Participarea AGVPS din România
la Jocurile Mondiale de Pescuit Sportiv – Italia 2011
Adunarea Generală a Confederaţiei Internaţionale de Pescuit Sportiv (C.I.P.S.) a desemnat Italia ca ţară organizatoare pentru cea de–a III-a ediţie a Jocurilor Mondiale de Pescuit Sportiv programate în 2011.
Urmare a acestei decizii, Federaţia Italiană de Pescuit Sportiv şi Activităţi Subacvatice, cu sprijinul celor trei federaţii internaţionale, F.I.P.S.-e.d. (apă dulce), F.I.P.S. – Mer (mare) F.I.P.S. – Mouche (muscă artificială) a organizat această grandioasă manifestare sportivă în 6 regiuni – Toscana, Umbria, Emilia-Romagna, Alto Adige, Lazio, Liguria, cu implicarea a 15 capitale provinciale.
În perioada 28 august – 4 septembrie s-au desfăşurat concomitent campionatele mondiale la 25 de discipline şi categorii – 13 sub egida F.I.P.S. – ed, 9 sub egida F.I.P.S.-Mer şi 3 sub egida F.I.P.S.-Mouche. De asemenea, s-au desfăşurat campionate mondiale de Casting la două categorii.
La acest eveniment mondial au participat 66 de naţiuni, 134 de federaţii sportive, 2500 de sportivi, 110 tehnicieni şi însoţitori. Totodată competiţia a antrenat un corp de voluntari format din 1500 arbitrii şi comisari de concurs.
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale de Pescuit Sportiv - Italia 2011 a fost organizată duminică, 28 august, orele 16,30, pe hipodromul Cascine din Florenţa. Cu această ocazie, în faţa oficialităţilor locale, a reprezentanţilor Comitetului Olimpic Italian, a oficialităţilor CIPS şi a unui public numeros a avut loc un spectacol artistic susţinut de muschetari florentini, urmat de defilarea celor 66 de naţiuni participante de pe toate continentele. Cu această ocazie au depus jurământul pentru corectitudine şi fair play reprezentanţi ai sportivilor şi ai corpului de arbitrii şi comisari.
La acest eveniment mondial al pescuitului sportivi, ţara noastră a fost reprezentată de Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, care a fost invitată în calitate de membră a CIPS şi a federaţiilor afiliate, FIPS–ed şi F.I.P.S. Mouche. În această calitate, AGVPS a acreditat participarea unei delegaţii foarte numeroase, compusă din 55 de sportivi, antrenori şi conducători, pentru patru discipline sportive şi şase probe de concurs.
Disciplinele sportive şi probele de concurs au fost: Pescuit staţionar - naţiuni, feminin, tineret U22, Pescuit la Crap, Pescuit la răpitori cu momeli artificiale - de pe mal şi din barcă. Delegaţia României a fost condusă de vicepreşedintele AGVPS, domnul Teodor Bentu.
De precizat că ţara noastră a fost reprezentată şi la prima ediţie a Jocurilor Mondiale de Pescuit Sportiv, organizată de CIPS tot în Italia, de Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, în anul 2000, când echipele româneşti au concurat la numai trei probe de concurs, respectiv Pescuit staţionar - naţiuni şi feminin şi Pescuit la Crap.
Primii care au intrat în ”bătălia ”pentru medalii au fost pescarii de la disciplina Pescuit la crap, ce s-a desfăşurat pe lacul de 132 ha din localitatea Pietrafitta Perugia şi la care a participat un număr record de echipe, reprezentând 22 de naţiuni, multe dintre ele debutante la această disciplină.
Ca o caracteristică esenţială care a influenţat rezultatele a fost stilul de pescuit „zig rig”, la cca. 5-6 m deasupra fundului apei, stil care a fost utilizat sau improvizat (de cei mai puţin iniţiaţi) de majoritatea echipelor. Acest stil, diferit de tiparele „boilesmania” ale pescuitului românesc, a creat un disconfort tehnic vizibil pescarilor români.
Echipa României, compusă din Cosmin Tudor şi Costin Ionescu, Vasile Ivan şi Gabriel Tomulescu, Andrei Vlădeanu şi Bogdan Drăgan, cu un efort considerabil, pe o pistă cu peşte greu de stabilizat prin nădire şi cu un stil de pescuit incomod, a ocupat un merituos loc 6 din 22 naţiuni, menţinându-se în rândurile elitei acestei discipline.
De remarcat faptul că, după a 6-a cântărire, cu o zi înainte de finalul concursului, România ocupa locul 3 în clasamentul intermediar, însă peştele s-a ”aşezat” la alţii şi visul pescarilor noştri s-a risipit.
Aşteptăm de la echipa noastră o revanşă, având în vedere că viitorul Campionat Mondial de Pescuit la Crap, în 2012, va fi organizat în România.
