Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată



Yüklə 9,12 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü9,12 Kb.
#91424

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor VÎLCU MIHAI-GABRIEL, fost administrator de drept al S.C. VGM EXCLUSIVE S.R.L. Piteşti şi COSTESCU PAUL SORIN, administrator de fapt al SC STIPEX AG PREST SRL Piteşti şi în stare de libertate, a inculpaţilor TECUCEANU STELIAN, administrator de drept al S.C. STIPEX AG PREST S.R.L. Piteşti şi DUMITRACHE CORNEL – NICOLAE, administrator cu procură al SC STIPEX AG PREST SRL Piteşti.
În sarcina celor patru inculpaţi s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, inculpatul Vîlcu Mihai Gabriel, în calitate de asociat şi administrator al SC VGM EXCLUSIVE SRL, a iniţiat constituirea unei asocieri cu inculpaţii Costescu Paul Sorin, Tecuceanu Stelian şi Dumitrache Cornel Nicolae, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în beneficiul său şi al celorlalte persoane ce au aderat la asocierea infracţională.
Practic, inculpaţii Vîlcu Mihai Gabriel şi Costescu Paul Sorin au convenit să fraudeze bugetul statului prin derularea unor relaţii economice frauduloase, folosindu-se în acest sens de SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti, societate care a fost constituită tocmai în acest scop, iar pentru ca o eventuala răspundere penală sau fiscală să nu se răsfrângă asupra lor, ca administratori au fost desemnaţi Tecuceanu Stelian şi Dumitrache Cornel Nicolae persoane cu posibilităţi materiale reduse şi neiniţiate în afaceri.
Astfel, sub coordonarea directă a inculpatului Vîlcu Mihai Gabriel, persoanele care făceau parte din asocierea infracţională au achiziţionat bunuri din spaţiul intracomunitar de la o serie de operatori economici, respectiv din Bulgaria şi Ungaria, precum şi din spaţiul naţional, însă nu au înregistrat şi declarat aceste operaţiuni comerciale. Pentru a justifica în faţa organelor fiscale provenienţa bunurilor comercializate pe plan naţional au declarat, în mod nereal, faptul că s-au efectuat achiziţii interne de mărfuri, însă de la firme care s-a dovedit că aveau un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă.
Mai mult decât atât, sub falsa motivaţie de „achiziţie de cereale” ori „materii prime sau materiale”, inculpaţii Vîlcu Mihai Gabriel şi Costescu Paul Sorin i-au instigat pe Dumitrache Cornel Nicolae şi Tecuceanu Stelian să retragă, în mod nejustificat, din conturile bancare ale societăţii SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti, suma totală de 8.285.741 lei, ulterior banii ajungând în posesia lui Vîlcu Mihai Gabriel şi Costescu Paul Sorin.
Ca urmare a operaţiunilor comerciale derulate în perioada iulie 2008-aprilie 2009, prin mecanismul fraudulos pus în practică de persoanele inculpate (neînregistrare, neevidenţiere şi nedeclarare), SC STIPEX PREST AG S.R.L. s-a sustras de la declararea fiscală şi, implicit, de la plata unor obligaţii fiscale în sumă totală de 7.022.575,85 lei, reprezentând T.V.A. sustras în sumă de 4.689.176,83 lei şi impozit pe profit sustras în sumă de 2.333.399,02 lei. Prejudiciul reţinut este în cuantum de 7.022.575,85 lei şi se reţine în sarcina inculpaţilor şi respectiv a persoanei responsabile civilmente SC STIPEX PREST AG SRL Piteşti.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

La cererea procurorilor, la data de 1 iunie 2011, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Costescu Paul Sorin şi Vîlcu Mihai-Gabriel (detalii comunicat nr. 363/VIII/3 din 1 iunie 2011).

În cauză, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.



Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Yüklə 9,12 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin