik planlama sürecine katılımını sağlamıştır. Bunu gerçekleştirmeye yönelik olarak Stratejik Planlama Ekibi ve ilçemizdeki okul ve kurum yöneticileri ile toplantılar düzenlenmiş ve katılımcıların paylaşımları sonucunda kurumumuzun paydaşlarla ilişkilerinin seviyesi ve önceliklerin tespit edilmesine çalışılmıştır. Paydaşların önerileri değerlendirerek, yasaların ve maddi imkânların el verdiği ölçüde stratejik planlamaya dâhil edilmiştir.
Paydaşların Tespiti
Müdürlüğümüzün iç ve dış paydaşlarını belirlemek üzere öncelikle bir matris oluşturulmuş yapılan çalışmalar ve toplantılar ile fikir alış verişi yapıldıktan sonra ürettiği hizmetlerle ile ilgisi olan, kurumdan doğrudan veya dolaylı, olumlu ya da olumsuz yönde etkilenen veya kurumu etkileyen kişi, grup veya diğer kurumlar tespit edilerek iç ve dış paydaşlarımız belirlenmiştir. Paydaşlar belirlenirken kurum ve kişilerin ilgileri, yetenekleri, yasal yükümlülükleri ve kurumumuz için önem dereceleri göz önünde bulundurulmuştur.
-
KURUM İÇİ ve KURUMDIŞI ANALİZ
-
KURUM İÇİ ANALİZ.
Şekil 1.Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü Organizasyon Şeması 17
Müdürlüğümüz mevcut kadroları doğrultusunda yukarıdaki gibi örgütlenmiştir. Müdürlüğümüz bünyesinde 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 12 öğretmen, 4 YH, 1 memur (GİH değil) olmak üzere 19 personel görev yapmaktadır.
Okulumuzun hizmet alanları tablo1 de görüldüğü üzere; eğitim ve öğretim, yönetim ve denetim, onarım donatım, taşıma-servis ve yemek, insan kaynakları hizmetleri ana başlıkları altında toplanmıştır.
Şekil 2. Gülşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü Yönetim Şeması 18
YÖNETİM VE DENETİM
EĞİTİM - ÖĞRETİM
TAŞIMA SERVİS VE YEMEK
Strateji Geliştirme Ekibi
İNSAN KAYNAKLARI HİZMETLERİ
ONARIM DONATIM
Şekil 2 de görüldüğü gibi GMTAL de yönetimin işleyişi tüm hizmet alanlarını bir bütün olarak görecek şekilde kurgulanarak hizmetlerin tamamını geliştirmek tasarlanmıştır.
EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM -
Eğitim ve Öğretime Katılım ve Tamamlama
Eğitim ve öğretime erişim; her bireyin hakkı olan eğitime ekonomik, sosyal, kültürel ve demografik farklılık ve dezavantajlarından etkilenmeksizin eşit ve adil şartlar altında ulaşabilmesi ve bu eğitimi tamamlayabilmesidir. Bu bağlamda okulumuzdaki öğrenci sayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Tabloda görüldüğü gibi okulumuz artı yönde bir değişim yaşayarak daha çok öğrenciye eğitim imkanı sunmuş ve daha çok öğrencinin ortaöğretimi tamamlamasına katkıda bulunmuştur.
Okuldan ayrılan öğrencilerle ilgili veli görüşmeleri yapılmış, kalması sağlanamayan öğrenciler açıköğretim lisesine yönlendirilmiştir. Ayrılış sebepleri gözden geçirilmiş özellikle maddi imkansızlık vb. müdahale edilebilir durumlar nedeniyle okuldan ayrılmaların yaşanmaması için hassasiyet gösterilmiştir.
Tablo.2
Öğrenci Sayısına İlişkin Bilgiler (Geçmiş Yıllar)
|
Yıllar
|
2011-2012
|
2012-2013
|
2013-2014
|
2014-2015
|
Öğrenci Sayısı (Ayrılanlar Hariç)
|
164
|
213
|
230
|
238
|
Ayrılan/İlişiği Kesilen Öğrenci Sayısı
|
15
|
7
|
12
|
6
|
Değişim
|
-----
|
-8
|
+4
|
-6
|
Bir Üst Sınıfa Geçen Öğrenci Sayısı
|
158
|
207
|
223
|
227
|
Sınıf Tekrarı
|
6
|
6
|
7
|
12
|
Değişim
|
-----
|
0
|
0
|
+6
| -
Ortaöğretime Geçişte Okulumuza Gelen Öğrencilerin Puan Durumları
Eğitim-öğretimde başarılı olabilmek için öğrencilerin hazır bulunuşluluk düzeylerinin yeterli seviyede olması bir gerekliliktir. Hazır bulunuşluk düzeylerinin yetersiz olması durumunda kurumca gerekli tedbirleri almak bir zorunluluktur. Aşağıdaki tabloda bulunan öğrencilerin okulumuza girerken aldıkları TEOG puan ortalamaları, hazır bulunuşluk düzeyleri hakkında bir ön bilgi vermektedir.