La Pescuit staţionar pe naţiuni, disciplina la care s-a înregistrat cea mai numeroasă participare (36 de echipe şi 180 de sportivi), concursul s-a desfăşurat la Ferrara-Reggio Emilia, pe canalul Ostellato, în zilele 3-4 septembrie. Echipa României, formată din Benzar Zsolt, Popa Dragoş Cătălin, Bâltac Eugen, Stanciu Toni şi Bodocan Tudor, a ocupat în final un onorabil loc 14, în condiţiile în care, după prima manşă, ocupa locul 8. La individual, cea mai bună clasare a avut-o Popa Dragoş Cătălin, ocupând poziţia 25 .
Concursul de Pescuit staţionar feminin a fost găzduit de oraşul Florenţa, pe râul Arno, în zilele de 2 şi 3 septembrie. În competiţie au fost înscrise 17 naţiuni. Echipa formată din Ispas Veronica, Maluţan Cristina, Mateescu Ana Carolina, Kiss Cătălina şi Lozincă Izabela, a ocupat locul 12. De remarcat că, după prima zi de concurs, Cristina Maluţan se situa pe primul loc în clasamentul individual, însă în manşa a II-a a comis o gravă eroare tactică, inexplicabilă pentru experienţa ei, ce a făcut să ocupe ultimul loc în sector. Cea mai bună clasare a avut-o Ispas Veronica, locul 14 din 93. Un foarte bun rezultat a obţinut mezina echipei României, Mateescu Ana Carolina, încă junioară, care la prima participare a ocupat un meritoriu loc 48.
În zilele de 1-2 Septembrie, la 20 km de oraşul Pisa, la Calcinaia, pe râul Arno, a avut loc concursul de Pescuit staţionar tineret U22, la care au participat 18 naţiuni. Echipa României a fost compusă din tinerii Poiană Doru, Koszorus Botond, Găvan Alexandru Dan, Ispas Paul, Alexandru Vlad Octavian.
În clasamentul general, România a ocupat locul 12, după ce în prima manșă se afla pe locul 10, iar la individual cea mai bună clasare, locul 19 din 83 de concurenţi, a avut-o Koszorus Botond, urmat de Poiană Doru, locul 35.
România a fost prezentă la Jocurile Mondiale şi cu echipa reprezentativă de Pescuit la răpitori cu momeli artificiale de pe mal, formată din Spiac Adrian, Buzatu Sabin, Anghelina Cristian, Moldovan Sorin şi Ristivan Ovidiu. Concursul a avut loc în zilele de 30 şi 31 august, pe cursul superior al râului Nera, în aval şi amonte de localitatea Borgo Cerreto, unde s-a pescuit la păstrăv.
Raportat la condiţiile oferite de apele de munte din România, poluate, braconate, neîngrijite, nesupravegheate şi, mai nou, obturate şi secate de construcţii neautorizate sau autorizate abuziv, sportivii noştri au ocupat locul 13, din 16 naţiuni participante. La individual, Spiac Adrian şi Buzatu Sabin au ocupat cele mai bune locuri dintre sportivii români, respectiv 32 şi 34.
Concursul de Pescuit la răpitori cu momeli artificiale din barcă, desfăşurat în zilele de 31 august – 1 septembrie pe râul Po, în zona Boretto - Reggio Emilia, în aval până la podul Borgoforte (Mantova) şi în amonte până la podul Casalmaggiore (Parma), a adus României prima şi cea mai mare performanţă la Jocurile Mondiale de Pescuit Sportiv. Echipa României, compusă din experimentaţii Dumitru Ion şi Andronic Laurențiu, Someșan Tudor şi Vlasin Horia, Brădăţan Ovidiu şi Constantin Lucian, a reuşit să cucerească medalia de argint la această disciplină, iar cuplul Dumitru Ion şi Andronic Laurențiu a cucerit medalia de argint şi la individual. Rezultatul este remarcabil şi a făcut ca România, cu cele două medalii de argint, să ocupe un onorant loc 17 în clasamentul final pe naţiuni (după numărul de medalii).
Trebuie precizat şi remarcat faptul că prezenţa României la jocurile Mondiale de Pescuit Sportiv - Italia 2011 se datorează Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România care, în calitate de membră activă a C.I.P.S. a fost invitată şi a acreditat cea mai numeroasă delegaţie sportivă a pescuitului românesc, echipe reprezentative, sportivi şi tehnicieni formaţi şi selecţionaţi în campionatele naţionale pe care le organizează şi coordonează în fiecare an, la toate disciplinele sportive.
Totodată trebuie subliniat şi contribuţia şi ajutorul determinant asigurat de sponsori, care au făcut astfel posibil ca România să participe cu o delegaţie atât de numeroasă la cea mai mare parte a probelor şi disciplinelor sportive în competiţia mondială a pescarilor sportivi din Italia 2011.
Mulţumim astfel sponsorilor Neumarkt, Energofish, Romtelecom, Abrevis, RTC Proffice, Ranco, TNT, Agressione, pentru implicarea lor în susţinerea pescuitului competiţional românesc.
Dostları ilə paylaş: |