Php, acronim care provine din "php: Hypertext Preprocessor", este un limbaj de scripting utilizat pe scară largă, realizat şi distribuit în sistem Open Source, care este special realizat pentru a dezvolta aplicaţii web



Yüklə 10,63 Kb.
tarix07.01.2018
ölçüsü10,63 Kb.
#37317


1. Introducere

Definiţia comerţului electronic

Comerţul electronic se poate defini ca fiind o activitate comercială în care o firmă (comerciant) foloseşte Internetul pentru a-şi prezenta şi vinde produsele către clienţii săi.

În general procesul de vânzare-cumpărare online se desfăşoară astfel:

Comerciantul îşi deschide un magazin virtual pe Internet pe care îşi prezintă în detaliu produsele comercializate.

Cumpărătorul intră pe acest magazin virtual, găseşte produsul căutat şi transmite o comandă către comerciant, specificând produsele, cantităţile comandate, modalitatea de plată şi adresa de livrare.

După verificarea veridicităţii datelor din comandă, comerciantul livrează marfa către cumpărător, încasând contravaloarea acesteia, fie de pe cardul cumpărătorului, fie la livrarea produselor sau chiar în avans în unele cazuri.



Motive pentru alegerea limbajului PHP

PHP, acronim care provine din PHP: Hypertext Preprocessor, este un limbaj de scripting utilizat pe scară largă, realizat şi distribuit în sistem Open Source, care este special realizat pentru a dezvolta aplicaţii web, prin integrarea codului PHP în documente HTML. Sintaxa sa provine din C, Java şi Perl şi este uşor de învăţat. Scopul principal al limbajului este acela de a scrie rapid pagini web dinamice.

PHP este în principal axat pe partea de scripting ce rulează pe server, deci un script PHP poate face aceleaşi lucruri pe care le face un script CGI, cum ar fi colectarea de date de la formulare, generarea de conţinut dinamic sau trimitere şi primire de cookie-uri.

Există două domenii principale unde sunt folosite scripturile PHP.



  • Script-uri ce rulează pe server. Acesta este cel mai tradiţional şi cel mai important pentru PHP. Ai nevoie de trei lucruri pentru a face să meargă. Interpretorul PHP, un server de web şi un navigator de web. E nevoie ca serverul de web să fie pornit cu o conexiune PHP instalată. Rezultatul programelor PHP poate fi vizualizat cu un browser de web prin intermediul serverului de web.

  • Scripting la linia de comandă. Script-urile PHP pot fi rulate fără a fi nevoie de server şi de browser, ci doar de interpretorul PHP. Această metodă este ideală pentru scripturile ce se vor a fi executate regulat folosind cron (task scheduler) sau sarcini simple de procesare a textelor.

PHP poate fi folosit pe aproape toate marile sisteme de operare, incluzând Linux, multe variante de Unix (incluzând HP-UX, Solaris şi OpenBSD), Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS, probabil şi altele. PHP are de asemenea suport pentru majoritatea serverelor de web din prezent. Acestea includ serverele Apache, Microsoft Internet Information Server, Personal Web Server, Netscape şi iPlanet, serverul Oreillz Website Pro, Caudium, Xitami, OmniHTTPd, şi altele.

Cu PHP avem libertatea de a alege un sistem de operare şi un server de web şi posibilitatea de a alege programarea procedurală sau programarea orientată obiect.

PHP nu se limitează doar la rezultate HTML. Posibilităţile PHP-ului includ afişarea de imagine, fişiere PDF şi chiar animaţii Flash (folosind librăriile libswf şi Ming) toate generate instant. PHP poate de asemenea genera automat fişiere (text sau orice alt tip) şi le poate salva în sistem în loc să le afişeze, formând un cache de partea serverului pentru conţinutul dinamic al site-ului.

Una dintre cele mai puternice şi importante facilităţi în PHP este suportul său pentru o gamă largă de baze de date. Scrierea unei pagini de web ce interacţionează cu o bază de date este foarte de simplă. Următoarele baze de date sunt suportate: Adabas D, dBase, Empress, FilePro, Hyperwave, IBM DB2, Informix, Ingres, InterBase, FrontBase, mSQL, Direct MS-SQL, MySQL, ODBC, Oracle, Ovrimos, PostgreSQL, Solid, Sybase, Unix dbm.

PHP are de asemenea suport pentru a conversa cu alte servicii folosind protocoale cum ar fi LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (pe Windows) şi multe altele. Folosind PHP se pot deschide socket-uri de reţea şi se poate interacţiona între aproape toate limbajele de programare Web. PHP are suport pentru instanţierea obiectelor Java şi utilizarea lor într-un mod transparent ca obiecte PHP.

PHP are capabilităţi extrem de folositoare pentru procesarea textului, de la expresii regulate Perl (regular expression) până la parsarea documentelor XML.



În cele din urmă, dar nu ultimul rând, există şi alte extensii interesante, cum ar fi funcţii pentru accesarea IRC-ului, multe utilitare de compresie (gzip, bz2), conversie de calendar şi altele.




Yüklə 10,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin