Proprietăţile fizico – chimice sunt însuşirile care determină relaţiile metalelor cu mediul înconjurător. Proprietăţile fizice includ comportarea electrică, magnetică, optică, termică şi elastică. Proprietăţile fizico-chimice depind atât de structură cât şi de modul de procesare al materialului.
1. Proprietăţi optice
LUCIUL METALIC se observă pe
suprafeţele proaspăt tăiate ale
metalelor şi aliajelor lor, ca urmare
a opacităţii lor şi a reflectării razelor
luminoase. Luciul metalic se
accentuează prin lustruire mecanică,
dar dispare cu timpul ca urmare a
reacţiilor cu atmosfera înconjurătoare;
fac excepţie metalele nobile: platină,
aur şi argint.
2. Densitatea
Greutatea specifică (sau densitatea) a unui corp este masa unităţii sale de volum. Ea se măsoară în [g/cm³] sau [Kg/m³]. Pentru a înţelege ce este greutatea specifică, putem cântări cuburi cu latura de 1 cm din diverse metale şi vom observa că vor cântări diferit, cu toate că avem acelaşi volum de 1 cm³ pentru fiecare material ales.
EXERCIŢII
3. FUZIBILITATEA
Fuzibilitatea este proprietatea metalelor de a se topi. Fiecare metal se topeşte la o temperatură fixă, iar aliajele se topesc într-un interval de temperatură datorită temperaturilor de topire diferite ale elementelor de aliere. În funcţie de temperatura de topire, metalele sunt:
EXERCIŢII
4. DILATAREA TERMICĂ
Dilatarea termicăeste proprietatea pe care o au metalele de a-şi mări dimensiunile atunci când se încălzesc.
Mărirea dimensiunilor liniare depinde de coeficientul de dilatare liniară () care se exprimă în [grd ]. Coeficientul de dilatare indică cu cât creşte în lungime o bară de 1 m , atunci când se încălzeşte cu 1°C.
Mărirea dimensiunilor de volum este proporţională cu coeficientul de dilatare volumică = , care este de 3 ori mai mare decât ( = 3).
5. CONDUCTIBILITATE ELECTRICĂ
Conductibilitatea electrică este proprietatea metalelor de a conduce curentul electric, fiind caracterizată de mărimea numită conductivitate electrică.
Conductivitatea electrică este mărimea fizică prin care se
caracterizează capacitatea unui material de a permite transportul sarcinilor electrice atunci cînd este plasat într-un cîmp electric. Mărimea inversă conductivităţii este rezistivitateaelectrică, cu simbolul ρ şi unitatea de măsură ohm · metru (Ω·m).
CONDUCTIVITATE şi REZISTIVITATE ELECTRICĂ
6. CONDUCTIBILITATE TERMICĂ
Aparatul constă din 4 lamele metalice din metale diferite montate pe un suport. Fiecare lamelă metalică este prevazută cu un indicator pentru a arăta variaţiile de temperatură de-a lungul fiecărei tije cand aceasta este încălzită.
Compararea conductibilităţii termice şi conductibilităţii electrice a metalelor