Tablo.3
Yıl
|
Öğrenci Sayısı
|
En Yüksek Puan
|
En Düşük Puan
|
Ortalama
Puan
|
Değişim(+) (-)
|
2011-2012
|
62
|
81,63
|
45,79
|
62,69
|
-------------
|
2012-2013
|
81
|
76,04
|
53,95
|
61,44
|
-1,25
|
2013-2014
|
69
|
78,24
|
37,96
|
60,81
|
-1,35
|
2014-2015
|
75
|
75,89
|
43,75
|
60,48
|
-0,33
| -
Öğrenci, Derslik ve Öğretmen Durumu
Öğrenci, derslik ve öğretmen durumu arasındaki orantısal ilişki eğitim-öğretimdeki verimi olumlu/olumsuz etkileyebilmektedir. Bu ilişkinin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.
Tablo.4
Yıllar
|
Derslik Sayısı
|
Öğrenci Sayısı
|
Derslik Başına Düşen
Öğrenci Sayısı
|
Değişim
|
Öğretmen Sayısı
|
Öğretmen Başına Düşen
Öğrenci Sayısı
|
Değişim
|
2011-2012
|
7
|
164
|
23,4
|
-------
|
10
|
16,4
|
-----
|
2012-2013
|
8
|
211
|
26,4
|
3
|
10
|
21,1
|
+4,7
|
2013-2014
|
8
|
230
|
28,8
|
2,4
|
11
|
20,9
|
-0,2
|
2014-2015
|
8
|
238
|
29,8
|
1
|
12
|
19,8
|
-1,1
|
-
Taşımalı Öğrencilerin Durumu
Taşımalı öğrencilerin akademik başarılarının takip edilmesi, olumsuzluklara karşı gerekli önlemlerin alınması okulun amaçlarına ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Taşımalı öğrencilerin her yıl artan oranları okulumuzda taşımalı öğrencilerin daha yakından izlenmesini işaret etmektedir. Taşımalı öğrenciler servisi kaçırdıklarında (bazı köyler hariç)okula gelebilme alternatifleri bulunmamaktadır. Normalde 5-10 dakika geç kalarak derse katılabilecek birçok öğrenci tam gün devamsızlık yapmak zorunda kalmaktadır. Bu durum okulun devam konusundaki hedefleri açısından handikap oluşturmaktadır. Bununla ilgili bir çözüm yolu üretilememiştir.
Tablo.5
Yıllar
|
Taşımalı Öğrenci Sayısı
|
Okul Mevcudu
|
Taşımalı Öğrencilerin Oranı
|
Toplam Takdir
|
Taşımalı Takdir Öğrenci Sayısı VE ORANI
|
Oran
|
Değişim
|
Toplam Teşekkür
|
Taşımalı Teşekkür Alan Öğrenci Sayısı
|
Oran
|
Değişim
|
2011-2012
|
54
|
164
|
32,92
|
33
|
22 (%62,85)
|
66,67
|
|
8
|
5
|
62,50
|
|
2012-2013
|
107
|
211
|
50,71
|
21
|
10(
|
47,62
|
19,05
|
48
|
31
|
64,58
|
2,08
|
2013-2014
|
122
|
230
|
53,04
|
33
|
19
|
57,58
|
-9,96
|
62
|
40
|
64,52
|
-0,06
|
2014-2015
|
151
|
238
|
63,44
|
35
|
23
|
65,71
|
-8,14
|
56
|
26
|
46,43
|
-18,09
|
-
21 Öğrencilerin Akademik Başarı Durumu
Tablo.6
Sınıf Tekrarı Yapan Öğrenci Sayısı
|
Öğretim Yılı
|
Toplam Öğrenci Sayısı
|
Sınıf Tekrarı Yapan Öğrenci Sayısı
|
Oranı%
|
2011-2012
|
164
|
6
|
0,036
|
2012-2013
|
211
|
6
|
0,028
|
2013-2014
|
230
|
7
|
0,030
|
2014-2015
|
238
|
12
|
0,050
|
-
Yükseköğretim Sınavlarında Öğrencilerin Başarı Durumu
Tablo.7
Yıl
|
Mezun Öğrenci Sayısı
|
Sınava Giren Öğrenci Sayısı
|
Oran
|
LYS
|
YGS
|
TM1
|
TM2
|
TM3
|
TS1
|
TS2
|
|
YGS1
|
YGS2
|
YGS3
|
YGS4
|
YGS5
|
YGS6
|
2011-2012
|
13
|
13
|
100
|
|
|
|
|
|
|
137.6
|
137.1
|
172.1
|
168
|
162.9
|
151.1
|
2012-2013
|
38
|
34
|
89,47
|
|
|
|
|
|
136.1
|
136.6
|
158.5
|
154.4
|
152.4
|
145.1
|
2013-2014
|
39
|
38
|
97,43
|
117.3
|
121.1
|
131.1
|
196.1
|
199.1
|
127.2
|
127.4
|
154.6
|
151.4
|
145.6
|
136.7
|
2014-2015
|
51
|
50
|
98,03
|
144.9
|
156.4
|
158.1
|
184.1
|
240.1
|
137.7
|
138.4
|
164.4
|
162.6
|
155.1
|
146.3
|
ORTALAMA
|
131,1
|
138,7
|
144,6
|
190,1
|
219,6
|
134,6
|
134,8
|
162,4
|
159,1
|
154,0
|
144,8
|
-
Yükseköğretime Geçen Öğrencilerin Durumu
Yükseköğretime geçişlerde sınav puanını kullanmak avantaj sağlamaktadır. Öğrenciler sınavla yükseköğretime gitmesi için yönlendirilmektedir. Yukardaki tablo bu çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini göstermekle birlikte yeterli sayıya ulaşılamadığı da ortadadır. Bu durum başlangıçtaki ivmelenme zorluğu olarak değerlendirilmeli, belli bir noktadan sonra ivmelenmenin hız kazanacağı düşünülmelidir. Bu kritik noktaya ulaşılmasının zaman alacağı da göz önünde tutulmalıdır.
Tablo.8
Öğretim Yılı
|
Mezun Öğrenci Sayısı
|
Direk Geçiş Yapan Öğrenci Sayısı
|
Sınavla Geçiş Yapan Öğrenci Sayısı
|
Yükseköğretime giden öğrenci sayısı toplamı
|
Oran
|
Değişim
|
2011-2012
|
13
|
9
|
1
|
10
|
76,9
|
|
2012-2013
|
38
|
19
|
1
|
20
|
52,63
|
-24,27
|
2013-2014
|
39
|
22
|
2
|
24
|
61,5
|
+8,87
|
2014-2015
|
51
|
38
|
2
|
40
|
78,4
|
+16,9
| -
Öğrencilerin Disiplin Durumu
Öğrencilerin davranışları yapılan eğitim-öğretim faaliyetlerinin kurumsallaşma yönünden ne düzeyde fayda sağladığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Öğrencilerin aldığı ödül ve cezalar okulun ne kadar benimsendiğini de ortaya koymaya yardımcı olmaktadır. Bunların ışığında yapılan değerlendirmede okuldaki uygulamaların öğrencilerce belli ölçüde kabul gördüğü sonucuna varılmaktadır.
Disiplin Cezası Alan Öğrencilere İlişkin Bilgiler (Geçmiş Yıllar)
Tablo.9
Disiplin Cezası Alan Öğrencilere İlişkin Bilgiler (Geçmiş Yıllar)
|
Yıllar
|
Kınama
|
Kısa Süreli Uzaklaştırma
|
Toplam
|
Değişim
|
2011-2012
|
-
|
-
|
-
|
----
|
2012-2013
|
-
|
-
|
-
|
0
|
2013-2014
|
3
|
2
|
5
|
-5
|
2014-2015
|
-
|
-
|
-
|
+5
|
Tablo.10
Ödül Alan Öğrencilere İlişkin Bilgiler (Geçmiş Yıllar)
|
Yıllar
|
Öğrenci Sayısı
|
Teşekkür
|
Takdir
|
Toplam
|
Oran
|
Değişim
|
2011-2012
|
164
|
25
|
8
|
33
|
20,12
|
----
|
2012-2013
|
211
|
52
|
21
|
73
|
34,60
|
+14,48
|
2013-2014
|
230
|
62
|
32
|
94
|
40,87
|
+6,27
|
2014-2015
|
238
|
35
|
56
|
91
|
38,24
|
-2,63
|
Ortalama
|
33,46
|
Dostları ilə paylaş: |