-
Pasărea Colibri – Vremuri
|
Conţinuturi:
Competenţe culturale: istorie, informaţii culturale
Competenţe semantico-lexicale: vocabular, sinonimie, antonimie
Competenţe gramaticale: morfologie, prezentul, interjecţia
Competenţe pragmatico-discursive: acte de limbaj: supoziția, explicația, argumentația
Nivel (conform CEFR): B1
Timp de lucru: 4 ore
Cum am putea „defini”, altfel decât printr-o simplă înşiruire, anul 1968? Ar trebui să vorbim despre „Primăvara de la Praga” şi despre atacul ambasadei americane din Saigon de către trupele Viet Congului, despre asasinarea lui Martin Luther King Jr şi a lui Robert F. Kennedy, despre „doctrina Nixon” şi despre invadarea Cehoslovaciei cu 200.000 de soldaţi şi 5000 de tancuri de către trupele Tratatului de la Varşovia– alianţa militară a statelor comuniste – , fără România însă. Ar trebui să vorbim de generaţia beat şi despre dublul album The Beatles, cunoscut mai ales sub numele The White Album, despre prima demonstraţie, în SUA, a utilizării mouse-ului şi despre prima misiune cu echipaj uman în jurul lunii – Apollo 8. Poate ne-am opri un pic în faţa rafturilor unor biblioteci şi am citi cărţile dizidentului rus Alexandr Soljeniţîn, Pavilionul Canceroşilor şi Primul Cerc sau cartea publicată de Eugen Ionescu la Paris, Prezent trecut, trecut prezent… Poate am vorbi, măcăr pentru câteva clipe, de rezistenţa anticomunistă din munţii României… Câte nu ar fi de spus!
Ce vremuri! Ce vremuri, când totul era interzis, când se uitau miliţienii lui Ceauşescu la tine dacă purtai blugi, când un păr mai lung de 10 cm însemna deja ofensă, când erai legitimat din senin şi pentru te miri ce... În acele vremuri, cânta trupa Phoenix, şi dădeai oricât pentru un LP cu ei; tinerii se adunau pe la câte un prieten posesor de pik-up şi ascultau câte un disc cu Phoenix până îl ştiau pe dinafară. Pentru oamenii acelui timp, Phoenix emana parfumul dulce al libertăţii, chiar dacă pentru asta trebuiau să renască de nenumărate ori din propria lor cenuşă.
Vremuri este primul EP al formaţiei Phoenix. Denumirea este convenţională, discul având de fapt „titlul” „45-EDC-10.006”. Acesta a reprezentat premiul cel mare al Electrecordului pentru Festivalul Naţional al Studenţilor din 1968, ţinut la Iaşi. Totodată, a marcat debutul seriei „beat”, o serie realizată pe discuri mici, de 45 rotaţii/minut
Discul s-a vândut în peste 120.000 de exemplare, care s-au epuizat rapid, ceea ce a dus la propunerea formaţiei pentru Discul de Aur.
Directivele lui Nicolae Ceauşescu, exprimate în iulie 1971, într-o conferinţă de la Mamaia, privind creaţia artistică din România, pun în impas multe formaţii cu repertoriu occidental. Liderul trupei, Nicolae Covaci, se hotărăşte însă să o apuce pe un nou drum. În noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, camionul cu formaţia ascunsă în boxe evadează din România prin vama de la Porţile de Fier. După mai multe ore de stat în vamă, în timpul cărora camionul este percheziţionat de către grăniceri, Nicu Covaci reuşeşte să treacă în Iugoslavia. După cum povesteşte liderul formaţiei, vigilenţa grănicerilor vecini a fost adormită cu pachete de bani şi discuri cu muzică. Doar solistul vocal al trupei, Mircea Baniciu, rămâne în ţară. Pentru ceilalţi membri ai trupei încep anii exilului, iar în ţară trupa este interzisă.
În 1990 Phoenix renaşte şi revine în România. Susţine nenumărate concerte foarte bine primate de publicul tânăr. Din motive personale, în toamna anului 1992, Mircea Baniciu părăseşte formaţia Phoenix pentru Pasărea Colibri, noua formaţie fiind văzută ca o concurenţă directă pentru Nicu Covaci şi Phoenix.
Pasărea Colibri a fost un supergrup folk din România, format în 1992 la Râmnicu Vâlcea şi destrămat în aprilie 2002. Membri fondatori: Mircea Baniciu - chitară, voce; Mircea Vintilă - chitară, voce; Florian Pittiş - voce, prezentator; Vlady Cnejevici - clape.
Piesa Vremuri, interpretată de Pasărea Colibri şi preluată de la Phoenix, este un elogiu al trecutului prezent şi al prezentului trecut, un elogiu a ceea ce anglo-saxonii numesc good old times.
Ascultaţi melodia „Vremuri”, conectându-vă pe site-ul: http://youtu.be/hS9rTF_xdX0
Versurile cântecului:
Text: Nicolae Covaci
Hei, tramvai, cu etaj şi tras de cai,
Hei, joben, ce umblai la "Mon jardin",
Hei, bunic, cu monoclu erai şic,
Hei, can-can, cu picioarele-n tavan.
Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat,
Anii au trecut în zbor şi lumea le-a uitat.
Da, da...
Nu, nu…
Hei, pletoşi, cu pantaloni strâmţi şi soioşi,
Chitarişti, zgomotoşi şi fantezişti,
Minijup, foarte scurt şi strâns pe trup,
Hei, tu break, îndrăcit ca un berbec.
Toate sunt la modă-acum şi tot exagerat,
Timpul trece ca un fum, şi tot va fi uitat.
Da, da...
Nu, nu…
Hei, tramvai, cu etaj şi tras de cai,
Hei, joben, ce umblai la "Mon jardin",
Hei, bunic, cu monoclu erai şic,
Hei, can-can, cu picioarele-n tavan.
Da, da...
Nu, nu…
-
Un alt titlu?
Daţi un alt titlu cântecului şi explicaţi alegerea dumneavoastră.
-
Ce este moda?
Recitiţi poezia şi alegeţi la care din următoarele aspecte ale modei se referă cântecul. Ce alte aspecte aţi mai adăuga dumneavoastră?
Mijloace de transport/ Îmbrăcăminte/Dans/Meserii/ Regim alimentar/ Vacanţe/ Stiluri de viaţă
-
Categorii
Recitiţi poezia şi completaţi tabelul următor: Ce alte cuvinte aţi adăuga în tabel?
-
Sinonime
Căutaţi în textul cântecului echivalentul/sinonimul cuvintelor scrise îngroşat în propoziţiile care urmează.
a) Hei, bunic, cu monoclu erai foarte elegant.
b). Anii au zburat foarte repede.
c). Oamenii au uitat toate capriciile modei din timpul tinereţei lor.
d). Pe scenă se afla o trupă de cântăreţi pletoşi, cu pantaloni strâmţi şi murdari.
e). Erau nişte chitarişti zgomotoşi şi cu multă imaginaţie.
f). Break-ul era un dans înfocat, plin de temperament.
-
Antonime
Care sunt antonimele următoarelor adjective din cântec?
exagerat/strâmt/scurt/soios/zgomotos/fantezist/îndrăcit/şic/
-
Îmbrăcămintea şi moda
Folosiţi informaţiile de pe internet sau discutaţi cu părinţii şi bunicii pentru a răspunde la următarea întrebare: Ce articole de îmbrăcăminte erau la modă pentru tineri în timpul celor trei generaţii:
Bunic (1940-1950):
|
Tată (1970-1980)
|
Fiu (2009-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-
Aspecte ale modei timp de trei generaţii
Completaţi tabelul folosind informaţiile din cântec şi din cercetarea dumneavoastră:
Aspecte ale modei
|
Bunic 1940-1950
|
Tata 1970-1980
|
Fiu 2009
|
Mijloace ale transport
|
|
|
|
Îmbrăcăminte
|
|
|
|
Dans
|
|
|
|
-
Moda şi cele trei generaţii:
Lucru de grup (trei grupe: bunici, taţi şi fii). Este moda trecătoare? Formaţi cele trei grupe discutând argumentele din prisma rolului dumneavoastră. Apoi formaţi grupe mixte de bunici, taţi şi fii. Imaginaţi-vă o discuţie între bunic, tată şi fiu asupra modei în cadrul noii grupe (argumente pro şi contra modei). Raportaţi clasei concluzia: Este moda trecătoare?
-
Strofa a treia (Lucru de grup)
Cum aţi scrie strofa a treia din perspectiva fiului?
-
Galeria de artă:
(Lucru pe grupe) Formaţi patru grupe (bunici, taţi, fii, critici de artă) : trei grupe vor alcătui trei tablouri reprezentând moda, respectiv din timpul tinereţei bunicului, tatălui şi a fiului iar grupul patru va fi grupul criticilor de artă care vor evalua lucrările la finalul expoziţiei. Fiecare grup îşi alege modalitatea de exprimare (desen, mim etc).
-
Karaoke:
Reascultaţi cântecul, citiţi versurile o dată sau de mai multe ori pentru a vă putea obişnui cu cuvintele şi ritmul lor, iar apoi interpretaţi melodia folosindu-vă de suportul karaoke găsit la adresa: http://youtu.be/GPuNfMS81eA
www.languagesbysongs.eu
Dostları ilə paylaş: |